Šialená nespavosť
Ahojte, poprosim skusenosti, ale len tych ludi, ktori si presli takou nespavostou, ze v noci dokazu spat max. 1 - 2 hodiny. Beriem Hypnogen, Gerodorm, absolutne mi uz nic nezabera a rano zacinam v praci o 7mej. Cez den neviem vnimat, placem a proste ta nespavost ma zabija. Ak sa niekto z toho dostal, budem rada o skusenosti.
@zobaka Ahoj, celkom som sa z toho dostala a teraz sa s tým delim, kde môžem.Poskytla som aj rozhovor do online novín, ak chces, pošlem link. Keď si prečítaš moje príspevky o tej naucenej nespavosti, možno sa v tom nájdeš. Veľa ľudí s týmto problémom, vrátane mňa, najprv uvažuje či má depresiu, alebo sa ide zblázniť... Nespavosť udržiava tvoja pozornosť, strach a snaha spať. Z "musím sa vyspať" prejdes na "nič sa mi nestane, ak nebudem spať" (naozaj sa ti nič nestane) a potom paradoxne, budeš spať normálne! Spánok je prirodzená vec, po primeranom čase bdelosti nastane. Zásadný obrat u mňa spôsobili dvaja americkí spankovi kauci na YouTube: Martin Reed a Daniel Erichsen. Ti majú v podcastoch hostí, ktorí ako cez kopir opisujú moju skúsenosť. Ak vieš po anglicky, počúvaj a počúvaj...Ak nie, dá sa to aj zhrnúť. Ak budeš mať záujem, poviem ti o tom viac.
@jjankaa83 Ahoj Janka dakujem velmi pekne, jasne, ze mam zaujem 🙂 chodila som pol roka aj na terapie, bol velmi mily terapeut, ale zial casom sa to vratilo naspat, tuto noc som spala 3 hodiny, po praci som hned zaspala a vstala o hodiny...esteze ide vikend, neviem ci som ti aj nepisala kedysi davno...jedna baba mala clanok online o nespavosti a o tom ako vela cvicila..len si nevsimla odpoved bolo to uz davnejsie, zvladas pracu? no ja sa tiez snazim dat do takeho modu, ze ked sa nevyspim nic sa nedeje, ale je to tazke, po prebdenej noci mam ranne zachvaty uzkosti
@slovakboy tam odbory neboli, bola to praca pre jednu velku korporaciu cez agenturu, neskor asi o nejaky rok dva po mojom odchode sa uz upravil zakonnik prace, ze pocas PN nesmu zamestnaca vyhodit, aj ked je vedeny cez agenturu, ja som dostala tazky syndrom vyhorenia (pracovalo sa nonstop a na wc boli urcene presne minuty a cas) a za 2 roky bola zo mna troska
@zobaka ja som bola liecena na koli dlhodobemu deficitu spanku. Nemozes to nechat tak. Po depresiach a placi prichadzaju pocity paranoje - kedy si este uvedomujes, ze to asi nebude skutocne. ALe potom je uz len level, ze si to neuvedomujes a skoncis na psychiatrii. Ja som uz v stave, ze som tie paranoje mala, ale nejako som sa presvedcila, ze to asi nebude pravda. Brala som SSRI sertivan 0.25mg kazde rano. Zacala som spavat po 3-4 tyzdnoch. Brala som ich 1x 3 mesiace a 2x 6 mesiacov. Spankovy rezim sa mi upravil. Teraz ked mam krizu tak po 2 nociach si beriem tabletku kinedryl. Nemozem dlhsie cakat, aby sa mi zase nerozhodil spankovy rezim. Keby som nespala 20 dni tak mam lieky doma a idem zase na Sertivan. Dlhodoby spankovy deficit je velmi velmi nebezpecny.
Ak si v stave, ze nespis roky - ako ja. Tak to bez liekov nie je mozne upravit.
@kittykat22 viem, mam teraz nove ad, lebo dr. nevedela, ci nespavost mi sposobuje depresiu, alebo depresia nespavost, ty vies spustac? Inak ja som uz vyse roka na hypnotikach, lebo musim chodit do prace, aby som neskoncila na ulici. Ja som nastastie typ, ktory zvladne vela a po praci ak sa da zavriem oci aspon na pol hodinku, nech sa uplne nezblaznim, pracujes?
@zobaka na konikovi je asi celkom jasne, preco som nespala 😀 mala som dieta ktore roky nespalo. Ja som mala este nieco lepsie ako pracu. Dieta 🤣🤣🤣 Ale ja uz spim ako mimino
Inak tvoja lekarka mi pride trosku mimo. Samozrejme ze najskor sa riesi spankovy deficit a potom sa riesi ten zvysok. Nechapem ako ta mohla nechat trapit ... mala by si ju vymenit. Je uplne jasne, ze ked nebudes spat, tak budes prepadat depresii. Ked zacnes spavat, mozes riesit zvysok. Vobec nechapem co s tebou vyvadzala.
