icon

Problémy so spánkom a časté prebúdzanie o tretej ráno

reprezentiv
19. aug 2025

Pozdravujem,
Mávam už možno vyše rok problémy so spánkom.. alebo neviem co to je. O 3 ráno cca sa zobúdzam a potom zas zaspim o pár minút..
Aj pracujem v takej práci kde som pod tlakom ale ja to nejak nevnímam.. nejak mi to nevadí lebo ma to baví.. daaavno som nemal nejaký spánok bez toho aby som spal pekných 7/8 hodín bez prerušenia. Chodím pravidelne spat a zaspavam v klude. Niekto nieco zažil ? Zaživa ?

kiwi3
19. aug 2025

bud rad, ze len na par minut. uplne bezne u zien a vo vyssom veku ani nehovorim.

reprezentiv
autor
19. aug 2025
@kiwi3

bud rad, ze len na par minut. uplne bezne u zien a vo vyssom veku ani nehovorim.

@kiwi3 hej a btw , mam 20 rokov.. nevirm čím to môže byt

kiwi3
19. aug 2025

skus magnezium alebo nejake relaxacne techniky a sport, ak nesportujes, proste fyzicky sa unavit. ale to je fakt este dobre, co mas ty, ludia trpia ovela zavaznejsimi poruchami spanku.

reprezentiv
autor
19. aug 2025
@kiwi3

skus magnezium alebo nejake relaxacne techniky a sport, ak nesportujes, proste fyzicky sa unavit. ale to je fakt este dobre, co mas ty, ludia trpia ovela zavaznejsimi poruchami spanku.

@kiwi3 športovec ako vyšitý som… možno len veľa na seba dávam pozornosť.. lebo veľmi sa snažím presadiť.. proste makacky na sebe , behanie, vzdelávanie a takéto veci.. takže co sa týka postavy alebo fyzicky.. to nie je určite problém

kiwi3
19. aug 2025
@reprezentiv

@kiwi3 športovec ako vyšitý som… možno len veľa na seba dávam pozornosť.. lebo veľmi sa snažím presadiť.. proste makacky na sebe , behanie, vzdelávanie a takéto veci.. takže co sa týka postavy alebo fyzicky.. to nie je určite problém

@reprezentiv no vidis, tak potom vies, ze je to v psychike. nauc sa relaxovat, dychacie cviky, joga, mozes skusit aj to magnezium. aspon hodinu pred spankom ziadny telefon a spavat radsej v inej miestnosti, ako ho mas. a nebud na seba taky prisny. si len clovek, nemusis byt dokonaly.

reprezentiv
autor
19. aug 2025
@kiwi3

@reprezentiv no vidis, tak potom vies, ze je to v psychike. nauc sa relaxovat, dychacie cviky, joga, mozes skusit aj to magnezium. aspon hodinu pred spankom ziadny telefon a spavat radsej v inej miestnosti, ako ho mas. a nebud na seba taky prisny. si len clovek, nemusis byt dokonaly.

@kiwi3 Ano chápem.. pravdepodobne to bude v mobile aj.. ale tak tie relaxačne tak v zime som zvyčajne chodieval do sauny a wellness, dik!

anonym_a3205f
19. aug 2025
anonym_46d24c
19. aug 2025

@reprezentiv ja som.mala.podobne.... prve co mi.lekarka.povedala dat hodiny prwc z izby nesledovat pomohlo. Dalej nemam.ziadnu elektroniku v izbe kde.spim. ked som unavena dam.si magnezium vecer...a.trosku zvolni😀 za mlada som.bola.aj ja proaktivna ale.zivot ma naucil😀

anonym_37369c
19. aug 2025

Možno tak netradične, ale chatbot radí:
Prebudenie sa o 3. hodine ráno podľa orgánových hodín (tradičnej čínskej medicíny – TČM) môže naznačovať, že v tom čase vaše telo zažíva určitú nerovnováhu alebo prebieha proces, ktorý si žiada pozornosť.

🕒 3:00 – 5:00 ráno: Pľúca
Podľa orgánových hodín sú medzi 3:00 a 5:00 ráno najaktívnejšie pľúca.

Možné príčiny prebudenia počas tejto doby:
Emocionálna záťaž – Pľúca sú podľa TČM spojené so smútkom, žiaľom alebo potlačenými emóciami.
Respiračné problémy – Napr. ťažkosti s dýchaním, zahlienenie, kašeľ, astma.
Fajčenie alebo znečistený vzduch – Telo môže v tomto čase reagovať na dráždivé látky v dýchacích cestách.
Nedostatok kyslíka – Zlé vetranie v miestnosti alebo dýchanie ústami.
Energetická nerovnováha (čchi) – Podľa TČM môže dôjsť k blokáde alebo oslabeniu toku energie v meridiáne pľúc.

Čo môže pomôcť?
✅ Dychové cvičenia počas dňa
✅ Spracovanie smútku alebo emócií – Terapia, denníkovanie, rozhovor s blízkymi.
✅ Zlepšenie kvality ovzdušia – Vetranie, zvlhčovač, rastliny.
✅ Bylinné čaje – Napr. z ibišteka, lipy alebo materinej dúšky.
✅ Relaxácia pred spaním – Jóga, meditácia, obmedzenie stresu.

martulka48
19. aug 2025

Je to síce pre starších, ale oplatí sa vypočuť. Tiež sa budia o 3. hodine.

https://www.youtube.com/watch?v=Fpwd5KqkMc4
anonym_8aff64
19. aug 2025

depresie. len pacienti s touto diagn. nespia aj hodinu - dve, nie že len pár minút.

anonym_aecabb
19. aug 2025

@reprezentiv ak telo ide na doraz, vydáva viac než prijíma dostáva sa do nerovnováhy a vtedy dáva signál spomaliť.
Možno potrebuješ len viac relaxu, meditácie... a dopĺňať viac živín hlavne zo stravy, spomenuté magnézium.... Telo nie je stroj potrebuje čas na oddych a regeneráciu 🙂