icon

Psychické poruchy a predstieranie rakoviny: Diagnóza?

24. dec 2023

Aká je toto psychiatrická diagnóza, keď niekto predstiera, že má rakovinu a berie chemoterapiu? Prvýkrát, cca pred 10 rokmi predstierala, že sa vyliečila bylinkami. Veľa peňazí padlo na "liečbu" - požičaných, pravdaže (nič nevrátila). Potom pred 10 rokmi predstierala chemoterapiu, aj si ostrihala vlasy (no len tak na 10cm), teraz to vypuklo znovu. Vraj si zohnala zahraničnú chemoterapiu, lebo poisťovňa jej (vraj) neschválila liečbu (nemá žiadneho onkologa pochopitelne). A pichá si ju sama doma (lekári sú "neschopní" a "skorumpovaní") Hlavu si oholila, vracia a odpadáva kedykoľvek uzná za vhodné. Robí si modriny . Tento vianočný čas to umieranie samozrejme graduje. V "smrteľných" bolestiach napiekla. Terorizuje tým najmä svojho manžela a deti. Chodí otravovať na urgent, zneužíva RZP (pokuty u nás nedávajú) . Snaží sa napoziciavat si kvantum peňazí, ale nikto jej už nepožičia, má exekúcie na zdedený majetok, nikdy nepracovala, invalidný jej tie "špiny" nikdy nedali.
Viem, že tu píše pár ľudí s kancerofobiou, tí sú schopní uvedomiť si svoju správnu diagnózu a ísť sa liečiť. Toto je však akési iné, komplexné divadlo spojené s psychickým terorom a vydieraním.
Zaujíma ma, či ste sa s niečím podobným stretli, aky bol osud takej rodiny, ako ste im dokázali pomôcť. Aj názov psych diagnózy, hoci možno to bude nejaký súbor diagnóz.
Prečo takúto osobu po neviemkolkom zneužití urgentu nedaju na psychiatrii bez jej súhlasu? Dnes večer tam zase bude.

Strana
z2
autor
24. dec 2023

@gemerka17 Rakovinu ženských orgánov. S tvojim komentom súhlasím, ja postupy poznam. Je nepodstatné, akú rakovinu si vymyslela. Ale ten teror, čo robi. Hľadám skúsenosti s podobnými prípadmi, nepotrebujem ju usvedčiť.

gemerka17
24. dec 2023

Ja by som sa išla poradiť so psychiatrom (aj viacerými), kľudne môžeš ísť ty alebo niekto iný z rodiny. Nech Vám poradí, ako by sa zachoval on a čo teda odporúča. On v podstate bude najlepšia možnosť čo sa týka skúsenosti s podobnými prípadmi. Trošku to komplikuje situácia, že má dlhy v zdravotnej poisťovni, ale aj to sa dá vyriešiť.

lucy_ms
24. dec 2023

Zažila som podobné v rodine. Žena čistý psychologický vampír, neskutočný hypochonder, prejavuje sa to doteraz v tom, že má milión alergií a takmer nič nemôže, ale nie v nejakej výraznej miere. Ale teda rodina to podchytila už na začiatku a jediné, čo pomohlo, bolo že sa od nej všetci odstrihli. Nikto ju nepočúval, nikoho jej choroby nezaujímali a každý jej to aj povedal. Jej mužovi trvalo najdlhšie pochopiť celú situáciu, tiež neskutočný dobrák. Ale keď to aj on pochopil, tak sa to zlepšilo. Tiež bola u psychiatra párkrát, ale to nemalo veľké výsledky. Až keď ju rodina prestala počúvať a zaujímať sa o ňu, nech je s ňou čo chce.

struhanka
24. dec 2023

Mne to evokuje Münchhausenov syndróm. https://lekar.sk/clanok/munchhausenov-syndrom

pribinak
24. dec 2023

@pankpanda nie, toto nie je MS. Pri tomto syndróme je typické, že chorá osoba sa stavia do role opatrovateľa

Tu bude skôr nejaká hystéria a nejak paranoja, ale nie som odborník

pribinak
24. dec 2023

😁😁

vanilkovazmrzka
24. dec 2023

Vychadzala mi z toho presne ts kombinacia ako napisala @bylinka25

Jedine psychiater a nejaka ustavna liecba

evelyn246246
Autor odpoveď zmazal
oslo1
24. dec 2023

Pani musicat ziadnu psychstricku diagnozu. Moze byt Len vychcany master manipulator. Vid film the widower podla skutocnej udalosti.

