Silný kašeľ po chrípke
Ahojte, prosím vie mi niekto poradiť? Dostala som chrípku, od utorka teploty, chvalabohu ustúpili a už 2 dni neteplotujem…už som čo sa týka teploty triašky a bolesti tela ok ale tak jak mi všetko sadlo ba priedušky je nenormalne…. Kašlem jak jeden tuberak a vždy sa to vyhroti tak že mam totalne už boli na hrudniku…citim že mam v prieduškach nejake hlieny ale vobec ich neviem vykašľať…dutiny mam total upchaté už fúkm s prímesou krvi… necítim žiadnu vôňu ani žiadnu chuť, mam pocit že v tomto sa to absolutne nezlepšuje… beriem solmucol a na noc mam predpisany codein..lenže mne to nejde do hlavy lebo solmucol robi to aby som lahsie vykašľala a codein ma kašeľ zastaviť…včera som mala sior iba suchy kašeľ tak som si vzala codein a dnes nemôžem vykašľať hlieny a citim že tam su…ešte aj ako dycham citim taky chrapot… boli ma až hrdlo z toho kašľania nenormalne, obavam sa či mne už netreba nejaké antibiotiká🫠 stretli ste sa aj vy s takou chrípkou?😭 lebo ja uz som zufala…aj inhalujem aj všetko ale tie priedušky a kašeľ sú niečo neskutočné
@deniska899 ja sirupy neberiem no len ten solmucol ten prašok do vody… no pozerám že ten zinnat je na predpis… pondelok pôjdem k dr, snad dovtedy nevykašlem aj pľúca…veru ako píšeš covid bol aj pre mňa “nič” ako táto chrípka😭
Ide o to že doktori momentálne nechcú predpisovať za žiadnu cenu antibiotiká...Radšej radia ľuďom čo kúpiť v lekárni
@deniska899 hej to som si všimla…prečo je to tak čo sa stalo?
Každý má na to iný názor vies nechcem múdrovať.Ale začalo to na začiatku Januára ako keby niečo vypustili do vzduchu...A každý doktor dáva smer na lekáreň....
@deniska899 akože ja si to všímam pretože odkedy mi začala táto pliaga konunikovala som s dvoma lekármi…jedna moja obvodna a druhý všeobecný známi a obaja že žiadne atb ale kupiť si toto tot v lekárni… ja som popravde v živote tak dlho chorá asi nebola a kazdym dnom nemam pocit aby to prechádzalo…
Ja keby si nezoženiem ten Zinnat tak ani neviem čo by som robila,ten silný kašeľ aj tie priedušky teplota bolesť tela zimnica no x vecí čo my bolo ...Strašne silný vírus toto bol ...Aj do očí mi to vrazilo a o mužovy a synovy nehovorím ako im bolo zle
Preboha zeny 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ asi to bude tym, ze CHRIPKA, ktora ma kazdy rok aspon dve sezony, je virusoveho povodu a atb posobia proti bakteriam. Bakterialna infekcia je az druhotna a u minima ludi. Sama pises, ze to bol silny “virus”. Takze aj keby ho hned niekto vypustil do ovzdusia (🙄🙄), atb su na dve veci, ale tak niekomu funguju aj homeopatika, tak preco nie atb na virus, vsak?
@deniska899 to neviem kde si zobrala, že doktori nechcú za každú cenu predpisovat ATB. Prečo by to asi robili? Ved keď niekto potrebuje tak doktor najlepšie vie, že bez nich to asi ťažko prejde. Predstav si, že ja som bola za posledne 2 mesiace 2x chorá a bez problémov mi ATB predpísali. A na druhej strane lekár ich nepredpise len preto, ze ich pacient pýta. Ale to by ste sa ženy, nemohli pasovať všetky za doktorky 🙄 ja sa vlastne čudujem, prečo tam chodite, však si samé naordinujte a liečte sa, keď ste múdrejšie ako lekári, čo roky študovali.
Pre boha ved chripka je vírusové ochorenie. Antb sa dáva na bacile a ak sa k chripke pridruzi sekundárny bacil kvoli zníženej imunite. Atb na chrípku samotnú nezaberajú. Zvýšené dávky lipozomalneho C, pravidelne 3x týždenne D a Zinok + podpora imunity napr. výťažkami z hlivi ustricovej, na vykasliavanie Erdomed alebo ACC long v prášku (ten čistí primarne priedušky), Yabron ampulky zvyšujú odolnost dolnych dýchacích ciest. Zeny ved trochu čítajte a zaujímate sa o svoje zdravie.
@deniska899 no ale ked ti ten Zinnat zabral tak si mala asi aj inu "šmakotku" ako "len" vírusovu chrípku.
Ja som zavolala lekárke najprv tiež začala a tým že lieky sa na to nedávajú atď ale keď som povedala že mám silný kašeľ, bolesti pri kašli a vykaslievam žlté zelené hlieny tak mi predpísala atb
@kvietok1233 a veru bolo mi po nich lepšie už na druhý den....tak isto pri covide mi dali sumamed, dcére tiež nezávislé pediatrická pri covide sumamed že dobre zaberá a čuduj sa je to tiež vírus tak ja neviem ale mne pomáhajú atb aj pri virusoch 😃
@kvietok1233 lebo žlto-zelené hlieny su najcastejsie prejavom bakterii a na tie ant zaberajú. Asi preto ti bolo za 3dni lepšie. Summamed sa pri Covide vypisuje ako preventívne sirokospektralne ant kvoli tomu, ze Covid oslabuje dýchacie cesty a tie su potom náchylnejšie na batérie. Takze sme opäť pri tom, ze NIE antb na vírusu naozaj nezaberajú.
po chrípke sa kašle dlho...neraz aj mesiac.
antb. na chrípku sa nepredpisujú - je to zbytočné.
