icon

Riziká a skúsenosti so znižovaním dávky lieku Sertralin

saruska1111
28. júl 2025

Ahojte beriem AD sertralin 50
V auguste mám kontrolu a bude to 16 mes.. chcela by som skusit vysadiť alebo aspoň znížiť o polovicu a ostať na 25mg kľudne aj rok ešte ale mám strach.. lekárka o tom vie chcem aj preto znížiť lebo som strašne pribrala a nemám energiu myslím že by sa mi apetít trosku upravil a mohla by som začať makať a schudnúť pribrala som totiž okolo 20kg a už ďalej nemôžem… ak tu je niekto kto vysadil a v pohode funguje napíšte budem rada. Bojím sa hlavne toho že keď budem chcieť znova náhodou nabehnúť na lieky tak už nebudú zaberať 😅🫠

anonym_8320f0
28. júl 2025

Dávka 25 mg nie je terapeutická je zbytočná. Čiže buď 50 alebo 0. Tých 25 mg je pre malé dieťa alebo placebo. Účinok nemá žiadny.

saruska1111
autor
28. júl 2025
@anonym_8320f0

Dávka 25 mg nie je terapeutická je zbytočná. Čiže buď 50 alebo 0. Tých 25 mg je pre malé dieťa alebo placebo. Účinok nemá žiadny.

@anonym_8320f0 takze vysadiť úplne ? Neviem ja by som ostala na tyxh 25 len preto aby som bola kludna či budú mat nejaký účinok alebo nie 😅

anonym_8b6e48
28. júl 2025

@saruska1111 nie je to úplne zbytočne ta dávka 25. Mne ju psychiater chcel nechať počas tehotenstva a dojčenia ale vysadila som to úplne. Po pôrode bolo veľmi ťažké udržať sa aby som znovu nedostala depresie. Každopádne počúvaj psychiatra čo ti vraví on vie čo robí. Nevysadzaj si nič svojvoľne

saruska1111
autor
28. júl 2025
@anonym_8b6e48

@saruska1111 nie je to úplne zbytočne ta dávka 25. Mne ju psychiater chcel nechať počas tehotenstva a dojčenia ale vysadila som to úplne. Po pôrode bolo veľmi ťažké udržať sa aby som znovu nedostala depresie. Každopádne počúvaj psychiatra čo ti vraví on vie čo robí. Nevysadzaj si nič svojvoľne

@anonym_8b6e48 nie poradím sa určite s lekárom ale chcem aspoň znížiť určite už ďalej priberať nemôžem hrozí mi cukrovka problémy so srdcom atd a to nechcem už mám vysokú obezitu takze som nútená.. lieky beriem už dlho podľa mna.. inak keď si znižovala bolo ti zle alebo niečo ?

anonym_e6f755
28. júl 2025

Uz si ohladom toho pisala a dostala si odpovede.. Absolutne nic ti nehrozi, ked skusis znizit davku na polovicu na zaciatok.. Maximalne mozes zistit, ze ti taka davka nestaci a vratis sa naspat k celej. Neumries ani nic ine tragicke sa ti nestane. Ked neskusis, nezistis. Ja si vysadzam AD sama, a z jednej tabletky denne som isla na pol tabletky denne, potom na pol tabletky kazdy druhy den a teraz beriem pol tabletky len kazdy treti den a stale mi to staci.

anonym_e6f755
28. júl 2025
@anonym_8320f0

@anonym_8320f0 To je nezmysel. Plus je to tak extremne individualne, ze NIKTO nemoze vediet, ako zareaguje na znizenie davky ktorykolvek clovek, pokial to sam neskusi. Ja si sama znizujem AD uz niekolko tyzdnov a z jednej tabletky denne uz beriem len pol tabletky kazdy treti den a stale mi to staci na udrzanie stavu... Ked som skusila vysadit uplne, uz som citila zhosenie stavu po par dnoch, tak som si vratila tuto mini davku a nastalo opat zlepsenie do uplne v pohode stavu..

saruska1111
autor
28. júl 2025
@anonym_e6f755

@anonym_8320f0 To je nezmysel. Plus je to tak extremne individualne, ze NIKTO nemoze vediet, ako zareaguje na znizenie davky ktorykolvek clovek, pokial to sam neskusi. Ja si sama znizujem AD uz niekolko tyzdnov a z jednej tabletky denne uz beriem len pol tabletky kazdy treti den a stale mi to staci na udrzanie stavu... Ked som skusila vysadit uplne, uz som citila zhosenie stavu po par dnoch, tak som si vratila tuto mini davku a nastalo opat zlepsenie do uplne v pohode stavu..

@anonym_e6f755 tiež asi znížim na 25 a potom až skúsim úplne vysadiť

anonym_e6f755
28. júl 2025
@saruska1111

@saruska1111 No naraz ich vysadit ani nemozes, ale to sme ti uz pisali v predchadzajucej teme.

knmmch
28. júl 2025
@saruska1111

@saruska1111 pls poraď sa ešte s psychiatrom pred znižovaním..

knmmch
28. júl 2025
@anonym_e6f755

Uz si ohladom toho pisala a dostala si odpovede.. Absolutne nic ti nehrozi, ked skusis znizit davku na polovicu na zaciatok.. Maximalne mozes zistit, ze ti taka davka nestaci a vratis sa naspat k celej. Neumries ani nic ine tragicke sa ti nestane. Ked neskusis, nezistis. Ja si vysadzam AD sama, a z jednej tabletky denne som isla na pol tabletky denne, potom na pol tabletky kazdy druhy den a teraz beriem pol tabletky len kazdy treti den a stale mi to staci.

@anonym_e6f755 pls vysádzanie "sama" štýlom nedoporučujem.. ..pokiaľ to chceš tak riešiť ty tak je to Tvoja vec..

saruska1111
autor
28. júl 2025

Baby nejdem znižovať sama už som o tom vravela lekárke a v auguste mám kontrolu píšem to všade.. sama by som lieky nikdy nevysadila.. beriem už podľa mna dosť na to aby som bola preliečena chcem to skusit

anonym_e6f755
28. júl 2025
@knmmch

@anonym_e6f755 pls vysádzanie "sama" štýlom nedoporučujem.. ..pokiaľ to chceš tak riešiť ty tak je to Tvoja vec..

@knmmch Akoze ja sa nepytam ci mi to niekto doporucuje alebo nie 🙂. Ja beriem AD 25 rokov, cize dokonale poznam svoj stav, kadejake lieky a moje reakcie na nich. Uz raz pred par rokmi som si AD uspesne sama vysadila a fungovala bez nich asi 2 roky. Potom nastalo zhorsenie stavu, tak som ich nasadila spat a teraz ich po vyse roku opatovne vysadzam a uplne bez problemov. Ja sa nebudem natahovat s psychiatrami, ktori do cloveka laduju co sa da. Momentalne mam predpisane 4 ! Druhy liekov, neviem si ani predstavit aky zombik by zo mna bol, keby som ich vsetky brala, 2 z nich som ani nikdy nezacala brat, ale lekarovi to nemozes povedat ani odmietnut, lebo vsak on najlepsie vie 😀. Oni velmi radi popieraju aj neziaduce ucinky atd., ego nepusti (o tom by som vedela rozpravat 😀), cize nemienim sa s nou natahovat a ani nemam dovod. Poznam svoju psychiku, telo a reakcie na dane lieky a som dost inteligentna a scitana na to, aby som to posudila a skusila sama.