Roztrhnutý kolenný väz u psa

10. júl 2023

Dobrý deň,

Riešili ste niektorá takýto úraz u svojho 4 noheho kamoša ? Zaujímalo by ma či ste dali vec operovať, ako sa to stalo, príznaky psíka, diagnostika, čo povedal veterinar?

colsami
10. júl 2023

Ahoj, operujeme to na nasom pracovisku bezne.
Ina moznost ako operacia nie je, ak je rupnuty vaz. Inak sa tam rychlo vytvori artroza a potom sa to robi velmi tazko a vyhliadky nie su take dobre.
Su tri operacne techniky, majitelia sa rozhoduju hlavne podla ceny. Vsetky 3 techniky su bezne vyuzuvane a doteraz sa vedu polemiky, ktora "je naj" 🙂
Ak vsetko prebieha ok, vyhliadky po operacii su vyborne a pes vie plnohodnotne fungovat.
A diagnostika, najlepsie Ti to potvrdi palpacna skuska, chytim do ruky koleno a viem, ak je to naozaj rupnute, tak je kolienko volne a "beha". Pri parcialnej rupture to nemusi byt az take jednoznacne. Robia sa aj RTG snimky na potvrdenie aj na zhodnotenie kolena. Nuz a ako to tam detailne, naozaj vyzera, sa operater ortoped dozvie az ked to otvori.

autor
10. júl 2023

@colsami je možnosť, že po danej ruptúru väzu, po týždni pes normálne behá a skáče, akoby mu nič nebolo ? Koľko taká operácia stojí ?

colsami
10. júl 2023

Myslis po operacii? Alebo po diagnostike? A aky je to pes? Maly? Velky?

Ak bolo zoperovane, ano mame psiky ktore uz po tyzdni od operacie nadherne chodia.
Ak to zoperovane nebolo a bolo iba podozrenie na susp rupturu predneho skrizeneho vazu, ze pes krival alebo nohu vobec nepouzival a zrazu po tyzdni bez vsetkeho chodi, nebol to rupnuty vaz. Vaz nenarastie, ani sa sam neopravi.

Btw s rupturou vazu male psy su schopne chodze niekedy iba s miernym krivanim, u velkych psov vacsinou pes nie je schopny sa na nohu postavit alebo je krivanie ozaj vyrazne.

Cena je velmi individualna. Je rozdiel ci Ti to robi veterinar v Nitre, Presove, Ziline, Bratislave, v Anglicku, ci ambulancia alebo klinika... 🙂

autor
10. júl 2023

@colsami mám 25 kilového psíka, pred vyše týždnom kríval a dvíhal zadnú labku, resp. chodil po 3 labkách. Išli sme k veterinárovi, mali podozrenie na roztrhnutý väz. Následne k ortopedovi do BA. Tam sme ho objednali na operáciu. Lekár kázal úplny klud, čiže do klietky (aby si nenatrhol aj druhú labku), púštať len na krátke venčenie. Toto sme robili, pes keď je pustený, tak je úplne v pohode, skáče, teší sa, nekríva, aj behá (čo by nemal). Tak teraz nevieme čo a ako ďalej.

colsami
10. júl 2023

Ak by bol vaz rupnuty, psik by nebehal z nicoho nic. Este je mozne, ze ak ma fakt prisny kludovy rezim a berie aj lieky proti bolest, tak skrz bolest labu nesetri. Moze tam byt parcialna ruptura a docasne mu pomahaju lieky/kludovy rezim.
Ak by tam naozaj bola uplna ruptura a pes chodil po 3, aj keby neviemco sa dialo, vaz proste nema regeneracnu schopnost aby narastol takze je vylucene ze ak je tam ruptura, "spravi sa sama". Bud tam je a treba to zoperovat a psik sa docasne zlepsil len kvoli liekom a rezimu, alebo tam nie je a pes mal iny problem s podobnymi priznakmi.

Predpokladam ze kazdy ortoped v BA nieco take vie dobre diagnostikovat takze by som verila veterinarovi.

autor
10. júl 2023

@colsami lieky proti bolesti nemá žiadne, lekár naschvál nedal, aby sa šetril a nenutilo ho naháňať macky. Čiže jedine ma šetriaci, kľúčový režim, ale po vypustení je ako zdravý pes. Nič na ňom nevidno. V podstate sme išli hneď k lekárovi (asi po 2 dňoch, čo nechcel na labku naslapovat a mal ju dvihnutu). Vtedy to ortoped diagnostikoval, že asi je to ruptura. Mňa skôr zaujíma, že či po tej rupture sa vie za týždeň tak zlepšiť, že mu nič nie je ?

colsami
11. júl 2023

Opakujem, ak je tam celkova ruptura, ten vaz nenarastie, a pes nezacne zazrakom chodit.