Rakovina hrubého čreva: Ako sa vysporiadať so strachom?
Na gastre som kedysi bola ale na gastroskopii len. Ale ide o to že má veľmi často naduva skoro nonstop občas mám takú tmavú tvrdú stolici občas skôr také preháňania s hlienom, niekedy pocit neuplneho vyprazdnenia. Bolesť brucha dole bolesť chrbta samozrejme všetko sedí na rakovinu hrubého čreva...kmkedysi ale pred rokmi mi robili test na ok bol negat. Mám divertikulozu a laktozovu intoleranciu mám 30 a bojím sa rakoviny hrubého čreva babka vraj niečo také mala za mlada ona síce ešte žije ale bojím sa...tá divertikuloza nemôže prejsť do rakoviny? Keď už má aj chrbát boli tak neviem
Ak si precitas svoj prispevok, opisujes niekolko “relevantnych priznakov”. Co vlastne od tejto diskusie cakas? Kolonoskopia sa nepouziva iba na diagnostiku rakoviny creva, ale aj na diagnostiku inych ochoreni creva. A este jedna rada - vyhni sa par mesiacov laktoze - to som ti radila uz pred par dnami.
aj ja stale prdim ale tak cukor v crevach kopec cibule cesnaku...strukoviny vlaknina...
To mavam aj ja, ale uz len obcas, pomohla uprava stravy, u mna vylucenie sladkeho, co mnohi lekari ani nespominali, stale len strukoviny atd.pritom sladke je u mna hlavny problem. A duspatalin- to je na predpis. No ale ked mas mat bezlaktoz.dietu a nedodrziavas, tak najskor to bude sposobovat to naduvanie.
Dobre si kadis do ust, viem to napisat aj inak ale zablokovali by ma . Si predposrata z rakoviny o ktorej si presvedvena ze ju vlastne mas ale na kolonoskopiu ako dospeli clovek kt. Jej chce predist, nepojdes lebo mas LEN nejake mini problemy ( plyny) takze vlastne tvoja tema je zbytocna
@ivik4 ja nemám ani 30 na gastre mi pozeral žalúdok, dvanástku všetko bolo ok na mr zo zachytených čriev len divertikuloza inak bez známok zmien sono brucha vždy ok
Koho zaujima ze nemas ani 30? Nikoho
A co ked mas 30 ? Mi povedz 😃
Ja som v 26tke mala odstraneny polyp ,problemy od porodu v 22ke a konecne v 30tke diagnostikovanu UC.
Ano, sam doktor mi povedal ze rakovina u mladsich rocnikov nieje tak casta ale vies kolko aj mladych ludi ju ma ?
Mimochodom ako pisem, hrozne si odporujes. Na jednej strane mas rakovinu ako si presvedcena, na druhej strane nemas ani 30 takze isto ju mat nemozes.
Ty mas choru hlavu , to by si mala riesit
tak coho sa bojis.
pozri si ktore jedla sposobuju plynatost a vyhybaj sa im.
No mne sa zda že si toho písala viac ale ok. Môžem sa teda opýtať čo konkrétne by si tu chcela od ľudí?
Obdobnému treba odniest stolicu a z tej ti zistia, ci tam mas krv. Ak Ano poslu ta na gastro. Muz bol a vysli mu vysledky Ok. Potom treba davat dobre probiotika, dodržovať dietu podla potravin, pit vela vody, pridat vlákninu.
preco chces rakovinu? 🙈 uvedom si, ze na co myslis si pritahujes, nie je to len fraza 😏 je normalne byt opatrny ale nie toto, moja babka mala rakovinu maternice, starky mozgovu prihodu, mam nezhubny nador v hlave a nechystam sa umriet ani sa toho denne nebojim, zblaznila by som sa 🙈 zi zivot ❤️
Dneska každí si vymýšľa že ma rakovinu?
prapac ale ty mas intoleranciu laktozy nedodrziavas dietu mas problemy a zvalujes to na rakovinu??!! zobud sa a zacni dietovat a chod k psychiatrovi asi to potrebujes kedze dookola riesis to iste a nespravis nic pre svoje zdravie drzim palceky nech si uvedomis svoju chybu
@markusrasford ja som mala úplne zadarmo. Narkóza. Robili gastro aj kolono v jednom. Roky v strachu ani som nechcela ísť. Až som sa odhodlala a urobili mi ju úplne zadarmo.
Zit v strachu a nevedomosti je omnoho horsie, nez akekolvek gastro vysetrenie. Viem o com pisem, sama mam gastro problem a nie raz som tie neprijemne, ale zivot zachranujuce vysetrenia absolvovala.
Naber odvahu, chod za dr. Cim skor, tym pre teba lepsie. Pridu na pricinu, nasadia liecbu a budes ok uvidis. Ak to tak nechas, je väcsia pravdepodobnost ze tu rakovinu casom z nelieceneho stavu dostanes..
