icon

Prvé príznaky rakoviny: Skúsenosti a osobné príbehy

19. mar 2024

Prosím osobne skúsenosti. Ako vám to cele začalo? A keď van nič nebolo, a zistili ste to náhodné, prišlo potom niečo?
Ďakujem každému kto nájde odvahu o tom hovoriť.
Ja sa už chorobne pozorujem. Nič mi nebolo a zrazu mi je všetko.

autor
19. mar 2024

Upresním- ak vám to zistili na preventívnej kontrole, začali potom nejaké problémy?
Ako ste zvládli nepripúšťať si to? Ako a vďaka čomu ste to všetko zvládli?

gemerka17
19. mar 2024

Každá rakovina ma svoje priznaky. Preventivka u všeobecného lekara je veľmi slabá na odhalenie rakoviny. Pacient zväčša prichádza, že ma už nejaký problém - priznaky. Preventivky u gynekológa a muži u urológa absolvovať treba. Niekedy je to o náhodnom náleze.
Tvoj problém je tvoja hlava a daj si pomôcť psychologom.

stellarstar
19. mar 2024

Otázka na teba, prečo myslíš práve na rakovinu???

autor
19. mar 2024

@stellarstar tiež by som rada vedela prečo? Asi mam z toho najväčší strach.

tibor79
19. mar 2024

@stellarstar a prečo nie? Keď je toho mrte. Starí, mladí, ba aj detičky.

martul
19. mar 2024

Keď nemáš na to reálny dôvod, tak by som sa skôr zamerala na seba a svoju psychiku. Byť psychicky v pohode je najviac dôležité. Alebo chceš stráviť zbytok života seba pozorovaním, hľadaním neexistujúcich diagnóz? To totiž neovplyvňuje len teba ale tvoje správanie aj tvoje okolie.
Mne pred mesiacom zomrela mama. Rozprávala som sa potom so psychologičkou a presne toto mi povedala, že sa deje. Ťažká doba, kopec problémov v živote a ľudia namiesto toho aby sa snažili užívať si život a jeho radosti hľadajú choroby, problémy.

gaja78
19. mar 2024

Odporucam preventivne kontroly - mojej mame takto odhalili najskor hrcku v prsniku a potom v hrubom creve (mala krv v stolici) Keby neisla na preventivky, tak ani pri jednom nemala ziadne problemy.

autor
19. mar 2024

@martul úprimnú sústrasť. Mrzí ma to. Viem že psychiku ovplyvňuje veľa vecí, počnúc detstvom. Už to riešim, mam termín u psychológa. Ja mam práveže priam dokonalý život. Milujem môj život, moje dieťa, môjho muža. Ja neviem či je to strach z toho že to nemôže trvať večne? Netuším.
Mne niečo našli, ale úplne bežné, samozrejme budú brať vzorky na histologiu, ale to je vraj bežný postup. Podľa doktora to nevyzerá byť nič vážne. Napriek t9mu mám strach. Celý život sa mi zastavil a neviem myslieť na nič iné.

martul
19. mar 2024

To je úplne normálne, že sa bojíš. A je super, že si vyhľadala odbornú pomoc. Na to ten doktor je, napriek tomu že je všetko ok v našich životoch, sa môžu vyskytnúť psychické problémy, ktoré treba riešiť. Úprimne ti držím palce a teším sa že to riešiš. Zažila som to s mamou, dlhú cestu sme si prešli a pomohlo jej to. Hlavne treba myslieť na to, že výsledky nebude vidno hneď.

lucmirka124
19. mar 2024

Hrcku som si nasla nahodou, ked som sla uspat malu, neriesila som to az asi o 2 mesiace, ked som videla ze to neni dobre,, samozrejme kazda histologia je ako keby sa ti zivot zastavil.. mne prva biopsia negativne, ale doktorka ma prosila aby sme spravili este ze jej sa to nepozdava,, 2 odber vysiel nadorove, ver mi po celej tej liecbe a celom tom chaose a hrozne tazkych chvilach sa snazim zit normalne.. ale stale su tu obavi.. no nemyslim nato denne,,co by to bol za zivot.. viem ze vysledky sa mozu zhorsit, moze sa objavit zas daka hrcka a pod.vnutorne som sa rozhodla ze ak by daco...potom budem riesit,,, teraz zijem pre 7 r dcerku a robim vsetko aby sme boli stastne... ale s kazdou histologiou, kazdym odberom krvy, kazdym kontrolnym ct,, ci vyssou horuckou ten vnutorny strach je... vies liecba bola tazka,, dcerka mala 5 a ja drzala plot pred skolkou ked ju odprevadila lebo som sa ledva vladala vratit nazad do bytu... moj pan sused ( liecil sa 20 rokov na rakovinu raz dobre, raz zle atd)) mi povedal ::,,neni koniec,, bude este dobre,, ale mysel si musis nastavit ze bude dobre nech by akokolvek boli vysledky naprd... zazila som pocas liecby chvile ked mi slo zial o zivot,, a ten strach vtedy ze si uz neuvidim dceru bol asi najhorsi,,ale som tu denne pre svoju dcerku zatial stale🍀🍀🍀✊

