icon

Rakovina prostaty

2xmama
15. máj 2023

Dobrý deň, svokrovi diagnostikovali rakovinu prostaty s metastázami v panve. V júni má ísť na prvú chemoterapiu, teraz chodí na injekcie na zastavenie tvorby hormónov.
Prosím Vás, ak je tu niekto, kto sa v tomto vyzná, akú sú prognózy ochorenia? Čo ho čaká, a nás s ním, pretože je vdovec a staráme sa o neho.
Lekárka nám nepovedala vôbec nič, len akú liečbu začne. Svokor má 70 rokov, inak nemá žiadne ochorenia, nádor mu zistili u urológa na preventívnej prehliadke, na kontrolu kostí išiel pre pretrvávajúce bolesti v lakťovom kĺbe.
Ďakujem Vám.

izabella288
22. sep 2024

@edinus protónová liečba v Prahe alebo Wiener Neustadt. Skúšali ste sa informovať? Keďže na Slovensku sa toto nerobí vraj to poisťovne preplácajú. Dajte vedieť ako ste dopadli. Držím palce 👍👍👍

edinus
23. sep 2024

@izabella288 ďakujem, protónová liečba už nieje určená pre takéto prípady, iba v začiatočných štádiách, čítala som o tom.

viera27
25. sep 2024

@bakvi ahoj, PET nemal. Pri takomto skore,type a nizkom PSA sa ani nepredpokladaju metky. Zatial sme behali po konzultaciach na roznych pracoviskach, aky pristup zvolit. Vahali sme medzi brachyterapiou a robotickym odstranenim. Nakoniec ide tiez na tu roboticku do BB, v novembri. Mozem sa spytat ako to prebiehalo? Kolko bola hospitalizacia a co vedlajsie ucinky?

siskus
25. sep 2024

@2xmama ako je na tom svokor? Mojmu otcovi tiež diagnostikovali rakovinu prostaty s metaztázami v panve , ďakujem

2xmama
autor
26. sep 2024

@siskus ma sa celkom dobre, chodi na injekcie k onkologicke a inak funguje uplne ako pred chorobou. Po injekcii den - dva odpociva a potom uz robi vo vinohrade, chodi po navstevach, na kulturne akcie...
Nador nerastie, ani metastazy nove nevznikaju.
Drzim palce, hlavne psychicky to nejak spracovat, ale nie je to koniec, da sa s tym zit roky.

bakvi
27. sep 2024

@viera27 no operovali ho v pondelok o 15h,v stredu o 13h bol už doma🤦‍♀️som bola v šoku, nepáčilo sa mi to, muž uboleny, ledva chodil,s kateterom, 2 a pol hodiny v sanitke..ani nie po 48 h po takejto operácii už doma... vedľajšie účinky ešte nevieme, nič nevieme... výsledky z operácie o 5-6 týždňov, katéter mu v pondelok budú dávať preč 🤷‍♀️..

viera27
29. sep 2024

@bakvi no potes panboh. Vsak vraj 5 dni ma byt hospitalizacia. Ja by som sa tesila, keby je doma uz o dva dni, len teda s informaciami. No nic. Silno na vas myslim, nech vyjde biopsia dobre ❤️ a vsetko bude ako to predpovedali.

kacorsita
3. okt 2024

Ahojte,nedavbo som pisala aj ja za svojho svokra ktoremu diagnostikovali rakovinu prostaty,zial uz aj s metastazami...asi 3m trvalo kym sme dostali vysledok,skore 4+4,netastazy v okoli prostaty...do dnesneho dna sa mu rozsirila na kosti,pecen,lymf.uzliny...ale onkomarkery dnes prekvapili onkologa,vraj mu dobre zabrala liecba ktoru podstupil -injekcie myslim ze len hormonalne...onkomarkery zo 60 klesli na 1 🙏🏼🙏🏼🙏🏼 chcem ale dodat,ze svokrovi sme hned objednali cagu sibirsku,ja osobne a on tiez si mysli,ze to je vdaka tej cage 🙏🏼 lekar povedal,ze silnejsiu liecbu davat ani nebude,za 3m ma ist na kontrolu,leby sa nahodou pohorsilo,nasadi mu silnejsiu liecbu-zial neviem aku...verim tomu ze ako povedal lekar,s takymito vysledkami moze prezit 5-10r ...tato sprava ma doslova rozplakala...tak ak to ma pomoct aj niekomu z vasich manzelov,vyskusajte,uvidite,drzim palce 🙏🏼❤️

