icon

Skúsenosti s onkologickým ochorením v rodine

retepko80
2. nov 2025

Pekný deň prajem,

Pred troma rokmi nám vzalo onkologické ochorenie môjho otca. Kde bol priebeh ochorenia veľmi rýchli. Začiatkom júna 2022 mu diagnostikovali nádori a metastázy už v podstate v celom tele a začiatkom toho istého roka odišiel. Momentálne bojujem s mojou mamou ktorej tiež diagnostikovali rakovinu pľúc a momentálne ma stanovenú diagnózu C348 a podľa postupu ochorenia ma 4 štádium. Posledné dva týždne ma dosť časté skoro denne bolesti hlavy a bolesti v okoli krčnej chrbtice… tak nás zajtra čaká CT alebo mri mozgu… dúfame že to bude len nejaké skôr neurologické ochorenie… oslabenie imunity atd. Že sa nepotvrdila MTS. Už vyše roka je nastavená na imunoterapii kde každé 3 týždne chodíme na podanie lieku Keytrufa. Ale napriek tomu sa jej podľa posledného CT vyšetrenia z augusta vytvoril ďalší nádor. Máte niekto skúsenosti s takýmto priebehom ochorenia? Na čo sa pripraviť… Dakuem a prajem pekný deň

martinmmartin
2. nov 2025

Myslim ze velmi dobre vies na co sa pripravit.

anonym_f6c38a
2. nov 2025

Mali sme v rodine rakovinu pľúc v štvrtom štádiu. Bolo to veľmi, veľmi rýchle ☹ Metastázy boli na mozgu, krčnej chrbtici, pečeni.

anonym_999600
2. nov 2025

Môžem sa zapojiť trochu mimo témy? Čo pozorujwm v okolí tak skoro stále ak má jeden člen domácnosti onko ochorenie tak väčšinou to ma aj druhý napr otec a mama. Mám kolegyne ktorým obaja rodicia romreli na rakovinu (aj keď niečoho ineho). Alebo kolegyne z jedného oddelenia mali z 12 zamestnancov až 3 onko ochorenje, a pod.
Viem že je to hlúposť ale niekedy to na mňa pôsobí ako by to bolo nákazlivé respektíve tá chemoterapia či ožarovanie môže škodiť osobám v spoločnej domácnosti? Pýtam sa úplne lajicky len mám takéto skúseností

martinmmartin
2. nov 2025
@anonym_999600

Môžem sa zapojiť trochu mimo témy? Čo pozorujwm v okolí tak skoro stále ak má jeden člen domácnosti onko ochorenie tak väčšinou to ma aj druhý napr otec a mama. Mám kolegyne ktorým obaja rodicia romreli na rakovinu (aj keď niečoho ineho). Alebo kolegyne z jedného oddelenia mali z 12 zamestnancov až 3 onko ochorenje, a pod.
Viem že je to hlúposť ale niekedy to na mňa pôsobí ako by to bolo nákazlivé respektíve tá chemoterapia či ožarovanie môže škodiť osobám v spoločnej domácnosti? Pýtam sa úplne lajicky len mám takéto skúseností

@anonym_999600 Keby to tak bolo tak personal na onkooddeleniach menia kazdy stvrtrok . Onkologicke ochorenia mame viac a a viac cim sa viac dozivame(karcinogeny maju sancu dlhsie posobit) , zaklad je skore odhalenie lebo statisticky dostane inkoochorenie takmer kazdy co nestihne umriet na zivotospravu skorej

anonym_999600
2. nov 2025
@martinmmartin

@anonym_999600 Keby to tak bolo tak personal na onkooddeleniach menia kazdy stvrtrok . Onkologicke ochorenia mame viac a a viac cim sa viac dozivame(karcinogeny maju sancu dlhsie posobit) , zaklad je skore odhalenie lebo statisticky dostane inkoochorenie takmer kazdy co nestihne umriet na zivotospravu skorej

@martinmmartin no práveže tam ochorie personal pomerne často. Vrátane lekárov. Dosť známe prípady známych onkológov.

martinmmartin
2. nov 2025
@anonym_999600

@martinmmartin no práveže tam ochorie personal pomerne často. Vrátane lekárov. Dosť známe prípady známych onkológov.

@anonym_999600 mas prosim zdroj statistiky podlaktorej sa riadis? pozrieme sa na to

anonym_999600
2. nov 2025
@martinmmartin

@martinmmartin https://nemocnica-bory.sk/richard-hruby/

To je hneď prvý príspevok čo mi vyhodilo. Článkov o podobných prípadoch je oveľa viac.

martinmmartin
2. nov 2025
@anonym_999600

To je hneď prvý príspevok čo mi vyhodilo. Článkov o podobných prípadoch je oveľa viac.

@anonym_999600 nic tam nie jei o zvysenom percente onko diagnoz na onkoodeleniach

anonym_e08201
2. nov 2025
@anonym_999600

@anonym_999600 kde to tam je.? Ja som nič nenasla

stellarstar
2. nov 2025

@retepko80 moja svokra mala rak pľúc s metastázami v chrbtici, pečene neskôr mozgu a do 3 m žiaľ odišla

retepko80
autor
2. nov 2025

Tak mi sa liečime už vyše roka ako som písal na imunoterapii. Ale teda sa pridružili v posledných dvoch týždňoch tie ťažkosti. Preto som sa len skúsil spýtať či ma reálne niekto skúsenosti. Ďakujem

retepko80
autor
2. nov 2025
@martinmmartin

Myslim ze velmi dobre vies na co sa pripravit.

