Skúsenosti s operáciou mozgu – čo očakávať?
Ahojte, 😢😢
Môj otec ma za sebou operáciu mozgu krvacanie do mozgu (uraz)😢 mometalne je na are už skoro mesiac .
Zobudeny z umelého spánku je už týždeň
Ma hadičku v krku par dni už dýcha sam🙏 len je dosť zahlieneny zakaslany odsavaju ho tuhý fajčiar ( momentálne nevie pohnúť koncatinami ale dnes som si všimla ze pohol rukou doktor vraví ze nevie ako to sním bude nevedia ako je natom mozog čomu nerozumiem 😢 ale ani nerozpráva sestrička povedala ze to ma kvôli hadičke a doktorka zase tvrdila ze to nesúvisí z hadičku v krku a nevie prečo nerozpráva 😢😢😢
Ma niekto stymto skúsenosti ze sa to stalo niekomu koho poznáte a rozprával ešte niekedy? Prepáčte možno si tu len vylievam to zúfalstvo ze mu neviem pomôcť keď sa trapi 😢😢😢😢😢
@noemikatka Ahoj.Ako to celé dopadlo? Mam jednu priatelku a jej syn 26r dostal krvny vyron do mozgu.Podrobnosti neviem, budem zisťovať. Ja mám veľmi vzácnu chorobu a hrozí mi mozgová príhoda.Takže sa modlím keď to príde aby som radšej nezobudil.
@marcos001 ahoj ocino je na vozíku stuhnuté svalstvo tým že sa snim necvičilo ako sa malo si myslím že takto dopadol ale tonue na dlho
@noemikatka nie vzdy cvicenie pomoze. stuhost a kontraktury patria medzi neurologicke priznaky, nielen ako dosledok necinnosti koncatin.
su ludia, ktori sa absolutne nehybu a stuhnuti nie su.
su lieky, co sa na to pouzivaju, no tiez nedokazu zazraky. a teda najdolezitejsi fakt je, ze pasivne cvicenie urobi len cast prace, dolezite je urcite aj aktivne cvicenie.
kamoska mala vazny uraz hlavy. hoci nerozpravala uplne,a le ona bola v bdelej kome, reps bola dlho tak vedena, no v zasade uz asi v kome nebola. reagovala na nas, bola ochrnuta na 1/2 tela. vedela sa za nami trosku otocit, fixovala nas zrakom, dpokonca chcela rozpravat, podla pohybov pier sme vedeli rozoznat, co hovori, no nevedela zo seba vydat hlas. cize hovorila, ale bez zvuku. sme ju skusali, normlane nam pocitala aj jednoduche priklady, jednoduche spocitanie jednocifernych cisel. skusali sme ju farby a pod. a vedela to, rozumeli sme jej. nepacilo sa jej, ked sa o nu staral otec, niekedy ju aj provokoval, ona ho stipala. hybala len jednou rukou, aj tu nemala dost silnu,a le stipnut vedela.
samozrejme kazdy clovek je iny, ale nikdy sa nevie, co dany clovek vzladne, do akej miery sa jeho mozog dokaze dat dokopy. urcite je vlemi dolezita stimulacia mozgu, hlvavne je dolzity kontakt, podpora a stimuly od rodiny, zamerat sa na prijemne veci, zazitky, skor jednduchsie veci, aby ich pochopil, kedze zlozite nemusi zvladat.
@noemikatka v prvom rade si musíš uvedomiť,že je to obrovský pokrok,že tvoj ocko dopadol ako dopadol. To že mu vybrali hadicou a zase ju dali späť malo svoje opodstatnenie. Väčšinou keď lekári zhodnotia,že by dokázal už byť bez nej vyskúšajú to ale keď to nepomôže, musia ju vrátiť späť. Stuhnutú je lebo s nim nik nevvicil a v nemocnici na toto moc nedbajú. Keby si videla v akom stave chodia nám starý ľudia by si odpadla. Treba zistiť či také zariadenie dokáže prijať takého pacienta pretože väčšina takýchto zariadení berie dôchodkové veky, čo tvoj tatino není. Ešte je možná opatrovateľka služba na doma. Treba všetky správy z nemocnice zaniesť všeobecnému lekárovi a z mesta vypýtať žiadosť o odkázanosti na sociálnu službu. Žiadosť spolu s papiermi zanesies jeho VL a ten ti ich za poplatok výpise. Následne ich zanesies na mesto a oni ti pošlú papier kde bude napísané na kolky stupeň bude tatino potrebovať pomoc ale predpokladám,že dostane 6. Na základe toho papiera - rozhodnutie vezmeš do zariadenia kde ho chces umiestniť.
Ale pozor! Do takýchto zariadení väčšinou sú dlhé čakacie doby takže treba za ten čas zaistiť starostlivosť doma. Môžeš požiadať mesto o pridelenie OP a moozes to pokrit dokiaľ sa niekde neuvoľní miesto.
Zameraj sa na špecializované zariadenia. Do klasického domova dôchodcov ti ho neprijmú pozor na to.
Držím palce

@noemikatka v ktorej nemocnici bol operovaný?