Rakovina prostaty
Dobrý deň, svokrovi diagnostikovali rakovinu prostaty s metastázami v panve. V júni má ísť na prvú chemoterapiu, teraz chodí na injekcie na zastavenie tvorby hormónov.
Prosím Vás, ak je tu niekto, kto sa v tomto vyzná, akú sú prognózy ochorenia? Čo ho čaká, a nás s ním, pretože je vdovec a staráme sa o neho.
Lekárka nám nepovedala vôbec nič, len akú liečbu začne. Svokor má 70 rokov, inak nemá žiadne ochorenia, nádor mu zistili u urológa na preventívnej prehliadke, na kontrolu kostí išiel pre pretrvávajúce bolesti v lakťovom kĺbe.
Ďakujem Vám.
@izabella288 no, manzel ma po brachy. Ziadna inkontinencia, ziadna impotencia, ziadna hormonalna liecba. Rakovina prostaty je pomaly rastuci nador. Cim dlhsie ju vsak nechas rast, tym vacsia je pravdepodobnost metiek. A to nechces, lebo tam to ide do kosti, extremne bolestive. A ano, poznam osobne 2 muzov, co su desatrocia po liecbe a ani sme to nevedeli. Az teraz ako sme riesili manzela to povedali. Zato mam doteraz pred ocami mojho dedka, ktory na rakovinu prostaty zomrel. Zistili to az v neskorom stadiu, ked sa to prejavilo priznakmi. A mam to pred ocami doteraz 😭
@bontrager dobrý deň, ďakujem pekne za povzbudivé slová ☺️ ťažko sa nám zmieruje s tým, že chodil k urologovi každé 3 mesiace a zanedbal ho, nemuselo to zájsť až do takého štádia. Keď už mal z Klenovej na papieri, že svokor ma zvýšené onkomarkery ešte aj vtedy zapierala, že to nie je možné. Musím sa veľmi držať, lebo ja na neho neviem povedať ani jedno pekné slovo.
@viera27 áno, verím, že to je teraz dobré. Ale lekári môjho muža upozornili, že už výskumy ukazujú, že po 5-6 rokoch majú pacienti po brachyterapii rakovinu okolitých orgánov ako črevo, močový mechúr atď. Nehovorím, že všetci, ale je tam zvýšený počet. Je to pomerne nová liečba a až postupne sa ukazujú následky. Tie zrná tam ostanú a nikdy sa nevie čo okolo zachytia. Ale každopádne ďakujem za vaše slová, budem mužovi reproduktory 👍😀🖐️
@izabella288 sekundarne nadorove ochorenia v ozarovanej oblasti su len mierne nad priemerom v zdravej populacii, su cisla, nova liecba je to akurat na slovensku. My sme si naozaj poctivo odkonzultovali s onkologmi od NOU, cez Bystricu az po OUSA vsetky rizika. Nik nic netajil. Takisto aj s experimentalnymi onkologmi zo SAV posledne studie a cisla. Predsa len nejde o trhanie zubu a hybeme sa v tejto oblasti. Je to naozaj len o tom, ako sa clovek citi a na co sa citi. My sme psychicky nezvladali moznost observacie a preto pre nas aj napriek nizkemu skore prichadzali do uvahy len invazivne moznosti, robotika, alebo brachy. A vieme aj o nasledkoch, ktore sa mozu prejavit az neskor. Pokial naopak tvoj manzel sa neciti na zakrok, robite presne to co mate, jeho telo, jeho pohoda je dolezita. Toto je inak uzasny podcast s rozhovorom prave o rakovine prostaty. Ten urolog co tam vtedy hostoval je naozaj skvely a sympaticky. A celkom polopate rozprava. https://urgentaci.podbean.com/e/4-minuty-ktore-...
@viera27 vie mi niekto poradiť ,ocovi zistili ,prostate nádor,a bol aj na magnetickom vyšetreni,a teraz ide na Biopstru čo to je vie mi niekto poradiť je to zle ,??
@stanovelky uvidi sa po biopsii.
Pri biopsii mu ihlami odoberu vzorky priamo z nadoru, pripadne aj kontrolne z okolia. Podla toho aky typ biopsie bude mat. A zo vzoriek potom urcia Gleason score, rozsah a stadium.
@viera27 ďakujem ,uvidím čo bude stáde ,ako výsledky 😪
@lucka ahoj ,prepáč. keď sa môžem spytyt ,ako dlho stým žil ??
@viera27 ďakujem za povzbudenie. Koľko má manžel rokov? Môj má už 58. Lekárka mu stále odporúča najviac prísne sledovanie, prípadne potom brachyterapiu.
