icon

RTG pasáž pažeráka: Ako prebieha vyšetrenie?

jeiny
2. nov 2023

Boli ste niekto na zo to vyšetrení? Sa pri ňom pije kontrastný látka? ako to celé prebieha?

akinomel
2. nov 2023

@jeiny bola som. Pije sa kontrastná látka, mohla som si vybrať príchuť😊Vyšetrenie sa robí prístrojom podobným RTG, spredu aj z boku. Treba sa vyzliecť do pol pása, bez šperkov. Mohla som si nechať tielko, podprsenku dole, lebo mala kostice. Vyšetrenie trvalo pár minút, výsledky som mala o 2 hodiny. Po vyšetrení mi podali papierové utierky, šla som k umývadlu a vypláchla som si ústa po tej kontrastnej látke. Všetci boli ku mne milí, prívetiví a pokojní. Vopred ma so všetkým oboznámili, lekár sa opýtal, aké mám ťažkosti a zaujímala ho rodinná anamnéza v skratke.
Bude moja odpoveď dostačujúca? Držím palce!

jeiny
autor
2. nov 2023

@akinomel Ďakujem moc☺️si ma ukludnila... čiže to čo sa pije je v pohode, žiadny hnus žeby z neho napínalo? ... a ani nejaké vedľajšie účinky po tom si nemala?

akinomel
2. nov 2023

@jeiny nieje to nič hrozné, dá sa zvládnuť. Mňa nenapínalo, ani po vyšetrení som nemala žiadne problémy. Bála som sa výsledkov, ale všetko je ok. Ak smiem vedieť, v ktorom meste pôjdeš na vyšetrenie? Ja som bola doma, v KE.

jeiny
autor
5. nov 2023

@akinomel Ďakujem za odpoveď. Ja idem v Trnave

akinomel
5. nov 2023

@jeiny držím palce!

arabela55
2. jún 2024

@akinomel ahoj a ta kontrastná látka bola konzistencia ako tekutina a cca aké množstvo? Ďakujem

jeiny
autor
2. jún 2024

@arabela55 malý plastový pohárik, konzistencia jogurt, chuť tutifruti pasta

akinomel
3. jún 2024

@arabela55 ako hustá tekutina, povedzme cca ako acidofilné mlieko, objem približne 1 - 1,5 dcl - ak si dobre pamätám

gabrielita13
3. nov 2024

@jeiny mňa čaká toto vyšetrenie a mam z neho obavy hlavne z tej radiácie. Najradšej by som sa mu vyhla. Boli ste pred tým aj na iných vyšetreniach? MR, CT a pod.? Zistili vám niečo?

saska00
26. máj 2025
@gabrielita13

@jeiny mňa čaká toto vyšetrenie a mam z neho obavy hlavne z tej radiácie. Najradšej by som sa mu vyhla. Boli ste pred tým aj na iných vyšetreniach? MR, CT a pod.? Zistili vám niečo?

@gabrielita13 boli ste nakoniec ?

gabrielita13
26. máj 2025
@saska00

@gabrielita13 boli ste nakoniec ?

@saska00 nakoniec som nesla 🫣 zrušila som to. Bola som na MRI.

saska00
26. máj 2025
@gabrielita13

@saska00 nakoniec som nesla 🫣 zrušila som to. Bola som na MRI.

@gabrielita13 ako si si to vybavila ? A čo si mala za ťažkosti ? Ja nato mám ísť a bojim sa 🫣

gabrielita13
27. máj 2025
@saska00

@gabrielita13 ako si si to vybavila ? A čo si mala za ťažkosti ? Ja nato mám ísť a bojim sa 🫣

@saska00 ja som mala ťažkosti pri prehltani, akoby som tam mala niečo čo mi zavadzia. Kúsok jablka alebo niečo také pocitovo. Strašne nepríjemné, zle sa mi jedlo. Ale len na jednej strane. Asi 4-5 mesiacov to trvalo.potom to prešlo. Na MRI nič extra nebolo. Bola som aj na gastre, tam tiež nič.

sally03
26. nov 2025

Dobrý deň, prosím Vás mohli by ste mi poradiť,kde sa robí RTG pasáž pažeráko? Trnava to už nerobí,ani Malacky a už ani na Kramároch.Ďakujem veľmi pekne za ochotu poradiť.

gabrielita13
29. nov 2025
@sally03

Dobrý deň, prosím Vás mohli by ste mi poradiť,kde sa robí RTG pasáž pažeráko? Trnava to už nerobí,ani Malacky a už ani na Kramároch.Ďakujem veľmi pekne za ochotu poradiť.

@sally03 robia to v Trenčíne a pokiaľ viem aj v Nurch Piešťany, ale neviem ci len svojim pacientom alebo aj iným.

gabrielita13
29. nov 2025
@gabrielita13

@sally03 robia to v Trenčíne a pokiaľ viem aj v Nurch Piešťany, ale neviem ci len svojim pacientom alebo aj iným.

@gabrielita13 asi to nahrádzajú pazerakovou manometriou, ktorá nie je spojená s radiaciou. Tú robia na viacerých pracoviskách. Skúsila by som aj túto možnosť ale zalezi aké mate ťažkosti.