@kittykat22 ja mam praveze dobru doktorku novu, trapim sa uz dlhsie, medzitym nastupila nova
@zobaka Ahoj zobaka, pýtala si sa, či zvládam prácu. Moja práca je momentálne žienka domáca na plný úväzok. Som dlho na materskej , momentálne so štvrtým dieťaťom.
Naučená nespavosť u mňa vypukla keď som bola v 8. týždni tehotenstva s malou. Predstava, že sa mám celý deň starať o tri deti po 0!!! hodinách spánku udržiavala môj problém, ktorý eskaloval do šialenej úzkosti. Bála som sa aký to bude mať vplyv na dieťa - myslím tá nespavosť, alebo stresové hormóny. Des vo mne vyvolávala predstava liekov a že by som mala brať ADečka, alebo hypnotiká v tehotenstve. Teraz som presvedčená, že tá DôLEŽITOSŤ a pozornosť, ktorú som nespavosti venovala spôsobila tú úzkosť a depresiu, ktorú som vtedy prežívala. Nie samotná nevyspatosť, ale predstava, že tá nevyspatosť je strašne škodlivá. Pre mňa, pre dieťa...dosť som sa o tom rozpísala vo fóre "Kto trpí naučenou nespavosťou?", ktorá je tu na Koníku.
Ešte by som dodala, že moja nespavosť nesúvisela s tehotenstvom ani s deťmi, všetky deti mi od babätka spinkali veľmi dobre. Spúšťač bol konflikt v rodine - Keď sa problém vyriešil, nespavosť ostala! Veľmi typické pri tejto diagnóze. Keď sa mi to na chvíľu vrátilo, keď mala malá 2 mesiace, ona prespala celú noc a ja prebdela 🙂 Krátko na to som už našťastie narazila na Youtube na tých dvoch a to bolo spasenie, fakt. Aj som obom tým koučom písala a ďakovala. Ja som tým trpela len mesiace, ale niekto roky...
Trošku odbočím k tej práci ešte, nespavosť u mňa vypukla 1.krát roku 2011 (odvtedy som sa tak podvedome bála, že by sa to mohlo zopakovať a to sa aj stalo...), to som robila v zahraničí a veru som bola ako mátoha. Pracovala som v sklade s dokumentami a všade som zabúdala spisy a potom ich hľadala v obrovskej budove ako ihlu v kope sena...Tí spánkoví kouči, ktorých stále tak vychvaľujem, majú video na túto tému...To býva veľmi často, že nespavec sa bojí o prácu, alebo zvažuje zmeniť prácu, aby ju pri svojej diagnóze zvládal. Oni radia v žiadnom prípade to nerobiť, nespavosti neutekať, neuhýbať. V jednom tom videu sa ten kouč s úsmevom pýta niečo ako: "Už vás vyhodili? Nie? Tak neriešte.
Keď sa mi občas udeje zlá noc teraz, nespôsobí už žiadnu úzkosť, lebo som sa z tohto problému vyliečila. Nie nevyspatosť je problém, ale strach z toho čo ti spôsobí (nič sa nestane, ľudia týmto problémom trpia desaťročia, dožijú sa staroby, nezošalejú, nedostanú infarkt, polovica mozgu im neodumrie, ani nič také...)
Neberiem žiadne lieky ani výživové doplnky na spánok, ani priležitostne. Vôbec.
Počula som hostí (mladé ženy ako som ja, mamičky, mužov tiež..., to si fakt pozri) v tých spomenutých podcastoch od M. Reeda a D. Erichsena opisovať PRESNE rovnaký problém aký som mala ja a jednoducho som robila to, čo títo dvaja radia. Nie sú to žiadne hlúposti, diagnóza "psychofyziologická naučená nespavosť" je slovenským psychiatrom známa okolo 20 rokov!!! aj to, že sa nelieči ADečkami ani hypnotikami, ale kognitívno-behaviorálnou terapiou. Možno si lekári myslia, že ľudia chcú lieky, tak im ich predpisujú...Nepochop ma zle, že treba zajtra odhodiť lieky, to nie. Možno sú na začiatku opodstatnené na také "zastabilizovanie" (mne nepomáhali) Vysádzať až vtedy, keď je človek na to pripravený. To teraz nie je hneď téma.
Aby som to ukončila čo by som ti radila: ak chceš odbornú pomoc na Slovensku, vyhľadať stránku kognitívno-behaviorálnych terapeutov a pýtať sa ich či v tvojom meste alebo okolí taký nie je. Ak vieš po anglicky, terapiu online robia aj títo dvaja - M. Reed a D. Erichsen. V Prahe je psychiater Peter Šóš, ktorý sa tomuto tiež venuje, skúsiť nakontaktovať. Ja som len robila to, čo hovorili v tých svojich videách tí dvala Američania a našťastie som už viac vedenia nepotrebovala. Inak som navšťívila dve psychoterapeutky (boli veľmi fajn, ale v tejto téme mi veľmi nevedeli pomôcť), konzultovala dvoch psychiatrov, tiež nevedeli pomôcť. Len klasika, ADečka a hypnotiká, ešte môžem byť rada, že nie horšie.
