Reflux - tráviace problémy po Ozzione
Krásne den prajem,
uz je tomu skoro rok čo mi gastroenterológ predpísal,
liek proti kyseline Ozzion 20 mg, dostal som to po gastroskopii,
ktorú som ma v poriadku údajne sa mu zdalo, že mám hypersekréciu.
Pritom ja som prišiel na Gastro pre časté nafukovanie, v živote som nepocitoval
problémy so žalúdkom alebo, že by mi zle trávilo. A ja tĺk sprostý som ho bral 2 mesiace
až do dalšieho vyšetrenia kde mi lekár povedal, že ten liek si pacienti menežujú sami podľa potreby. Nato som sa dostal otázku od výživovej poradkyne, že prečo to beriem keď nie je dovod z gastrokopii a problemy s palenim a pod. som nemal. Tak som ho vysadil a po týždni som začal mať, že mi nejako pri jedle a grgá sa mi, tak som nasadil lieky naspať v polovičnej dávke a zmiernilo sa to a postupne ich vysadil v priebehu ďalšieho mesiaca. Po 2 týždnoch keď som myslel, že už som sa ich zbavil tak symtómy sa vrátili v horšej forme a tak to zhoršilo, že cítim silný tlak pod hrudníkom po pití tekutín a musím vyvolať odgrgnutie aby sa mi ulavilo, pritom tuhá strava je v poriadku. Toto trvá už 8 mesiacov a neviem si pomôcť je to psychiatria, zničený život pokiaľ sa nemôžete v klude napiť, pritom pálenie alebo kyslosť necítim, nerobí mi problémy ani poloha keď ležím. Absolvoval som viacero vyšetrení, kde zistili na ph-metrii že po jedení a pri fyzickej námahe dochádza k silným refluxným epizódam, je to zúfalé nič zatiaľ nepomohlo skúsil som lieky od gastro, enzýmy,doplnky, terapie...Najnovšia rada je skúsiť terapi pre posilnenie dolného zvierača. V živote predtým som nebol chorý a tým liekmi som si zničil život, žial až neskoro som našiel štúdie o PPI liekoch, ktoré dávali 2 mesiace zdravým ľudom a 40 % mala po vysadení symptómy, ktoré v živote nezažila, žiaľ Gastro vám toto popierajú. Nestretli ste sa niekto prosím s niečím podobným ? Je to neuveritelné takto si zničiť zdravie takouto hlúposťou..
@falbala132 Vyriešila si už problém po Ozzione ? možeš už behať ? u mna zistili aj ptózu žalúdku, tak som nakoniec si nie istý či hlavný problém bol Ozzion...
@falbala132 prosím mám to iste čo vy
Po mesiaci som to sama vysadila a pálenie záhy aj žalúdka
Odznelo Vám to?idem si nasadiť chlorellu a jačmeň
@11042007 ano, po vysadení odznelo
@11042007 Ako dlho ste ho brali a v akej dávke ? Ak dlhšie vysadzovať sa má pomaličky znižovať dávky...
@martin5672 zdravím, ako ste na tom? Už je travenie v poriadku? Ak áno čo vám pomohlo?
@karyyyn nejako to samé prešlo časom...ale samozrejme uvidim na ďalšej endoskopii či je aj pažerák ok
@martin5672 ahoj prosim ťa dostal si sa z toho? Si 100% fit?
@falbala132 a ako dlho vám to trvalo kým sa vám to upravilo? Poprípade čo odporúčate… ďakujem vám vopred
@tomas928 asi mesiac, musela som zacat brat prokinetika, aby sa mi opat rozhybalo travenie. a z dlhodobeho hladiska mi reflux uplne prestal ked som prestala jest psenicu. teda som kvazi bezlepkova, sem tam mam vyskusane ze si mozem dat raz za tyzden kusok kvaskoveho chleba, ale fakt len vynimocne.
@tomas928 uz som ok z toho, u mňa to bolo veľa o psychike asi
@martin5672 a bral si aj nejaké lieky ktoré ti pomohli? Alebo nejaké doplnky?
@martin5672 mozete povedat preco lebo aj ja uzivam a dost dlho uz
@jozef102088 Berieš aj nejaké probiotiká? Či berieš iba lieky na zníženie kyseliny?
@tomas928 beriem aj probiotika
@jozef102088 a pomohlo ti to?
@tomas928 tak bolesti zaludka uz nemam ale zaha ma pali sem tam mna len zaujima ze preco je ozzion skodlivy pri dlhodobom uzivani lebo ja ho beriem kazdy den uz cca 2 roky
@jozef102088 tu máte vysvetlenie
https://www.andrejmedved.sk/post/užívate-tieto-...
@tomas928 musel som si vytrpiet 1,5 roka chodenie po vyšetreniach - všetky čo existujú vrátane ph-metrie a manometrie pažeráka...pri reálnom refluxe odporúčam fyzioterapeuta pána Bitnara z CR - na slovensku sa dali nájsť aj jeho žiaci myslím
@tomas928 žiadne doplnky mi moc nepomohli, pokial som nemal urobenú ph-metriu tak som skúšal aj dopĺnať HCL (bolo mi este horsie)...pomohli okrem cvičení probiotiká od iProbio a postupné posilnovanie mikrobioty pomocou rastilnej stravy
Ešte dodám, že rozdiel je reálna refluxná choroba - vtedy PPI má na čas zmysel,
a stav, ktorý vie byť spôsobený neprimeraným dlhodobým užívaním PPI u zdravého pacienta, ktorý som bol ja...už tu spomínal štúdie, že kritická doba je užívanie bez prestania 1 mesiac, kde u zdravých pacientov boli vyvolané symptómy....
@martin5672 ja mam potvrdeny reflux
@jozef102088 otázne je či je problem strava alebo oslabený zvierač, prípadne čo je hlavný problém..
@martin5672 pri gastroskopii mi zistili vyrazny reflux oslabeny zvierac mal som aj zapaleny pazerak aj gastritidu
@jozef102088 a ak sa mozem spytat tak už ste v celku Ok? A na vahe ste neschudli? Lebo ja od kedy mám reflux tak som schudol 4 kg..
@tomas928 Už som ok a bol som schudnutý nie vplyvom refluxu ale vstrebávania v tenkom čreve spôsobenou črevnou mikrobitou....Ale klasicky reflux určte má vplyv na chudnutie..
@jozef102088 Ja som nemal zapálený pažerák, v taktomto prípade asi lieky PPI na čas sú potrebné, vedia pomôcť na čas aj na oslabený zvierač...ale nesmie sa na nich zostať
na oslabeny zvierac su dobre prokinetika, ja som brala Asketon. uz som tiez OK.
@falbala132 tiez by ste neodporucali ozzion?

@falbala132 Ano problém s trávením určie - bral som chvílu prokinetrikum Costi a troška to pomohlo, ale ja mám problémy aj keď potrava už opustila žalúdok napr. na lačno, takisto fyzická aktivita, to trávenie musí byť spaté s niečím...Betain HCL som skúšal asi 2 týždne po vysadení a to bola asi chyba, údajne po vysadení PPI treba byť s nimi opatrní...