Rakovina prsníka - otázky ohľadom chemoterapie a liečby
Dobry den. Mamke vyoperovali zhubny nador v prsniku. Konkretne ivazivny duktalny karcinom prsnika. Mal niekto takyto pripad prosim?
Oznacenie nadoru pri biopsii:
HER-2 pozitivny-like subtyp s pozitivitou HR
ER:100%+/PR:100%+
3+ pozitivita
Ki67:30%
grade 3 (3+2+3)
velkost lozicka 8x6x5 milimetrov
Mam tri otazky:
1.Aka je moznost, aby nam nebola nariadena chemoterapia? Urcite by sme ju nechceli.
2.Ak je ten nador vybraty a je taky maly ako pisem, je mozne ze sa vrati? Alebo sa nemusi vratit vobec?
3.Aku liecbu ste mali?
4. Nemalo by sa po prvej navsteve onkologa po operacii zistovat prioritne najskor ci su v tele metastazy a potom az urcit liecba? Niektori to robia tak, ze hned daju liecbu a na zistovanie je cas.
5. Ak je nador vybraty, ako by teraz malo her-2 pozitiv vplyv na moju maminu?
Dakujem.
@heryteri Ach bože, 14 chemo? To bude dlhé a ťažké 😓 Veľa síl ti prajem 🙏 Určite to zvládneš ❤️ Daj nám priebežne vedieť.
@aurelia2000 /
@aurelia2000 ďakujem, veľmi sa teším, že sa nádor krásne zmenšil uz po 3cervenej chemo, uzlina zmizla uz po prvej červenej chemo, genetika negatívna, už len 3 biele chemo a mala by byť operácia, len ci tam ešte bude čo operovat😊😊
@lenkulenku to pizitivne myslenie Ti zavidim. Ja to psychicky nedavam, fyzicky ano. Chceli sme druhe dietatko, rezervovane sme mali dve dovolenky pri mori. A zrazu toto...Ked vidim vsetky zdrave zeny stale mi je doplacu, ze preco ja, mam v seve hnev, beznadej, pocit nespravodlivosti.
@aurelia2000 Ďakujem, schytala som nejaky agresivny typ, tak preto taky pocet chemo. Ale paradoxne agresivny typ najlepsie reaguje na liecbu mi povedala onkologicka. Len nejako zmenit to moje myslenie:((
@heryteri Teraz je predsa prvoradé, aby si sa vyliečila. Dovolenky budú potom. Fakt musíš zmeniť myslenie. Máš neuveriteľné šťastie v nešťastí, dostala si liečbu, ktorá zaberá, tvoje telo ju zvláda, máš rodinu, ktorá sa o teba stará. Vieš si predstaviť, že by pre teba nebola liečba, alebo by nezaoberala, alebo by ti ju poisťovňa neschválila, alebo by tvoje telo zlyhávalo... Myslím, že po ukončení liečby tie negatívne pocity zmiznú a budeš zase šťastná 🍀
@aurelia2000 ono mne este nic nezabera, mam len druhu chemo za sebou. Dr.to myslela vseobecne ze na agresivny typ zabera liecba dobre. Asi by som mala vyhladat pomoc, nezvladam ani tie pohlady ludi ked mam satku, vidim ako pozeraju, potom cely vecer placem...zobudzam sa a placem...Idem s kamaratkami von vsetko fajn, no hned po rozluceni plac...Nebavi ma zit a to mam dcerku kt.milujem nadovsetko. A nie nechcem sa lutovat, no takto to skratka citim, tato choroba ma vytrhla z mojej rozpravky...
@heryteri musíš sa nastaviť pozitívne, lebo inak to bude zlé... Ja od začiatku idem na to pozitívne, lebo to je ten najepší liek na našu chorobu,, sam Lekár mi to potvrdil, že viera v Boha a pozitivne myslenie človeka je jeden z liekov...
Ahoj heritery poradím Ti vyplac sa ale riadne a potom si povedz a dosť máš krásnu zdravú a hlavne malú dcéru a musím bojovať,ja som stará mam 56 a čo to za sebou a bola som možno horšie ako Ty revala som pre všetko ale povedala som dosť všetko je von čo môže ešte byť a musím napredovať a je to lepšie omnoho vieš kadečo sa môže stať, vráti sa v inej forme....atď ale užívaj si teraz buď s malou choď von do kí na len už neplač je to to najhoršie čo môže byť
@lubicakalnicka Myslím, že @heryteri je už na tom dobre. Mohla by sa nám ozvať a potešiť nás dobrými spravami.
