icon

Skúsenosti a rady pri liečbe nádoru na pankrease

18. mar 2025

Ahojte, prosim, potrebovala by som skusenosti vas, ci vasich bajblizsich, ohladom liecby nadoru na pankrease. Co pomohlo, radioterapia, chemoterapia, biologicka liecba, kombinacia? Ake liecivo, v akej intenzite? Enzymy, doplnky? Kde ste konzultovali? Cyberknife na Boroch, Praha, Brno.. Nejaky druhy nazor? Cokolvek vam napadne a bolo ucinne 🙏 ps: ja na zazraky verim, aj na silu pacientky, preto prosim naozaj iba to, co myslite, ze pomohlo a stoji za to vyskusat 🙏

balerina2025
19. mar 2025

@rika44 neviem ako je teraz na tom, uz nie sme dlhsie v kontakte

mk1111111111
19. mar 2025

@zuzanaa239 ak by to bolo take "jednoduche", len odstranenym pankreasu, tak by to robili vsetkym. Ono zalezi, v akom stadiu to je. Mozno ju zachytili uplne v zarodku, co je skor ojedinela nahoda., zvacsa je uz , zial, pozde. Je to strasna diagnoza.

balerina2025
19. mar 2025

@mk1111111111 presne ako pises. to je minimum tich co nato dojdu skoro skor nahodne. pocula som o autohavariach ci boelstiach zaludka, alebo pri inej oepracii si vsimli. pankreas je najhorsi organ, skryva sa za zaludkom a crevami, a v yraza to krizov. vacsinou sa na to dojde nahodne,

mk1111111111
19. mar 2025

@balerina2025 veď toto, len náhodne. Ja by som všetkým dopriala, aby sa uzdravili

balerina2025
19. mar 2025

@mk1111111111 aj ja doprajem kazdemu zdravie

poleva
14. jún 2025

Dnes mi vyhodilo tuto temu na Mk..vymysleli ste nieco?? Dakujem za odpoved a vela zdravia

balerina2025
14. jún 2025
@poleva

Dnes mi vyhodilo tuto temu na Mk..vymysleli ste nieco?? Dakujem za odpoved a vela zdravia

@poleva co sa malo vymysliet. pri pankrease je najdolezitejsia prave prevencia. ale kedze je to tak skryty organ, vela x preliecuju zaludok a creva. zial neposielaju každého na PET CT :( a nerobia sa hned onkomarkery( aj tie mozu byt skreslujuce) viem o tom svoje
ja som bola na CT a ze vsetko ok..

sono- ukazalo ze mam stukovately pankreas aj pecen
asi tolko k vystretovacim metodam.
vysetrenia- dve rozdielne nemocnice

najistejsia je PET CT a prevencia.
zabudla som - kontrola pankreatickych enzymov v ramci krvneho vysetrenia, sledovanie cukru, je vela neliecenych cukroviek...

balerina2025
14. jún 2025

@anonym mate nieco nove?

grof_monte_christo
Autor odpoveď zmazal
grof_monte_christo
15. jún 2025
@balerina2025

@anonym mate nieco nove?

@balerina2025 Pardon, príspevok som zmazala, lebo som si pomýlila 2 témy.

balerina2025
15. jún 2025
@grof_monte_christo

@balerina2025 Pardon, príspevok som zmazala, lebo som si pomýlila 2 témy.

autor
15. jún 2025
@balerina2025

@poleva co sa malo vymysliet. pri pankrease je najdolezitejsia prave prevencia. ale kedze je to tak skryty organ, vela x preliecuju zaludok a creva. zial neposielaju každého na PET CT :( a nerobia sa hned onkomarkery( aj tie mozu byt skreslujuce) viem o tom svoje
ja som bola na CT a ze vsetko ok..

sono- ukazalo ze mam stukovately pankreas aj pecen
asi tolko k vystretovacim metodam.
vysetrenia- dve rozdielne nemocnice

najistejsia je PET CT a prevencia.
zabudla som - kontrola pankreatickych enzymov v ramci krvneho vysetrenia, sledovanie cukru, je vela neliecenych cukroviek...

