icon

Psychika verzus zdravotný problém

majlenka99
29. nov 2017

Ahojte, mam 28 rokov, potrebovala by som poradiť, lebo uz mam dlhsiu dobu problemy, s ktorymi si neviem rady,tak ci nahodou nema niekto skusenost. Zacalo to v prvom tehu, ked som zvykla mat u lekara vysoky tlak, ale doma som vzdy namerala dobry tlak. Myslela som,ze ide len o syndrom bieleho plasta.Potom po porode som vsak obcas mala zvyseny tlak aj doma a dokonca 2x som mala stav, ze sa mi zvysil az na 170, tocila sa mi hlava, busenie srdca,pocit ze mam infarkt. Tak som isla na kardiologiu, kde zistili,ze srdce mam ok, na dalsie vysetrenia som nesla, vraj to moze byt normalny stav po porode a po polroku by sa to mohlo upravit. Nestalo sa a teraz uz ozaj neviem, co mi moze byt. Su dni, ked je vsetko ok, ale tych je menej a su dni, ked aj viackrat za den sa mi zvysi tlak (bezne pocas dna, ked si meriam, mam tlak dobry), zacne to v podstate slabostou celeho tela, citim slabost v rukach, zacne mi busit srdce, chveje sa mi telo, pride na mna unava a pocit, ze sa nevladzem ani postavit, zvieranie na hrudi...Vsimla som si, ze casto sa mi to stava po jedle, ale nie je to pravidlom. Samozrejme k lekarovi pojdem, ale zaujima, ci niekto nema podobnu skusenost. Cim zacat, chcela som najprv sama zistit, ci nieco prirodne nie je, co by mi pomohlo, nechcela som sa hned napchavat liekmi na tlak. Obcas pri takej situacii mam aj bolesti zaludka a krce v bruchu. Viem, ze tu mi tazko pomozete, treba zajst za lekarom, ale chcela by som aspon vediet, ci niekto sa s takym niecim nestretol. Trva to totiz uz 3 roky a vcera som zistila, ze cakam druhe babatko, tak sa potrebujem dat dokopy. Neviem ci sa jedna o psychiku, stres, vysoky tlak, zaludocne tazkosti, moze to byt cokolvek :/ Budem vdacna za kazdu skusenost.

Strana
z2
majlenka99
autor
29. nov 2017

@lusyc Nie, nie som červená.

To, že búšenie srdca pociťujem napr. aj teraz, už asi od 10tej, ale tlak mám 121/78 a tep 86. Proste nie je to také, že hodinu mám "záchvat" a koniec...:/ Upraví sa to a večer napr. to príde zas alebo nepríde vôbec ako je týždeň dlhý....

maminuska
29. nov 2017

@majlenka99 ja mám 4 deti a na začiatku každého tehotenstva som pociťovala búšenie srdca.

bleee
29. nov 2017

tetania = panická porucha. Je to tá istá diagnóza, len pojem tetánia používajú neurológovia, panická porucha psychiatri a psychológovia. Pokojne ju môžeš mať aj celý život pokiaľ sa nelieči. Najúčinnejšia liečba je psychoterapia. Lieky zvyknú mať len prechodný účinok, po ich vysadení sa zvyknú ťažkosti zas objaviť

best4you
29. nov 2017

majlenka99 - tetánia.
Pri tetanii Ti nemusia v každom prípade trpnuť nohy a ruky ako si to opisovala..
som tetanička viem o čom hovorím a tie príznaky máš presne také. osobne som sa z toho dostávala zhruba trištvrte roka takže čím skor vyhladaš pomoc tým lepšie.

sivypegas
29. nov 2017

@bleee tetaniu sposobuje nedostatok vit.Psych poruka je v hlave tetania a psych pofucha nieje to iste.

sivypegas
29. nov 2017

@majlenka99 Nuz, but tebou skocim aj na nefro Spodny,vysdi tlak je nebezpecnejssi ako ten vrchny Moze to byt aj psychika,busenie srdca som mala ja ked som menila rovotu a bolo to stresim,po stresse uz mu srdce nebuchalo.Len ty si tehotna a preto to moze byt nebezpecne.Mala by si mat tlak pod kontroloy a byt sledovana,lebo vyssim tehotenstbom sa to moze zhorsovat a moze ti byt neprujemne.Zajtra si skoc k lekarivi nalacno Ribis to kvoli tvojmu,buducemu dietatku.

rucka77
29. nov 2017

Takto je to hrozne ťažko povedať, či už je to psychické alebo nie, na to musia prísť doktori. Možno si sa ani nemala tuto pýtať aby sa zbytočne nevyplašila dopredu, navyše ak si tehotná. Nestresuj sa kvôli tomu a objednaj sa čo najskôr k doktorovi

majlenka99
autor
29. nov 2017

@sivypegas ja ten spodny tlak mam malokedy vyssi, fakt takto zvyseny som ho mala len vtedy co sa mi 2x zvysil aj ten horny na 170 po porode...v bezne dni, ked mavam to busenie srdca, tak mam vyssi tlak len horny a dolny je bud v poriadku alebo len mierne zvyseny do 85 🙂