Tak to ma teší,viem čo to je ja silná žena tiež som myslela že zvládne.. všetko a keď mi zistili nador tak som sa zložila a revala som za všetko a to doslovne takže chápem
@lenkulenku ahoj ja som na tom podobne ako ty tiez mam 4 červene za sebou a dnes uz prvú bielu aj s biologickou liečbou. Ako si teraz ty na tom ak sa smiem opytať? Tiez som chemo zvladla celkom ok
Ahoj ja som už nie najmladšia mam 56 zdravá žena a vidíš jedna preventívna po.2rokoch
Zistili niekoľko malých nádorov na prsnej žľazu keďže som to mala ohraničené nebola som v ohrození života všetko išlo postupne vybrali uzliny boli v poriadku hneď mi dali implantat ten sa uchytil nasledovala chemo.normalna a po 2mesiacoch preventívne bio aj tu mi nechceli dať.že to bolo malé 2mm a schvaľujú až od 5mm
Zvládla som super nebolo mi.zle nevypadali vlasy iba zredli ale na parochňu to nebolo a to ma nakopilo povedala som si čo už môže ešte byť?No nič máš manžela a malé deti dokážeš to medicína napreduje teraz mam bio.A poviem.Ti teraz mám dychavicnost ,boli ma hlava svrbí pokožka ale nič čo by sa nedalo zvládnuť.Vysledky dobre kontrolné sono mamo echo röntgen OK rak čo by ešte mohlo byť?Nič!!!Zdvihnúť hlavu a ide sa prejde to aj na dovolenke som bola v pohode cicka zamaskovať a bolo.Aj rekonštrukciu si dám nech som krásna!!!!!Neboj všetko dáš aj vlasy budú a všetko čo chceš
Len treba vydržať ja ešte bio do marca a potom kontroly a robota?Aj ta bude ak sa budeš dobre cítiť ak nie aj invalidný bude dobrý ja mam 450eur celkom v pohode a popri tom sa par hodín.da zarobiť.Drzim palce a napíš
@norika79 ahoj, tie zaciatky su take, ale ono casom to bude lepsie. Toho placu bude podstatne menej. Ja mam zajtra 15tu chemo,potom uz iba jednu🙏 plus este biologicku liecbu. Neboj, aj Ty budes na tom psychicky lepsie len to chce cas. Ale na plac mas narok samozrejme, daj to zo seba von ked to potrebujes. U nas bol vcera jarmok a mna chytil plac pred vsetkymi z nicoho nic, ze som musela ujst do ulicky, videla som plno krasnych zien s krasnymi vlasmi a take stastne a vesele ze som to nezvladla🙈😀stava sa take, ale fakt je to uz len raz za dlhsi cas. A vzdy ked ti je smutno si povedz ze najdolezitejsi nie sme my, ale to ze nase deti su zdrave🙏lebo kolke rodiny to maju opacne a to je 100x horsie.
@crysol vôbec nezáleží na veľkosti ale na grade - to je zhubnosť.....niekedy nestačí nádor vybrať, lebo už môžu byť metastázy(čo sú vlastne dcérske nádory), vtedy nestačí vybrať primárny nádor ale treba riešiť aj metastázy...ak je nádor zapuzdrený tak je to suer, ak už nie tak do tela stále vysiela uvolnené rakovinové bunky z ktorých môže vzniknúť metastázy toto je vysvetlené naozaj veľmi laicky....Liečbu treba nechať na onkológa, nie si vyberať čo by si si si priala ty alebo tvoja mama.....tam záleží od štádia ochorenia....pokiaľ nemá IV.štádium tak liečba môže pomôcť...ak by mala IV.štádium tam by som si ja osobne už chemoterapiu nedávala, tam sa dáva paliatívna chemoterapia, tá vie síce predĺžiť život ale na úkor kvality života.....
@herytery Ahoj moja no práve že ja to.uz mam za sebou plávanie a tak ja už mám po chemo a ani vlasť mi nevypadali.rozplačem sa na oslave inak už nie
@lubicakalnicka Tak to si stastne zieňa, ked Ti vlasky nevypadali. Myslim, ze to vela spravi so psychikou u zeny. 🤗🤗👍
@heryteri Veru áno ale žienka tak rýchlo narastie,ale áno po psychickej stránke to bolo super
@norika79 Ahojky no to preto lebo v MT mi dali 4x aj to nejakú agresívnu.a že ja to mam.prwventivne Tak so. Šla do Nitri som max spokojna a tam mi pani prednostka dala každý týždeň 1x a vybrala som 12x a super žiadna agresivita
@norika79 ja výborne všetko dobre dopadlo, výsledky po operácii boli čisté, _žiadne nádorové bunky sa nenašli, uzliny čisté, ale čaká na ešte rádio terapia a beriem ešte biologickú liečbu
@lenkulenku tak super tešim sa s tebou ja uz mam tiez jednu bielu za sebou aj s biologickou.tak nech sa ti to tak navždy ostane bez tej pliagy.tebe biologicka nerobí nič?mňa začalo prehaňať a neviem z čoho ci zmena chemo alebo biologická
@norika79 mna zacalo prehanat po bielej +bio a ostalo to tak uz nastalo. Dnes som mala poslednu 12tu bielu, tak este par dni a potom sa creva snad daju dokopy. DR.mi odporucila Vivomix , vraj su najsilnejsie a najucinnejsie zo vsetkych probiotik na trhu a v lekarni mi to len potvrdili. Povedala ze kludne si mozem dat aj 2-3 denne aspon par dni a potom uz len jednu za den. Zo zaciatku nezabralo ale teraz uz je lepsie ked to uz dlho beriem.

@lenkulenku Drž sa ❤️ Potvory v tvojom tele skapinaju, musíš sa teraz šetriť a veľa oddychovať. 🌷