Silná migréna pri menštruácii
Prosím Vás čím som staršia, tak uz vždy pri menstruacii mam hroznu migrenu. Trvá týždeň. Nezaberajú mi uz žiadne voľnopredajné len Triptan. Chcem sa opýtať ci to niekto máva a ci to uz budem mat stále takto. Nejaké rady co vám pomohlo? Sú to neznesitelne bolesti, to je normálne niekedy uz na vyškocenie z okna. Hlava mi ide vybuchnut. A to doslova.... uz ked cítim ze ma začína pobolievat dám si liek nejaký silný, ale vôbec nepomaha. Až nakoniec na predpis si musím dať
@anonym_autor Ako ta to boli?Ako ti vystreluje ta bolest?Ja som to mala 2-3dni vkuse.Presne ako pises- na vyskocenie z okna.A nezabera nic…Ja uz mam normalne stres,ked ma prist menzes…
@viera a co ti pomaha? Mne pomaha len Triptan na predpis inak nič iné. Uz som hadam vyskúšala všetko. Aj kadejake babské recepty aj bylinky aj všetko možné. Chlorella , voľnopredajné a proste nič... samozrejme dlhodobo som skúšala a uz to bolo neznesitelne tak som napísala doktorovi a predpisal mi ten triptan. Uz je to proste každý mesiac, ked mam menštruáciu len to mi zaberá.
@viera a co ti pomaha? Mne pomaha len Triptan na predpis inak nič iné. Uz som hadam vyskúšala všetko. Aj kadejake babské recepty aj bylinky aj všetko možné. Chlorella , voľnopredajné a proste nič... samozrejme dlhodobo som skúšala a uz to bolo neznesitelne tak som napísala doktorovi a predpisal mi ten triptan. Uz je to proste každý mesiac, ked mam menštruáciu len to mi zaberá.
@anonym_autor neviem či pomôže ale skúsila si vysoké dávky magnezia? To tiež zvykne pomôcť skús si kúpiť magnerot a dať si aj 3x1. Tieto hormonálne migrény sú strašne ja sa s tým trápim v tehotenstve a nič iné okrem toho magnezia mi nezaberie :/ niekedy to trvá aj 5 dni…
@anonym_autor z vlastnej skusenosti a aj ba radu neurologa, necakat na pobolievanie, lieky si dat hned pri ocakavani, dopredu.
Rozbehnutu migrenu je tazke zastavit.
Keď máš migrénu viazanú na menstruac. cyklotrás tak sii daj predpísať nizkohormonalnu antikoncepciu.
@anonym_autor z vlastnej skusenosti a aj ba radu neurologa, necakat na pobolievanie, lieky si dat hned pri ocakavani, dopredu.
Rozbehnutu migrenu je tazke zastavit.
@simsalabim mne bohuzial zacali migreny pri antikoncepcii a magnezium beriem. Ako ona ma strasne vela benefitov a celkovo sa citim lepsie, ale na migreny nepomaha. Ale tri dni migreny su stale lepsie ako menstruacne a ovulacne bolesti, depky, bolesti klbov, zavodnovanie, akne a neviem co vsetko som pred tym mala.
Keď máš migrénu viazanú na menstruac. cyklotrás tak sii daj predpísať nizkohormonalnu antikoncepciu.
@pribinak ja mam presne to iste co autorka uz tak 25 rokov, jedine kedy som 9 mesiacov ziadne migremy bolo v tehotenstve. Inak uzivam aj 5x do mesiaca lieky proti bolesti - ovulacia a menstruacia. Riesila som to s gynekologom, neodporuca mi antikoncepciu, ze je zvysene riziko prihody pri migrenickach. Uz sa stretol s viacero pacientkami, ktorych uzivanie antikoncepcie primarne kvoli migrenam zdravotne ochromilo.
Ja to mavam jeden den v mesiaci, bud koniec alebo zaciatok ms. Niekedy je to horsie niekedy iba na zomretie.
U mna je spustacom stres. Ked som pocas ms doma alebo na dovolenke, migrena nepride.
Cize predpokladam, ze chyba nejaky prvok alebo vitamin, ktory sa spotrebuva pri strese. Napriklad magnezium. A nahodou som objavila, ze migrena zmizne, ked si dam itinerol b6. Cize aj vitamin B hra nejaku rolu.
Tak alebo onak, je to nieco so zuzenymi cievami a prudenim krvi. Cize ked sa v tom stave odhodlam ist si zabehat, alebo spravim 12 pozdravov slnku, alebo mam sex, migrena odide. To su riesenia, kedy migrenu uz mam.