autor
24. dec 2023

@oslo1 Budem ten film hľadať.
@lucy_ms Hypochondri sú tiež náročné osobnosti, ale obvykle pracujú, nelietajú v dlhoch. No som zvedavá, keď jej deti dostuduju, či sa odstrihnú. Zatiaľ to vyzerá tak, že mamička ich dokázala odstrihnúť od perspektívnych partnerov, nesmú byť zalaskovani, lebo mamička zomrie. Nechápem, ako ich dokáže takto zmanipulovať. Nesmú dokonca bývať na internátoch, školy si museli vybrať tak, aby boli zomierajucej mamicke nablizko. Kniha by sa dala o tom napísať 😔

lapersefona
24. dec 2023

@queen_mary a spala s tym kolegom vôbec? Ja som myslela ze to ke lem vo filmoch

lapersefona
24. dec 2023

@larisa a ako to vyzerá teraz?

melanta
24. dec 2023

@pribinak to je MS v zastúpení, keď rodič robí pacienta z dieťaťa. Ak to robí človek sám sebe, je to MS.

cacianka
3. máj 2024

Naozaj v dobrom - podarilo sa niečo ?

autor
3. máj 2024

@cacianka po Vianociach "rakovina" zmizla, "objavila" sa znovu na Veľkú noc, teraz je zase chvíľu pokoj... čistá psychiatria

nikaeli
3. máj 2024

Istý čas som mala priateľa, ktorý veľmi často rušil naše naplánované stretnutia, lebo sa náhle necítil dobre. Ok, stáva sa. Z času na čas sa posťažoval na nejaké boliestky, až z neho vypadlo, že má nádor na obličke a musí ísť von. Ale (!) najprv bol v Kanade u bratranca na konzultáciu ohľadom intravenóznej liečby vitamínom C. Bol 'preč' dva týždne. Potom zase 'chodil' na dialýzu a bol veľmi unavený, nechcel, aby som za ním chodila. Medzitým sa mu vždy polepšilo a užívali sme si pekné chvíle. Potom odrazu musel nastúpiť na 'chemo', lebo sa mu stav prudko zhoršil. Nechcel, aby som ho videla v takom stave. Bľabotal čosi o tom, že ho čaká transplantácia obličky. Nevideli sme sa takmer mesiac a mne to nedalo. Robila som si oňho obavy. Šla som za ním, keď mi otvorila dvere jeho dcéra (!) - ja som nevedela, kto to je. Vykoktala som zo seba, či je Jožko doma a či ho môžem vidieť. Nie, ocko nie je doma. Medzitým došla k dverám usmiata manželka (!), že čo si želám, že manžel je ešte v práci, ale že mu môžem nechať odkaz.. a to som už bola pred kolapsom.. Povedala som jej len, že som si myslela, že sa ešte zotavuje a že som teda rada, že sa už má tak dobre, že pracuje. Pozerali sme na seba ako dve bláznivé. Ja som pochopila hneď, že ma hnusne klamal a všetko si vymyslel kvôli rodine. Ona zrejme dodnes netuší, o čom som hovorila a kto som vlastne bola..... Cítila som sa hrozne. Ani nie preto, že si to celé vymyslel a že ma oklamal, ale preto, že som sa dívala do očí jeho manželke, ktorá vyzerala naozaj spokojne a veľmi dobre a on ju so mnou hnusne podvádzal vyše pol roka 😡

Neviem ti poradiť, iba ma zaujalo, že bláznov vymýšľajúcich si smrteľnú chorobu, ktorou vydierajú milovaných, je viac 😢

cacianka
3. máj 2024

@nikaeli oooh, sila toto. Ešte že si zachovala chladnú hlavu a nepovedala si im to.

cacianka
3. máj 2024

To by ju musel konfrontovat jej muž a najbližší. Dať jej podmienky, a ak nie, dovidenia.
Samozrejme najskôr konzultovať so psychiatrami, ako pracovať s takouto povahou / chorobou

nikaeli
3. máj 2024

@cacianka v tej chvíli som naozaj nevedela, čo robiť. Obe boli také krásne, usmiate, spokojné. Ešte keď mi povedala, že mu môžem nechať odkaz, došlo mi, že ani len netuší, čo má doma. Prešli roky a vždy mám hrču v krku, keď si na to spomeniem. Podľa mňa nebol v poriadku (nechcem povedať, že nebol normálny) a nakoniec som rada, že s ním nie som. Vymyslieť si rakovinu? absurdné 🤦🏻‍♀️

cacianka
4. máj 2024

@nikaeli cocot postihnutý na 🧠.
Doma krásna milujúca rodina, ale on potreboval loviť, naháňať sukne, zahýbať, veď je to " bežná" vec.
Ale vzbudzovať súcit a emócie že má rakovinu ?! To je už naozaj úbohosť a psychopatia. Ja pracujem na onkologii, každý jeden pacient by bol rád, keby mohol povedať - nemám rakovinu.
Je to hajzel.
Len aby ju naozaj nedostal...

Strana
z2