Roztrhnuté kolenné väzivo. Ako dlho sa budem liečiť?

domulienka
28. dec 2008

ahojte ,prosim Vas neviete mi niekto poradit alebo skor ozrejmit,ze ako sa da liecit tato diagnoza,kolko to trva.Stalo sa to mne na stedry den pred vecerou,na pohotovosti mi dali celu nohu do sadrovej dlahy ako prvu pomoc a mam ist zajtra na traumatologiu .Dost to boli a neviem co ma caka,ak ste taketo nieco uz mali alebo niekto z Vasho okolia prosim napiste mi.Hlavne asi ako dlho sa to lieci,lebo mam 11 mesacnu dcerku,ktora sa uci chodit.Dakujem.

domulienka
autor
28. dec 2008

prosim adminkov o presunutie tejto temy,pomylila som sa prepacte.

renat2
28. dec 2008

Domul: teda jak se ti to prosím tě stalo? Nevím přesně, zda jsem měla to same. Mě se stla před 2 roky úraz na lyžích, měla jsem ulomený meniskus, který mi koleno zablokoval a přetržený kžížový vaz (to je takový ten "vepředu co to koleno drží). protože jsem to chtěla mít spravené (a protože hodně sportujeme, lyže, v létě vysokohorská turistikaú, tak jsem byla na 2 operacích:
1) odstranění kouosku menisku, co se ullomil
2) plastika křížového vazu.
Léčila jsem se rok, po té plastice 6 týdnů v ortéze, skoro žádný pohyb, pak sem začala rozcvičovat. Po roce od úraz jsem mohla už dělat jakýkoliv sport - s ortézou, i když to mělo trvat dýl.

Uvidíš, co ti řeknou na trauma, já nechci strašit, protože máš třeba vazy jen natržené a to dává do klidu. Vím, že to bolí, pokud nejsi aktvní sportovec, tak ti zřejmě nechají pak jetě ortézu. problém je, že když se to nespraví, tak třeba koleno zlobí ("vyhazuje", apod.) ale myslím, že to opravdu řekne doktor. DRŽÍM PALCE!

domulienka
autor
28. dec 2008

ahoj Renat,dr. povedal ze je to ten predny roztrhnuty vaz,tak to teda nieje bohvieco tolko tyzdnov este ze mam dve starsie babule,ktore mi dost pomozu.Stalo sa mi to doma mojou chybou,proste banalnou hlupostou,chcela som skvacit adventny veniec/visieva nam nad stolom v kuchyni/mame okruhly stol,ktory roztahujeme na sviatky a ja som na to pozabudla ze je uz rozlozeny vyskocila som na vysunutu cast a to ma neudrzalo a spadla som na jednu nohu vystretu,tam to ruplo.Lenze tuto nohu som mala zlomenu cca pred polrokom v priehlavku/tiez na sviatok,den matiek/ tak neviem ze ci som si to aj tam neposkodila lebo aj tam to boli a je tiez opuchnuta.Keby sa mi to stalo na lyziach ,tiez lyzujem, nie aktivne.No tohto roku si tiez nezalyzujem,smola.Dakujem za odpoved.

renat2
28. dec 2008

Domul: Hmm, tak to je asi to samé, ten přední se jmenuje křížový...a je to pekelné, když se to stane. mě se to stalo přesně jak popisuješ, i když nespadla jsem nic, najednou mi "ruplo" v koleni a pak jsem si sedla na zadek a nesnesitelná bolest.
určitě to zvládneš, však ještě uvidíš, co řekne doktor. Budu držet palce.

domulienka
autor
28. dec 2008

Renat dakujem za povzbudenie uz sa neviem dockat rána.Napisem ti zajtra v kratkosti do IP.

renat2
28. dec 2008

Určitě, držím palce a budu čekat na IP.

jaduska
29. dec 2008

Domulienka, aj môjmu manželovi sa to stalo a v podstate to aj uňho bolo tak ako u renat. Operovali ho - meniskus a plastika väziva. Maródil s tým rok, denne chodil na rehabilitácie - bicykel, masáže, plávanie. V nemocnici bol najprv na jeden deň, kde mu pozreli, čo všetko má poškodené a potom ho objednali na operáciu. Tam bol asi 2-3 týždne, aj s rehabilitáciou.

sirinka
29. dec 2008

domulienka uf...tu pomoze jedine operacia...ako uz baby pisali...