oli18
19. mar 2024

@martul toto doniesol az intetnet. Ked nebol, ludia nemali odkial cerpat info a potom to aplikovat na seba a svoje deti. Vpredu tema zufalej matky o zaostalom dietati bez vysetrenia lekarmi. Dg stanovila sama.

tilly
19. mar 2024

Žiadne príznaky. Preto sa rakovine hovorí, že je to tichý zabijak. Lebo ty nič necítiš, o ničom nevieš a bud na ňu prídeš úplnou náhodou, ako ja, alebo pri preventívke, preto je prevencia tak dôležitá.

rozculena
19. mar 2024

moja mama mala hrčku.......vyoperovali,v pohode všetko dlhé roky........každého pol roka kontrola,vždy všetko ok.........až na poslednej kontrole sa doktorke niečo nezdalo........kým prebehli ďalšie vyšetrenia a operácia,už bolo neskoro.Len ju otvorili a zašili......rakovina pankreasu,metastázy rozlezené všade...........
príznaky:plynnatosť,bolesti krížov-ale to nikto nespájal s touto diagnózou.Tomu by som sa nečudovala.
čo som však nepochopila,že jej nikdy nikto neurobil test na cukor,pritom to je taká blbosť,výsledok vidíš okamžite.keby to urobili,tak by možno zistili,že pankreas nefunguje....a možno ani nie,len by jej dali tabletky a povedali,kontrola o rok...

letfenixa
19. mar 2024

Mama aj partner mali ako prvý priznak netypicku únavu. Ktorú obaja pripisovali vonkajším okolnostiam.

martul
19. mar 2024

@oli18 ach, pravda.

tilly
19. mar 2024

@letfenixa áno, ta únava je fakt taká zvláštna, ale vieš ako to je, únavu si vieš vždy zdôvodniť. Buď máš malé deti, alebo veľa pracuješ, máš malo vitamínov, jarná únava...

autor
19. mar 2024

@lucmirka124 blahoželám že si to zvládla a že sa držíš. Ja mam veľký problém nastaviť myseľ. Prajem všetko dobré.

belaaaaaaaaa
19. mar 2024

Môj otec začal v Novembri roku 2021 kašľať, ale že brutálne. Nemohol prehĺtať ani vodu. Do Marca 2022 schudol 55 kíl. Niečo strašné. 29 .3.2022 no mrtvy.Rakovina pažeráka. Ležal 5 týždňov na onkológii a paliatívna liečba, žiadne chemo a ani rádio Urobili dieru do brucha, dali silikónovú hadičku , keďže nemohol už cez ústa jesť.a do 2 týždňov umrel Chvalabohu. Toto ani vidieť, nie to ešte zažiť

letfenixa
19. mar 2024

@tilly no veď presne tak to bolo.

natasha1988
19. mar 2024

Pribuzna mala prvy priznak pri rakovine prsnika- nepatrny kašel a dychavičnost, v podstate nic neobvykle, tak isla k lekarovi, zial uz neskoro -bolo to posledne stadium rakoviny.

tilly
19. mar 2024

@letfenixa hej, aj u mňa

ailiba
20. mar 2024

Znama bola v auguste na preventivke, zdrava. V polke decembra traviace tazlosti, naplnilo sa jej brucho tekutinou, z toho bolesti, rakovina vajecnikov. Vraj to vie za pat tyzdnov vzniknúť. Ziadna sranda. Je vela foriem, typov... Fakt sa to neda zovseobecnit. Ak kas pochybnosti chod za vseobecnou lekarkou, nech ti zoberie krv na onkomarekeri.

natasha1988
20. mar 2024

Aj lekari hovoria, že moze byt na preventivke človek v poriadku a rakovina vie aj za 2-3 tyzdne extremne prepuknut.

amy2807
23. mar 2024

A akoze vysvetlite mi na čo sú dobré tieto správy typu : môže to aj za 2 - 3 týždne prepuknúť ? Aj keď chodíte na preventívky alebo známa len kaslala a bola z toho rakovina v konečnom štádiu ?...to komu tým akoze pomáhate ?..takýmito správami