icon

Skúsenosti s liekom Sertralin: Účinky a vedľajšie príznaky

ejkejnatky
18. dec 2024

Ahojte, chcela by som sa opýtať aké sú Vaše skúsenosti so Sertralinom. Vyšetrenia v nemocnici som mala všetky OK. Tak zhodnotili, že to bude asi psychika. Užívam ho aktuálne 3ti týždeň od pondelka 75mg. No stále sa mi zle dýcha, celá som taká pomotaná a som v strese, že počas sviatkov mi príde zle, keď ani psychiatrička ani nik nerobí, bolí ma chrbát a som stále unavená. Chcela by som sa preto opýtať, či ste to niekedy mali a ak áno či ste mali takéto príznaky a či Vám to pomohlo ak áno po akej dlhej dobe. Mám 20 rokov a som z toho zúfalá, pretože chcem žiť normálny a plnohodnotný život. Ďakujem

ada_alica
18. dec 2024

@ejkejnatky nedali ti nič iné? Niečo čo zaberá okamžite? xanax alebo niečo podobné? To by bolo vhodné na vykrytie času kým antidepresíva plne zaucinkuju.

ejkejnatky
autor
18. dec 2024

@ada_alica Nie nič mi nedali, nakoľko mám rešpekt voči liekom a obzvlášť návykovým. Mala som Xanax v období maturít, no som rada, že som sa toho zbavila. Povedali mi, že keď je zle tak si mám dávať Persen, Veleriánu alebo nejaké čaje.

adriena85
18. dec 2024

Mne zabral na úzkosti, beriem ho viac ako pol roka, na začiatku bola zvýšená únava a spavosť

evkamotka
19. dec 2024

Mne na uzkosti nezabral, uzivala som ho dva a pol mesiaca a nic

ejkejnatky
autor
19. dec 2024

@adriena85 po akej dobe si spozorovala zmenu?

ejkejnatky
autor
19. dec 2024

@evkamotka žiadnu zmenu si nespozorovala?

evkamotka
20. dec 2024

@ejkejnatky nie. Iba nežiaduce ucinky

adriena85
20. dec 2024

@ejkejnatky tak 2 až 3 mesiace

ejkejnatky
autor
20. dec 2024

@adriena85 a iné vedľajšie účinky neboli? Pretože ja ho užívam 27meho to bude mesiac a zhoršilo sa mi dýchanie a posledné dni mám aj točenie hlavy. 4tý deň beriem zvýšenú dávku 75mg. A som zúfalá či to tak má byť, či sa to zlepší/ zhorší alebo čo.

adriena85
20. dec 2024

@ejkejnatky nie neboli, iba tá spavosť a únava, na začiatku som brala 1, potom 2 a teraz 1,5...veď uvidis, možno tebe nesadli

evkamotka
21. dec 2024

@ejkejnatky ano zlepsi sa to. Ja som si pri sertraline kazde navysenie zvykala 1-2 tyzdne kym mi to preslo. A nejake veci aj zostali (hnačka, silnejsie kramy, motoricky nepokoj)

ejkejnatky
autor
21. dec 2024

@evkamotka no dobre tak ti budem veriť.

evkamotka
21. dec 2024

@ejkejnatky tak nie len mne. Ved ked si si ho zavadzala, tiez ti bolo zo začiatku blbo, ci? Plus je to vyslovne napisane aj v pribalovom letaku, ze väčšina nežiaducich ucinkov v prvych tyzdnoch liecby ustane. Este ta chcem upozorniť, ze nejaké ti aj mozu zostat a je na tebe, ci si ochotna ich tolerovať alebo nie (ako mne ta hnacka zostala)