Ale uz mi to pride, ze su ludia rovni a rovnejsi. Svokra zacne kaslat, teplota 38.5, svagor vseobecny lekar plesk jej po telefone atb, bez vysetrenia, svokre sa na druhy den ulavi, zabije to v nej vsetky bakťoše. Imunita nula, o mesiac zas nejaka choroba, drb vnutrožilove antibiotika... a tak
Sprav si cibuľový zábal... Pomáha lepšie ako solmucol...
Ešte máš možnosť nechať si predpísať atrovent od obvodnej. Myslím ze to je jediný sprej ktorý môžu nasadzovať obvodni lekari ten by mohol pomôcť uvoľniť hlien z priedusiek. A kým ta začnú riešiť urob si poriadny zabal ak nemáš jazveciu skus bravcovu mast.
U nas zaciatkom februara syn doniesol chripku. Najprv mal vysoke teploty tyzden on, potom my zvysni. Ked pominuli horucky, zacali sme vsetci kaslat. Synovi sa to rozvinulo do zapalu priedusiek, kaslal tak, ze zvracal. Dostal ATB a uz je ok. My zvysni este pokasliavame. Na kasel davame len volnopredajne lieky.
Nic nevypustili do ovzdusia v januari. Je to klasicka chripka, ktora koluje vzdy v tomto case. Buducu zimu sa uz budeme vsetci ockovat proti chripke.
A ešte ma napadlo skoč do lekárne kúp si crp. Ak bude ok tak do úvahy prichádzajú len atypické bakterie a tie len z vyterov alebo krvi sa dajú zistiť ale aspoň máš orientáciu ako zle na tom si ....
Ochorenia, ktoré teraz prevládajú sú vírusové (chrípka,covid, rinovirus atď). Na vírusy antibiotiká nezaberajú, crp je nízke. Preto sa "len" tlmia prejavy, kaseľ, bolesť, dutiny a telo si s nimi väčšinou poradí samé. Existujú ešte antivirotiká, ale tie sa dávajú v ťažších prípadoch.
Zbytočne budete užívať ATB, ničiť si mikrobiom a budovať rezistenciu na ATB, to znamená, že keď ich skutočne budete potrebovať, nemusia zabrať.
Virózy trvajú dlho, aj 2 týždne, treba to prečkať. A ak by náhodou nastalo zhoršenie a oslabené dýchacie cesty by ešte schytali bakteriálnu infekciu, tak vtedy by ste ATB naozaj dostali a to fakt opodstatne.
@deniska899 antibiotika sa teraz lekari snažia nepredpisovat, lebo nám hrozí obrovský problém rezistencie antibiotik. A to bude fakt problém. A keď už tak si si pýtala antibiotika, mala si žiadať aj odber krvi a vytery aby sa zistilo co ti je a ci nemáš napriklad mykoplazmy, keďže tam sa potom antibiotika berú dlhšie ako týždeň.
My mame teraz taku chripku. Dcere sa zlepsuje kasel po 1,5 tyzdni a ja so synom sme teraz zacali ako tuberaci 🤦🏼♀️ spravila som nam ale crp a test na chripku. Takze treba len vydrzat a liecit symptomaticky.
Vidim ale, ze tu dokazu zeny byt mudrejsie ako lekar a antibiotika si naordinuju same aj na virus :D potom som zvedava, ked ich naozaj bude treba a nebudu ucinkovat, ze ake budete poniektore mudre 🙈 a este hladat nejaku konspiraciu za tym, ze lekari od januara nechcu predpisovat antibiotika boz :D ja neviem ci mi je z toho smiesne alebo smutno.
@lb1984 ano, tetracykliny maju dokazany nejaky ucinok aj na virusovu infekciu, ale zrovna tie sa predpisuju v specifickych pripadoch, pri specifickych patogenoch… urcite lepsi postup je cakat, ci skutocne budu nutne atb a potom atb predpisat. K rezistencii sa nejdem ani vyjadrovat, tam snad nie je o com diskutovat. Proste problem je to, ze su ludia rozmaznani praktikami z minulosti (ktore mozu sa aktualnu situaciu s atb) a mylne sa domnievaju, ze kazda choroba ma trvat 3 dni.
@autorka, na dutiny kúp sinupret a vyplachuj ich konvičkou. A sirup na vykasliavanie. Ak nemáš vysoké crp, antibiotiká sú na dve veci...
Vlastná skúsenosť...mala som to takto 8 dni stále som sa utesovala že veď chripka a kašeľ je z toho ale v piatok som išla k lekarke , vyšetrila má a poslala na RTG a mám zápal pľúc proste na chrípku mi nasadla baktéria takže radim ísť normálne k lekárke nech to ona zhodnoti

Áno stretla som sa u nás všetci dokonca aj malá a to ma 3m...Ja som si sama nasadila Zínat 500ku a už iba sem tam zakaslem.Cela som bola zahlienena a ten silný kašeľ ani nehovorím hrôza horšie ako Covid... Obvodný mi za žiadnu cenu nechcel predpísať antibiotiká..Ale vedela som že jediné čo pomôže je Zinnat ... Žiadne sirupčeky na vykaslavanie