icon

Skúsenosti s pooperačným zotavením po cisárskom reze

mata3312
29. júl 2025

Ahojte, začínam posledný mesiac tehotenstva a posledné mesiace premýšľame nad plánovanou sekciou. Ja by som veľmi rada rodila prirodzene, no mám veľké obavy, pretože prvý pôrod bol zlý, dlho som sa neotvárala, nič nezaberalo a potom začali klesať bábätku ozvy a na cisársky už nebol čas, takže malú museli ťahať zvonom, tlačili na brucho a riadne nástrihli. Malú museli oživovať a hneď previesť do BA. Takže zážitok strašný. Bavila som sa aj s mojou gyn a na poslednej kontrole vravela že bábätko je ešte vyššie ako by malo byť a možno by vzhľadom na prvú skúsenosť šla cisárskym.

Obávam sa však aj toho, hlavne toho, že sa budem dávať dlho dokopy, doma mám ročné dievčatko a potrebujem fungovať čím skôr. Prosím napíšte vaše skúsenosti po cisárskom/ plánovanom cisárskom ( pretože je asi aj to rozdiel, či je to akútna sekcia a všetko sa robí v zhone, ako keď je niečo naplánované ). Ako dlho ste sa dávali dokopy? Dá sa ta bolesť potom zvládnuť skrz manipuláciu s bábätkom?

Budem vďačná za každú skúsenosť 🙏

katrin21
29. júl 2025
@tetapetra

@mata3312 po mne skákal lekár, keď však došiel primár, začal robiť poriadky. Okamžite ma brali. Potom za mnou došiel zo smiechom,že mi spravil bikiny rez, že nič nebude vidieť 🤦🏻‍♀️. Dieťa má NKS (narušená komunikačná schopnosť) ci to pripísať k pôrodu alebo k očkovaniu neviem. Budem ti v každom prípade držať palce

@tetapetra skor k porodu, mohlo uz byt zle okyslicene babo

rivini
29. júl 2025
@reela

Sa smejem z tych, co tu hovoria sracky ako "je to o mentalnom nastaveni" "je to v hlave". Nie je... budes po velkej vnutrobrusnej operacii... Kazdy je rozbity a ta, co hovori, ze nebola, tak klame, alebo si to nepamata.

@reela neviem preco by sme tu mali klamat. Sekcia je velka brusna operacia, no sme v 21. storoci a sikovny porodnik ju vykonava tak, ze tie vrstvy tela uz ani nemusi prerezat. Moja posledna sekcia je 5 mesiacov dozadu, pamatam si ju dobre. A nie, necitila som sa „rozbita“, ale plna endorfinov. Naozaj bolestive bolo len prve vstavanie, potom to slo fajn. Ibuprofen som brala 4 dni. Doma som potom asi po mesiaci nasla krabicku s ibuprofenom, ktoru mi dali na doma. Vobec mi ju netrebalo (prepustili ma na 4.den) a uplne som tie lieky zabudla brat. A je to aj o nastaveni v hlave, stastna, spokojna matka sa zotavi rychlejsie ako ta, ktora je v soku z porodu, alebo u nej nenabehnu pocity stastia. Je to vedecky fakt.

vandica
29. júl 2025

@mata3312 mala som aj akútnu aj plánovanú. Po akútnej som sa dávala dokopy snáď polroka. A tie prvé týždne v noci k malému vstaval prvý muž dokedy som sa ja vykydala z postele. A o tých prvých dňoch v pôrodnici ani nehovorím, to bol des.
Po plánovanej som si v pôrodnici po 4 dnoch čupla aj som na moje počudovanie celkom v pohode vstávala z postele. Jasné tie prvé hlavne dva dni boli ťažké, ale potom to bolo stále oveľa lepsie. A keď som prišla domov som fungovala takmer ako keby som ani rezaná nebola. Keď som už bola doma, som za pár dní išla do obchodu kúpiť celý pakel dojčenskej vody, a predavačka (vedela že som po sekcii) pozerala na mňa ako puk, že či som sama, či mi to nemá odniesť do auta 😄
Za mňa fakt veľký rozdiel a sama som bola prekvapená ako som sa dala rýchlo dokopy po tej druhej sekcii.