A este k tej laktozovej intolerancii a vraj drahym potravinam, nemusis jej bezlaktozove, jedz uplne bez mliecne. Chce to kusok porozmyslat, kusok inspiracie co varit a ide to. Tym, ze budes dalej jest to co nemas, v horsom si prederavis si crevo a skoncis na operacnom sale tak ci onak. Ci za cim cakas ? Az z teba pojde cista krv zo zniceneho creva od mliecnych laktozovych produktov? Ten hlien je z najväcsej pravdepodobnosti ta nestravena laktoza. Nehovoriac o tom, ze ak si takto zbytocne dobabres crevo, nebude ti prijmat ziviny, vitaminy atd. A pridruzi sa ti kopec dalsich zdravotnych problemov.
Zacni jest brokolicu.
To ze sa nebies vykakat je problem mala vlakniny, steavy na ho.no a malo vody. Kazdy den si tu niekto diagnostikuje rakovinu 🙈
Kokos ved si si sama odpovedala mas laktozovu intoleranciu a nedodrziavat dietu tak jesne ze ta nafukuje. Samozrejme to nevylucuje aj ine problemy ale mala by si zacat tam a nasadit si prisnu dietu a potom uvidis ako dalej
@kitycat ono vacsinou to funguje, ale pri IBS nemusi..trapila.som sa s tym dlho a presne o tom to bolo, pit vela vody, vela vlakniny atd.a bolo to este horsie. Ja napriek castym zapcham nemozem vela vlakniny, lebo je to este horsie. Bol to taky zacarovany kruh, kazdopadne od.toho je lekar, aby jej pomohol
Treba ist na kolono a gastroskopiu ked sa bojis, jedine tak vylucis rakovinu, divertikul neni rakovina a ani z neho nevznika
aj ked je to neaktuálne, tak aspoň do budúcna, drgastro.sk , za mňa najvačšia spokojnosť. Kolonoskopia bola bezbolestná, išiel som v analgosedácií (ekvivalent celkovej anestézie) a top. Nič som si nepamatal, odstránili polypy, histológiu som mal do dvoch týždňov a personál bol neskutočne milý. Človek príde vystresovaný na hadičku do zadku a tak milý lekár, sestra a recepčná urobili taký efekt, že zase by som išiel. Doslovne sa teším o 3 roky keď idem na kontrolnu kolonskopiu :D a vraj tam robia aj to, že prídeš na kolonoskopiu ale vedia ti zaroveň urobiť gastroskopiu v tej analgosedácií, takže zabiješ dve muchy jednou ranou a máš pokoj a ešte aj dobry pocit.. skutočne odporúčam, aj som im povedal, že budem všade iba pozitívne feedbackovať 🙂 takže šup šup dr.gastro 🙂 D.
Zdravim Vas...chcem sa spytat o radu...mamina ma rakovinu hrubeho creva s metastazami na peceni uz rok berie bio a chemo tabletkovu a cakame na Pet CT,lebo klasicke CT ukazalo nalez na plucach...teraz skoro uz nejje ma bolesti hlavne v noci pokial sa tazko vyprazdni,opisuje to ako krce a palenie...uz skoro ani neje lebo sa boji bolesti...boli sme v BA u ineho onkologa pre druhy nazor a ten Nam povedal,ze mame pytat taku liecbu co nepreplaca poistovna...mate stym skusenosti niekto o aku liecbu alebo liecivo by malo ist?
Zdravim Vas...chcem sa spytat o radu...mamina ma rakovinu hrubeho creva s metastazami na peceni uz rok berie bio a chemo tabletkovu a cakame na Pet CT,lebo klasicke CT ukazalo nalez na plucach...teraz skoro uz nejje ma bolesti hlavne v noci pokial sa tazko vyprazdni,opisuje to ako krce a palenie...uz skoro ani neje lebo sa boji bolesti...boli sme v BA u ineho onkologa pre druhy nazor a ten Nam povedal,ze mame pytat taku liecbu co nepreplaca poistovna...mate stym skusenosti niekto o aku liecbu alebo liecivo by malo ist?
@jeanbalage je to tazke takto ale bez jedla sa nebude citit lepsie, tabletkova chemo je ucinna tak ako introvenozne?
@jeanbalage je to tazke takto ale bez jedla sa nebude citit lepsie, tabletkova chemo je ucinna tak ako introvenozne?
@evickuska prvu chemo dostane do zilia potom 2 tyzdne rano a vecer tabletkovu...je menej invazivna
@evickuska prvu chemo dostane do zilia potom 2 tyzdne rano a vecer tabletkovu...je menej invazivna
@jeanbalage ano verim ale snad rovnako ucinna 😢

@3009 aké rady a čo som akože písala?