icon

Psychiatrická hospitalizácia

ratlik26
6. sep 2025

Dobrý deň prajem. Chcel by som Vás požiadať o radu ohľadom hospitalizácie na psychiatrii. Koncom marca tohto roku som bol hospitalizovaný kvôli ťažkým depresiam a úzkostiam. Po hospitalizácii sa mi stav zlepšil, avšak od júna sa mi opäť zhoršil a mám samovražedné myšlienky, sklony k sebapoškodzovaniu, ap. AD beriem pravidelne a chodím aj na terapie, avšak ani po zvýšení dávky AD sa mi stav nezlepšil. Na jednej strane sa snažím byť aktívny (dopisujem jednu publikáciu), avšak v posledných týždňoch nevládzem jej venovať toľko času, koľko by som sám chcel. Na druhej strane sa obávam, že prípadná ďaľšia hospitalizácia by mi mohla skôr zhoršiť stav a nebol by som schopný sa socializovať, čo je v mojej práci nevyhnutné. Mám aj iné diagnózy, kvôli ktorým mám veľmi oslabené zručnosti v sociálnej a v komunikačnej oblasti a obávam sa, že ak by som bol niekoľko týždňov mimo "bežného sveta", nebol by som schopný sa úplne vrátiť do spoločnosti, nakoľko v posledných rokoch som sa stretol s posmeškami a podceňovaním za to, ako vyzerám, aké používam gestá, ap. Preto neviem, či by bola hospitalizácia úplne vhodná. V mojom prípade by prichádzala do úvahy hospitalizácia v Rimavskej Sobote.
Ďakujem za všetky rady.

sara07
6. sep 2025

toto ti skutočne na mk nik neporadí, na toto treba mudr , ktory ta pozná a pozná aj priebeh aj všetko ohladne teba

majamat
6. sep 2025

chod k dr. no dolezita je jedna vec.
dr a teda liecba od dr, psychoterapia a pod, to su veci, co sice velmi pomahaju a su v takych pripadoch velmi doolezite,a le je to stale len zasach zvonka. ak si neprestavis tvoje myslenie, zasah zvonka neurobi zazraky.
cize toto ej dolezite, pracovat na svojom vnutri a vediet sa vysporiadat s tym, ak taketo myslienky pridu.
to je len rada pre teba, no ak mas teraz akutne zhorsenie, teraz urcite vyuzi ten zasah zvonka.

lenja123
6. sep 2025

@ratlik26 neviem, či je taká možnosť v RS, ale nebol pri teba riešenie denný psychiatrický stacionár? Je vo väčšine veľkých miest.

kacena4
6. sep 2025

ako si "aktivny"?? to ze sedis za pc a dopisujes publikaciu nie je "aktivita" moze ta to este viac tahat dole. treba fyzicky kontakt s inymi ludmi, fyzicka aktivita, praca aby sa ti zmenili myslienky, nemysliet na seba ale na inych v pozitívnom pohlade. drzim ti palceky nech sa odrazis a je ti lepsie

anonym_22e5cb
6. sep 2025
@kacena4

ako si "aktivny"?? to ze sedis za pc a dopisujes publikaciu nie je "aktivita" moze ta to este viac tahat dole. treba fyzicky kontakt s inymi ludmi, fyzicka aktivita, praca aby sa ti zmenili myslienky, nemysliet na seba ale na inych v pozitívnom pohlade. drzim ti palceky nech sa odrazis a je ti lepsie

@kacena4 uplne suhlasim clovek co ma depresie a ukozsti NESMIE BYT IZLOVANY od bezneho zivota. ked bude doma zatvoreny so 4 stenami, to chorobu este prehlbi lebo clovek nezamestnava hlavu inymi vecami,inymi vnemami. nic nie je horsie ako ostat len doma...zo mna sa vdaka tomu stal asocial este vacsi nez som bola !

ratlik26
autor
6. sep 2025
@anonym_22e5cb

@kacena4 uplne suhlasim clovek co ma depresie a ukozsti NESMIE BYT IZLOVANY od bezneho zivota. ked bude doma zatvoreny so 4 stenami, to chorobu este prehlbi lebo clovek nezamestnava hlavu inymi vecami,inymi vnemami. nic nie je horsie ako ostat len doma...zo mna sa vdaka tomu stal asocial este vacsi nez som bola !

@anonym_22e5cb
Ďakujem za radu. Práve z tohto dôvodu sa obávam hospitalizácie. Písanie publikácie je jediná vec, ktorá ma v mojom živote napĺňa a čo ma ešte drží na tomto svete. Bývam v dome, kde máme hospodárstvo, a tak fyzickú aktivitu mám každý deň. Avšak, po jej vykonaní som v ešte silnejších depresiách, ako keď sa zobudím, alebo, keď sa snažím v noci zaspať. Je to z dôvodu, že nevládzem robiť toľko, ako v predchádzajúcich rokoch. Každý deň chodím na prechádzky so psom, ale nejako mi to nepomáha. Snažil som sa chodiť na hromadné podujatia, ale kvôli veľkému hluku a množstvu ľudí som upadal do panických záchvatov. Párkrát som navštívil aj pamäťové inštitúcie, ale v jednej z nich som sa dostal do menšieho konfliktu s pracovníkom. Nakoľko sa bojím konfliktov, mám strach do nej ísť.

knmmch
6. sep 2025

@ratlik26 ak máš samovražedné myšlienky tak informuj svojho psychiatra, možno zmení medikáciu.. ..ale ak by to bolo kritické tak sa nechaj hospitalizovať, tam budeš bezpečí..