icon

Riešenie nadmerného potenia dlaní a nôh

16. apr 2025

Dobrý deň,
Má niekto problém s nadmerným potením dlani a nôh cez deň a v noci to zvyčajne ustupuje? Je to dovné, ale cez deň to je hrozné, prsty na rukách mi z toho potu až opuchaju , nohy mokré ale v noci , to len tam ustupuje a ráno sa to vracia . Nadmerne potenie mám od puberty.

Strana
z2
diewcatqoo
17. apr 2025

Ahoj, ja mam to iste na rukach a na nohach. Na ostatnych castiach tela sa az tak nepotim. No... skusala som kadeco. Nic nepomohlo natolko, aby sa to dostalo do normalu. Citala som este o iontoforeze a botoxe, tak zvazujem, ci do toho ist.

vakatko
17. apr 2025

Skúste dopĺňať magnézium a udržiavať zdravé pH v tele.

naira80
17. apr 2025

Ahojte, ak mozem z vlastnej skusenosti - urcite odporucam Electro Antiperspirant Elite (iontoforeza). Tiez som sa od mala potila, nadmerne, ruky, nohy, podpazusie - vyskusala som uplne vsetko - bez uspechu. Stale som zvazovala kupu toho pristroja, predsalen nie je to lacna zalezitost, stoji to 1000 EUR, ale nelutujem. Mam ho uz asi 3 roky, funguje to na principe elektroliecby, ked si urobim 3-4 terapie, mam aj mesiac pokoj, potom opat zacnem citit, od koncekov prstov, ze sa zacinaju potit, urobim si 4 terapie (jedna trva 24 minut), je tam presny rozpis, ako ich robit, a zase mam mesiac pokoj, ruky/nohy suche. Uprimne, neverila som tomu, ale uz som bola taka zufala z toho potenia, kontakt v praci s klientmi, podanie ruk, navyse dcerka to zrejme podedila po mne - tiez sa poti, tak manzel zavelil - kup ho, uz ste nanho kandidatky dve🤭🤭Dcera ma 12r, este som jej to nedavala, zatial to tak nepreziva, ale ked jej to zacne vadit, dam jej to. Je to tusim pre deti od 6r. Draha investicia, ale jedina účinná. Drzim palce - kto to nezazil, nepochopi, ako to vie strpcovat zivot🙏

autor
18. apr 2025

Ďakujem za odpovede, magnézium dopĺňam každý deň, ale neviem či to nie je aj kvôli hormónom , keďže mám od detstva nepravidelnú menzes …
A iontoforezu som skúšala, ale vôbec ma nebavilo nad tým strácať čas, bolo to zdĺhavé a keby to aspoň vydržalo dlhšie ako mesiac …

vakatko
18. apr 2025

Áno, je to hormonálna nerovnováha, nemáš dostatok živín (minerálov a vitamínov) zo stravy na tvorbu hormónov. Na to je výborná Protizápalová strava, elektrolyty a pohyb.

bg92
18. apr 2025

Nie je to ziadna hormonalna nerovnovaha ani ina blbost. Je to proste klasicka hyperhidroza, nieco si o tom nastuduj. mas rozne moznosti liecby (od dricloru cez botox po operaciu) ale ziadna nezabera na 100% a niektore maju vazne vedlajsie ucinky. Zamna naj botox.
A tu reklamu na electro antiperspirant pod kazdym podobnym prispevkom ani nekomentujem. Ja som pred par rokmi naletela, uplny neucinny kram.
Vitaminy, caje, doplnky vyzivy a ine blbosti na ochorenie hyperhidroza NEZABERAJU.

naira80
18. apr 2025

@bg92 Suhlasim s tym, ze je to hyperhidroza (trpi nou cca 10% populacie), nesuhlasim s tym, ze electro antiperspirant nefunguje. Mrzi ma, ze u Vas nezabral - u mna funguje uz 3 roky. A nie, nie som ziadna reklama, ale 45rocna zena, ktora si ho kupila. Je tam presny navod na pouzivanie, rozpis terapii, aj upozornenie, ze ked sa nebude dodrziavat, nemusia byt ucinne. Este rozdiel, ci mate ten na baterky, alebo normalne do siete.

vakatko
18. apr 2025

@bg92 " Klasickú hyperhidrózu " niečo v tele spôsobuje, tak si o tom naštuduj info ty.

bg92
18. apr 2025

@vakatko skus si vygooglit pojem primarna hyperhidroza.

vakatko
18. apr 2025

@bg92 autorka má problémy s nepravidelnou menzes čo je problém hormonálnej nerovnováhy v tele + problém s potením od puberty, zmena stravy by mohla pomôcť, ak neskúsi tak nezistí čo je príčinou.
Nadmerné potenie ovplyvňujú hlavne hormóny - nízka hladina estrogénu, menopauza, tehotenstvo, hypertyreóza... ďalej pri chronickom strese, chronickom zápale, úzkosti, nadmernom pití kávy, alkoholu... je toho veľa, treba zistiť čo je príčinou, ale najľahšie je povedať dg. primárna hyperhidróza a nehľadať príčinu, podobne to lekári riešia s Tetaniou.

tamtamka26
18. apr 2025

Ja používam každú jar Driclor na dlane aj chodidlá.