lucia123
29. dec 2008

Ked nie je vaz celkom roztrhnuty, teda zostal "visiet" na aspon jednom "vlasku" tych vlaskov tam je niekolko, tak ostatne dorastu, spoja sa same, a nie je potrebna operacia. Z vlastnej skusenosti u naseho psa, sorry, ale u psov je to rovnake zlozenie kolenneho vaziva.
Mali sme ist uz na operaciu, ked si toho lekar vsimol, na poslednu chvilu a psovi sa to krasne zrastlo same, za cca mesiac. Pytala som sa, ze u ludi je to veeelmi podobne, takmer rovnake. 🙂

Ak operazia, tak nahradit "tkanivo" vlastnym, nie umelym, lebo to budes citit vzdy v buducnosti pti zmene pocasia.

vilca
29. dec 2008

Ahoj Domulienko, já jsem měla před několika lety přetržený přední zkřížený vaz, stalo se mi to na lyžích. Tehdy mi na pohotovosti dali nohu do dlahy a za 2 dny jsem musela na chirurgii, kde mi z toho vytáhli 3dcl vody s krví a řekli mi, že musím okamžitě na operaci. Druhý den mi to operovali a řekli, že mi ty zbytky vaziva nějak zafixovali k sobě a že by to mělo srůst. Že prý nejsem vrcholová sportovkyně, tak nebude tolik vadit, když mi to koleno někdy vyjede...
S tím se ale naši jen tak nesmířili, domluvili mi to u známé, která pracuje v Brně u sv. Anny na ortopedii. Asi za půl roku mě operovali tam, dělali mi plastiku předního zkříženého vazu (zbytky toho špatného vaziva odstranili a nahradili ho vazivem z čéšky, kde to prý samo dorůstá - omlouvám se, jestli to pletu, nejsem lékař). Bylo to dost nepříjemný, protože jsem pak 3 měsíce (!) na tu nohu nesměla vůbec došlápnout. Po těch 3 měsících začala velice opatrná rehabilitace.
Zhruba za další rok jsem ještě musela na 3. operaci, protože se mi tam během těch 3 měsíců udělaly srůsty. Ale to už bylo docela v pohodě.
Abych řekla pravdu, nedovedu si představit, že by se mi to stalo v době, kdy naší Evičce byl rok... Ale nechci tě strašit...u mě to bylo tak dlouhodobý kvůli tomu prvotnímu zanedbání. Kdyby mi tu plastiku udělali hned na té první operaci, tak by to bylo asi lepší.
Dej vědět, jak jsi dopadla u doktora 😉

renat2
29. dec 2008

Vilca: tak to si měla koukám sakra pech, já měla to samé, viz výše a operace dvě. Já původně taky nesměla došlápnout tři měsíce, ale nedalo se to vydržet....A teď jsem se akortát vrátila z hor a dala kolenům zabrat na lyžách a musím zaťukat...dobrý, ortéza ho drží dobře🙂

Domul: tak jak si dopadla??

vilca
29. dec 2008

renat: já jsem teda na lyže naprosto zanevřela, od té doby jsem párkrát stála jen na běžkách. Jinak jsem začala jezdit na snowboardu. Asi je to blbost, ale připadá mi to na kolena šetrnější než lyže... A i na tom snowboardu si bez malé ortézy netroufnu 😒
Domulienka nepíše, doufám, že to není až tak zlý... 😕

renat2
30. dec 2008

Vilca: No mě to taky trvalo dýl, poprvé jsem šla na malý kopeček (herlíkovice) a pak už dobrý. stalo se ti to při pádu? To je možná plus pro mě, protože m se to stalo z ničeh onic, normálně jsem jela, jela a pak jsme si přibrzdila u manžela, nespadla jsem nic, najednou mi luplo v koleni a hotovo. možná, že stát se mi to při nějakém pádu, taky by mi to trvalo dýl.
Jinak otázka, co je šetřnější - jestli lyže nebo snowboard, to je těžké, a každý na to má asi jiný názor, mě přijdou právě horší úrazy ze snowboardu (kromě hlavy, rukou i právě nohy...lyže se ti vypnou, ale tohle ne). Ale je to asi na posouzení každého znás, pět lidí, pět názorů.