mata3312
autor
29. júl 2025
@katrin21

Mam za sebou 2, oba akutne v podstate.
Kazdy iny. Po celkovej som bola dlho odpisana. Po spinale vyrazne lepsie,ale co urobilo rozdiel v lepsom zmysle bolo, ze od 2.dna som si nasadila wobenzym a denne sa hybala,chodila okolo postele, krokovala. Radili mi to aj pri prvom,ale nejako som sa bala kazdeho pohybu. Chyba!
Treba sa cim skor vystierat chodit vzpriamena,aj ked to taha.... mala som predcasniatko o poschodie nizsie a musela som sa rozhybat.
Prve tri dni to.bol zahul...
Potom kazdy den lepsie a na 5.den som uz chodila uplne normalne,aj ked opatrne. Dolezite je ,ked mas male dieta rocne, nezdvihat nic tazke aspon 3 mesiace. Pomojkat sa po sediacky.

Po prvom, upipana som bola rozbita 3t, po druhom som 13 dni po porode soferovala a vsetko uz akoby nic ale na ten 5.den uz to viac menej nebolelo.

A este..
Kamoska mala prvy porod ako ty. Presne. Mala z neho traumu. Druhy si vybavila cisara, aby to zas neskoncilo zvonom a velkym sitim a depkou.
A teda rozdiel obrovsky, pochvaluje si a nemenila by. Mesiac si nesadla pp prvom, pri druhom,ked sa hybes, to ide rychlejsie. A mala doma cca. 2r syna.

Ja na tvojom mieste volim cisara.

@katrin21 super, ďakujem za rady, určite sa budem snažiť hýbať hneď ako to pôjde. S malou doma to bude asi horšie - ešte nechodí a manžel bude môcť byť s nami asi max. mesiac, tak snáď sa dovtedy naučí. Ďakujem aj za kamoskinu skúsenosť 🙏

mata3312
autor
29. júl 2025
@vandica

@mata3312 mala som aj akútnu aj plánovanú. Po akútnej som sa dávala dokopy snáď polroka. A tie prvé týždne v noci k malému vstaval prvý muž dokedy som sa ja vykydala z postele. A o tých prvých dňoch v pôrodnici ani nehovorím, to bol des.
Po plánovanej som si v pôrodnici po 4 dnoch čupla aj som na moje počudovanie celkom v pohode vstávala z postele. Jasné tie prvé hlavne dva dni boli ťažké, ale potom to bolo stále oveľa lepsie. A keď som prišla domov som fungovala takmer ako keby som ani rezaná nebola. Keď som už bola doma, som za pár dní išla do obchodu kúpiť celý pakel dojčenskej vody, a predavačka (vedela že som po sekcii) pozerala na mňa ako puk, že či som sama, či mi to nemá odniesť do auta 😄
Za mňa fakt veľký rozdiel a sama som bola prekvapená ako som sa dala rýchlo dokopy po tej druhej sekcii.

@vandica a to je asi ten rozdiel, keď sa všetko spraví pekne v kľude , lebo od začiatku je to naplánované a nie že sa niečo pototo a na poslednú chvíľu ide akútna sekcia. Takže super, som rada že ste mali druhu skúsenosť takú dobrú 🙂

vandica
29. júl 2025
@mata3312

@vandica a to je asi ten rozdiel, keď sa všetko spraví pekne v kľude , lebo od začiatku je to naplánované a nie že sa niečo pototo a na poslednú chvíľu ide akútna sekcia. Takže super, som rada že ste mali druhu skúsenosť takú dobrú 🙂

