icon

Rozdiel medzi dlhodobým smútkom a depresiou

16. apr 2025

Aky je rozdiel medzi dlhodobým smútkom a depresiou?

alienkami
16. apr 2025

Ťažká téma.
Laicky povedané - smútok je len slabý odvar depresie.
Na smútok zvyčajne má človek nejaký dôvod. Depresia môže vzniknúť z takéhoto smútku alebo z nahromadenia neriešených "blbostí" - a teda zdanlivo nemá príčinu. Je to dosť široký pojem, každý človek s depresiou to má trochu inak, ale nie je nič nezvyčajné ak ju sprevádzajú úzkostné stavy, nízke sebavedomie ba priam strata energie, chuti do života, celkovo strata zmyslu života, často sa objavujú myšlienky na smrť... človek môže byť citlivý a pre čokoľvek sa rozplakať... ale môže by aj úplne apatický, prázdny, bez schopnosti niečo cítiť.
Skús pozrieť staršie diskusie.

ada_alica
16. apr 2025

Ja som si v minulosti urobila niekoľko testov na depresiu a nikdy mi to test nepotvrdil..... inak som mala depresiu ako hrom🥺....to píšem len pre info vo všeobecnosti som čítala ak smútok trvá viac ako 2 mesiace plus ostatné sprievodné javy ako nechuť do života, únava, nespavosť alebo opačne trvalá ospalosť treba to začať riešiť.... samozrejme ak človek nerieši nejakú ťažkú životnú situáciu...to je trochu o niečom inom

mara66
17. apr 2025

Dlhodobý smútok má slabnúcu tendenciu, postupne odznieva, je nám jasná jeho príčina a napriek smútku si vieme užiť aj pekné chvíle. Pri depke nemusí byť zrejmý žiadny konkrétny dôvod, vedie k strate spánku, strate chuti niečo robiť, život zrazu nemá zmysel, môžu prísť myšlienky, ako to skončiť, je vhodné začať s terapiou, keďže depresia máva zvyčajne silnejúcu tendenciu.