Snad Domul brzo napíše🙂

vilca
30. dec 2008

renat: Přesně tak, mně se to stalo při pádu. Právě se mi nevypla lyže, takže se mi ta noha dostala do dost nepřirozený polohy a slyšela jsem jen hnusný křupnutí. A pak bolest jako blázen. Zastavil u mě projíždějící lyžař a pomohl mi na nohy, ale jak jsem na to došlápla, koleno mi vyjelo a spadla jsem zase na zem. Takže jel zavolat horskou službu. Ti už mě pak svezli dolů na skůtru. Byl to fakt dost nepříjemnej zážitek...
Jinak máš asi pravdu, ale jak říká moje drahá polovička, na prkně se ti buď nic nestane, nebo se polámeš úplně (rovnou obě nohy, páteř a tak...). Jenže s tím se asi u těchto sportů tak trošku počítá. Já teď mám prostě averzi vůči lyžím, třeba mě to někdy přejde 🙂

renat2
30. dec 2008

Určitě, uvidíš, nemá cenu to lámat přes koleno (to je teda teď hodně blbé přirovnání s ohledem na naše téma🙂
Já jsem právě nespadla, až pak když tam křuplo, byl u mě manžel a ještě jeden pán (myslela jsme, že to je nějaký německý doktor, ale byla to horská služba v civili, prostě miluju Itálii), pomohli mi na nohy a přesně jak píšeš...hotovo, prostě jsme si nestoupla, nic, hrozná bolest, tak vytáhl vysílačku a už si pro mě jeli...takžýe taky na skůtru dolů na základnu, tam prohmatání, papíry a hurá do sanitky. A do nemocnice v Meranu.
No zkušenost.

domulienka
autor
30. dec 2008

ahojte dievcata,zapla som si pc az teraz a vidim kolko Vas vela napisalo do tejto temy.No trochu sa rozpisem ,lebo je toho dost.Tak pekne od zaciatku,prisli sme rano na traumosku v Brezne,tam len sluzbukonajuci lekar skonstatoval ,zostava v nemocnici, operacia,nic viac az na moje otazky reagoval,proste zaujem a vysvetlenie ako dlho atd.nic moc,znova kazal zalozit sadru,hospitalizacia min.tyzden.No uz predtym nam znamy vybavoval specialistu v Ruzomberku a tak som rovno povedala ze idem tam.Lebo o nasej nemocnici nejdu dobre chyry/proste nedostatok financii a zostalo uz len hrstka doktorov a to nic moc/no az v Ruzomberku vo vojenskej nemocnici som sa riadne dozvedela ze co vlastne ma caka.Tam doktor skonstatoval ze mi nohu este viac donicili tou sadrou,ze ma mali hned odviezt do B.Bystrice a operovat a nie ma nechat so sadrou 6 dni len tak.Ak by som ju mala este zo dva dni,tak mi znici achylovku/zdeformuje/Narobila mi viac hematomov,podliatin a opuchov.Noha bola odvrchu az po prsty spuchnuta a domodrala.Dali mi ortezu a nasadili lieky aby sa to trosku upravilo a v nedelu mam rano prist,budu mi to operovat a ze v utorok som doma.Podla vysetrenia v Ruzomberku/co sa fakt neda porovnat s vysetrenim v Brezne/je to komplikovanejsie a nieje roztrhnuty len jeden vaz.Vcera som velmi nemala chut pisat prisli sme len vecer a bolo mi este aj zle od zaludka.Dnes s tou ortezou je to uz lepsie,prsty mi uz odpuchli.Renat uz nebudem pisat IP,dakujem vsetkym za zapojenie a povzbudenia.Urcite sa ozvem.

jaduska
31. dec 2008

Domulienka, tak sa drž, nech ti to dobre dopadne... 😉

domulienka
autor
31. dec 2008

diky Jaduska a vsetko dobré . 🙂

renat2
2. jan 2009

Domul: Tak to teda nezávidím, koukám, že si teda spadla pěkně...ach jo, když je trápení se zdravím...ale není to nic, co doktoři neznají a pak zjistíš, že toho je kolem tebe hodně. takže se neboj, oni to spraví. je dobře, že sis našla tu jinou nemocnici.
Budeme ti držet palce, ať je vše bez komplikací a ty budeš brzo doma.

