icon

Psychiatrické lieky - útlm a spánok

esmera50
26. máj 2022

Ahojte, napíšem sem niečo, ale prosím , nesmejte sa, len seriózne rady. Už niekoľko rokov beriem lieky od psychiatra s názvom Escitalopram Mylan, teraz sa to volá Elicea, ale zisťujem, že sa mi chce čoraz viac spávať cez deň a som utlmená, môj lekár tvrdí, že to nemôže byť z nich, ale ja neviem...Zisťujem aj to, že sa mi pomalšie učí a jazyky aj pamäťovo, hoci predtým som bývala výborná a super rýchla, je to vekom alebo liekmi? Mám 38 a školu som skončila pred 14 rokmi, snažím sa čítať, doučovať jazyk, ale aj tak mi to nejde ako predtým, je to definitívne s vekom alebo treba dať preč lieky podľa vás? máte podobné skúsenosti? Alebo je to tým že roky čumím do obrazovky PC?

luccija
26. máj 2022

@esmera50 ak Ti doteraz vyhovovali nebude to liekom.Skor vekom, únava, po Covide, povinnosťami, anemia?štítna žľaza?
Ani ja sa už neviem tak sústrediť a rýchlo naučiť ako za "mladí"

luccija
26. máj 2022

@esmera50 a lieky vychytávajú serotonín, takže by si mala mať viac energie.Ukludnovaky utlmuju

esmera50
autor
26. máj 2022

@luccija no vyhovovali...tak ako vieš, keď sa cítim bez energie a stále by som spala, ani mi nevyhovujú...vekom? moja mamina je raz taká stará ako ja a funguje, aj v robote sa učí kopec spisov a pohoda, a ja...och...chcela by som druhú výšku a ako?

esmera50
autor
26. máj 2022

@luccija asi mám ukludňovák

esmera50
autor
26. máj 2022

@luccija neviem, mám v tele veľa zápalov, buce to tým? alebo toxíny na mozgu? liečitel by to spravil? som preto hrozne nešťastná aj sa mi horšie čítajú knihy

esmera50
autor
26. máj 2022

@luccija ale ja chcem druhú školu alebo štátnicu z jazyk a a vodičák, inak by mi to bolo jedno, musím to zvládnuť, vieš a neverím si,,,,

savanna
26. máj 2022

Je to asi kombinacia oboch. Ale aj keby si nebrala lieky, schopnost ucit sa cudzi jazyk ide s vekom rapidne dole, to je bohuzial fakt. Myslim si, ze pri jazykoch je to vyraznejsie citit ako pri inych veciach, teda, ze citanie spisov ako spominas u tvojej mamy je nieco ine ako ucenie sa jazyka. Ale aj napriek tomu si myslim, ze statnica v tvojom veku by sa este dala s prehladom zvladnut...samozrejme zalezi aj na tom, aky je tvoj vychodiskovy level. Ak uz mas pokrocilu znalost, nemal by to byt nejaky velky problem.

tncka
26. máj 2022

@esmera50 jj to bude vekom

vanda323
26. máj 2022

@esmera50 Ahoj aj ja beriem Eliceu ráno...a okolo obeda príde na mňa strašný útlm....akože nie na spánok aké som ako keby spomalená už dom si zvykla...ale pravdou je že ľudia okolo mňa tvrdia že som do ski a zhlupla

luccija
26. máj 2022

@esmera50 ako môžeš mať ukludnovak, keď berieš AD🙂či berieš ešte nejaké iné lieky?
Nemôžeš byť unavená vyčerpaná z práce?
Prečo si neveríš?Veď to je základ všetkého...

esmera50
autor
27. máj 2022

@luccija no veď to, kedysi som si verila, teraz nie, neviem prečo, možno kvôli tomu že som sa dlho nič neučila, len čítala knihy....a mám strach, proste mám strach....Tak tie andtidepresíva vraj môžu po dlhom čase na niekoho pôsobiť utlmujúco, neviem, možno ej to zápalmi v tele a chorobami a toxínami na mozgu,

esmera50
autor
27. máj 2022

@vanda323 no šak to, ja potrebujem byť zrýchlená ako prv :D myslíš, že po vysadení liekov by sa tá hlava upravila?