@mata3312 áno, presne som to aj ja hovorila, že ja som bola už celá ,,vynamýkana" z kontrakcií, trvali dlho dlho, a prestávky medzi nimi boli pár sekúnd, a do toho nakoniec celková narkóza, a rozrezanie brucha. Proste celá som bola ,,dodrbkana". Aj z narkózy som sa dlho dávala dokopy. A teraz pri druhom, prišla som ľahla som, a bolo 😄 V spinale.
Inak píšeš že chceš ísť do TN, ja som tu prvú sekciu mala v TN, druhú som išla do PN. V TN som sa bála že mi ju neurobia, mala som skoro 7rokov rozdiel. Tiež som chcela dobrovoľne sekciu po tom prvom pôrode, robili mi v TN sekciu vtedy už tak za 5min 12. Bála som sa že to zas zažijem, iný dôvod u mňa nebol, žiadny zdravotný ani nič. Akurát teda predchádzajúca sekcia ale s takým vacsim rozdielom som sa bála že ma budú nútiť do prirodzeného.

anonym_dd9043
29. júl 2025

@mata3312 mam dva cisárske tesne za sebou. A nebol problém. Ani so starostlivosťou ani so zotavovanim.

mata3312
autor
29. júl 2025
@vandica

@mata3312 áno, presne som to aj ja hovorila, že ja som bola už celá ,,vynamýkana" z kontrakcií, trvali dlho dlho, a prestávky medzi nimi boli pár sekúnd, a do toho nakoniec celková narkóza, a rozrezanie brucha. Proste celá som bola ,,dodrbkana". Aj z narkózy som sa dlho dávala dokopy. A teraz pri druhom, prišla som ľahla som, a bolo 😄 V spinale.
Inak píšeš že chceš ísť do TN, ja som tu prvú sekciu mala v TN, druhú som išla do PN. V TN som sa bála že mi ju neurobia, mala som skoro 7rokov rozdiel. Tiež som chcela dobrovoľne sekciu po tom prvom pôrode, robili mi v TN sekciu vtedy už tak za 5min 12. Bála som sa že to zas zažijem, iný dôvod u mňa nebol, žiadny zdravotný ani nič. Akurát teda predchádzajúca sekcia ale s takým vacsim rozdielom som sa bála že ma budú nútiť do prirodzeného.

@vandica no veď toto, že človek si vytrpi takto kontrakcie( ja som to mala podobne, že som mala pocit že ich mám fakt nonstop a je za mňa teda brutal bolesť) a nakoniec takto, že ešte aj hneď operácia na to ...viem že TN je v tomto problémový, ale myslím že po odchode bývalého primára je to už v tomto smere lepšie. Uvidíme keď tam začnem chodiť na kontroly a predostriem im že chcem ísť plánovanou sekciou. Viem ze dokonca niekde bolo treba posudok od psychológa, že má žena "traumu" z prvého (akoby môj prípad). Tak som zvedavá. Ževraj vôbec nedávajú na odporúčania gynekológa, čo mi moja určite dá.

majlo1234
29. júl 2025

Ja som mala prvu akutnu po piatich dnich vyvolavania, to bol otras. Ale rekonvalescencia rychla, iba na psychiku to bolo tazke. Druhu som mala naplanovanu, a to bolo super.
Dojdes rano s kabelou, a za chvilu mas babatko pri sebe. Ziadne kontrakcie nic. Nechcem to tu ospevovat, viem ze je prieodzeny porod lepsi, ale pokial su indikacie, planovana sekcia je super sposob porodu.

oblecenie99
29. júl 2025
@vandica

@vandica Veľa robí aj celkové nastavenie a psychika. Ja som presvedčená, že po druhej (po piatich rokoch) som mala intenzívnejšie bolesti, lebo mala bola tak viac do boku, aj tam ma tá jazva (kde už bola predchádzajúca) proste ťahala viac, ALE! znášala som to lepšie. Proste pri prvej akútna, strach o dieťa, zrazu všetko je ináč, bolesti. Asi sa tu ešte dajú nájsť moje vtedajšie príspevky, ako som sa dávala dokopy a bola vyhúkaná. No a teraz, som sa normálne cítila ako superžena, keď som sa zobudila po narkoze 🙈😃 uz som vedela, do čoho idem, čo ma čaká. A rýchlejšie som sa aj zotavila fyzicky.. Dokonca sa aj mala prisala, vedela som ju nejaký čas kojiť, syn bol prvý, on vôbec.

