Psychiatrické lieky - útlm a spánok
Ahojte, napíšem sem niečo, ale prosím , nesmejte sa, len seriózne rady. Už niekoľko rokov beriem lieky od psychiatra s názvom Escitalopram Mylan, teraz sa to volá Elicea, ale zisťujem, že sa mi chce čoraz viac spávať cez deň a som utlmená, môj lekár tvrdí, že to nemôže byť z nich, ale ja neviem...Zisťujem aj to, že sa mi pomalšie učí a jazyky aj pamäťovo, hoci predtým som bývala výborná a super rýchla, je to vekom alebo liekmi? Mám 38 a školu som skončila pred 14 rokmi, snažím sa čítať, doučovať jazyk, ale aj tak mi to nejde ako predtým, je to definitívne s vekom alebo treba dať preč lieky podľa vás? máte podobné skúsenosti? Alebo je to tým že roky čumím do obrazovky PC?
Je to asi kombinacia oboch. Ale aj keby si nebrala lieky, schopnost ucit sa cudzi jazyk ide s vekom rapidne dole, to je bohuzial fakt. Myslim si, ze pri jazykoch je to vyraznejsie citit ako pri inych veciach, teda, ze citanie spisov ako spominas u tvojej mamy je nieco ine ako ucenie sa jazyka. Ale aj napriek tomu si myslim, ze statnica v tvojom veku by sa este dala s prehladom zvladnut...samozrejme zalezi aj na tom, aky je tvoj vychodiskovy level. Ak uz mas pokrocilu znalost, nemal by to byt nejaky velky problem.
@luccija no veď to, kedysi som si verila, teraz nie, neviem prečo, možno kvôli tomu že som sa dlho nič neučila, len čítala knihy....a mám strach, proste mám strach....Tak tie andtidepresíva vraj môžu po dlhom čase na niekoho pôsobiť utlmujúco, neviem, možno ej to zápalmi v tele a chorobami a toxínami na mozgu,
@esmera50 ale máš o 20 r viac🙂)viac starosti a pod...prečo rozmýšľaš nad toxinami na mozgu?
Je logické, že vekom to ide ťažšie, ale nie je to nemožné.Ked tak veľmi chces chod do toho...strach by Ťa nemal zvažovať.Kazdy má obavy, lebo im na niečom záleží.Ked si spravíš školu čo dosiahnes lepšiu prácu či robíš to iba pre seba?
to ma mrzí, aj ja som mimo
a dá sa s tou hlavou niečo urobiť, aby bola rýchla ako predtým, ale bo už nič? Som staršia o 20 rokov a vyšla som z učenia, už to takto ostane, myslíte?
haló, poradí mi tu ešte niekto niečo?
@esmera50 ahoj 🙂 ja beriem escitalopram asi necelé 2 mesiace a teda badam na sebe, že som začala dosť zabúdať, tak možno to s tým naozaj súvisí 🙉🙊🙈 no skôr ma trápi, či je možné, že ten liek po 2 mesiacoch akoby strácal silu, že mi až tak nepomáha sa mi zda🙄😄 tak neviem co teraz, či čakať, či skúsiť niečo iné..
Ahoj, precitaj si knihu Mysel bez hranic.Kniha je o tom, ako sa efektivne ucit.
@esmera50 aj ja beriem Escitalopram adobre spím. To je hlavný prínos antidepresív. Oni nie sú utlmujuce ale regulujú správnym smerom. Ak chceš spať budeš spať ak chceš fungovať budeš fungovať. Uči sa mi ľahšie ako pred tým ale pomaly. Nesmiem sa v ničom veľmi ponáhľať som trosku spomalený ale to je dobre. Výsledok prace je kvalitnejší a nestresujem tolko. Spos dosť v noci? Ja spím osem hodín a keď ľahnem pár krát pomaly vydýchnem a spím. Rano pomaly vstávam nechce sa mi z postele. ale potom fajn.

@esmera50 ak Ti doteraz vyhovovali nebude to liekom.Skor vekom, únava, po Covide, povinnosťami, anemia?štítna žľaza?
Ani ja sa už neviem tak sústrediť a rýchlo naučiť ako za "mladí"