icon

Rakovina zistená až v pokročilom štádiu

marsmykkok
16. mar 2025

Včera som čítala o 62 ročnom Rasťovi Piškovi ktorého táto choroba pripútala na vozík a bola a príde mi to tak, že bola zistená dosť neskoro. Našťastie rakovinu moc v blízkej rodine nemáme, skôr cievne veci, v okolí je toho dosť, ale to sa také otázky nechcem pýtať. Ako to vlastne je pri takýchto ľudí ak to máte v okolí alebo ste si tým prešli v prípadoch ak nádor bol zistený v neskorších štádiách? Tie počiatočné štádiá vôbec človek necíti a je 100 percent fit alebo napríklad už cíti že je slabý, nevládze, chodí po lekároch len diagnózu mu nevedia zistiť?

yoxinka
16. mar 2025

Môj dedo - rakovina hrubého čreva. Masívne krvácanie z konečníka bol stav, kvôli ktorému šiel k lekárovi. A do troch mesiacov zomrel.

ivanaks
16. mar 2025

Poznám prípad, keď sa pán - murár sťažoval na bolesti chrbta. Lekári ho vždy odbili, že v jeho povolaní je to normálne. Jedného dňa už nevedel vydržať od bolesti, šiel na pohotovosť. Tam sa mu kázali predkloniť a už sa nevyrovnal. Hneď ho brali na vyšetrenia, ktoré sa celé roky nedali spraviť, veď je murár a bolí ho "iba" chrbát. Mal rakovinu v pokročilom štádiu, rozpadli sa mu stavce, do 2 týždňov bolo po všetkom. On po lekároch chodil, nezanedbal to. Zanedbali a zľahčovali jeho stav lekári, kým nebolo neskoro...

summer23456
16. mar 2025

@napetra ach bože... A teraz jes aj normálnu stravu? Či len kaše? Prajem veľa veľa zdravia ❤️

summer23456
16. mar 2025

@ivanaks tiež som poznala pána, bol šofér, chodil po lekároch, tak že to budú platničky zo sedenia za volantom. Šli mu ich operovať a tam rakovina, žil ešte dva týždňe. Vraj chodil dlhšie po lekároch...

napetra
16. mar 2025

@summer23456 Našťastie môžem jesť všetko, len nenatrávená strava ide priamo do tenkého čreva a skoro nič sa nevstrebe do tela. Takže som dosť vychudnutá, podvyživená, ale šťastná a vďačná za život.

summer23456
16. mar 2025

@napetra tak to verím, nech sa ti darí, drž sa ❤️

jamimo
16. mar 2025

@marsmykkok vysoko individuálne. Poznám viac prípadov s onko ochorením.
1. Otec - rakovina močového mechúra zistená na základe uvedomelosti urológa-prehliadka adekvátne k veku... Bola mu v priestoroch ambulancie ponúknutá cytoskopia za 15€, tam bol vidno zmenený epitel-počiatočný stav, bezpríznakový. Iného urológa by to ani nenapadlo a rakovina by sa ozvala už keby bolo zle.... Vyliečené.
2. Otec- pravidelné prehliadky u všeobecného lekára. Spätne sme prišli na to, že viac ako 2 roky mal stopy okultného krvácania v stolici. Vágna veta v zdr. karte- Hemoroidy, odporúčaný Procto Glyvenol masť a čapíky. Otec začal mať problémy, ten smrad dr. opäť napísal do zdr. karty-podozrenie na hemoroidy, pri zhoršení okamžité gastroenterologické vyšetrenie. Vedel, že je zle. Na gastre sa chytali za hlavu, s obligátnou otázkou- Kde ste boli doteraz??? 😵‍💫 Diagnóza- Rakovina hrubého čreva, konečníka! Ak by všeobecný lekár odporúčal gastro pred viac ako 2 rokmi, otec mohol byť bez nádorov o veľkosti pár cm!
3. Suseda- Chodila po vyšetreniach, viac ako rok, brutálne gastro potiaže, veľmi schudla. Nikde nič nevideli, nevedeli zistiť príčinu. Až keď skolabovala a otvorili brušnú dutinu. Rakovina pankreasu, finálne štádium. Od hospitalizácie skonala za 2 týždne 😢
4. Strýko- 2 roky navštevoval lekárov, bolesti bedier a chrbtice. Prvoplánovo si ho posúvali ortopédi a neurológovia. Po viac ako 2 rokoch vykrvácal z konečníka. Rakovina análneho kanála a konečníka. Po roku skonal.
5. Kamarát-bolesti panvy a triesiel. Liečené semenníky 🤦 Pritom rakovina pankreasu. Už ho nič nebolí a odpočíva v pokoji🕯️
6. Sused- Športovec, abstinent, plný života. V novembri ešte hral hokej s partiou, začali mu tŕpnuť nohy. Obligátne ortopéd, kúpte si Milgamu N.... Pridalo sa odpadávanie, kolapsy... O 5 mesiacov odpočíval v pokoji. Nádor na mozgu.
7. Kamarátka-od pôrodu nebola u gynekológa. Už odpočíva v pokoji... onko dg.
Niekto má smolu na lekára, niekto zanedbaný zdr. stav, neskoré termíny. Mnohí sa spoliehajú na základný odber krvi a zdr. prehliadku. Som presvedčená, že tie zdr. prehliadky sú bieda. Odber krvi nadštandard som si vždy platila navyše, mnohé vyšetrenia tiež... krvný tlak si meriam aj sama doma.
Nepopieram však, že niektoré nádory sú agresívne a chudák pacient sa ani vyšetrenia nedožije 🤷‍♀️ Nepopieram, že keď sa rakovina ozve, už je zle... Tak isto nepopieram, že ak sa správnej diagnostiky v zlom stave pacient dožije, nedostane sa im liečba ako minimálne v Rumunsku 🤷‍♀️