@izabella288 moj ma 50. Ale na izbe boli 48 az 58 vekovo. Ano, oni dokonca musia odporucit sledovanie. To nam na rovinu povedal onkourolog na OUSA. Aj musel do dokumentacie zapisat, ze manzel odmietol pozorovanie. Ono castokrat sa pre to aj sami pacienti rozhodnu, lebo riziko vedlajsich ucinkov tam je fakt nemale. Ale ako povedal zas na NOU, ked sme sa teda rozhodli ist cestou zakroku, ze aj tak sa mu pacienti z pozorovani vracaju do 3 rokov. Lebo malokto ma nervy zit v takom strese. Neustale cakanie na vysledky je napor na psychiku nemaly. Aj castejsia biopsia. Po zakroku samozrejme tiez chodi raz za 6m, ale uz len na merania PSA. My budeme pre istotu este raz do roka na magneticku cvalat, ale to z vlastneho rozhodnutia. Proste nezniesol moj manzel ten pocit, ze tam ma nieco.
@viera27 kde bol manžel operovaní.
Ahojte, ja vam mozem dat update co sa mojho svokra tyka..bol na urologickej preventivke, zobrali krv a o par dni volal doktor nech pride. PSA vysoke, biopsia, pozitivne, zhubny nador. Neodporucali mu to operovat pretoze by mu to velmi zhorsilo kvalitu zivota. Mesiac ozarovania, prisna obmedzna strava, hormonalne injekcie este niekolko mesiacov po. Zabralo. Momentalne je uz len na pozorovani, vsetky vysledky v norme. Drzim vsetkym palce aby ste to zvladli rovnako a ostatne, dovlecte svojich chlapov hoc aj za gule na preventivku. 🙂 alebo ak im je velmi trapne, minimum co mozu urobit je dat si zobrat krv a skontrolovat PSA 🙂
@ivusska881 brachyterapiu prostaty robia iba na OUSA nejak vaznejsie. Zacali tusim aj na Boroch, ale fakt sa neda porovnat, ked maju uz za sebou tisice pacientov. Takze tam. Z toho isteho dovodu by som zase v pripade rozhodnutia na roboticke odstranenie prostaty isla iba do Bystrice. Tam su zas na to topka.
@stanovelky uvidi sa po biopsii.
Pri biopsii mu ihlami odoberu vzorky priamo z nadoru, pripadne aj kontrolne z okolia. Podla toho aky typ biopsie bude mat. A zo vzoriek potom urcia Gleason score, rozsah a stadium.
@viera27 ďakujem. Bol na Biopsiu,odobrali mu len 8 vzorky ,čo na to mu volal doktor že je to malo o týždeň,pokazila sa mu nejaká pištoľ 🤔. Teraz minulý mesiac mal ísť on sa už boji ísť bolesti zatiaľ nemá ,ale vipil 3 piva a zasa nevedel močiť ,musel ísť na pohotovosť a dali mu hadycku. Priamo do mechuru ,stáva sa to aj pri 2 pol deci ,,je to zle znamenie. Či je to normálne že alkohol tak to róby.
Ahojte, ja vam mozem dat update co sa mojho svokra tyka..bol na urologickej preventivke, zobrali krv a o par dni volal doktor nech pride. PSA vysoke, biopsia, pozitivne, zhubny nador. Neodporucali mu to operovat pretoze by mu to velmi zhorsilo kvalitu zivota. Mesiac ozarovania, prisna obmedzna strava, hormonalne injekcie este niekolko mesiacov po. Zabralo. Momentalne je uz len na pozorovani, vsetky vysledky v norme. Drzim vsetkym palce aby ste to zvladli rovnako a ostatne, dovlecte svojich chlapov hoc aj za gule na preventivku. 🙂 alebo ak im je velmi trapne, minimum co mozu urobit je dat si zobrat krv a skontrolovat PSA 🙂
@dominidi Poprosím vás a koľko mal PSA keď ho mal naj vysoke?
@viera27 ďakujem. Bol na Biopsiu,odobrali mu len 8 vzorky ,čo na to mu volal doktor že je to malo o týždeň,pokazila sa mu nejaká pištoľ 🤔. Teraz minulý mesiac mal ísť on sa už boji ísť bolesti zatiaľ nemá ,ale vipil 3 piva a zasa nevedel močiť ,musel ísť na pohotovosť a dali mu hadycku. Priamo do mechuru ,stáva sa to aj pri 2 pol deci ,,je to zle znamenie. Či je to normálne že alkohol tak to róby.
