icon

Skleróza multiplex a lézie na MR.

tikalka
13. sep 2019

Dobrý deň má niekto tuto chorobu chcem sa opýtať o aké lezie ide na MR mne našli vuacpocetne lezie na mozgu T2 hypertenzne lezie najskôr som mala len jednu a teraz viacej doktorka mi dala magnetickú rezonanciu urobiť kvôli tomu že mám oslabené konjuktivne funkcie a tŕpne mi telo takýto mám problém so zrakom mohol by mi niekto o Tom viac povedať dakujem

sisa_s
13. sep 2019

Skleroza multiplex je difuzne demyelinizacne ochorenie, takze typicke su rozosiate loziska po mozgu a mieche, straca sa myelin z obalu nervov... Popisali ste typicke priznaky, poruchy zraku, poruchy motoriky, trpnutie koncatin

pininka1
13. sep 2019

Určite navstiv tu stránku čo je tu na mk, sú tam zlatí ľudia, mne veľmi pomohli, ale zároveň som aj zistila že tato diagnóza môže mať milión rôznych prejavov a že nie každý musí mať lezie a nie každý na rovnakom mieste a pod.

win_gi
13. sep 2019

@tikalka jedna z najnevyspytateľnejších chorôb raz je dobre raz horšie, niekomu sa to prejavuje slabo inému viac

tikalka
autor
13. sep 2019

@win_gi ďakujem ale mohla by si mi napísať príznaky a tie ataky čo mám čakať aký atak ako to prebieha ten atak vďaka

tabakmirka
13. sep 2019

Tie ataky sú veľmi rôznorodé. U niekoho je to tŕpnutie rúk, nôh, u niekoho problém s koordináciou, so silou, svalmi, je to veľmi individuálne.

sisa_s
13. sep 2019

Prestudujte si tuto stranku 🙂 je tam asi vsetko http://www.smkompas.sk/

tikalka
autor
13. sep 2019

@sisa_s ďakujem super článok

chichua
13. sep 2019

@tikalka boreliozu ste nemali?pripadne si ju dajte vysetrit

tikalka
autor
13. sep 2019

@chichua áno mala som ale teraz ju momentálne nemám výsledky krvi mi nepreukázali nijakú boreliozu krv mi bola brána len nedavno

chichua
14. sep 2019

@tikalka to,ze vam nevysla z krvi nemusi znamenat,ze ju nemate. Tie testy nie su najspolahlivejsie, SM moze sposobit aj chronia borelioza,
Ak mate facebook a zaujima vas to skuste sa pozriet semhttps://www.facebook.com/groups/1351718151511643
Musite poziadat o clenstvo

sisa_s
14. sep 2019

@chichua prepacte, ale vy ste lekarka?

tikalka
autor
14. sep 2019

@chichua ďakujem myslím si že to moze byť aj borelióza

sisa_s
14. sep 2019

@tikalka mali ste odber likvoru aj?

tikalka
autor
14. sep 2019

@sisa_s nie nemala stalo sa mi to nedávno to tŕpnutie tela a jazyka a tak mAm zmenu konjuktivnych funkcií na ľavej strane aj vidím zle na ľavé oko ale SM to nieje povedala mi to jednA ktorá je radiolocka v pondelok idem k nervovej tak som zvedavá čo povie len to tŕpnutie má dosť štve niekedy mám také stavy ako keby som mala porážku necítim si ani ruku ani nohu a zle vidím a to tetaniu nemám čo som si myslela že to bude to

chichua
14. sep 2019

@sisa_s nie som lekarka,ale som v skupine,kde maju ludia podobne problemy ako pani a je za tym borelioza,kludne si pozrite aj vy tu stranku,su tam ludia co maju aj SM,a su rozne zahranicne studie o borelioze,chlamydiach v suvislosti s SM a inymi neurologickymi ochoreniami

danielahamar
15. sep 2019

Mňa sa prvé pytala neuro, že či chalanovi niečo netrpne, tiež ma lezie v hlave, našťastie SM sa nepotvrdila, každého pol roka má mri, v ambulancii pre SM som bola už tiež, podľa mudr. negatívne, aj likvor negat. boreliozu nemal. Všetko negatívne. Lezie mal starého pôvodu, o týždeň ideme zas, tak verím, že sa nič nezmenilo.