@balerina2025 PET CT nie je najistejsie a ani neposielaju kazdeho, to nie je ako bezne CT, v ziadnom pripade ti ho neurobia po napriklad nejasnom sone, alebo pti zvysenych onkomarkeroch. Navyse, v pripade aktivneho zapalu ti PET je absolutne k nicomu, lebo vysvieti aj zapalove loziska a lekar nevie 100%, ci zapal, ci aktivny nador. Fakt sa PET nerobi len tak.

Ty si v poriadku z pohladu pankreasu? 🙏 Onkomarker moze byt aj falosne negativny, alebo pozitivny pri zapale, je k nicomu, pouziva sa az neskor na monitorovanie ucinnosti liecby.

autor
15. jún 2025
@poleva

@poleva nevymysleli, ale nevzdavame sa, hladam viacere moznosti konzultacie, nezostavame len na "nasej" onkologii, pacientka ma obrovsku silu a drzi sa v ramci takejti tazkej diagnozy vyborne ❤️❤️

balerina2025
15. jún 2025

viem ze sa PET nerobi len tak. robili ho az ked CT ukazalo lozicsko a chceli si byt isty ci to nie je len taka cysta. zial :(((((
ja som si onkomarkery nedala pozriet, zvazujem, moj brat zevraj podla histologie nemal nador geentickeho povodu, davam si kontrolovat enzymy, sono a ct mi bolo robene.

balerina2025
15. jún 2025

tak je dobre pocut a u vas prebehla chemoterapia?
ono velmi zavisi kde nador je, v ktorej casti a v ktorom stadiu ho zachytili.
niekto pride az moc neskoro :(

balerina2025
15. jún 2025

@selenka7 to by ma zaujimalo ako na to dosli. ale velmi drzim palce aby postupili vo vyskume, kedze tato R nedava velku sancu prezitia :(((((((((( a chemoterapie su tak silne, ze to nemusi pecen '' prezit''

selenka7
15. jún 2025
@balerina2025

@selenka7 to by ma zaujimalo ako na to dosli. ale velmi drzim palce aby postupili vo vyskume, kedze tato R nedava velku sancu prezitia :(((((((((( a chemoterapie su tak silne, ze to nemusi pecen '' prezit''

@balerina2025 tak je to seriozna vedecka publikacia, rozne huby a ich extrakty sa pouzivaju pri liecbe roznych malignit uz davno. Ked si rozkliknes jednotlivych autorov toho clanku, ukaze ti aj dalsie ich publikacie. Studuju vplyv roznych latok na rozne typy nadorov, indukciu apoptozy. Urcite by som tie hubove extrakty skusila. Aj antioxidanty, resveratrol, kurkumin, piperin, kvercetin.

balerina2025
15. jún 2025
@selenka7

@balerina2025 tak je to seriozna vedecka publikacia, rozne huby a ich extrakty sa pouzivaju pri liecbe roznych malignit uz davno. Ked si rozkliknes jednotlivych autorov toho clanku, ukaze ti aj dalsie ich publikacie. Studuju vplyv roznych latok na rozne typy nadorov, indukciu apoptozy. Urcite by som tie hubove extrakty skusila. Aj antioxidanty, resveratrol, kurkumin, piperin, kvercetin.

@selenka7 nam lekari nic take nespominali. ale my sme prisli neskoro :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

balerina2025
15. jún 2025
@selenka7

@selenka7 na svk niekto vyskusal? to by ma zaujimalo. lekari tlacia len do chemoterapii a ozarovaniu

selenka7
15. jún 2025

Je to clanok spred 4 rokov, vystup konkretneho vyskumu. Neviem otvorit doma full-text, takze nezistim podrobnosti, ale mozem pozriet zajtra z prace. Mame pristup k niektorym databazam. Pisu tam akurat, ze to testovali in vivo, co je super, ak sa potvrdila ucinnost. Na Slovensku sme velmi pozadu za svetovou medicinou a neverim, ze lekari bezne z vlastnej iniciativy patraju po alternativnych moznostiach. Co si tu clovek sam nevypatra, nenastuduje a nezozenie, od lekarov "na podnose" nedostane. Sama mam tu skusenost spred par rokov z kozneho, ked kozna na ekzemy predpisovala nonstop len kortikoidy, ze to je proste jedina efektivna liecba. Kym som tam nenabehla s vytlacenym clankom, ze sa uz pouzivaju a u nas su dostupne topicke imunomodulatory, protopic, elidel... Ani o tom nechyrovala. Prepisala mi to az na moju ziadost.

