icon

Prolaktin - skúsenosti

chiaramonika
4. dec 2013

Baby máte niektorá skúsenosti s prolaktinom ? Lieči sa to nejak. Sú nejake lieky nato ? Ake sú príznaky ?

zuzi79
4. dec 2013

ja som mala raz zvýšený, lekár mi dal na to tabletky, tuším nejako na mesiac a potom pri kontrolných odberoch to bolo OK, odvtedy je to v poriadku.

chiaramonika
autor
4. dec 2013

A ako ti zistil ze mas zvýšený ? Len tak náhodne alebo ty si mala nejake príznaky a s tym si isla k lekárovi.

agibrej
4. dec 2013

Zvýšený prolaktín-normalne je ak žena koji dieťa...Prolaktín zabezpečuje tvorbu mlieka..preto sa hovorí že nemali by ste otehotnieť....
Zvýšený prolaktin je ak nemate menštruaciu pravidelnu-treba patrať či su ostatne endokrinolog.žľazy ok...myslim tym napr.hypotalamus ,štitna žlaza...lieči sa to napr.lysenylom.agi

chiaramonika
autor
4. dec 2013

No takto : nebojím uz rok a 8 mesiacov. Na jednej strane prsníka som mala taku zdureninu z druhej mi vyteká žltá nezapachajuca lepkava tekutina. Pisala som jednej gynekologicke a ta mi odpísala ze to moze byt práve tento prolaktin. Hormóny a tak. Ze na mojim mieste by sa neobavala vážnejšieho ochorenia ale aj tak. Pre mna je tiez dôležitý názor žien co s tym majú skúsenosť.

kazunomiya
5. dec 2013

@chiaramonika Zvýšená hladina prolaktínu sa lieči bromokriptínom, liek sa volá buď Medocriptine (ten som brala ja) alebo Parlodel (neviem, možno sú aj iné). Je to liek, ktorý zvyšuje hladinu dopamínu a ten potlačí tvorbu prolaktínu. Predpisuje to lekár a samozrejme najprv by mal mať výsledky z endokrinologického vyšetrenia, teda overiť si, či je hladina prolaktínu zvýšená. Mne dali Medocriptine aj keď som mala prolaktín v norme, príznaky sa upravili veľmi rýchlo (sekrét v prsníkoch, teda presne to, o čom si písala aj v predchádzajúcej téme). Po vysadení sa mi to ale vrátilo. Lenže tým, že som mala všetko v norme, som to potom už neriešila - nechcela som zbytočne brať antihormonálne lieky, keď ich nebolo treba. Mňa ten sekrét natoľko neobťažoval.
Treba sa nechať vyšetriť endokrinologicky a potom budeš už vedieť. S najväčšou pravdepodobnosťou nejde o nič vážne. Ale zvýšená hladina prolaktínu spôsobuje aj problémy s cyklom a otehotnením, čiže ju treba riešiť, ak by sa preukázala.

janulka1980
5. dec 2013

@chiaramonika Ja som mala zvyseny prolaktin a nakoniec aj preto som nemohla dlho otehotniet ... lebo akoby "telo si myslelo, ze uz som tehotna" tym, ze som mala vysoky prolaktin, pomocou ktoreho sa vytvara mlieko... ako uz tu bolo spominane, brala som Medocriptine, a hladina sa upravila... problem je v tom, ze to vie strasne kolisat, kazdy mesiac sa menit, preto je tazke povedat ci je to uz OK, a aku davku lieku brat... priznaky mozu byt aj tie, ze sa ti tvori mliecko a zasycha na bradavkach aj ked niesu tehu....
asi tolko, ak by si mala otazky, kludne napis, papa

chiaramonika
autor
5. dec 2013

@kazunomiya
@janulka1980 ďakujem baby. Este ma aj obtazuju hrcky v ľavom prsníku hore z vonkajšej strany sú pohyblivé a na dotyk len trosku bolestivé. Neviem ci to moze mat s tym súvis. K doktorovi idem v utorok. Sa aj bojím. Dufam ze naozaj nic vážne. Len neviem ci sa nemám preobjednat lebo den nato mam dostať aj menštruáciu a vyšetrenie moze pôsobiť skreslene.

kazunomiya
5. dec 2013

@chiaramonika Chapem ze sa bojis ale je lepsie vediet ako nevediet 🙂 Neistota je najhorsia vzdy.
S hrckami v prsnikoch nemam skusenosti.

chiaramonika
autor
5. dec 2013

@kazunomiya dufam ze nic vazne