@stanovelky to s alkoholom nesuvisi, to robi ta prostata
@stanovelky to s alkoholom nesuvisi, to robi ta prostata
@viera27 aha. Ale to sa mi nezdá 4 krát vipil niejaky alkohol ,a 4 krát sa mu zastavil moc
@viera27 aha. Ale to sa mi nezdá 4 krát vipil niejaky alkohol ,a 4 krát sa mu zastavil moc
@stanovelky no lebo alkohol je mocopudny a ovplyvnuje mocove ustrojenstvo (aj svaly a nervove signaly na mocenie napr.). Primarny problem vsak zostava zvacsena prostata (nador napr.), cize s mocenim je uz tak problem a v kombinacii s alkoholom sa toto znasobuje az do miery retencie, takze sa nevymoci. A ked sa nevymoci, ohrozene su okrem ineho oblicky.
@stanovelky no lebo alkohol je mocopudny a ovplyvnuje mocove ustrojenstvo (aj svaly a nervove signaly na mocenie napr.). Primarny problem vsak zostava zvacsena prostata (nador napr.), cize s mocenim je uz tak problem a v kombinacii s alkoholom sa toto znasobuje az do miery retencie, takze sa nevymoci. A ked sa nevymoci, ohrozene su okrem ineho oblicky.
@viera27 ahoj Cera sme boli pre výsledky po Biopsii,zistili mu že má zubný nádor ,a na týždeň ideme na CT ,či mu to nenapadlo ďalšie orgány ,bolesti nemá ,len na jednu nohu nevie doslspnut ,môže to byť s toho že by to išlo až dole ?
@bakvi pripojím sa do diskusie ak vám pomôže. Môj manžel je po operácii brali mu z 12 vzorku a mal skoré 5+4 takže ho operovali v TN. Operácia dopadla dobre, robili to laparoskopicky. Hoci potom sa vyskytli komplikácie ktoré môžu nastať. Ale už je v poriadku. Teraz sa zotavuje 3mesiac. Ale stále únik moču, začal cviky na posilnenie svalstva. Uvidíme ako dlho to potrvá.
@zienky ahojte,ja mám 57 rokov a dva a pol roka hľadali nádor na prostate.Teraz v apríli ma operovali,, vraj dobre to dopadlo,za dva týždne z nich vyliezlo,že čosi sa im nepodarilo úplne urobiť a na ďalšej kontrole vraj aj kúsok prostaty tam zostal,v auguste ma čaká vraj ožarovanie,psychika v riti, non-stop plienky,cvičím,nepomáha, intímny život minulosť, všetko,čo som celý život budoval sa zosypalo ako o domček z karát V októbri sme mali mať 21vyrocie sobáša, nebyť 40 ročného zajačika.Drzte sa a nenechajte v tom manžela samého prosím
@zienky ahojte,ja mám 57 rokov a dva a pol roka hľadali nádor na prostate.Teraz v apríli ma operovali,, vraj dobre to dopadlo,za dva týždne z nich vyliezlo,že čosi sa im nepodarilo úplne urobiť a na ďalšej kontrole vraj aj kúsok prostaty tam zostal,v auguste ma čaká vraj ožarovanie,psychika v riti, non-stop plienky,cvičím,nepomáha, intímny život minulosť, všetko,čo som celý život budoval sa zosypalo ako o domček z karát V októbri sme mali mať 21vyrocie sobáša, nebyť 40 ročného zajačika.Drzte sa a nenechajte v tom manžela samého prosím
@graveworm Prosim, hlavne klud, neopustaj sa, nestoji to za to. Mas toho vela za sebou, ale aj pred sebou. Neklesaj na duchu hlavne, este si velmi cerstvo po velkej operacii. Vsetko sa moze upravit, len musis tomu dat cas. Ano, aj sex, aj inkontinencia. Teraz je proste horsie obdobie, ale prezijes. Len s negativnym nastavenim to bude horsie. Pomalicky, krok po kroku. O rok zistis, ako na tom si. Poriesia nador, oziaria a az potom zacne telu rekonvalescencia. Na to sa sustred. A inak su aj velmi pekne boxerky panske, nemusis nosit plienky. To len taky tip.