dettilv
29. júl 2025

@mata3312 ja som mala cisársky 2x a pohoda. 24h som samozrejme bola na jis a len som lezala. Samozrejme bolelo keď som na druhú deň vstala ale to bolo iba pár minút a potom som už normálne (opatrne) fungovala a mala som tam už aj bábätko. Doma som mala 2rocnu a manžel chodil normálne do roboty. Takže za mňa keď sa na to dopredu pripravis psychicky tak je to ok a hlavne keď si mala prvý pôrod taký tak choď radšej sekciou

reela
30. júl 2025

@rivini "sikovny porodnik ju vykonava tak, ze tie vrstvy tela uz ani nemusi prerezat"
Uz len ked si toto napisala, tak viem, ze si uplne mimo

ahhola
30. júl 2025

Ty si otehotnela ked malo babo 3.mesiace...preco,preboha❓

anonym_078cd3
30. júl 2025
@mata3312

@elz1920 ako som písala, ja by som si tým rada prešla ak by mal byť hladký priebeh, ale to nikto dopredu nevie 🙂 a bábätko nechcem zase ohroziť a zažívať niečo podobné. Ak sa môžem spýtať, deti sú v pohode, zdravé aj vývojovom a tak? Čítala som viacero príspevkov, kde mamičky hejtovali cisárske/ plánované sekcie , že je to pre bábätko veľká trauma, bývajú plačlivé, častokrát majú problém pridať sa a podobne. Že je to pre ne ako keby šok, že zrazu ho vytiahnu z tepla, tmy ako keď si prejde samo prírodnými cestami a pod. Ak si niekto prečíta, toto ma zaujíma celkom, či boli potom vaše deti " v pohode", kojenie, plače v noci aj v neskoršom období a pod. Ďakujem 🙂

@mata3312 ja som mala neplánovanú sekciu v 36 týždni, po 4 hodinách som už chodila a musela som sa starať o malého celú noc. vstávalo sa mi a chodilo prvé 2 dni ťažko, cez bolesť, ale na 3-4 deň som už ani nevedela, že som po operácii. čo sa týka malého, tak je to super dieťa. od 2 mesiacov mi prespal celú noc bez krmenia a to od cca 18:00 do 5-6 ráno, žiadne koliky, žiadne plače - dieťa za odmenu. teraz má skoro 6 rokov a stále je parádny 🙂

rivini
30. júl 2025
@reela

@rivini "sikovny porodnik ju vykonava tak, ze tie vrstvy tela uz ani nemusi prerezat"
Uz len ked si toto napisala, tak viem, ze si uplne mimo

@reela brucho sa v poslednych 10 rokoch „nereze“. Sekcia sa dnes vykonava standardne podla tzv. Misgav Ladachovej techniky, kde sa rozreze len prva vrstva, pokozka. Ta sa hoji rychlo. Zvysne vrstvy sa len roztiahnu tak, aby zostali nervy a tkaniva neporusene. Vysledkom je rychle hojenie a uz sa vacsinou ani nevyskytuje strata citlivosti v prvych tyzdnoch. Nastuduj si k tomu nieco predtym, ako tu zacnes utocis stylom „si mimo“. Sekcia je a zostane operaciou, no z vlastnej, dvojnasobnej skusenosti mozem potvrdit, ze rekonvalescencia je niekedy rychlejsia, ako po spackanom vaginalnom porode.

reela
30. júl 2025
@rivini

@reela brucho sa v poslednych 10 rokoch „nereze“. Sekcia sa dnes vykonava standardne podla tzv. Misgav Ladachovej techniky, kde sa rozreze len prva vrstva, pokozka. Ta sa hoji rychlo. Zvysne vrstvy sa len roztiahnu tak, aby zostali nervy a tkaniva neporusene. Vysledkom je rychle hojenie a uz sa vacsinou ani nevyskytuje strata citlivosti v prvych tyzdnoch. Nastuduj si k tomu nieco predtym, ako tu zacnes utocis stylom „si mimo“. Sekcia je a zostane operaciou, no z vlastnej, dvojnasobnej skusenosti mozem potvrdit, ze rekonvalescencia je niekedy rychlejsia, ako po spackanom vaginalnom porode.