derdia
21. dec 2024

@ejkejnatky hlavne neries..
Tvoje telo si pýta pokoj a kľud... Nedostalo ho dlho, tak štrajkuje.. Lebo bojuje o život.
Takze idú sviatky, ber dovolenku,. Alebo pn, zapni tv, pozeraj filmy, spi...
Ja beriem serlift a je mi fajn... Ked ho neberiem som taka rozhádzané... Proste neviem normalne fungovať, neviem sa sústrediť, a preskakuje z ci cnosti na činnosť... S týmto liekom je mi fajn... A brala som. Behom dvoch rokov eliceu, alventu, brintelix a spala s rôznymi liekmy
Teraz beriem. Len 1 tbl serlift... A je vsetko ok. 👍 😊 😊 😊
Hlavne klud....chceš mať všetko v rukách a si moc zodpovedná... Ale neboj sa. Povoľ zivot aj tak pôjde ďalej.... Nezáleží od tvojej snahy♥️♥️♥️a kraaasne sviatky. Príhovor sa Bohu, on ma tv tomto všetkom zachranil
... A je moja psychoterapia... Bez neho, a bez viery je tento svet na žitie moc ťažký..

evkamotka
22. dec 2024

@derdia preco si brala tolko roznych liekov? To si tak dlho hladala kym ti nejake sadli?

derdia
22. dec 2024

@evkamotka elicea ma strasne unavovala ale až po takom pol roku brani, na začiatok pomohla.
Potom alventa to som mala všetky nežiaduce účinky fyzické aké som len mohla ale psychika super, brintelix ma tiež strasne unavoval a teraz toto je ok. Ano hľadala som také aby som sa citila co najnormalnejsie.

evkamotka
22. dec 2024

@derdia takze dva roky si hladala? Nenavrhoval ti dr najst liek formou hospitalizácie? Ja hladam pol roka a stale nemam efektivny, pride mi to dlho

derdia
25. dec 2024

@evkamotka ja som bola doma pn dva mesiace
Hospitalizácii mi netreba la... Aj ked keby nemám malé dieťa idem urcite. Aj dobrovoľne vtedy.. Len vypadnúť z toho kolobehu.

ejkejnatky
autor
29. dec 2024

@derdia na PN som už od Septembra no až od novembra som začala s liečbou. Krásne sviatky prajem aj ja😊

sonjakam
31. dec 2024

je to návykový psychiatrický liek

adriena85
31. dec 2024

@sonjakam máš s ním skúsenosť ?

evkamotka
31. dec 2024

Sertralin nie je navykovy liek

sonjakam
2. jan 2025

@adriena85 v rodine máme osobnú skúsenosť s ním, ja osobne nie ale videla som čo to spravilo s človekom...hrôza

adriena85
2. jan 2025

@sonjakam čo napríklad ?

evkamotka
2. jan 2025

@adriena85 asi mysli prejavy pri nahlom vysadení, ale to je vec nahleho vysadenia lieku, na ktory bol mozog zvyknuty, nie dokaz navykovosti/skodlivosti lieku

adriena85
2. jan 2025

@evkamotka zaujíma ma to, lebo ho sama beriem ...

sonjakam
3. jan 2025

u dieťaťa hotová katastrofa, úplne zmenená osoba, osobnosť, ako také "ošívanie sa", nebytie vo svojej koži, zmätenosť....no hotová katastrofa, ešte že sa to v začiatkoch seklo....hnusné svinstvo....
Ale ja nikoho neodcudzujem, kto chce užívať a robí mu to dobre, je to každého osobná vec

anonym_4dc51a
6. okt 2025
@sonjakam

u dieťaťa hotová katastrofa, úplne zmenená osoba, osobnosť, ako také "ošívanie sa", nebytie vo svojej koži, zmätenosť....no hotová katastrofa, ešte že sa to v začiatkoch seklo....hnusné svinstvo....
Ale ja nikoho neodcudzujem, kto chce užívať a robí mu to dobre, je to každého osobná vec

@sonjakam
Za mňa tiež ten najhorší liek, aký som v živote mala a to ma ubezpečovali,že je veľmi dobre znášateľný a že treba pretrpieť ten ťažký začiatok, ale toto bol horor ... Úplne nechutenstvo, za tri týždne som schudla 7 kg, stále hnačky, zhoršenie úzkostí, nespavosť, bludné myšlienky, šialená nervozita, pocity na vracanie, nikto ma nespoznaval doma, stále som plakala, bolo mi zle, návaly horúčavy, búšenie srdca, vysoký tlak... Chceli má hospitalizovať v nemocnici, odmietla som, liek som vysadila a vrátilo sa mi staré ja ... Nikdy viac!