Rakovina zistená až v pokročilom štádiu
Včera som čítala o 62 ročnom Rasťovi Piškovi ktorého táto choroba pripútala na vozík a bola a príde mi to tak, že bola zistená dosť neskoro. Našťastie rakovinu moc v blízkej rodine nemáme, skôr cievne veci, v okolí je toho dosť, ale to sa také otázky nechcem pýtať. Ako to vlastne je pri takýchto ľudí ak to máte v okolí alebo ste si tým prešli v prípadoch ak nádor bol zistený v neskorších štádiách? Tie počiatočné štádiá vôbec človek necíti a je 100 percent fit alebo napríklad už cíti že je slabý, nevládze, chodí po lekároch len diagnózu mu nevedia zistiť?
@ssimpsonka pankreas sa zistí po väčšinou v pokročilom stadiu, resp. V konečnom... Nie počiatočnom.
@marsmykkok myslíš si zle. To že vyzerá tak ako vyzerá neznamená že sa na to prišlo neskoro. Môj otec si prechádza tým istým, chorobu sme zistili ,,zavčas " napriek tomu chudne, chradne, prešli sme si barlami, už máme vozík a postupuje to ďalej napriek včasnej a liečbe.
@martul nezaujímala som sa o neho bližšie, ale vraj od už si len zaplatil nejakú liečbu aby ho udržala pri živote a vraj nie je tam nádej na vyliečenie-tak som to pochopila. Ale je to jedno v postate čo sa jeho týka , skôr mi ide o také prípady že človek napríklad pracujúci, fungujúci a zrazu proste ostane zle a do dvoch mesiacov umrie, či fakt sa predtým cíti fit 100 percent alebo proste funguje len lebo musí a nevládze a cíti sa zle už aj predtým.
@martul rakovina pankreasu je strašné rýchla, progredujuca a za mňa najzakernejsia rakovina. Sima zdravotník a ja snáď ani nepoznám nikoho kto by sa s tejto rakoviny dostal..... 😢
@marsmykkok ja poznám prípad staršej ženy, ktorá od pôrodu nenavštívila gynekológa. Až po 35 rokoch začala mať bolesti, chradnut, išla k lekárovi, následne hneď onko a rovno jej povedali, že to už nebudú liečiť a max 3 mesiace života
@ssimpsonka neviem, či si chcela odpovedať mne, ale máš pravdu. Veľmi rýchly priebeh a smrť do 2-3 mesiacov, či starý alebo mladý človek. Aspoň ja tak poznám, bohužiaľ.
@marsmykkok Vsetko zavisi od typu nadoru. Su agresivne,rychlo rastuce,kde nie je sanca na zachranu a su aj take,ktore su menej agresivne,pomaly rastuce a rozsirujuce sa. Tych typov je strasne vela a celkovo je to zlozite. Takze nie kazda rakovina je rovnaka. A v pociatocnom stadiu necitis zmeny. Pri beznom zivote a zhone je kazdy unaveny,ma stres a obcas sa neciti dobre. Nepripisuje to hned rakovine.
@ssimpsonka NEZISTI. PANKREAS SA NEZISTI si sa ASI pomylila
pankreas JE NAJHORSI a najzradnejsi organ, slabo sa propaguje prevencia !
SOM VELMI Z TOHO SMUTNA, moj brat nikdy nemal ziadne problemy a do 3m umrel a vela ludi to tak ma.
kde je zdravotnictvo a prevencia, v tomto ani v zahranici dako nepokrocili ...
@marsmykkok ako pise @marca12 tak zavisi od druhu a umiestnenia nadoru. Su nadory ktore sa tvoria roky a clovek o nich nevie. Napriklad rakovina hrubeho creva a dokonca nejake nadory mozgu. A su rakoviny napriklad prsnika alebo znamienko na dobre vidietelnom mieste a clovek moze na vysetrenie a pride sa na problem relativne skoro. U nadoru ale okrem casu hlavne zalezi na tom, ci su liecitelne. Potom je to druhe spektrum - rakovina pankreasu kde nic, nic, nic a zrazu je cloveku tyzden zle a lekar oznamuje, ze ma rakovinu pankreasu s metastazami bohvie kde a zostavaju mu 3 mesiace zivota. Niektore nadory su rezistentne na liecbu - napriklad melanom v pokrocilom stadiu, glioblastom alebo DIPG u deti. Rakovina je jedno pomenovanie pre stovky roznych chorob. Liecba a ci clovek prezije je zavisla tak trochu od stastia. Ci bude prave liek na druh rakoviny ktoru clovek ma, kde je umiestnena, ci bude reagovat na liecbu - a to su vsetko veci ktore clovek vedome nedokaze ovplyvnit. Budes prekvapena, ale stary clovek ma ovela lepsiu sancu na vyliecenie ako mlady - pretoze uz nema taku densitu kosti. Rakovina u velmi mladych ludi je ovela agresivnejsia ako u starsich pacientov.
Ale aby som ta nedesila - mam v okoli onko pacientov ktory po zisteni diagnozy mali velmi dobru odozvu na lieky a su v poriadku po liecbe. Je to 10+ rokov. Teda okrem rakoviny mozgu - tam je s tou liecbou problem.