@rivini aha, takze dieta vyjde len cez pokozku, co? A ta rozrezana maternica? A rozrezana podbrusnica?
Ako hovorim, si uplne mimo a nic skopirovane z internetu to nevyvrati

rivini
30. júl 2025
@reela

@rivini aha, takze dieta vyjde len cez pokozku, co? A ta rozrezana maternica? A rozrezana podbrusnica?
Ako hovorim, si uplne mimo a nic skopirovane z internetu to nevyvrati

@reela ja koncim…s tebou sa tu hadat. To, ako sa vykonava sekcia mi podrobne vysvetlil lekar, ktory ma operoval. Ziadna rozrezana podbrusnica-vlakna, fascie a svaly sa natahuju specialnou technikou, aby vznikol otvor, pre vybranie dietata. Bzw. maternica a tych 7 vrstiev sa preto uz ani kompletne nezosivaju, len zlepia a poposuvaju zhruba naspat. Ja ti tu nemusim vysvetlovat medicinske postupy. A je mi luto, ak si ty bola „rozbita“. Len tu prosim nenanucuj vsetkym, ako sa mali, alebo maju citit. MOJA skusenost je, ze som „rozbita“ nebola, mala som normalne, absolutne v pohode znesitelne bolesti. Lieky proti bolesti som potrebovala 4 dni a doma som ich uz zabudla brat, lebo mi naozaj bolo fajn. Samozrejme, ze som bola v „setriacom rezime“, no navarit obed a postarat sa o seba, aj dieta nebol vobec problem ani v prvych dnoch a po dvoch tyzdnoch mi uz nebolo nic. Na WC som bola este v tej vecer a odvtedy som normalne dvihala dieta, kojila dieta v sede a bola schopna ist do sprchy. A to niesom ziadna „hrdinka“, mam skor znizeny prah citlivosti. A ano, bola som stastna, prestastna a som si ista, ze toto nastavenie „v hlave“ s privalom oxytocinu (kojenie) a endorfinu (dieta) hralo velku rolu. Zena, ktora trpi postpartalnou depresiou to asi bude mat inak, rovnako ako taka, ktora je celkovo nastavena negativne. Nechapem, ze ti toto treba vysvetlovat🤷🏻‍♀️.

reela
30. júl 2025
@rivini

@reela ja koncim…s tebou sa tu hadat. To, ako sa vykonava sekcia mi podrobne vysvetlil lekar, ktory ma operoval. Ziadna rozrezana podbrusnica-vlakna, fascie a svaly sa natahuju specialnou technikou, aby vznikol otvor, pre vybranie dietata. Bzw. maternica a tych 7 vrstiev sa preto uz ani kompletne nezosivaju, len zlepia a poposuvaju zhruba naspat. Ja ti tu nemusim vysvetlovat medicinske postupy. A je mi luto, ak si ty bola „rozbita“. Len tu prosim nenanucuj vsetkym, ako sa mali, alebo maju citit. MOJA skusenost je, ze som „rozbita“ nebola, mala som normalne, absolutne v pohode znesitelne bolesti. Lieky proti bolesti som potrebovala 4 dni a doma som ich uz zabudla brat, lebo mi naozaj bolo fajn. Samozrejme, ze som bola v „setriacom rezime“, no navarit obed a postarat sa o seba, aj dieta nebol vobec problem ani v prvych dnoch a po dvoch tyzdnoch mi uz nebolo nic. Na WC som bola este v tej vecer a odvtedy som normalne dvihala dieta, kojila dieta v sede a bola schopna ist do sprchy. A to niesom ziadna „hrdinka“, mam skor znizeny prah citlivosti. A ano, bola som stastna, prestastna a som si ista, ze toto nastavenie „v hlave“ s privalom oxytocinu (kojenie) a endorfinu (dieta) hralo velku rolu. Zena, ktora trpi postpartalnou depresiou to asi bude mat inak, rovnako ako taka, ktora je celkovo nastavena negativne. Nechapem, ze ti toto treba vysvetlovat🤷🏻‍♀️.