@graveworm neboj sa, všetko bude dobre. Nás pripad v rodine už vyse 7 rokov po operácii prostaty, ozarovaniach, lebo sú tam aj metastazy a zije. Teraz je ťažšie obdobie, psychika je najdôležitejšia. Keď budeš dobre nastavený, vsetko sa zlepsi. Medicína sa posuva míľovými krokmi dopredu, už teraz sa dá kopec veci riesit a aj sa bude dat
@graveworm Prosim, hlavne klud, neopustaj sa, nestoji to za to. Mas toho vela za sebou, ale aj pred sebou. Neklesaj na duchu hlavne, este si velmi cerstvo po velkej operacii. Vsetko sa moze upravit, len musis tomu dat cas. Ano, aj sex, aj inkontinencia. Teraz je proste horsie obdobie, ale prezijes. Len s negativnym nastavenim to bude horsie. Pomalicky, krok po kroku. O rok zistis, ako na tom si. Poriesia nador, oziaria a az potom zacne telu rekonvalescencia. Na to sa sustred. A inak su aj velmi pekne boxerky panske, nemusis nosit plienky. To len taky tip.
@viera27 Dakujem,mam boxerky,ale zatial aj silny unik mocu,takze ich nenosim
@graveworm neboj sa, všetko bude dobre. Nás pripad v rodine už vyse 7 rokov po operácii prostaty, ozarovaniach, lebo sú tam aj metastazy a zije. Teraz je ťažšie obdobie, psychika je najdôležitejšia. Keď budeš dobre nastavený, vsetko sa zlepsi. Medicína sa posuva míľovými krokmi dopredu, už teraz sa dá kopec veci riesit a aj sa bude dat
@tramtada31 Dakujem,mna teraz trapia ine veci ako prostata,proste sa vsetko posralo a na psychiku je to napor a k odbornikovi na myslienky mam termin az za 2 tyzdne..Drzte sa
Koho by ste prosím odporúčali na konzultáciu dalších krokov, keď je pacient už na druholiniovej liečbe a žiaľ je v 4 štádiu? Kto je taká topka slovensko, cesko, pripadne okolite krajiny? Dakujem
@izabella288 sekundarne nadorove ochorenia v ozarovanej oblasti su len mierne nad priemerom v zdravej populacii, su cisla, nova liecba je to akurat na slovensku. My sme si naozaj poctivo odkonzultovali s onkologmi od NOU, cez Bystricu az po OUSA vsetky rizika. Nik nic netajil. Takisto aj s experimentalnymi onkologmi zo SAV posledne studie a cisla. Predsa len nejde o trhanie zubu a hybeme sa v tejto oblasti. Je to naozaj len o tom, ako sa clovek citi a na co sa citi. My sme psychicky nezvladali moznost observacie a preto pre nas aj napriek nizkemu skore prichadzali do uvahy len invazivne moznosti, robotika, alebo brachy. A vieme aj o nasledkoch, ktore sa mozu prejavit az neskor. Pokial naopak tvoj manzel sa neciti na zakrok, robite presne to co mate, jeho telo, jeho pohoda je dolezita. Toto je inak uzasny podcast s rozhovorom prave o rakovine prostaty. Ten urolog co tam vtedy hostoval je naozaj skvely a sympaticky. A celkom polopate rozprava. https://urgentaci.podbean.com/e/4-minuty-ktore-...
@viera27 ahoj
@viera27 tak ďakujem. ,teraz sme zistili že má nádor prostate ,a Zatim po pol roku ako teraz sme zistili že má to kostiach ,,zatial orgány ,čisté ,chcem sa spýtať je to zle ?

@izabella288 otec už zije 6 rokov po operácii. Ano, inkontinencia mu zostala, ale zije, pomerne bez ostatnych problemov. Má však tri metastazy, ktoré mal v čase diagnostiky, lebo mu ich dobre neoziarili, jedna sa prebrala. Berie druhu hormonálnu liecbu, prva už neucinkovala, metastaza sa prebrala. Chemo odmietol. Na ziadnu zenu sa nemení, stále je aktívny, mával však niekedy návaly a čo by som zdôraznila, mal toľko rokov čo tvoj muž, keď sa rozhodoval, či ist na operaciu. Presne v tom čase ochorel aj jeho znamy. Mal milenky, nechcel prist o mužnosť, skusal všetky alternativne sposoby liečby (bol neskutočne bohatý - vyznamny podnikateľ a multimilionar, on už na rozdiel od môjho otca nezije). Vieš čo, ocino sa so všetkým zmieril, narodil sa mu vnuk, je rad, že si vnucata ešte moze uzit, je už na dochodku, ale aktívne pracuje. Keby nešiel na operaciu, zrejme by tu už nebol.
Toto si veľmi zvážte. Človek si zvykne aj na šibenicu. Ak sa operacia dobre spravi a nemá metastazy, môže zit 10 a viac rokov