autor
15. jún 2025
@balerina2025

@selenka7 na svk niekto vyskusal? to by ma zaujimalo. lekari tlacia len do chemoterapii a ozarovaniu

@balerina2025 lekari tlacia len do chemoterapii a ozarovania? A nemyslis, ze to je ich praca. Mrzi ma, cim si si presla, naozaj. Lekari ale pri pankrease riesia operaciu, ak je este mozna, a chemoterapiu. Ozarovanie v ramci pankreasu nie je velmi mozne, aj ked je to prezentovane - spominany cyberknife. Ale toto je presne to, co je zodpovednost lekara - onkologa. Liecit. Operovat. Podla platnych metodik. Nebude pacientovi odporucat experimentalne liecby, extrakty, tinktury. Toto si musime nacitat sami, hladat, patrat, vzdelavat sa. Keby som bola lekarka, nedalo by mi. Ale nemala by som priestor v kazdej diagnoze sa takto vzdelavat, vies, ako to berie cas? Nemal by ten lekar na to priestor, v ziadnom pripade, v ziadnom. Ja som taketo vyskumy preluskala skrz na skrz, u nas je problem, ze pacientka tymto vyskumom neveri. A to ma velmi hneva. Resp taky pocit bezmocnosti, ze az.

balerina2025
15. jún 2025

myslela som tym, ze mam kamaratov co aktualne R prechadzaju ani jeden im nespomenul dake alternativy, chapem ze proste niekedy inej cesty niet, to je proste holy fakt.

my sme sa ku onkologovi nedostali, nestihli sme. tympadadom nemam a nemozem sa k tomu vyjadrit. :(((

mozem sa opytat, ty si lekarka ci mate v rodine R ci preco ta dana problematika zaujima, uz som zabudla, kedze toto je starsia tema

balerina2025
15. jún 2025

resp kto je u vas pacient?

kamarat je v remisii a jemu alternativa zachranila celkom zivot. do akej miery to rozoberal ci nerozoberal s onko neviem, velmi sme sa k tomu pred par rokmi nevyjadrovali, nebavili sa.
len on mal ''lepsi typ'' R ...a jemu pomohol kurkumin, jadierka a podobne.

selenka7
15. jún 2025

Ja si zas myslim, ze spravny lekar, telom aj dusou, by si mal najst cas minimalne 2-3x tyzdenne, hoci pri kave, precitat nove vedecke publikacie prezentujuce nove, aj alternativne sposoby liecby, ak sa porvrdila efektivita, hoci len ciastocne, v zmysle predlzenia alebo zlepsenia kvality zivota. Hlavne ak "lieci" diagnozy dosial dostupnymi metodami a schvalenymi liekmi neliecitelne. Ja by som sa nedokazala uspokojit s tym, ze sa pacientovi nepokusim ponuknut nieco viac. Samozrejme s tym, ze su to napr. len pilotne studie a nic sa neda slubit. Ale pozri, ak je dany extrakt dostupny ako vyzivovy doplnok a vsetky oficialne schvalene moznosti su vycerpane? Ma sa pacient aj lekar uz len zmierit s tym, ze je to konecna a uz len otazka casu? Pokusila by som sa svojej blizkej ukazat tu studiu. Jasne, ze treba byts skepticky k clankom na Badatelovi a podobnych pochybnych weboch. Ale na pubmede su recenzovane vedecke studie, tam nie je dovod datam neverit.