0silvia0
18. apr 2025

@tamtamka26 v zime sa nepotis? Aj ja to tak mam, v zime sa nepotim, ale akonahle je vonku 20+ stupnov, zacne sa mi potenie dlani a chodidiel.

tamtamka26
18. apr 2025

@0silvia0 nie, v zime som ok. už aj teraz pár dní rozmýšľam, ze by som mala začať s Driclorom, lebo nedokážem v lete ani volant držať v rukách, v slapkach sa mi šmýka, atď 🙈

0silvia0
18. apr 2025

@tamtamka26 mam to tak isto ako ty. Ja ani sandale naboso nemozem nosit.

tamtamka26
19. apr 2025

@0silvia0 ani ja a keď som nepoznala Driclor, zhanala som len také, co mali nejakú prírodnú vystelku, ktorá sala pot... Teraz už môžem nosiť aj umelé, ale treba ten Driclor zodpovedne aplikovať 👍. Vtedy funguje.

autor
19. apr 2025

@vakatko možno máte pravdu , lebo niekedy je to potenie menšie a niekedy to je neznesiteľné, len mi je dviné to, že v noci akoby to prestane , neviem ako to je možné a potom ráno zase ….
Ja si myslím, ako hovoríte , že to potenie niečo v tele spôsobuje a neviem či to môže byť tými hormonmi alebo čím….
Ono to je hyperhidroza ale nikto nevie z čoho spôsobená, podľa homeopata to nie je dedične ako sa to všade tvrdí ale skôr to telo je rozhádzané a veľmi aktívne…. Skúsim ešte aj tie elektrolyty podopĺňať a uvidím no, už fakt neviem čo s tým ….

autor
Autor odpoveď zmazal
tamtamka26
19. apr 2025

Ja si myslím, ze to je dedičné, majú to aj moje deti, aj neter... Ja konkrétne mám telo určite veľmi rozhádzané, aj po psychickej stránke a tiež neobsedim fyzicky, ale ani vo vnútri - hlava mi stále ide, neviem sa vypnúť 🫣

0silvia0
19. apr 2025

@tamtamka26 driclor mam kupeny, aky mas postup aby to fungovalo?

diewcatqoo
19. apr 2025

@tamtamka26 @0silvia0
Ja to mam uplne rovnako ako vy. Ale teda v zime mam suche ruky strasne a akonahle vystupi teplota nad 20 stupnov, tak otras. Tiez nemozem ani sandale naboso nosit, ani volant drzat. A skusala som Driclor, teda kazdy rok aplikujem, no neviem, ci robim nieco zle, ale u mna to vobec nefunguje.
A ano, je to dedicne. Vidim na oboch detoch, ze to po mne, bohuzial, zdedili. Ale netusim, po kom som to zdedila ja.

0silvia0
19. apr 2025

@diewcatqoo mali by nas zavolat do vyskumu a zistit, z coho to mame. Moj otec to mal tiez, urcite aj geneticke predispozicie nieco robia. Mne sa zda, ze vekom sa mi to trochu lepsi. Mne ten driclor funguje len ciastocne, snad sa @tamtamka26 ozve a napise ako na to, aby to fungovalo. A presne, celu zimu suche ruky.

tamtamka26
19. apr 2025

@0silvia0 aj ja mám suché ruky v zime 🙂, to zase opak - kopec krému miniem. Dievčatá, veď k Dricloru je vždy priložený návod, podľa toho ho aplikujem. Vždy večer v posteli si natriem dlane (aj medzi prsty) a chodidlá a ležím aspoň 5-10min tak, aby sa mi to nezotrelo. Každý večer tuším 7-10 dní a keď potenie ustupuje, tam už stačí každý druhý-tretí deň a neskôr raz za týždeň.Keď ho miniem, už cez leto nepotrebujem ďalší. Ale už nemôžte vstať z postele, ani si umyť ruky, nič. Jeden raz som si to dávala tak všelijako a veru sa mi to vypomstilo.. 😬

april171
19. apr 2025

@0silvia0 vekom sa to zlepšuje, lebo človek je skúsenejší, sebavedomejší, menej sa stresuje a tým pádom menej sa potí 😁.
Hyperhidróza je emočná záležitosť, ktorá sa dedí, tak ako aj iné choroby.
Toto je ochorenie, s ktorým sa treba naučiť žiť, aj horšie bývajú.

