Rakovina pľúc - skúsenosti pacientov bez chemoterapie
Dobrý deň. Možno to sem nepatrí, ale keďže je táto skupina aj o rôznych ochoreniach, tak sa spýtam tu..
Prednedávnom nám zomrel otec na rakovinu pľúc. Od diagnostiky ochorenia po posledný deň jeho života to bolo 4,5mesiaca.
Bolo to 4.štádium, s metastázami v mozgu..ku koncu aj v kostiach a v hrdle. Vybral 3 chemoterapie a ožiare.. posledné dni jeho života bol v nemocnici a tri dni pred smrťou už neodpovedal. Vnímal, ale nekomunikoval. Myslím že to už mal v sebe morfium.
Chcem sa spýtať, či ste mali niekoho s touto ťažkou chorobou a nepodstúpili liečbu chemoterapie,? aký to malo priebeh bez chemo?
A v akom stave boli pacienti, pod vplyvom morfia? Tiež to malo takú rýchly spád?
Ďakujem, ak niekto odpovie.
Viem o jednej pani, čo sa jej vrátila rakovina a druhý krát už chemo nepodsúpila. Zomrela podrobnosti neviem.
@al1001 mal bracek rakovina pankreasu, posledne 1,5mesiaca bol na morfine. mal zastavu dychania boli sme pritom ked umrel
tiez ma zaujima ci to sposobil morfin a vobed do akej miery to ma ucinok
len lezal nevladal, uz ani sam pit, nieto mobil drzat :((((((((((((((((((((((((
komunikoval velmi malinko
este menej sa dokazal usmievat aj to len na moje dieta !
morfin ho totalne paralyzoval :( chapem ze lekari chceli predist aby mal bolesti ale za 30dni nam morfium urobila z cloveka leziacu trossku, z cloveka co mal len 43 rokov !
takze vnimal nekomunikoval, to je podla mna nasledok morfinu ci co to dostaval, pretoze sami sme to zazivali an vlastnej kozi :(((((((((((((((((((
osobne si mslimze morfin to moze urychlit, robi z ludi len leziacie trosky ale aspon nemaju bolesti :((((
Moja kamarátka tiež zomrela minuleho roku mala na pľúcach rakovinu od vypuknutia choroby pokiaľ nezomrela uplynulo 15 rokov.Takže asi zaleži aj od typu rakoviny.Na akej časti pľúc a hlavne ako v akom štadiu je to zistene.Morfin dostavam ked ma odvezie sanitka do nemocncie z migrenickým záchvatom.Daju mi do infuzie k liekom na bolesť a take silne čo mám 2 dni tlak a zvraca sa potom morfine naposledy som vracala 9 krát takže je to svinstvo.Hlava ma prestala možno do 10 minút po infuziach a injekciach ale následky som mala ešte týždeň pokiaľ nevyšiel s tela všetok morfin.Vracanie, hnačku a triašku.
@alickapusinka aj moj bracek z toho zvracal
@balerina2025 strašne fuj normálne som myslela že rebra mám polamane na druhý deň čo ma bolelo.Aj môj brat zomrel tiež 38 roční čakal na transplantaciu pečeňe a tiež sa nedalo nič robiť.Minule v novinách písali že operovali pacientku v MT v nemocnci ktorej by neskôr hrozila rakovina pankreasu že jej dali bunky pankreatiticke od mrtveho darcu.Koľko rokov mal tvoj brat.
@alickapusinka malo komu to diagnostikuju skor. pretoze sa robi vsade na svete SLABA PREVENCIA !!!!! tolko mam o tom nastudovane. tak velmi chcme kricat do sveta !
mal len 43 rokov. nepil nefajcil nikdy nebol chory !
Myslis, ze morfin mu zhorsil stav? Morfin sa podava uz len ako paliativna starostlivost, aby sa zmiernili bolesti. A ano, ma silne utlmujuce ucinky, utlmi nielen bolest ale aj vnimanie. Ale podla mna je to tak dobre, co najviac ulavit od bolesti.
@viestta mojho brata vyslovene paralyzoval. nechapem ..ale aspon nemal bolesti. :(
To chemo je tam paliativne, aby zabranilo vacsej bolesti. Bez toho by ten pacient trpel podstatne viac. Cize robili, co sa dalo v tej situacii.
Zeny, radsej by ste boli, aby vas blizky trpel neznesitelnymi bolestami a nonstop krical a plakal od bolesti? Radsej toto, ako utlmeny, ale v klude??