@marsmykkok ano moj brat. co chces pocut/ pankreas
@balerina2025 pri 3az4 štádiu keď už je nádor prerastený tak usg sa vie zistiť. Ale to už je ..... Brutál neskoro
@ssimpsonka na usg prt bolo vidno, pankreas byvava väčšinou prekryty crevami a zaludkom, takze....cele usg moze ist dakam. na usg mu nebolo vidno nic, tie svine ho nechali cakat na ct a mri 5 dni po hospitalizacii v nemocnici ked uz bol zlty ! a potom s usmevom, sak nemáte metastazy pecen a pluca ciste , choddte na klenovu ale tam sa treba najrpv objednat... ! tam sa objednajte. a pustili ho domov. s bolestami zlteho !!!!!!! platil si nemale peniaze kazdy mesiac a pustili hop domov ako hnidu
objednal sa, cakal na histo mesiac a do 1,5m umrel.
Inak mnoho rakovin je dnes liecitelnych ale žiaľ lekár to nemôže tak prezentovať pacientom, lebo ide o financne náročné liečby a u nás je predsa zdravotníctvo zadarmo 😂😂😂
@zmrzlinka2021 mne je nie do smiechu, tebe asi nikto neumrel na rakovinu ze?
@kittykat22 ako pises, a ano tiez mam kamarata, ktory mal agresivny lymfom, a este zije. lekari krutia hlavami
nie je rakovina ako rakovina presne ako pises.
@balerina2025 pozri, nebudem tu písať komkretnosti, ale zažila som veľké straty v živote. Lenže viem, ako to tu chodí. Proste veľa vecí ide, ale nie sú na to peniaze. A smiech je skôr nad tým ako sa tešíme, že máme zdravotníctvo akože zadarmo. Ale prirodzene máme aj úbohé služby, neliecenie v zmysle nových poznatkov a postupov.
Pokial viem, rakovina ktora sa zisti neskoro, je preto ze neboli… preto je dolezita pravidelna prevencia
@zmrzlinka2021 prosim,prosim,prosim!!!! Nepis taketo hlupost na urovni Noveho casu. Nerozsiruj hoaxy. Ktory lekar zatajuje, ze mame liecbu na onko choroby, aby sa to nerozsirilo??? Ano,na Sk je liecba zadarmo a liecia sa aj pacienti nad 90 rokov!!!!!! Napriek tomu, ze liecba sa pohybuje v desiatkach tisic eur!!! Liecia sa vsetci. Aj neplatici ( bohuzial). Liecba (schvalena na Sk) sa poskytuje vsetkym!!!!!
@marsmykkok u nás v rodine sarkom mäkkých tkanív zistila to tak že mala hrcku pod pazuchou, žila ešte dva roky, rakovina pankreasu, lieči sa už druhý rok prejavilo sa stálym zvracaním a rakovina hrubého čreva prejavila sa krvou v stolici, tu bol potrebný vyvod ale žije v nim už 6 rokov po zistení ochorenia…
@zmrzlinka2021 kto sa tesi ze ma zdravotníctvo zadarmo? si pozri kolko platime mesacne.
@ii9 2 roky pri pankrease je ''vyhra'' pokial maju skoro ludia zachyteny a odoperovany nador . s prisnou dietou a tabletkami...ale ziju :( vacsina ludi to stastie nema
Mám kamarátku, ktorá mala bolesti chrbta a nevedeli zistiť, čo je jej, nakoniec rakovina v dosť pokročilom štádiu...už má za sebou niekoľko operácii, niekoľko orgánov muselo ísť von, podstupuje chemoterapiu, liečba nepomáha...mladá žena, ktorá má život pred sebou...nestihla nič, ani sobáš, ani dieťa....je utrápená...čaká najhoršie...
Mne zistili začiatočné štádium nedávno, rieši sa to hneď, tak verím, že budem OK.
@vanilkovazmrzka ako ktora. rakovina neboli, zavisi od organu
@stanulienkat áno ale aká? Mnohé liečby hlavne ťažkých ochorení ti proste poisťovňa nezaplatí a preto sa ani pacientom nekomunikujú. Niektorí pacienti si to krvopotne zistia , že je tu taká možnosť a potom sa im tu robia zbierky. Proste máš obmedzený budget.
V USA ti tu liečbu dajú, najprv pravdaže uhradis tu faktúru.
Už len z real života, poznám veľa prípadov, kedy človek musel ísť do zahraničia, lebo tu mu proste nemohli pomôcť, pravdaže sa to komunikuje že nevedeli.
@earlgrey :(((((( prosim aky typ rakoviny mala
tebe drzim palce, placem, kolko ludi je chorych. ale vo vela pripadoch sa da bojovat. prajem vela sil.
ja naozaj nechapem ale naozaj narasta pocet medzi 30-40r ludmi, lekari krutia hlavami
@earlgrey držím palce!!! ❤️
@zmrzlinka2021 to velmi zavisi o co sa bavime. nehovorim ze nemas pravdu ale...je to specificke
@zmrzlinka2021 ja za seba osobné poviem že niekedy sa chorý ani nestihne dostať k onkológovi...... Jedine ak po známosti..... Čo je veľmi smutné. Chorých je strašne veľa 😔
@balerina2025 to platíš iba ten základ a vsetkym

@marsmykkok väčšinou sa v počiatočnom štádiu zistí rakovina pankreasu. Človek nemá problémy až kým napr nezožltne, lebo nádor mu prerastie žlčovody a upchá žlčove cesty. Alebo sú ľudia ktorí začnú rapídne chudnúť ,nechutí im jesť (to môže byť tiež príznak nejakého onkologickeho ochorenia) alebo pri nadoroch mozgu len klasické bolesti hlavy. V dnešnej dobe veľmi smutné u žien vramci gynekologických veci ,že nechodia na preventívne prehliadky a potom tiež prídu 5minut po 12tej. Niektoré sa vedia zistiť lebo majú príznaky a pri iných sú príznaky už v neskorom stadiu