@martinmmartin ty máš nejakú podobnú skúsenosť? Alebo si priamo z lekárskeho prostredia?

tenerifka
2. nov 2025
@anonym_999600

@anonym_999600 tiez som poznala pary, kde najprv ochorel jeden napr. na rak. zaludka, zomrel, a o par tyzdñov zene diagnostikovali rak. prsnika, tiez zomrela.... Rak. zaludka je primarne sposobovana bakteriou helikobakter pylori, a tu na ostrove kde zijem je to pliaga medzi miestnymi obyvatelmi, a presuvaju si to z generacie na generaciu.....

strawberry0797
2. nov 2025
@anonym_999600

@anonym_999600 tak logicky - ked ma v rodine jeden zlu zivotaspravu, tak ju ma zvacsa aj ten druhy - ak sa nestravuju oddelene. Podobne je to vo vacsine pripadov s fajcenim, alkoholom. Malokedy len jeden pije a fajci, vacsinou obaja. Ak hovoris o kolegoch na oddeleni - ak spolu chodievaju fajcit, pripadne po praci pit, tak jasne, ze skoncia vieme ako.

anonym_139489
2. nov 2025

Nikdy sa neriadte tým, ako to majú alebo mali druhí, lebo vy to môžete mať úplne inak. Vaša otázka by mala byť položená ošetrujucemu onkologovi. A rakovina pľúc vo 4 štádiu plus nový nádor, sami viete, ze prognóza je veľmi zlá.

petronelag
2. nov 2025
@strawberry0797

@anonym_999600 tak logicky - ked ma v rodine jeden zlu zivotaspravu, tak ju ma zvacsa aj ten druhy - ak sa nestravuju oddelene. Podobne je to vo vacsine pripadov s fajcenim, alkoholom. Malokedy len jeden pije a fajci, vacsinou obaja. Ak hovoris o kolegoch na oddeleni - ak spolu chodievaju fajcit, pripadne po praci pit, tak jasne, ze skoncia vieme ako.

@strawberry0797 Môže na to vplývať aj podobná zlá životospráva, čo som pozorovala prípad, že obaja aj manžel aj manželka mala potom rakovinu, tak tí mali doma veľa stresu, mali ZŤP dieťa, dosť problémové. A aj oddelenia v práci, tam vládnu určité vzťahy, často nie veľmi priateľské. Ale zase poznám dosť rodín, kde muž pije a žena nie, ale pre ňu je to mužovo pitie stres.
Treba počkať na výsledok CT, tam to ukáže.

ivanaks
2. nov 2025

@retepko80 Ahoj, Martin nemusí mať lekárske vzdelanie a napriek tomu vie, na čo sa máš pripraviť. Môj otec zomrel pred 5 rokmi na rakovinu hrtanu, bolo to veľmi rýchle. Už skôr chodil po lekároch, ale tí sa najskôr tvárili, že to nič nie je. Dokonca stratili jeho vzorku z biopsie a keby nepátrame, aké boli výsledky ani to nepriznajú a nezavolajú ho na nové vyšetrenie. Robili mu ju znova a bol to zhubný nádor, rakovina v 4. štádiu. Do polroka sme prišli o otca. Ak sú metastázy, ak sa robia napriek liečbe nové nádory, treba byť realista...

alickapusinka
2. nov 2025

Ja som mala kamarátku mala rakovinu na pľucach v 3 štadiu a žila 15 rokov od zistenia onko ochorenia .Minuleho roku zomrela.Tak že nie vždy je že zomrie hned.Počkaj čo povedia vyšetrenia a never hlavne scenárom lekárov.Nikdy nikto nevie kedy je náš posledný deň len pán boh.

martul
2. nov 2025
@ivanaks

@retepko80 Ahoj, Martin nemusí mať lekárske vzdelanie a napriek tomu vie, na čo sa máš pripraviť. Môj otec zomrel pred 5 rokmi na rakovinu hrtanu, bolo to veľmi rýchle. Už skôr chodil po lekároch, ale tí sa najskôr tvárili, že to nič nie je. Dokonca stratili jeho vzorku z biopsie a keby nepátrame, aké boli výsledky ani to nepriznajú a nezavolajú ho na nové vyšetrenie. Robili mu ju znova a bol to zhubný nádor, rakovina v 4. štádiu. Do polroka sme prišli o otca. Ak sú metastázy, ak sa robia napriek liečbe nové nádory, treba byť realista...

@ivanaks Martin hlavne ľúbi mudrovať a dosť často úplne mimo .

martul
2. nov 2025

@retepko80 mamina žila 9 rokov so štvrtým štádiom, ocinovi bojuje druhý rok, chvalabohu sa drží celkom fajn

janulienka78
4. nov 2025

@retepko80 môj otec mal rakovinu pľúc, 4.štádium, najskôr bral chemo, potom ožiare. Po roku sa objavili metastázy v kostiach a potom to už malo rýchly priebeh. Bojoval takmer 2 roky. Prajem Ti veľa síl