@rivini len si mi potvrdila, ze o tom nic nevies. Dovi dopo

rivini
30. júl 2025
@reela

@rivini len si mi potvrdila, ze o tom nic nevies. Dovi dopo

@reela ja ti nemusim potvrdzovat absolutne nic. Len tu nesplietaj hluposti o tom, ako tu vsetky klameme, alebo sme zabudli, ake sme boli rozbite. Nemam rada, ak mi niekto hovori, ako by som sa mala citit, alebo ako som sa citila. Mozno si ty bola „rozbita“, neviem, je mi to jedno. Vela zien tu napisalo vlastnu pozitivnu skusenost, aby autorku povzbudilo. A ano, ak si k sekcii nieco nastuduje, najde si dobry lekarsky tim a pozitivne sa nastavi, je velmi vysoka pravdepodobnost, ze to pre nu bude tiez pozitivna skusenost. Vo svojom okoli nepoznam ani jednu zenu, ktora mala s planovanou sekciou zlu skusenost, ci zle spomienky. Ty si tu pokojne napis svoju skusenost a akceptuj skusenosti inych zien…

reela
30. júl 2025
@rivini

@reela ja ti nemusim potvrdzovat absolutne nic. Len tu nesplietaj hluposti o tom, ako tu vsetky klameme, alebo sme zabudli, ake sme boli rozbite. Nemam rada, ak mi niekto hovori, ako by som sa mala citit, alebo ako som sa citila. Mozno si ty bola „rozbita“, neviem, je mi to jedno. Vela zien tu napisalo vlastnu pozitivnu skusenost, aby autorku povzbudilo. A ano, ak si k sekcii nieco nastuduje, najde si dobry lekarsky tim a pozitivne sa nastavi, je velmi vysoka pravdepodobnost, ze to pre nu bude tiez pozitivna skusenost. Vo svojom okoli nepoznam ani jednu zenu, ktora mala s planovanou sekciou zlu skusenost, ci zle spomienky. Ty si tu pokojne napis svoju skusenost a akceptuj skusenosti inych zien…

@rivini zas nezavadzaj, ze pri sekcii sa rozreze len koza - absolutny blud!! Ani nevies, ze nieco take ako podbrusnica existuje a ides tu tarat, ze to "sa roztiahne"... no nie, musi sa prerezat: pokozka, podkozny tuk, podbrusnica, maternica. Tkaniva ako svaly a vazy sa vedia roztiahnut na stranu, ale aj to boli! Potom sa musia ligovat veny, ktore obklopuju maternicu, aby zena nerozkrvacala. To je tiez zasah do organizmu.
Ako hovorim, nevies, o com taras, ale najmudrejsia tu budes, lebo tebe doktorko vysvetlil pred tvojou operaciou 🙂

rivini
30. júl 2025
@reela

@rivini zas nezavadzaj, ze pri sekcii sa rozreze len koza - absolutny blud!! Ani nevies, ze nieco take ako podbrusnica existuje a ides tu tarat, ze to "sa roztiahne"... no nie, musi sa prerezat: pokozka, podkozny tuk, podbrusnica, maternica. Tkaniva ako svaly a vazy sa vedia roztiahnut na stranu, ale aj to boli! Potom sa musia ligovat veny, ktore obklopuju maternicu, aby zena nerozkrvacala. To je tiez zasah do organizmu.
Ako hovorim, nevies, o com taras, ale najmudrejsia tu budes, lebo tebe doktorko vysvetlil pred tvojou operaciou 🙂