Ale snazim sa jej aj predchadzat. Ked v ten mesiac nejem mäso a/alebo cukor, migrenu nemam.
Nepises v akej fyzickej kondicii si a ako jedavas.
@pribinak u vacsiny zien je migrena spojena s menstruacnym cyklom. Niekedy ako hlavny spustac, inokedy (aj u mna) v kombinacii s inymi faktormi. Antikoncepcia sa pri hormonslnom podmieneni casto neodporuca, ale urcite sa to lisi od pripadu k pripadu. U autorky by som sa sustredila na zabranenie vzniku migreny, teda lieky este pred zachvatom.
@anonym_autor presne z tohto dôvodu mi zaviedla gyn Mirenu. Uvidím, či pomôže.
Skúšala si panadol migréna? Mne na migrénu (aj súvisiacu s MS) vždy zaberie iba ten..
+ticho, tma, oddych, voda a do hodinky dvoch to je neporovnateľne lepsie..ale treba si dat tabletku ked hlava este len začína bolieť nie ked je to uz na nevydržanie..ja som migrény nikdy nemavala, začalo mi to az po príde vzdy den pred ms..čiže predpokladám ze pôjde o nejaku hormonálnu nerovnováhu..veľký podiel na migrene ma aj stres a krcna chrbtica..
@anonym_autor presne z tohto dôvodu mi zaviedla gyn Mirenu. Uvidím, či pomôže.
@stella14 ano aj mne odporučili teliesko. Neviem ci mam ist do toho. Ja by som mozno este chcela babatko. Mam dve deticky. Manzel nechce ked vidi ako sa trápim s migrenami. U mňa je to niečo hrozne....
Skúšala si panadol migréna? Mne na migrénu (aj súvisiacu s MS) vždy zaberie iba ten..
+ticho, tma, oddych, voda a do hodinky dvoch to je neporovnateľne lepsie..ale treba si dat tabletku ked hlava este len začína bolieť nie ked je to uz na nevydržanie..ja som migrény nikdy nemavala, začalo mi to az po príde vzdy den pred ms..čiže predpokladám ze pôjde o nejaku hormonálnu nerovnováhu..veľký podiel na migrene ma aj stres a krcna chrbtica..
@dollyzv ano vždy si dám liek uz ked pociťujem, ze ma začína pobolievat hlava a niekedy aj dvojitú dávku a niekedy zaberie, ale zvyčajne nezaberie a uz potom za dve hodiny mam hroznu migrenu. Záchvat taky ze koniec. Vraciam a ta bolest to je niečo hrozne. Hmli sa mi pred očami. Idem aj na neurológiu a aj na hematologiu. Toto nieje normálne. Mam 35r. Bojím sa co bude dalej
Ja to mavam jeden den v mesiaci, bud koniec alebo zaciatok ms. Niekedy je to horsie niekedy iba na zomretie.
U mna je spustacom stres. Ked som pocas ms doma alebo na dovolenke, migrena nepride.
Cize predpokladam, ze chyba nejaky prvok alebo vitamin, ktory sa spotrebuva pri strese. Napriklad magnezium. A nahodou som objavila, ze migrena zmizne, ked si dam itinerol b6. Cize aj vitamin B hra nejaku rolu.
Tak alebo onak, je to nieco so zuzenymi cievami a prudenim krvi. Cize ked sa v tom stave odhodlam ist si zabehat, alebo spravim 12 pozdravov slnku, alebo mam sex, migrena odide. To su riesenia, kedy migrenu uz mam.
Ale snazim sa jej aj predchadzat. Ked v ten mesiac nejem mäso a/alebo cukor, migrenu nemam.
Nepises v akej fyzickej kondicii si a ako jedavas.
@oliolijanka jedlo mam stále také isté a dost športujem cize tam nebude problém. U mňa si myslím je problém hormonalny. Chcem si dat vyšetriť aj podrobné hormonalny profil. Ja som uz skúšala hadam všetko, vazne mi nič nezaberá. Proste ako náhle mam menštruáciu alebo plodne dni tak koniec. Hlava tak ma boli, ze kebyze nemám dve male deti tak to ukončím ako bez srandy. Je to smutne, ale to pochopí len ten co to zaziva každý jeden mesiac. A niekedy aj liek ked si dám, tam mi zaberie až tak za dve až 3hodiny. A viete si predstaviť ked sa dve male deti na vás pozerajú co vám je. Je to niečo hrozne. Snažím sa to riešiť a každý len a ved co to maju ženy to je normálne mi povedia
Ak pred alebo počas menštruácie nemám bolesti brucha či krížov, určite ma chytí migréna. Ak nevezmem liek včas, ide má vyrútiť. Zvykne sa to vystupovať až do zvracania, kedy mi v hlave treští ešte viac, ale potom ma migréna už zostupnú fázu.