balerina2025
15. jún 2025
@selenka7

Ja si zas myslim, ze spravny lekar, telom aj dusou, by si mal najst cas minimalne 2-3x tyzdenne, hoci pri kave, precitat nove vedecke publikacie prezentujuce nove, aj alternativne sposoby liecby, ak sa porvrdila efektivita, hoci len ciastocne, v zmysle predlzenia alebo zlepsenia kvality zivota. Hlavne ak "lieci" diagnozy dosial dostupnymi metodami a schvalenymi liekmi neliecitelne. Ja by som sa nedokazala uspokojit s tym, ze sa pacientovi nepokusim ponuknut nieco viac. Samozrejme s tym, ze su to napr. len pilotne studie a nic sa neda slubit. Ale pozri, ak je dany extrakt dostupny ako vyzivovy doplnok a vsetky oficialne schvalene moznosti su vycerpane? Ma sa pacient aj lekar uz len zmierit s tym, ze je to konecna a uz len otazka casu? Pokusila by som sa svojej blizkej ukazat tu studiu. Jasne, ze treba byts skepticky k clankom na Badatelovi a podobnych pochybnych weboch. Ale na pubmede su recenzovane vedecke studie, tam nie je dovod datam neverit.

@selenka7 pubmed som dokonca citovala aj vo svojej diplomovke. ako hlavny zdroj tusim a siuhlasim s tebou co sa tyka pankreasu, tam proste je velmi mala sanca vyliecenia, ci prezitia, vacsina ludi umiera velmi rychlo, nakolko je podla mna primarne zanedbana diagnostika.
pacient bud sam zle opise svoj problem, alebo lekar neda dostatok vysetreni.
alebo sa dlho caka na vsetky vysetrenia, na samotnu histologiu sme cakali mesiac, ale lekar drbnuty este vtipkoval, ze sak mate ciste pluca aj pecen, nebojte sa.
nemam slov.

je zla prevencia, zla osveta
je slaba diagnostika'vela x pochybi samotny clovek, mnoho ludi ani nevie ze ma pankreaticky zachvat, kopec pankreatidid ci ako sa to sklonuje moze prerast do ...
mnohom sa myli zaludok ci chrbtica
na vsetko sa dlho caka

a hlavne kazde telo je ine, ma inu imunitu, tam je tak vela faktorov...

selenka7
15. jún 2025
@balerina2025

@selenka7 pubmed som dokonca citovala aj vo svojej diplomovke. ako hlavny zdroj tusim a siuhlasim s tebou co sa tyka pankreasu, tam proste je velmi mala sanca vyliecenia, ci prezitia, vacsina ludi umiera velmi rychlo, nakolko je podla mna primarne zanedbana diagnostika.
pacient bud sam zle opise svoj problem, alebo lekar neda dostatok vysetreni.
alebo sa dlho caka na vsetky vysetrenia, na samotnu histologiu sme cakali mesiac, ale lekar drbnuty este vtipkoval, ze sak mate ciste pluca aj pecen, nebojte sa.
nemam slov.

je zla prevencia, zla osveta
je slaba diagnostika'vela x pochybi samotny clovek, mnoho ludi ani nevie ze ma pankreaticky zachvat, kopec pankreatidid ci ako sa to sklonuje moze prerast do ...
mnohom sa myli zaludok ci chrbtica
na vsetko sa dlho caka

a hlavne kazde telo je ine, ma inu imunitu, tam je tak vela faktorov...

@balerina2025 netreba citovat pubmed, ale konkretnu publikaciu. Pubmed je len databaza medicinskych (a pribuznych) clankov, kapitol, knih. To ako keby si citovala google.

balerina2025
15. jún 2025
@selenka7

@balerina2025 netreba citovat pubmed, ale konkretnu publikaciu. Pubmed je len databaza medicinskych (a pribuznych) clankov, kapitol, knih. To ako keby si citovala google.

@selenka7 ja viem, ja som citovala clanky z pubmedu

balerina2025
15. jún 2025

@selenka7 cervene vinko a nizsi vyskyt R u Francuzov, mozno to ma nieco do seba. uz roky rokuce sa toto riesi