@reela nerozumiem tej agresii. Uz tvoj prvy komentar, s pojmami „sracky“. Otazka autorky znela, aku skusenost mame s planovanou sekciou. A ty tu zmietnes vsetky odpovede tym „ze vsetky, ktore tvrdia, ze neboli rozbite, klamu“. To je pre teba tak tazke akceptovat skusenost ineho cloveka? Alebo mas naozaj taky problem respektovat, ze niekomu bolo aj po sekcii dobre😊? Co ta na tom tak stve?
Ved je to super, ze v 21. storoci sa medicina posunula tak, ze aj po velkej brusnej operacii uz pacientky mozu byt rychlo fit. Vobec nechapem, preco ta to tak stve..asi si mala velmi zlu skusenost, ked mas potrebu si tu takto vybijat zlost…

ronie338
30. júl 2025

Ja som mala z plánovanej akútnu, syn sa rozhodol ze už deň čakať nebude. Absolútne žiaden problém a to som rodila v noci a vsunuli ma medzi dva prirodzene pôrody. Strasne záleží od personálu. Ja som od začiatku vedela ze idem cisárskym, u mňa iná možnosť ani nebola, keď ma postavili hneď som čo najviac chodila, to je dôležité, normálne som fungovala v rámci možností. Prvé dva týždne doma bol aj priateľ a o jedlo sa nám starala svokra väčšinu času aby som ja nemusela variť co naozaj veľmi pomohlo, a to chodenie. Hneď vystreta aj keď bolelo ale neprepinala som sa po troške ale každú chvíľu, tlačila som malého ci na záchod po izbe alebo k oknu k stolu sa najesť a podobne. Sestra mala sekcie dve a druha ze bola lepšia ako prvá a druhu mapa tiež takú poloakutnu, bábo sa rozhodlo ísť po vzore staršieho bratranca deň skôr takže ráno sla miesto o 11 na príjem o osmeja poobede rodila. Ale ona napríklad nemala kontrakcie. Jej sa tiež nepúšťali prvý pôrod aj napriek vyvolavackam preto pri prvom pristúpili k sekcii a pri druhom už rovno hneď plánovali ani nechceli skúšať nič. Niektoré nemocnice až príliš tlačia na prirodzené pôrody a ohrozujú matku aj dieťa

mata3312
autor
30. júl 2025
@ahhola

Ty si otehotnela ked malo babo 3.mesiace...preco,preboha❓

@ahhola v prvom rade, dosť nemiestna otázka...v druhom rade, nemusela by som vysvetľovať, ale dobre. Štyri roky sme sa s manželom snažili o bábo, bola som na rôznych vyšetreniach a šanca otehotnieť bola dosť nízka, alebo bol by to skôr zázrak , takže sme šli na umelé oplodnenie, ktoré našťastie vyšlo. Takže prvé bábo je naozaj vytúžené a pri druhom s tým vzhľadom na moje gyn "vady" naozaj nikto nerátal. Takže nie, plán to určite nebol ale berieme to ako dar od boha , aj keď samozrejme na začiatku to určite nebude jednoduché, ale tešíme sa. Takže preto "preboha"

mata3312
autor
30. júl 2025
@ronie338

Ja som mala z plánovanej akútnu, syn sa rozhodol ze už deň čakať nebude. Absolútne žiaden problém a to som rodila v noci a vsunuli ma medzi dva prirodzene pôrody. Strasne záleží od personálu. Ja som od začiatku vedela ze idem cisárskym, u mňa iná možnosť ani nebola, keď ma postavili hneď som čo najviac chodila, to je dôležité, normálne som fungovala v rámci možností. Prvé dva týždne doma bol aj priateľ a o jedlo sa nám starala svokra väčšinu času aby som ja nemusela variť co naozaj veľmi pomohlo, a to chodenie. Hneď vystreta aj keď bolelo ale neprepinala som sa po troške ale každú chvíľu, tlačila som malého ci na záchod po izbe alebo k oknu k stolu sa najesť a podobne. Sestra mala sekcie dve a druha ze bola lepšia ako prvá a druhu mapa tiež takú poloakutnu, bábo sa rozhodlo ísť po vzore staršieho bratranca deň skôr takže ráno sla miesto o 11 na príjem o osmeja poobede rodila. Ale ona napríklad nemala kontrakcie. Jej sa tiež nepúšťali prvý pôrod aj napriek vyvolavackam preto pri prvom pristúpili k sekcii a pri druhom už rovno hneď plánovali ani nechceli skúšať nič. Niektoré nemocnice až príliš tlačia na prirodzené pôrody a ohrozujú matku aj dieťa

@ronie338 ďakujem za skúsenosť a súhlasím s tým personálom , ten je tiež podľa mňa dosť dôležitý. Manžel bude môcť byť s nami max mesiac, inak chodí na týždňovky, takže uvidíme, dúfam že dovtedy budem už pekne fungovať sama.

rivini
30. júl 2025
@mata3312

@ronie338 ďakujem za skúsenosť a súhlasím s tým personálom , ten je tiež podľa mňa dosť dôležitý. Manžel bude môcť byť s nami max mesiac, inak chodí na týždňovky, takže uvidíme, dúfam že dovtedy budem už pekne fungovať sama.