rena1211
13. okt 2024

@bakvi dobrý deň, môžem sa spýtať ako je manžel po operácii? Lebo aj nás to asi čaká

bakvi
13. okt 2024

@rena1211 dobrý deň, zajtra je 4tyzdne po operácii, je to pomaly lepšie, nemôže pobehnúť, nemôže nič ťažké zdvíhať, chodí na prechádzky, má stále inkontinenciu🤷‍♀️...a u vás to má manžel tiež? koľko ročný?

liv1
13. okt 2024

Pytajte da do protonoveho centra v Prahe. Neberu vsetky pripady, ale treba skusit. Je to ooooomnoho setrnejsia liecba ako klasicke ozarovanie. Drzim palce.

liv1
13. okt 2024

@kacorsita myslis Chagubona?

fantaghiro21
13. okt 2024

V prvom rade mrzí ma to,je mi to ľúto.
Keď sú metastázy, je to horšie.Dr vravela,že doma prežitia môže byť aj 5/6 rokov ...(Pri mestastazach závisí aj kde ...)
Mne ocino na rakovinu prostaty zomrel akurát v marci .
Mal ale metastázy nie len v kostiach ale neskôr aj na orgánoch...ale žil a bojoval s ňou 2,5r.
V Nitre je stredisko,ale je to dosť náročne sa tam dostať.
Skúste sa popýtať na rádioterapiu.
Držím palce

kacorsita
14. okt 2024
liv1
14. okt 2024

@kacorsita aha tak to nie je ono dik. Mam rodinneho prislusnika ktory berie chagubonu, palinu atd atd, to su vsetko protinadorove. Ale tych produktov je uz na trhu habadej, napriklad co ma teraz velmi zaujalo je ucinnost drevokaznych hub pri lieceni rakoviny. Maju s tym skvele vysledky aj velmi tazkych pacientov

tinka240521
15. okt 2024

Moj otec zije uz dva roky. Diagnostikovali mu to v stadiu kostnych metastaz ( nie v organoch) po celom tele. Podstupil chemicku kastraciu, ozarovanie 2x a poistovna mu schvalila liecbu Erleadou. Nebyt liecby myslim, ze uz tu nie je. Mava casto bolesti, ale inak sa dost drzi a je taky stabilny po celu dobu. Tento rok sme boli spolu na dovolenke a cestu lietadlom v pohode zvladol

rena1211
15. okt 2024

@bakvi áno, 55 ročný, zatiaľ je aktívne sledovaný. A momentálne sa rozhoduje čo ďalej, či brachyterapia alebo robotická operácia

bakvi
15. okt 2024

@rena1211 a kedy mu to zistili?A čo mu doktori odporúčajú?

rena1211
22. okt 2024

@bakvi zistili mu to pred rokom a bol aktivne sledovany, ale teraz mu stuplo PSA a rohoduje sa mefzi opetaciou a brachyterapiou. A vas manzel ako, zlepsuje sa to?

viera27
22. okt 2024

Tak my nakoniec ideme na brachy. Boli sme na konzultaciach vsade, aj v Bystrici. Povodne tam mal termin na robotiku v novembri, ale po konzultaciach mu to tam sami vyhovorili viacmenej. Ze pri jeho veku a skore je to zbytocny kanon na vrabce a neporovnatelne horsie vedlajsie ucinky aj rekonvalescencia. A vysledky su skoro totozne a ak by aj bolo potrebne, robotiku spravia kedykolvek neskor. Vraj po brachy je prostata neporusena a da sa vybrat pekne vcelku kedykolvek. Tak sme vlastne 100% boli rozhodnuti Bystrica a nakoniec sme sa vratili naspat na OUSA po termin. Tak si drzime palce. @bakvi myslim na vas s manzelom stale, aj ked vas nepoznam. Hadam uz je lepsie ❤️