Uvidime, ako sa to vyvinie, pojdem do lekara a uvidime. Ja som len chcela vediet, ci nahodou nema niekto takuto skusenost, lebo to ozaj moze byt vselico a kym sa zisti pricina, moze to trvat...😒

mickao
29. nov 2017

Ja som mala podobne prejavy ako ty + niečo navyše. To búšenie však bolo najhoršie. Zistili mi tetaniu.

deti95060810
29. nov 2017

tetánia a panické stavy úzkosti - je to iste? alebo sú to dve rôzne diagn.

sivypegas
29. nov 2017

@deti95060810 dve odlisne diagnozy.

eliska13
29. nov 2017

@deti95060810 skoro to isté.tetania je skôr z mála minerálov hlavne magnézium, vápnik
Úzkosť je psychika, predrazdeny nervovy system z niečoho strach, neventilovany stres, strach čo, ak odpadnem budú mi srdce začarovaný kruh

mickao
29. nov 2017

@deti95060810 Sú to 2 rôzne dg. Pri tetaniu síce môžeš pociťovať úzkosť, ale je to len zo strachu, keď dostaneš tetanicky zachvat. Pretože tie záchvaty sú slabé alebo silné. Ja som mala často pocit, že mi roztrhne srdce. A to vo mne následne vyvolavalo strach, že čo bude. Trpli mi ruky, ústa, sánka. Mala som kŕče kdekoľvek na tele. Nevedela som povedať súvislú vetu. Triaslo má až tak, že som si musela ľahnúť.

eliska13
30. nov 2017

@majlenka99 vysoký tep je zo stresu napatia..Moja sestra to mala psychológ jej povedal, že má oddychovať a zmeniť svoj životný štýl má vrtulu v zadku.Na 99%to je psychika úzkosť panika môže na teba prísť kedykoľvek aj v noci zo spánku, niekto môže mať viac záchvatov denne

bobricek1979
30. nov 2017

A máš aj závrate? Myslím že jw to buď tetania aneb panicka porucha treba s tým za dr nech ta poposiela všade unde myslím ze máš srdce v poriadku nemusíš sa báť. Inak ja mám stále nizjy tlak ale pulz aj 90v kľude mám to skrz štítnej žľazy skús aj na endokrinologiu neurologiu a hlavne teraz keď čakáš bábo drzkaj sabude to oki🙂

bobricek1979
30. nov 2017

@majlenka99 daj su magnezium to ta ukludni aj srdiecko a pulz a babetku neuskodi.

maria123
10. dec 2017

zeny,je tu niektora,ktora to zvladla a zvlada bez lekarov a antidepresiv,mne sice nebol na tom pristroji diagnostikovany tet.syndrom,ale v lete som bola hospital.na par dni na neurologii,robili mi ct mozgu,rtg krcnej chrbtice,usg ciev na krku,odbery krvi, na tom odd.kedze som tam prisla uz cela potrpnuta-cca dva-tri mesiace predtym trpnutie,mravencenie ruk,noh a nakoniec jazyk, pera,co ma vydesilo,samozrejme nahromadeny stres z celeho roka...ja to neviem odburat...chcela som vylucit mozg.prihodu,kedze to mame v rodine...
nasadili mi magnezium,dithiaden,hydrocortizon,liek na prekrvenie mozgu,a nejake ad,ja som ani dobre nevedela,preoc a co beriem...a navyse mi vyskakoval tlak,takze sa so mnou mali...musela som brat aj liek na tlak,co predtym nie...
jedna lekarka na vizite mi povedala,ze snad tet.syndrom,ale viac nepovedala,druha,ze od chrbtice,primar si hundral pod nos,a v sprave su vysledky vsetkeho ok,cize nic mi nie je...odporucena liecba magnezium,liek na tlak,antidepresivum nejake.to neberiem...
a dnes to prislo opat,nemala som lieky tak mi stupl tlak v noci,nespala som kvoli potrpnutemu telu,na chrbte uz vobec nie,marevmcenie po chrbtoch ruk,p krku vzadu...nedajboze nohu niekde dlhsie necham bez pohybu trpne..-uz sa hanbim aj desim,co dalej,AD brat nechcem,su navykove,chcem to zvladnut bez toho,ved pol roka som nemusela nic brat...lieky na tlak ano,to musim...magnezium aj vapnik su kupim...ja uz nechcem chodit k doktorke,hanbim sa-mam aj ine dg.s ktormyi tam chodim,preto sa chcem spytat.ako a ci to niektora zvlada bez liekov a nejake rady k tomu,dik

maria123
10. dec 2017

zabudla som doadat zaverecna diagnoza znela Iny infarkt mozgu...tak je ci nie je to tet,.syndrom,vysvetlite

hana32
9. feb 2023

@majlenka99 Dobry den, je to uz zopar rokov, ale prosim Vas, co Vam pomohlo? Mam ppdobny problem a dost ma to trapi. Dakujem za odpoved.

majlenka99
autor
18. máj 2023

@hana32 Dobrý deň, bojujem s tým naďalej, nič sa nezmenilo, beriem lieky na tlak, ale výkyvy mám stále aj napriek liekom (bežne počas dňa tlak 130/100.) Takže ani po rokoch neviem, ako tento problém riešiť....

Strana
z2