@mata3312 moj manzel mal rodicovsku 6 tyzdnov, no uz po 3 tyzdnoch som fungovala uplne normalne a bola by som zvladla byt s detmi sama. Babatko mi dovolili dat do satky po 14 dnoch. Konzultovala som to s gyn. Jedine starsie dieta som nedvihala, ale motivovala k tomu, aby chodilo same. No ani po vaginalnom porode sa k kvoli poklesu maternice neodporuca dvihat 6 tyzdnov nic tazsie ako babatko.

kika689
30. júl 2025
@mata3312

@kika689 ak sa môžem spýtať, z čoho ste mali také komplikácie že musela byť akútna sekcia?

@mata3312 strácali malého, mal slabý tep, ja som vracala a mala som horúčku 40, a už som omdlievala, museli rýchlo konať. 5.55 ma brali na operačku a 6:05 sa maličký narodil, chvalabohu je zdravý . Malý mal okolo krku dva krát šnúru, som rada že to všetko dobre dopadlo.

mata3312
autor
30. júl 2025
@rivini

@mata3312 moj manzel mal rodicovsku 6 tyzdnov, no uz po 3 tyzdnoch som fungovala uplne normalne a bola by som zvladla byt s detmi sama. Babatko mi dovolili dat do satky po 14 dnoch. Konzultovala som to s gyn. Jedine starsie dieta som nedvihala, ale motivovala k tomu, aby chodilo same. No ani po vaginalnom porode sa k kvoli poklesu maternice neodporuca dvihat 6 tyzdnov nic tazsie ako babatko.

@rivini tak super, snáď sa aj ja tak rýchlo zotavim a mala bude dovtedy ako tak chodiť🙂

mata3312
autor
30. júl 2025
@kika689

@mata3312 strácali malého, mal slabý tep, ja som vracala a mala som horúčku 40, a už som omdlievala, museli rýchlo konať. 5.55 ma brali na operačku a 6:05 sa maličký narodil, chvalabohu je zdravý . Malý mal okolo krku dva krát šnúru, som rada že to všetko dobre dopadlo.

@kika689 tak to ste si tiež zažili.. Hlavne že všetko dopadlo dobre, človek aj zabudne potom na tú bolesť a všetko keď je malé v poriadku

mata3312
autor
30. júl 2025
@dettilv

@mata3312 ja som mala cisársky 2x a pohoda. 24h som samozrejme bola na jis a len som lezala. Samozrejme bolelo keď som na druhú deň vstala ale to bolo iba pár minút a potom som už normálne (opatrne) fungovala a mala som tam už aj bábätko. Doma som mala 2rocnu a manžel chodil normálne do roboty. Takže za mňa keď sa na to dopredu pripravis psychicky tak je to ok a hlavne keď si mala prvý pôrod taký tak choď radšej sekciou

@dettilv super, ďakujem 🙂

majlo1234
30. júl 2025
@mata3312

@rivini tak super, snáď sa aj ja tak rýchlo zotavim a mala bude dovtedy ako tak chodiť🙂

@mata3312 urcite,pokial budes mat standsrdny priebeh operacie, das sa dokopy. Mas tam este aj externu motivaciu vo forme starsieho dietata, ani sa nenazdas a budes kmitat🤣 ja som po necelych dvoch tyzdnoch uz na vajku vozila starsieho, ale musim povedat ze som si zavolala po druhom porode domov aj mamu aj svokru na par tyzdnov na striedacku, aby mi ulahcili starostlivost o domacnost a viac som sa venovala detom a sebe ako po prvom