Ak nezabudnem, snažím sa pred a počas menštruácie užívať železo, aj to je veľká pomoc a niekedy ozaj netreba ani tabletka na predpis.
@dollyzv ano vždy si dám liek uz ked pociťujem, ze ma začína pobolievat hlava a niekedy aj dvojitú dávku a niekedy zaberie, ale zvyčajne nezaberie a uz potom za dve hodiny mam hroznu migrenu. Záchvat taky ze koniec. Vraciam a ta bolest to je niečo hrozne. Hmli sa mi pred očami. Idem aj na neurológiu a aj na hematologiu. Toto nieje normálne. Mam 35r. Bojím sa co bude dalej
@anonym_autor ked uz hlava pobolieva, je neskoro. To uz migrena fici. Ak vies, ze dnes mas dostat menzes a hlava este neboli, necakat. Dat si tbl a znovu po 5-6hodinach a znovu. Ja ked viem, ze je tu riziko migreny (viem sa s nou zobudit), dam si tbl vecer pred spanim a znovu v noci. Netuzim 3 dni lezat v tme a vracat.
Tiež mávam silné bolesti hlavy pri MS. Len mne to začína od krčnej chrbtice a postupne prechádza do hlavy. Keď som bola minule úplne náhodou tesne pred MS na masáži a dosť silno mi premasíroval krčnú, tak som si potom uvedomila, že žiadne bolesti sa počas tej MS nekonali.
@anonym_autor ked uz hlava pobolieva, je neskoro. To uz migrena fici. Ak vies, ze dnes mas dostat menzes a hlava este neboli, necakat. Dat si tbl a znovu po 5-6hodinach a znovu. Ja ked viem, ze je tu riziko migreny (viem sa s nou zobudit), dam si tbl vecer pred spanim a znovu v noci. Netuzim 3 dni lezat v tme a vracat.
@simsalabim a aké si dávate preventívne?
mávam to každý mesiac od malička.. najhoršie je, keď sa mi stretnú tri príčiny - nevyspatie, menštruácia a zlá poloha na vankúši.. vtedy mám najbrutálnejšiu migrénu.. neviem či ty to tak budeš mať navždy, ja to už tak mávam dlhé predlhe roky . sú obdobia keď je to mierne menej bolestivé a sú obdobia keď by som si najradšej hlavu odrezala doslova, vtedy plačem.od bolesti.. triptany mi síce pomáhajú, ale nie vždy stihnem si dať liek dostatočne skoro, lebo mi migréna začína v spánku.. občas si dám flector, ale niekedy nepomôže ani ten.. sú to proste obdobia keď je trošičku lepšie a sú obdobia keď je to hrozne.. vyskúšala som už asi všetko čo mi kto radil, neradil proste som sa zmierila s tým, že to tak mám... ale uprimne niekedy by som radšej rodila ako mala migrénu.. čo už, vravím si že každý má niečo, ja mám migrénu.. (mám švagrinú, ktorá je už na biologickej liečbe, ale tej to tiež pomohlo len na cas a teraz sa to opäť vracia) držím palce aby ťa to bolelo čo najmenej..
@simsalabim a aké si dávate preventívne?
@anonym_autor panadol ultra rapid alebo ibuprofen. Ak je migrena rozbehnuta, potom uz bezne analgetika vobec nefunguju a sumatriptan ako kedy.
@anonym_autor sypane magnézium celoročne si dávaj o 7.00 ráno, alebo o 21.00 hod večer. Pravidelne.
@anonym_autor máš nedostatok minerálov v tele, telo ich stráca pri menštruácii, šport a fyzická námaha spaľuje mineráli a vitamíny rýchlejšie. Užívaj spomínané magnézium, B6, kolagén a Elektrolyty keď športuješ.
https://www.brainmarket.sk/blog/elektrolyty--mi...
Najviac minerálov telo stráca pri zle zloženej strave. Týždeň pred menštruáciou skús Alkalickú diétu a pridaj potraviny s vyšším obsahom vitamínu C, hlavne obmedz kofeín a potraviny s vysokým obsahom histamínu, je častou príčinou migrén.

@anonym_autor Ako ta to boli?Ako ti vystreluje ta bolest?Ja som to mala 2-3dni vkuse.Presne ako pises- na vyskocenie z okna.A nezabera nic…Ja uz mam normalne stres,ked ma prist menzes…