Ak by si chcela, môžem ti presne opísať čo som robila a aký priebeh malo moje "odvykanie" od nespavosti.
@jjankaa83 Ahoj dakujem za tvoju odpoved, budem velmi rada, ked mi napises svojej kroky, zial po anglicky tak dobre neviem, ja som chodila pol roka na psychoterapie kvoli nespavosti, chvilu pomahali, aj ked nie dokonale, ale urcite som bola na tom s uzkostou kvoli nespaniu lepsie, ja tym trpim uz 2 roky
@zobaka Ahoj, vyhraď si "spánkové okno", čas ktorý budeš tráviť v posteli. Minimálne 5,5 hodiny, maximálne 7, uvádza literatúra k tejto téme. Ja som mala 6,5 🙂 Snaž sa nezaspať predtým, napríklad pri telke, radšej začni niečo robiť. Ja som začala žehliť, keď na mňa išli driemoty. Ráno vstať v rovnakom čase aj cez víkend, nech by si spala akokoľvek málo. Takto to znie trošku hrozivo, ale pre brutálneho nespavca, ktorý ide 8, 0, 2, 4, 6, 0, 2!! hodín spánku denne týždne, mesiace, či roky po sebe nie je nič dosť strašné. Tvoje telo si navyklo na nespavosť, bojí sa jej a bude v noci aj tak často nabudené akoby bol deň, ale "zúžením" času v posteli dáš telu väčšiu šancu prirodzene usnúť.
Ak berieš lieky, pokojne ber čo potrebuješ, ale lepšie každý večer ako priležitostne spotená o druhej si bežať po tabletku...Tento štýl najviac udržuje nespavosť. Pravda nemyslím príležitostne raz za mesiac, to nie je nič. Ale trikrát do týždňa je už chronický problém.
Ak si unavená ľahneš, nezaspíš a budeš úplne bdelá, vstaň a zmeň aspoň na chvíľu miesto. Odíď z postele a prelom nabudenie nejakou príjemnou aktivitou, nie povinnosti, varenie, žehlenie (hoci vlastne aj to môže byť niekomu príjemné v noci robiť 🙂, kľudne aj film, alebo seriál. Mobil, hlavne sociálne siete radšej nie. Zase si ľahni, zase to zopakuj, ak bude treba. Hlavne sa neboj nespavosti.
Naposledy som pozerala podcast s babou lekárkou čo týmto trpela 10 rokov, už na vysokej, hrozila sa, že po prebdenej noci nespraví skúšku a spravila ju. Sama nechápala, bola jednoducho presvedčená, že je mozog po prebdenej noci nemôže normálne fungovať, ale môže...aj ja som sa časom prestala báť.
Išla som raz po prebdenej noci s mužom a so 4 (fakt malými) detmi na kupko a nik sa neutopil. Normálne som to dala. To začalo pomaly posilňovať moje sebavedomie a presvedčenie, že na tú nespavosť musím ísť presne opačne - neutekať pred ňou, ona prestane dobiedzať, keď si ju nebudeš všímať a budeš si proste robiť svoje.
Ďalšia vec, popros svoju rodinu aby sa ťa nepýtali ako si spala a ani o tom ty nehovor. Zlú noc príjmi, ja viem aké to je ťažké....a choď ďalej. S postupujúcim dňom príde úzkosť, strach o to aká noc ťa čaká. To je vec, ktorú nedokážeš celkom hneď zmeniť. Čo možeš zmeniť je svoje správanie, hlavne prestať sa SNAŽIŤ, nepiť medovku ABY som spala, robiť dýchacie cvičenia a relaxáciu ABY som spala, cvičiť ABY som spala, vzdať sa večer telky LEBO modré svetlo....
Spánok príde keď sa prestaneš snažiť a venovať nespavosti pozornosť. Telo bude chvíľu ešte štrajkovať, lebo stresové hormóny sa ti v noci nadmerne vyplavujú, ale to časom prejde, neboj. Inak, píšeš, že dva roky tým trpíš....Mne to začalo v októbri 2019, tak to tak podobne ako mne.
Napíš mi, pokojne aj súkromnú správu, ak by si potrebovala, chcela pomôcť.

@zobaka trpela som nespavostou,ale nikdy som nechcela brat lieky a ani nebrala. Spavala som dokopy ani nie dve hodiny. Bolo to sialene obdobie. U mna to bola kombinacie obrovskeho stresu v praci a choroby v rodine. Zmenila som pracu a spavam dobre. Namiesto liekov odstran pricinu nespavosti.