simonazh
6. mar 2020

@tikalka ahojk a robili ti mr mozgu kontrasnou látkou...aleno bez nej

slovak11
6. mar 2020

@tikalka ozvy sa tejto pani (.https://www.naturopat.sk/riesenie-chorob )a za 2 týždne budeš fit ak spravíš všetko tak ako ti povie....
Mám rovnaku diagnózu ako ty, išiel som k nej s atakom a o 2 týždne som bol práce schopný.
Znie to neuveriteľné, ale je to tak🙂

eva8
6. mar 2020

@slovak11 pri ataku - ráno bol podaný medrol a poobede pacient už vedel utekať.
Som za to, aby o alternatívnej liečbe bol lekár informovaný

slovak11
7. mar 2020

@eva8 vy ste lekárka? Ja som prešiel na alternatívnu liečbu, bez kortikoidov a imunologickych liečiv...
Pochybujem ze po kortikoidovych infuziach niekto poobede utekal😀😀😀🙃
6 rokov som mal betaferony a svoj život na nich by som opísal ako peklo v porovnaní s tým aký ho mám teraz.
Nehovoriac o tom ze teraz sa liečim a predtým som chátral.

eva8
7. mar 2020

@slovak11 tú osobu osobne popznám

slovak11
8. mar 2020

@eva8 výborne, takže môžete potvrdiť moje odporúčania... Alebo máte inú skúsenosť?

eva8
8. mar 2020

@slovak11 potvrdím moje napísané. Pacient dostal atak, chodil s ťažkosťami. Po prvej infúzii medrolu podaného ráno, poobede pobehol cez veľkú chodbu na výťah. Normálne pobehol bez ťažkostí.
Ak je atak skoro zachytený a podané okamžite kortikoidy, väčšinou ostane chorý bez následkov. Je to ale od prípadu k prípadu. Kortikoidy sú svinstvo s množstvom vedľajších účinkov, ale s veľmi dobrými protizápalovými účinkami. Dôverujem liečbe lekárov a alternatívnu liečbu popri medikamentóznej neodmietam. Lekár by mal byť oboznámený s tým, čo jeho pacient ešte užíva. Verím vedeckým výskumom, že čím skôr sa začne s dostupnou liečbou na MS, tým lepšie sa podarí zabrániť prudkej progresii. Ale dlhšie pri súčasnej možnosti výberu liečiv sa niekedý hľadá ten "správny" liek
No a stretla som sa aj s takým prípadom, keď chorý prišiel až týždne po ataku a tak ani po medrole to už nerozchodil... nastali trvalé zmeny

amyelle
Autor odpoveď zmazal
dannniellla
2. dec 2024

@tikalka ako ste dopadli prosím Vás?Ďakujem

eva8
2. dec 2024

@slovak11 ja by som sa chcela opytat, ako sa drzite? Uz je siroka skala liecby. Minuly tyzden hovorili v Damskom klube o liecbe SM.

slovak11
3. dec 2024

@eva8
Dobrý deň.
Úplne mi vypadlo, že som sa zapojil do verejnej diskusie ohľadom diagnózy SM.
V prvom rade by som sa chcel ospravedlniť za moju rétoriku . Samozrejme že ak nemáte záchranu, a stav sa nezlepšuje treba využiť solmudrol.
Ideálne veľmi rýchlo. Potom sa opierať o bylinky a celostne postupy. Pomaly odstraňovať príčinu vzniku nerovnováhy na tele, mysli a duši.
Nie je to jednoduché, ani pre každého.
Liečbu z farmácie som netoleroval, .. neskôr mi už nebola schválená... (Dlhý príbeh..)
Odpoveď na vašu otázku ako sa mám, mám sa fajn, som mobilný. Žiadne vážne problémy, najviac zle mi robí Corona a dnešné vírusy, vtedy si pomáham terapiami BICOM.
Držím všetkým palce , nech sa rozhodnú správne a nikdy sa nevzdávajú .

eva8
4. dec 2024

@slovak11 dobry den, dakujem za uprimnost. Prajem vela, vela zdravia, som rada, ze sa drzite 🍀🍀🍀

slovak11
5. dec 2024

@eva8
Ďakujem, cením si to. Podobne aj Vám prajem veľa zdravíčka a všetkého s tým spojené 😉🍀🍀🍀