esmera50
autor
27. máj 2022

@tncka len aby nie tými liekmi, ja nechcem hlúpnuť :D

esmera50
autor
27. máj 2022

@savanna nuž hej bývala som super rýchla, vyhrala som celoslovenské zo španielčiny, ale ako píšem, som pomalšia už teraz nenapadajú ma tie myšlienky tak rýchlo,,,,

esmera50
autor
27. máj 2022

@savanna nie, zabudla som, musím ísť od začiatku po 20 rokoch od maturity, a to som chcela chodiť na bilingválko

vanda323
27. máj 2022

@esmera50 Ach tak to ja ti teda neviem odpovedať,😉
Ja som dosť mimo v poslednom čase odomna radu prosím ťa ani nepýtaj

luccija
27. máj 2022

@esmera50 ale máš o 20 r viac🙂)viac starosti a pod...prečo rozmýšľaš nad toxinami na mozgu?
Je logické, že vekom to ide ťažšie, ale nie je to nemožné.Ked tak veľmi chces chod do toho...strach by Ťa nemal zvažovať.Kazdy má obavy, lebo im na niečom záleží.Ked si spravíš školu čo dosiahnes lepšiu prácu či robíš to iba pre seba?

esmera50
autor
27. máj 2022

@luccija tak kvôli uplatneniu, to je jasné :D

esmera50
autor
27. máj 2022

to ma mrzí, aj ja som mimo

esmera50
autor
28. máj 2022

@luccija inak toxíny na mozgu byť môžu, to som pátrala po infe :D

esmera50
autor
29. máj 2022

a dá sa s tou hlavou niečo urobiť, aby bola rýchla ako predtým, ale bo už nič? Som staršia o 20 rokov a vyšla som z učenia, už to takto ostane, myslíte?

esmera50
autor
2. jún 2022

haló, poradí mi tu ešte niekto niečo?

89ria89
10. jún 2022

@esmera50 ahoj 🙂 ja beriem escitalopram asi necelé 2 mesiace a teda badam na sebe, že som začala dosť zabúdať, tak možno to s tým naozaj súvisí 🙉🙊🙈 no skôr ma trápi, či je možné, že ten liek po 2 mesiacoch akoby strácal silu, že mi až tak nepomáha sa mi zda🙄😄 tak neviem co teraz, či čakať, či skúsiť niečo iné..

esmera50
autor
11. jún 2022

@89ria89 ano ano najprv pomohol hodne a potom už sa to tak akosi ustálilo, ja dúfam, že ten liek nemá niečo do činenia s pamäťou a s hlavou

benoite
11. jún 2022

Ahoj, precitaj si knihu Mysel bez hranic.Kniha je o tom, ako sa efektivne ucit.

slovakboy
11. jún 2022

@esmera50 aj ja beriem Escitalopram adobre spím. To je hlavný prínos antidepresív. Oni nie sú utlmujuce ale regulujú správnym smerom. Ak chceš spať budeš spať ak chceš fungovať budeš fungovať. Uči sa mi ľahšie ako pred tým ale pomaly. Nesmiem sa v ničom veľmi ponáhľať som trosku spomalený ale to je dobre. Výsledok prace je kvalitnejší a nestresujem tolko. Spos dosť v noci? Ja spím osem hodín a keď ľahnem pár krát pomaly vydýchnem a spím. Rano pomaly vstávam nechce sa mi z postele. ale potom fajn.

esmera50
autor
13. jún 2022

@benoite no hej, ale ako to napravím? aby mi to myslelo tak rýchlo ako kedysi, to je to

esmera50
autor
13. jún 2022

@slovakboy no šak to, som pomalšia, ale to práve enchcem byť! to je to, že ja spávam dobre v noci, ale aj cez deň potrebujem si lahnúť občas, vieš,,,a to s ami nepáči, predtým mi spánok v noci stačil

slovakboy
13. jún 2022

@esmera50 spánok je liečivý pri takýchto problémoch. A lieky dopamahaju ľahšie zaspať. Nie sú určené prioritne na spánok ale pomáhajú lepšie spať

esmera50
autor
14. jún 2022

@slovakboy no ale je normálne, ak dobre spávam v noci, a potom aj cez dni sa mi chce???? toto je to, že mi narástla potreba spánku!