icon

Problémy so štítnou žľazou

elye11
4. jún 2025

Ahojte mam taký problém už rok aj pol mam problém s prehltanim sucho v ústach tlak v krku v októbri. 2024 som chcela vizvracať strašne mi bolo zle tak som sa natiahla rukami a ako som si dala ruky do úst šla som s palcami až do hrtana vedľa tej príklopky na pravej strane som si zacila palcami hračku 2ml ak mala šla som na pohotovosť pozerali mi tam nenašli nič neviem čo mám robiť bola som na ORL nenašiel nič Brali mi niekoľko krát krv všetko bolo ôk. Ale ja som stratila cca skoro 17kg a nemôžem pribrať kamošky mi vraveli že či to nieje náhodou štítna žľaza neustále mam tlak v krku strata váhy sucho v ústach strach až depresie úzkosť bojím sa že sa zadusim jedlom strašne mi ide ťažko dole búšenie srdca a hlavne aj ťažšie dýchanie bola som aj na psych.. Mam duševnú poruchu ale nikdy som to nemala kým som nemala toto neviem nemám skúsenosti chodím k lekárom ako už domov nebojím sa žiadneho vyšetrenia len nech mi zistia čo mi vlastne je mal niekto takéto skúsenosti pri štítnej žľazy ďakujem.
Prepáčte za gramatiku

stellarstar
4. jún 2025

S štítnou sa chodí na endokrinológiu

palya97
4. jún 2025

Mna z ORL poslali na usg krku, tam našli uzlík a potom mi rovno dali výmenný lístok na endokrinologiu

majamat
4. jún 2025

miestnepriznaky vznikaju z toho, ze stitka ma v sebe nejake uzliky, vydutinky, cysty, ci je celkovo zvacsena. proste je tam mechanicka prekazka.
toto ti mozu vysetrit len sonom. no na endokrino sa caka, na sono sa caka. skor jedine ako smaoplatca.

tie dalsie rpiznaky su zo zmenenej funckie stitnej zlazy a to sa vysetruje vysetrenim hormonov v krvi. tie si mozes dat urobit obvodakovi,a j ked oni vacsinou chcu urobit len TSH. alebo ako samoplatca v labaku.

ak budu vysledky v norme, potom tie clekove priznaky nebudu zo stitky. tie meiste samozrejme tie vylucene nie su.

v krvi sa mozu najst este autoprotilatky, ale vzostup tychto protilatok nema priznaky. tie neposobia ako take na funkciu celeho tela, tie len nicia bunky stitnej zlazy.

elye11
autor
4. jún 2025
@palya97

Mna z ORL poslali na usg krku, tam našli uzlík a potom mi rovno dali výmenný lístok na endokrinologiu

@palya97 ak sa môžem spýtať bolel ten uzlík? Mali ste nejaké problémy?

palya97
4. jún 2025
@elye11

@palya97 ak sa môžem spýtať bolel ten uzlík? Mali ste nejaké problémy?

@elye11 práveže to nebolelo, bol to skôr pocit "niečoho v krku"

martinka13
5. jún 2025

Mne najprv vzal krv na štítnu obvodný a boli veľmi zle výsledky. Potom výmenný lístok na endokrinológiu. Do 1.5 roka má dali do poriadku. Popisuješ z môjho pohľadu hypertyreozu

majamat
5. jún 2025

mne to ale skor pripada aj ako psychika, no samozrejme proiblem so stitkou by bolo dobre vylucit.

ide o to, ze pri hypothyreoze je taketo extremne chudnutie malo pravdepodobne, to skor pri hyperthyreoze. za to uzkost a depresie chudnutie sposobovat mozu.

ak by si mala nieco so stikou, ktora ti zasahuje do prehltania, je pravdepodobne, ze bi tot am ORL videl, ako nejake zuzenie,c i uzlik a zvlast, ak si si ty neico nahmatala. no to co si nahmatala, kto vie co to bolo. len tak mimochodom. muslea by si prejt clekom dost hlboko, to neviem,c i by si si vedela nahmatat. stitna zlaza je skor na spodku krku, ajked moze rast dohora. je v mieste, kde su jamky nad klucnymi kostami. bud rastie tam, robi v tych jamkach vypln, alebo trosku par cm vyssie, ale fakt par cm, urcite nie uplne hore. samozrejme ked sa zvacsi velmi, vytlaci sa aj vyssie,a le to keby mas, tak je to uz fakt viditelne a lekari by si to hned vsimli.

no smaozrejme tym nechcem na 100% tvrdit, ze stitna je uplne ok, ale je tu fakt skor pravdepodobnost ze je to aj psychika. je uplne jedno, ze si taketo tazkosti nikdy predtym enmala, raz mozu byt 1x.

skus ist na obvod, nech ti vysetria hormony stitnej zlazy, pripadne nech ta psolu na sono,a le teda ak to budes chciet rychlejsie, musis si zaplatit.
a od toho sa da odpichnut, resp tento problem sa tym vyluci, ci potvrdi.

koniarova
5. jún 2025

Psychika. Ale pre svoj kľud sa pýtaj má endokrinólogiu. Lebo aj tak sa už budeš len študovať.

ema22270
8. jún 2025

Ja mam autoimunitny zapal stitnej zlazy, ale lieky som brala len pocas druheho tehotenstva ,vtedy sa mi to aj prejavilo vo vysledkoch. Teraz lieky neuzivam, pokial teda este stitna nejake hormony vytvara. Vysledky mam dobre, ale mam uz viditelny zapal na stitnej aj dokonca nieco 2mm zvacsene a niekedy, ked si umyvam vlasy dole hlavou mi to tam vadi, ale nic mi s tym nejdu robit, ani to nie je nic strasne. Mam ist na kontrolu az o rok. Tym chcem povedat, ze ked sa budes takto sledovat, neviem ci to nieco dobre prinesie, ak pojdes ku doktorke je mozne ze ti ani nic nezistia, samozrejme chod nech ti spravia testy na endokrinologii, ale nemusis dostat ani lieky ani sa to mozno nezmeni - toto co popisujes mi pride ako psychika.