rena1211
23. okt 2024

@viera27 mozem sa spytat kolko ma manzel rokov? A ake PSA? Tento vyber prave riesime... brachy a robotika

bakvi
24. okt 2024

@viera27 dobrý deň, ďakujem vám moc ❤️ zlatá ste veľmi...u nás zatiaľ bez väčších zmien...je 5tyzdnov po, inkontinencia stále je,rany sa hoja, výsledky z operácie ešte nemáme... Váš muž má nádor v prostate ohraničený? u nás brachyterapia moc neprichádzala v úvahu, lebo muž mal rakovinu v prostate všade...nie len v dvoch centimetrovych nalezoch čo našli na rezonancii...z biopsie vyšlo , že je v každej vzorke a u vás z biopsie vyšlo, že niekde rakovina bola, niekde nie?

viera27
24. okt 2024

@rena1211 teraz mal 50 😭. Nizke PSA, 4,9. A gleason 3+3.

viera27
24. okt 2024

@bakvi hej. Je ohraniceny, v jednom laloku. Biopsiu mu nerobili tu standardnu, ze vzorky z nadoru, aj z oboch stran. On bol na cielenej, iba z nadoru, cez hradzu. Vlastne to iste ako brachy aj u toho isteho lekara, akurat opacny proces, nic nevkladali, iba odoberali. Preto mal samozrejme vsetky vzorky pozitivne. Z patologie vyslo, ze 42% prostaty je chytenej, ten jeden lalok. No, takze tak. Ale tiez sme isli hned ze vybrat vsetko. Aj sme pobehali fakt NOU, Alzbetu, Bystricu, vlastne vsetko co sa da s tym robit. Ale v tej Bystrici to bolo zlomove. On uz pobaleny, vychystany na operaciu a nakoniec takto. Tak si drzme palce, nech je rozhodnutie dobre. A pozorovanie sme nezvazovali ani.

tramtada31
24. okt 2024

@bakvi tá inkontinencia, žiaľ, už zrejme zostane. Aj keď tvrdia, že sa to do polroka môže spravit, ale zrejme nie. Treba mu mindset nastaviť tak, že hlavne že zije. Muži toto berú extrémne zle. A je to horsie pri dvihani ťažkých veci, mal by mat úplne kludovy režim. Držím palce

rena1211
24. okt 2024

@viera27 Ak sa môžem spýtať, kedy má termín na brachy? A ktorý lekár Lukačko?

viera27
24. okt 2024

@rena1211 bio robil Obsitnik, vysetrenia Lukacka. Netusim kto bude operovat, obaja su paradni. A sympataci. Som cakala v cakarni, vybehol Obsitnik von a ze “manzelka? Trpezlivo cakate? Uz papiere vyplnam, hned vam ho vratim, nebojte sa 😂”. Celkovo som bola velmi milo prekvapena a pozitivne so vsetkymi, s kym sme prisli do styku. Mili, empaticki, ale jednanie na rovinu. A to fakt maju prace vyse hlavy (hlavne teda tie davy na NOU, ktorymi su zahlteni 😭). A predsa clovek vobec nemal pocit ani na jednom pracovisku ze obtazuje, alebo sa ho snazia cim skor zbavit. Palec hore.

rena1211
24. okt 2024

@viera27 no to ano, my sme boli teraz v utorok u Obsitnika na vysetreni a konzultovat, su vsetci mili a ochotni

viera27
24. okt 2024

@rena1211 A vam sa ako dari? Lokalizovane tiez predpokladam, ked ste teda boli sledovani. PSA tiez zatial relativne v pohode?

rena1211
24. okt 2024

@viera27 ano, rok bol v sledovani, teraz mu vyskocilo trocja PSA, ale mal tam vraj zapal, ale doktor Obstitnik odporuca zacat liecit, kedze manzel ma operovanu chrbticu a danu titanovu platnicku, kvoli tomu sa mu nezobrazuje na MRI aj prostata, neda sa to podla toho kontrolovat. Takze sa rozhoduje mefzi operaciou a brachy, v utorok ideme konzultovat do Bystrice