(Jinak co se týče té operace...hned...nic si z toho nedělej, mě se stal úraz na začátku března (12.) a na operaci jsme šla někdy 27. a na druhou v květnu (na tu plastiku, protože jsem potřebovala mít po téé první rozcvičíno)

renat2
8. jan 2009

Domul: Ahoj, tak podle toho, co si psala už bys měla být doma. Doufám, že vše proběhlo ja má a i teď je vše v pohodě, i když třeba léčba a rhb budou trvat dýl. Určitě dej vědět! Papa

domulienka
autor
8. jan 2009

Ahoj renat pisala so ti Ip,neskor napisem aj sem,aby aj druhe baby vedeli ze co ako.

bohunka08
17. nov 2012

Ahojte,chcela by som vás poprosiť o radu 🙂 v lete som zle stupila,vyvrtla sa mi noha,nepríjemný zvuk lupnutia a vyskočilo mi koleno,roztrhli sa mi väzivá. ☹ Noha pár týždňov v ortéze,jediné šťastie,nevytvorila sa mi voda.Pravidelné návštevy doktora mám za sebou.Ale milujem šport,jazdím na koni.Mám strach,aby mi nevyskočilo znovu,viem,väzivá sa ešte liečia,pomaly zrastajú ,mám aj ortézu na spevnenie kolena,ale obávam sa,aby sa mi niečo nestalo tak by som vás chcela poprosiť,či by ste mi vedeli odporučiť nejakú "super" ortézu,,ktorá kolenu nedovolí sa ani pohnúť 🙂 Nemám dôveru v tejto mojej "kolenačke".
Ďakujem veľmi pekne 🙂

matussiggi
21. máj 2013

bohunka08
ahojte mne sa stal uraz na fotbale ,zle som naslapol a roztrhol som si vonkajsi väz kolenny na L-nohe ,,
bol som na rzp-cke a dali mi dlahu...
Na druhy den som bol hned na kontrole u svojho chirurga a ze mam mat dlahu cca 2tyzdne povedal.
No nedalo mi a po tyzdni som siel este za druhym chirurgom a ten ma nastrasil ze kolko mam rokov a ci chcem este zit ,ze mam roztrhnute väzy ale aby som hned siel za svojim chirurgom a nech ma posle na vysetrenie MR a ortopedom...
No aj som to spravil ale moj chirurg ze to je zbytocne a pockame 3tyzdne este a nohu nechame v dlahe...
Ale po rentgene z tych troch chirurgov mi nevedeli povedat presne kolko a ake väzy mam roztrhnute a v akom su stave...
Tak neviem co teraz ,,ci nechat v klude tu dobu alebo utekat niekde na vysetrenie ?
Dakujem

matussiggi
21. máj 2013

bohunka08 : prosim Ta a bola si na operacii alebo sa to zrastlo samo ? po akej dobe a ako dlho si mala dlahu ?

jarusik2804
16. feb 2014

ahojte,,skúste mi niekto poradiť z vašich skúseností,,,, Vyvrtla som si koleno na lyžovačke,hned som išla na pohotovosť v Brezne,, doktor to mal vybavené so mnou asi tak za tri minuty,,už aj s rentgenom ,,,vraj len väzivo,,,octanová masť,dva dni v klude,studené obklady potom Flektor gel,,, to som ešte odkrivkala na vlastných,,ale do rána mi to opuchlo a už sa na tú nohu nepostavím,,,. Neviem či čakať,že sa to zlepší ,alebo isť ešte raz na pohotovosť tu u nás,,mám pocit že je to horšie ,,ako to nadlahčil ten ukrajinský lekár,,,,

domulienka
autor
19. feb 2014

@jarusik2804 ahoj breznianka 🙂 ako s kolenom? /dúfam že si išla s tym opuchom...

jarusik2804
20. feb 2014

Ahoj,,no opuch zišiel,ale bolí to stále,,neviem ním ohýnať ,ale už sa viem aspoň premiestniť po byte krivkajúc-opatrne bez barlí ,,je to pre mna strašné,,už aj pre to že nemôžem chodiť do práce a ťahá za mna kolegyňa . Tu u nás som za lekármi nešla,,lebo oni sú odborníci ,,možno tak na porezaný palček" 🙂 ,ale objednala som sa k odborníkovi do RS ,,idem tam zajtra,,tak dúfam že mi povie nejakú dobrú správu ,,,takže drž mi palčeky..

trenujosobne
25. máj 2015

Rehabilitácia po operácii krížneho väzu
Dôležité je dodržať správny postup:
1. dosiahnuť obnovenie plného rozsahu v kolene,
2. obnoviť proprioreceptívnu funkciu (cvikmi na nestabilných podložkách),
3. obnoviť silu (silový tréning),
4. špeciálna vytrvalosť (napr. bicyklovanie, beh).
www.trenujosobne.sk