jamimo
16. mar 2025

@balerina2025 nebohá suseda tá istá skúsenosť. Strata vždy bolí a úplne rozumiem tvojmu rozhorčeniu 💗

ahhola
16. mar 2025

Rasto Pisko? No skoda ho... 🍀🌸💪

napetra
16. mar 2025

@jamimo Tiež som presvedčená, že tie preventívne zdrav. prehliadky sú nedostatočné. Čo sa týka rakoviny, v takom rozsahu ako sa robia, aj zbytočné.

jamimo
16. mar 2025

@veselo_neveselo súhlasím, aj to sú faktory. Napríklad taký MUDr. Miloš. Bubáň by ťa vysmial, toť slávny gastroenterológ s minimálne 30.kg.nadváhy. Tak dehonustujúco sa raz vyjadril v jednom rozhovore 👆

jamimo
16. mar 2025

@napetra kamarátkina mama prekonala rakovinu prsníka, podstúpila mastektómiu. Žije v remisii 20.rokov. Kamarátka chodí k vychýrenému gynekológovi v okrese... Za toho boha jej nechcel urobiť genetické BRCA testy. Tak si ich zaplatila sama+ konzultácia cena do 200€.
Hádaj čo ukázali výsledky? No ale nie je každá taká flexibilná, hľadajúca info a možnosti, a nie každá vytiahne z vačku len tak. 200 €

marsmykkok
autor
16. mar 2025

@ivanaks
@summer23456 áno o tej bolesti chrbta som počula, aj nočné potenie/teploty , len to sú také nešpecifické príznaky a hlavne tá hnusoba môže byť hocikde a ťažko sa diagnostikuje. A potom sú ľudia čo majú šťastie v nešťastí, spadnú, majú nehodu, vyšetria ich zobrazovacími metódami a zistia rakovinu v počiatočnom štádiu s dobrou prognózou.

napetra
16. mar 2025

@jamimo Predpokladám, že kamarátka má genetickú predispozíciu na rakovinu prsníka.
Mám také info, ak je v rodine rakovina prsníka, dokonca po mastektómii prsníka, že majú ženy nárok na genetický test BRCA génu hradený poisťovňou.

summer23456
16. mar 2025

@napetra fakt? To cez gynekológa sa rieši?

napetra
16. mar 2025

@summer23456 Moja mama mala rakovinu prsníka, tiež mastektómiu a my so sestrou sme boli na genetike.
Dedičnosť cez BRCA sa nepotvrdila. Poslal nás tam onkológ.