Poviem to takto, ja som odhodlana dat si pichnut cokolvek, co mi ulavi a rodina to vie. Byt v bolesti je utrpenie a nie zivot. Ten zivot v tom stadiu je uz prec…
@balerina2025 aj nasu babku morfin uplne "odpalil". Vedeli sme, ze uz niet pomoci a boli sme vdacni, ze aspon netrpi. Keby bola pri plnom vedomi, to by sme znasali ovela horsie a co by ona pretrpele, to uz je uplne ina debata. Urcite by jej to nikto neprial. Takto spala cele dni az odisla.
@guudy nie neboli , ale kurna pisem o tom, aky to malo nan vplyv.
@balerina2025 na mna prosim nekurnikuj… uz sme si pisali sukromne, spomen si…
@balerina2025 Ak mas pochybnosti o ich postupe, podaj oficialne staznost. Viac k tomu nemam co dodat.
ani ofic. sťažnosť ti nepomôže... všetko je skorumpované... lekár lekára nepotopí... už sa len upokojiť že to tak je..
osobná skúsenosť.
@deti95060810 ak si dobre pamatam, jej vrat bol hospitalizovany v rakusku..
@balerina2025 ja som videla umierať pacientku s bolesťou a ani zviera nenechám tak trpieť. Pri pani sa morfium nemohlo podať, už si to nepamātám prečo. Radšej nech je prispatý a bez bolesti, ako trpieť.
@al1001 ešte by som dodala, že nehnevám sa na nikoho, nespochybňujem liečebný postup ani nič..iba polemizujem, premýšľam nad tým všetkým a zisťujem aké to je v iných prípadoch. My sme sa s touto chorobou stretli prvýkrát..a dúfam aj posledný.. je to ťažké, ale som rada, že tatino tie posledné dni netrpel. Do Nemocnice prišiel v ukrutných bolestiach..tak chápem, že mu bolo nasadené morfium.
@balerina2025 ojoj mladý.Hej máš pravdu to zaleži v akom štadiu je choroba.Na akom organe a aka ej prevencia ale ekdže s ačaka na objednaie aj pol roka niekedy môže byť neskoro.
@balerina2025 malo to ten vplyv, že sa netrápil bolesťou. Z toho čo písete je vidieť, že sa naozaj kvôli tomu trápite. Ja to chápem. Ale to obviňovanie personálu, aj s tým bažantom...naozaj si myslíte, ze je dôstojnejšie pre utlmeného pacienta dávať mu bažanta a chcieť od neho, aby si bazanta pýtal, prípadne na povel sa vymočil? Katétre sa dávajú, aby človek nebol v mokrých plienkach a neurobili sa mu skôr preležaniny.
Možno by pomohlo nechať si vysvetliť od lekárov, prečo boli zvolené postupy, aké boli. Ale vravím, rozumiem že smútite.
@al1001 svokor mal, jeho sa nedalo ani liecit...fajciar a alkoholik, nespolupracoval.
Svokra zila s nadorom na plucach 10r, mala 2chemo, oziare na metastazy v kostiach, min.rok sa jej stav zhorsil, nakoniec ju operovali, co sa ored 10r nedalo, vybrali jej nefunkcne 2/3 jednych pluc a odvtedy je chvalabohu stabilizovane a celkom dobre.
Este, ucitelke na skole, kde chodia nase deti, v sept.zistili rakovinu 4.stadium, zhanali za nu rychlo nahradu. V januari tusim mala pohreb. Takze velmi rychlo to ide asi v tomto stadiu.
@ina2405 prelezaniny mal tak ci onak.
@balerina2025 už len to "tak či onak" značí, že si ideš iba svoje, lebo to tak vôbec nie je.
Môj otec žil 10 dní od určenia diagnózy, už mu ani nepovedali, čo sa s ním deje, bolo to zbytočné. V infúziách, ktoré bral bolo morfium, namiesto ANT, ako bol on presvedčený. Mal 63 rokov, ťažký fajčiar. Mama s ňou bojovala rok, mala 56, nikdy nefajčila. Svokor bojoval dva roky, posledné mesiace boli strašné, pre neho, aj pre nás... Všetci mali rakovinu pľúc

@al1001 morfium sa dáva od bolesti, a sú už aj mnoho silnejšie lieky ako morfium
Ťažko diskutovať keď ani nevieš aké lieky tvoj otec vlastne dostal
V 4stadiu to už často ani nie je o Liečbe, ale o menezivani stavu tak aby človek nemal bolesti a zomrel relatívne v pokojnom stave