Skúsenosti s operáciou srdcovej chlopne v Bratislave

sofia1703
26. okt 2018

Ahojte. Mám starého otca ktorý ma 83 rokov. Veľa pracoval v záhrade keďže to bolo také jeho hobby. No odrazu sa mu sťažilo dýchanie a keď bol na kontrole tak mu oznámili že musí ísť na operaciu. Jednu chlopňu treba vymeniť a dve zošiť. Z môjho amatérskeho pohľadu je táto operácia veľmi riziková vzhľadom na jeho vek a to že ho nemôžu uviesť do narkózy, keďže starý otec by sa už nezobudil (respektíve je veľmi malá šanca že by sa zobudil) pre svoje zdravotné komplikácie. Samozrejme že som si naštudovala všetky možnosti aké sa dajú. Čítala som aj o tom, že v BA to robia aj bez nejakého extrémneho zákroku, no aj tam je veľká percentuálna šanca že zomrie. Už som totálne zúfalá. Nespím už asi tri noci a hľadám niekoho kto s tým má nejaké skúsenosti. Čiže ak by s tým už niekto mal skúsenosť tak som rada za každú odpoveď. Vopred ďakujem.

ivkazba
27. okt 2018

Prečo ho nemôžu uviesť do narkózy? Moja babka bola kardiačka, v 84 si zlomila bedrový kĺb. Podľa lekárov bolo riziko že srdce operáciu nezvládne a ak áno, tak v tom veku sa aj tak s novým kĺbom nedá dokopy. Babka operáciu prežila a do 2 mesiacov behala ako mladica. Čo sa týka operácie chlopne, otec mal robený bypass a výmenu chlopne, ale mal 52 rokov. Zotavil sa skvelo. Treba sa pozrieť na to z pohľadu či je väčšie riziko operácia alebo neoperovať.

nika82
27. okt 2018

@sofia1703 len aby sa nestalo ze zomrie pocas operacie, a ty si to budes vycitat, ze keby nanu nesiel mohol este rok dva xy zit, ma krasny vek ja by som telo nezatazovala

sofia1703
autor
27. okt 2018

@nika82 ďakujem za odpoveď. V jeho prípade je operácia nevyhnutna zo štyroch tepien ma ok oba jednu a ta uz nedokaze v takom veku sama prevadzat krv do srdca. Dali mu najbližší termín aký mohli a starý otec je ešte svojpravny čiže zaňho rozhodovať nemôžme, ale aj ja by som to nechala ešte tak predsa len je na tom trocha lepšie, každým dňom sa zlepšuje jeho zdravotný stav, no stále je slabý. Nie som doktorka takže to neviem posúdiť ale podla mňa by bolo najlepšie chvíľu počkať kým bude telo silnejšie,no doktori vravia že iného vyhnutia nie je.

sofia1703
autor
27. okt 2018

@ivkazba ďakujem za odpoveď. Tak ako som písala nižšie aj doktori uznávajú že je slabý že je malá šanca že ho potom zobudia, no operáciu nechcú preložiť. Viem, viacerí kamaráti mi vravia, že doktori vedia medicínu lepšie ako ja, no ja poznám starkeho lepšie ako oni a viem že v takomto stave je operácia sprostost. Predsa len sa to mohlo posunúť aspoň o pár dní neskôr. Každým dňom je na tom lepšie a telo sa lepšie s tým všetkým vysporiada zdravé.

nika82
27. okt 2018

@sofia1703 tak moja babka tiez bola svojpravna a operovat sme ju nedali, mala rakovinu, nam to vysvetlili tak ze moze sa stat ze ju otvoria a hned aj zavru

veronicka88
27. okt 2018

Áno,bola som operované v 7/2016.

veronicka88
27. okt 2018

Kľudne pošli IP alebo sa pýtaj čo ťa zaujíma...sama som teraz po operacii

sofia1703
autor
27. okt 2018

@nika82 presne niečo také povedali aj nám lenže vraj týmto štýlom môže aj do mesiaca zomrieť. Vraveli že to prekonzultovali na porade s viacerými doktormi a ze ma väčšiu šancu na život keď ho budú operovať. Samozrejme keď to počul starý otec tak nechce na nič čakať. Jasné že by najradšej žil ale vidím na ňom že to bere už takým štýlom že istotne zomrie a nechce to naťahovať. Pozerá fotky ktoré nevidel už roky, začína mi hovoriť take veci pri ktorých keď si na to teraz spomínam mi tečú slzy, hovorí mi príhody o ktorých doposial nechcel hovoriť a momentálne to už psychicky totálne nedávam a vidím na ňom že aj on máva uplakane oči, že sa s nami doma viac rozpráva o strašne ťažkých veciach a je to celé strašne zlé na psychiku a hlavne pre moju babku, vidím že nás to teraz tak mentálne zhadzuje na kolená. Tak študujem a hľadám ľudí s podobnou diagnózou ktorí už maju po operácii a vedia mi viac povedať, nejakého doktora odporučiť alebo nejaký názor alebo niečo.

veronicka88
27. okt 2018

Také veci čo robí tvoj starý otec som pred prvou aj druhou operáciou robila aj ja a to som mala 27/20rokov.je to normálne.ja som aj mužovi pri odchode do nemocnice hovorila a musel mi prisahať že čokoľvek sa stane sa postará o malého.su to normálne veci.u nho už diplom,keďže si podľa mňa uvedomuje že už má na to aj svoj vek.vezmi to tak-vdakabohuz e ho chcú riešiť v BA a nie v KE. Je to obrovský rozdiel. A potom už treba len dúfať . jlje to situácia náročná pre vsetkych-pre nho aj pre celú rodinu!teraz ak chce nech rozpráva nech spomína a vy len počúvajte. Netreba ľutovať ani nejako povzbudzovať a potlapqkavat po ramenách.ppmoc bude po operácii potrebovať minimálne pol roka takmer dennodennu-strite sily aj vy aj on.drzim silno palce!!!

veronicka88
27. okt 2018

@sofia1703 mňa operoval Doc. Hulman ale v BA je takmer každý doktor odbornik-od dr.Bena až po samotného dr.Hulmana.urobia maximum.ak chces vedieť konkrétne nejaké info rada ti odpoviem.mozno pomôžeme aj iným čo čítajú a sú na Tom podobne.kludne píš ako ti idú myšlienky

sofia1703
autor
27. okt 2018

@veronicka88 ďakujeme moc

jarhal
10. aug 2019

@veronicka88 prosim ta .preco nie do kosic, ?

veronicka88
11. aug 2019

@jarhal napíš mi pls IP odpíšem

jankovska
5. nov 2019

Sofia1703 dobrý deň. Mojej babicke (71rokov) včera povedali že musí ísť tak isto na operáciu srdiečka tak hladam všade či vôbec človek s takým vekom to zvládne.... A našla som tu vás. Moja babka je posledna co mi zostala. Rodicia mi zomreli aj dedko a uz mam len ju tak sa bojim.Vás starký bol na tej operacii?

jankovska
5. nov 2019
olga154
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miriam11
29. feb 2020

@sofia1703 v tomto prípade dôveruj lekárom. Nebudú to robiť prvý x.