stanulienkat
16. mar 2025

@napetra chirurg mal okamzitu operaciu a nezachranili ho. Lenze!!! Ked povieme A, treba povedat aj B. Ten lekar to dlho neriesil a kaslal na to. A verim, ze polovica pribehov, kde ludia zbytocne zomreli, to bolo tiez podobne. Nie je to tak, ze zli lekari, zdravotnictvo..... castokrat si za to mozu aj ludia.

petracandle
16. mar 2025

@napetra držím ti palce nech si už len zdravá 🍀

petracandle
16. mar 2025

@stanulienkat žiaľ je to tak..veľa ľudí ide k lekárovi až veľmi neskoro alebo sa nechajú odbiť 😒 a nie je to len o nádorov ale aj iných zdravotných problémoch, kedy ľudia išli lekárovi až keď už bolo veľmi zle a mohli sa úplne vyhnúť napríklad operácii alebo následkom

napetra
16. mar 2025

@stanulienkat To je možné, že to lekár zanedbal, také presné informácie sa ku mne nedostali.
Viem iba z rozprávania ľudí v NOU akú veľkú traumu mali z toho zamestnanci a aký to bol uznávaný, vážený
chirurg.

napetra
16. mar 2025

@petracandle Ďakujem ♥️

jamimo
16. mar 2025

@napetra máš dobré info... Kde sa chybička u gynekológa vloudila? 🤷‍♀️
Vždy ju odbil, však chodíte na prehliadku. Napr. mojej mame starý gynekológ vždy kontroloval prsníky, šiel do dôchodku... Nová gynekologička (vek 40r.) sa jej ani nedotkne. Takých doktorov nazbieram za vedro 🤦 Ju obťažuje, že vôbec pacient vstúpi do ordinácie. Rozumiem, že je mnoho faktorov, ktoré prispievajú k nespokojnosti lekárov, ale keď ich to nebaví, stále majú na výber-rekvalifikovať sa... Toto však keď napíšem na MK, upália ma na hranici. 🤭

jamimo
Autor odpoveď zmazal
stanulienkat
16. mar 2025

@jamimo co si minpisala? Chcem vediet😁

napetra
16. mar 2025

@jamimo Súhlasím s tebou .
Ja som sa stretla tiež s rôznym prístupom lekárov. Za tie roky by som už mohla knihu napísať .

cina1
16. mar 2025

@jamimo presne, tu sa furt omiela prevencia...ale tych tragedii,co si popisala, chodili s problemami a vysetrili PRD makovy..takze je naivne si mysliet,ze prevencia odhali...Otec, chodil na gastro pravidelne, a zrazu nador 4 stadium...velice zaujimave...

stanulienkat
16. mar 2025

@cina1 jasne, ze prevencia nemusí odhaliť vzdy a všetko. Niečo zanedbajú aj pacienti a mnohé zanedbajú aj lekári. Ja som sa len snažila vyzdvihnúť, že pokiaľ máme možnosť zadarmo absolvovať preventívnu prehliadku, vždy to treba vyuzit. Na druhou stranu Poznám veľa ľudí, ktorí absolvujú chemoterapiu, drahú liečbu a napriek tomu fajčia a ďalej piju alkohol, sabotujú liečbu.

jamimo
16. mar 2025

@napetra ja aj dve 🙄

simca06022011
16. mar 2025

@stanulienkat liečba je zadarmo? Však aj dneska v telke... žena rakovina. Lekár predpísal liek = 4200 eur mesačne alebo prosiť poisťovňu a ta by to neschválila aj tak. Lebo to bola zadarmo liečba vyzeralo by to podľa mňa inak.

tetapetra
16. mar 2025

Poznám pár ľudí. Kamoška, pravidelne kontroly prsníkov mamo,sono. A bum rakovina, prso preč. Kamoskin manžel, necítil sa dobre, chudol, chodil k lekárovi, ten mu síce spravil vyšetrenie na krv v stolici (nepotvrdila sa) potom mu povedal,že sa nemá toľko sledovať. Pokiaľ doslova nezvracal h..., ho neriešil. Do roka koniec, nádor skrytý. Syn má spolužiaka a jeho otec mával bolesti v krížovej časti, nič mu nenašli,nič mu nie je únava. 6m riešil tento stav. O ďalších 6m zomrel. Rakovina močového mechúra. Keď máme toho istého lekára, tak poviem to tak sprosto ani sa nečudujem. U nás sa vyšetruje mailom. Nie po telefóne! Mailom.