Rakovina prostaty

2xmama
15. máj 2023

Dobrý deň, svokrovi diagnostikovali rakovinu prostaty s metastázami v panve. V júni má ísť na prvú chemoterapiu, teraz chodí na injekcie na zastavenie tvorby hormónov.
Prosím Vás, ak je tu niekto, kto sa v tomto vyzná, akú sú prognózy ochorenia? Čo ho čaká, a nás s ním, pretože je vdovec a staráme sa o neho.
Lekárka nám nepovedala vôbec nič, len akú liečbu začne. Svokor má 70 rokov, inak nemá žiadne ochorenia, nádor mu zistili u urológa na preventívnej prehliadke, na kontrolu kostí išiel pre pretrvávajúce bolesti v lakťovom kĺbe.
Ďakujem Vám.

sashka22
15. máj 2023

@2xmama rakovina prostaty je jedna z najlepšie liecitelnych typov raka.

lucka_ke
15. máj 2023

ale nie štádiu metastáz, môj ocko to mal a žiaľ zomrel minulý rok po onkoliečbe
ak už nebude môcť voľne močiť zavedú mu permanentný katéter a bude chodiť na chemoterapiu, ktorá môže mať rôzne vedľajšie účinky, u každého inak ale väčšinou sa pripojí nechutenstvo, slabosť, chudnutie, neskôr ostane ležiaci a bude sa treba oňho starať

luccija
15. máj 2023

@2xmama môj dedo zomrel na ňu v 75 tke.Podcenil to, že mocil krv.Inak zdravý bez liekov vitálny.Chemoterapiu a celú liečbu zvládal dobre ani mu vlasy nevypadali, tiež mal už metastázy.
Nakoniec zomrel na zlyhanie srdca a nie rakovinu
Drž sa!každý prípad je iny

kittykat22
15. máj 2023

@sashka22 to co pises je pravda, ked je nador len lokalne. Svokor autorky ma metastazy z panve. Ta situacia u nich bude ina.

2xmama
autor
15. máj 2023

Dnes išiel k zubárovi, musí mať chrup v poriadu, lebo pri metastázach v kostiach sa podáva nejaká liečba, čo môže poškodiť čelusť.
Mysleli sme si, že vyberú prostatu, ale operáciu doktorka vôbec nezvažuje, len lieky a chemoterapiu.
Doktori nič nepovedia, nevieme, čo máme čakať.

lula313
15. máj 2023

@2xmama Otec už zije 4, 5 roka od prveho zistenia z výsledkov krvi, celkom bez problemov. Jemu sa spravili metastazy v panve, zrejme preto, lebo od prvých zlých výsledkov, až po operaciu uplynulo polroka! Išiel na operaciu nadora, metastazy mu ozarovali, ale dementi zabudli na jednu metastazu! Tá mu pred rokom ožila. Ja Ti napíšem viac, len teraz nestiham v robote

lucka_ke
15. máj 2023

operovať sa to dá v prvom štádiu, ale keď už sú metastázy je to zbytočné, lebo už má napadnuté aj iné orgány a kosti, môj ocko mal metastázy vo všetkých brušných orgánoch, najhoršie na tom bola pečeň a kvôli tomu aj zomrel, mal potom tekutinu v bruchu, veľké bolesti...

dominidi
15. máj 2023

Svokor ma tiez, tiez 70tnik, ale bez metastaz. Odstranenie prostaty sa nezvazuje kvoli velkemu zhorseniu kvality zivota (plienkovanie, velke psychicke zmeny, zmeny nalad a vela dalsich)..on teda ma injekcie a ozarovanie..prognozy su dobre, pretoze nema ahresivnu formu..
Drzim palce.

zuzap33
15. máj 2023

@2xmama ked ma pacient metastazy, prvotny nador sa uz neoperuje, ale dava sa cielena liecba

lula313
15. máj 2023

@zuzap33 toto nie je pravda. Otcovi nádor operovali a na metastazy v panve dostal rádioterapiu. Eligard funguje len určitý čas, potom by vznikali ďalšie metastazy, keby sa primárny nádor neodstránil. Neodstráňuje sa možno len vtedy, keď sú metastazy po celom tele a pacient by aj tak za chvíľu zomrel.

zuzap33
16. máj 2023

@lula313, ked su mety, tak uz rakovina cirkuluje v tele. Radioterapiu dostal, aby sa znicili mety. Niekomu kvoli metam odoberu napr cast pluc. Ale ked je hned 4.stadium, tak ide systemova liecba. Nieco o tom viem, sama ju beriem

lula313
17. máj 2023

@zuzap33 to má mrzi, že si onko pacient, ale rakovina prostaty je úplne iný typ rakoviny ako ostatne, aj pri liečby sa pristupuje individualne pripad od pripadu. Ako píšem, rieši sa to aj operovanim primárneho nádoru a rádioterapiou metastáz, ako to bolo aj u ocina. Tým, že je to pomaly postupujúca rakovina, nedava sa napr hneď chemoterapia kazdemu. Vzdy je to individualne, aj koľko je metastáz a kde sa nachadzaju

kacorsita
26. mar 2024

@2xmama ako to prosim dopadlo?momentalne sme na tom rovnako so svokrom 😪😪😪

2xmama
autor
26. mar 2024

@kacorsita už rok svokor podstupuje liečbu, chemoterapiu v injekciách a hormonálnu liečbu, je stále vitálny, len máva nevoľnosti spojené s liečbou.