quaxi
19. apr 2025

Ja to mám tiež. Čiastočne som to mala asi hormónmi, pretože som tiež mávala celý život nepravidelný menzes, až po 30tke som sa konečne vyliečila - s pomocou prerusovaneho pôstu (držala som to kvôli váhe, ale vyriešilo mi to veľa zdravotných problémov). Vtedy sa to výrazne zlepšilo, stále som sa nadmerne potila ale predsa menej než predtým. Teraz o takmer 10r neskôr už asi idem do perimenopauzy a zase sa mi zhoršili hormóny, aj som pribrala, aj potenie je zase horšie. Mne Driclor a pod nepomohli - tam kde sa natieram to síce zafungovalo, ale pot sa presunul na iné miesta a tam to bolo ešte viac nepríjemné. Potu bolo rovnako veľa dokopy, len inde. Takže výsledok ešte oveľa horší než keď som to nepoužívala. Nabieham znova na pôst, a nosím so sebou kopu vecí na prezlečenie. Do práce kľudne 4 tričká na deň a to tam len sedím.

autor
19. apr 2025

@quaxi no je to hrozné, že takto musíme trpieť a nik nevie presnú príčinu a človek sa potom citim kvôli tomu menej sebaistý a menejhodnotný, verím, že ten liek nejako nakoniec nájdem….
Ešte som sa nestretla nikde s nikým, kto by povedal, že to potenie už nemá, okrem toho že, podstúpil nejakú operáciu alebo botox a práve tomu sa chcem vyhnúť a nejako na to prísť prírodnou cestou.

0silvia0
19. apr 2025

@april171 asi to tak bude ako pises

0silvia0
19. apr 2025

@quaxi ja napriklad som mala vzdy vsetko pravidelne, ziadne hormonalne vykyvy, teraz mam 51 rokov a menzes stale mam. Nadvahu som ja nikdy nemala, vzdy som bola stihla a aj tak som sa potila. Podla mna je to skor tak ako pise @april171 , ze je to skor psychicke, dedicne.
A teraz si predstavte dievcata, ze idem v piatok na emg vysetrenie, kde mi na ruku zapoja nejake sondy na tu spotenu ruku. Len si na to spomeniem, ze tam ide uz sa zacinam potit ako prasa, cize psychika.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
19. apr 2025

Ale prečo sa iním v strese ruky a nohy nepotia, to je práve to, že áno psychika to zhoršuje podľa mňa, ale ten primárny problém je to niečo iné , len keby človek vedel že čo.

vakatko
19. apr 2025

Autorka všímaj si, čo si jedla pri zvýšenom potení. Keď si nevyváženou stravou znížiš pH (cukor, káva, biela múka..), telo stráca elektrolyty na alkalizáciu krvi, miesto toho aby podporili tvorbu hormónov - serotonín, dopamín.. a znížili svalové napätie, úzkosti, chronický stres a tvorbu kortizolu... Jedz vyváženú a pestrú stravu zeleninu, ovocie, zdravé tuky, omega3 tuky, proteíny, vitamín D... obmedz spracované potraviny.
Liek na to nie je, len počúvaj svoje telo dá ti vedieť čo mu škodí a prospieva, tak sa vyrovná hladina hormónov a zníži stres. Daj si vyšetriť štítnu žľazu.
Hormonálnu nerovnováhu ovplyvňuje aj stukovatená pečeň a črevná mikroflóra, treba ich pravidelne čistiť a ozdravovať, črevá od kvasiniek, pliesní, zápalov.. probiotikami, skús kefír, bryndzu... Pomáhajú zdravotné 1-3.. dňové hladovky, spomínaný prerušovaný pôst... upravujú trávenie, hladinu hormónov...
V rodine ľudia konzumujú rovnakú stravu, preto majú často rodičia, deti, príbuzní.. podobné zdravotné problémy.
Pri zvýšenom potení, telo stráca veľa elektrolytov, skús zelené smoothies obsahujú veľa vitamínov, minerálov, enzýmov... prečistia a detoxikujú telo, zrýchlia metabolizmus...
https://mnamky-recepty.sita.sk/5-zelenych-smoot...

Strana
z2