icon

Skúsenosti s pooperačným zotavením po cisárskom reze

mata3312
29. júl 2025

Ahojte, začínam posledný mesiac tehotenstva a posledné mesiace premýšľame nad plánovanou sekciou. Ja by som veľmi rada rodila prirodzene, no mám veľké obavy, pretože prvý pôrod bol zlý, dlho som sa neotvárala, nič nezaberalo a potom začali klesať bábätku ozvy a na cisársky už nebol čas, takže malú museli ťahať zvonom, tlačili na brucho a riadne nástrihli. Malú museli oživovať a hneď previesť do BA. Takže zážitok strašný. Bavila som sa aj s mojou gyn a na poslednej kontrole vravela že bábätko je ešte vyššie ako by malo byť a možno by vzhľadom na prvú skúsenosť šla cisárskym.

Obávam sa však aj toho, hlavne toho, že sa budem dávať dlho dokopy, doma mám ročné dievčatko a potrebujem fungovať čím skôr. Prosím napíšte vaše skúsenosti po cisárskom/ plánovanom cisárskom ( pretože je asi aj to rozdiel, či je to akútna sekcia a všetko sa robí v zhone, ako keď je niečo naplánované ). Ako dlho ste sa dávali dokopy? Dá sa ta bolesť potom zvládnuť skrz manipuláciu s bábätkom?

Budem vďačná za každú skúsenosť 🙏

ahhola
30. júl 2025
@mata3312

@ahhola v prvom rade, dosť nemiestna otázka...v druhom rade, nemusela by som vysvetľovať, ale dobre. Štyri roky sme sa s manželom snažili o bábo, bola som na rôznych vyšetreniach a šanca otehotnieť bola dosť nízka, alebo bol by to skôr zázrak , takže sme šli na umelé oplodnenie, ktoré našťastie vyšlo. Takže prvé bábo je naozaj vytúžené a pri druhom s tým vzhľadom na moje gyn "vady" naozaj nikto nerátal. Takže nie, plán to určite nebol ale berieme to ako dar od boha , aj keď samozrejme na začiatku to určite nebude jednoduché, ale tešíme sa. Takže preto "preboha"

@mata3312 mala som pocit, ze si si zbytocne "zavarila" a ukratila sa o 2 roky MD, ale tak ked to je ako pises, tak vela stastia🍀

katrin21
30. júl 2025
@rivini

@reela nerozumiem tej agresii. Uz tvoj prvy komentar, s pojmami „sracky“. Otazka autorky znela, aku skusenost mame s planovanou sekciou. A ty tu zmietnes vsetky odpovede tym „ze vsetky, ktore tvrdia, ze neboli rozbite, klamu“. To je pre teba tak tazke akceptovat skusenost ineho cloveka? Alebo mas naozaj taky problem respektovat, ze niekomu bolo aj po sekcii dobre😊? Co ta na tom tak stve?
Ved je to super, ze v 21. storoci sa medicina posunula tak, ze aj po velkej brusnej operacii uz pacientky mozu byt rychlo fit. Vobec nechapem, preco ta to tak stve..asi si mala velmi zlu skusenost, ked mas potrebu si tu takto vybijat zlost…

@rivini to , ako sa kto citi po velkej brusnej opwracii (tou cisarak je),je velmi individealne a reze sa 6 vrstiev a dolezite nie je,ako alsa rychlo citis fit,ale vo vnutri sa to hoji ovela dlhsie a netreba to zlahcovat..

katrin21
30. júl 2025
@kiki68

So mnou bola mamicka, ta mala par hodin predomnou porod, cisarak, v 39tt ukoncenom. Na dalsi den chodila a vsetko, obe sme mali deti na neo, len jej dieta doniesli skor. Hovorila, ze uz ma druhy cs, po 5 rokoch a pohoda. Ako dobre sa hybala a fungovala.

@kiki68 kazdy mame iny prah bolesti.. to je realita. Netreba na to zabudat.

katrin21
30. júl 2025
@mata3312

@elz1920 ako som písala, ja by som si tým rada prešla ak by mal byť hladký priebeh, ale to nikto dopredu nevie 🙂 a bábätko nechcem zase ohroziť a zažívať niečo podobné. Ak sa môžem spýtať, deti sú v pohode, zdravé aj vývojovom a tak? Čítala som viacero príspevkov, kde mamičky hejtovali cisárske/ plánované sekcie , že je to pre bábätko veľká trauma, bývajú plačlivé, častokrát majú problém pridať sa a podobne. Že je to pre ne ako keby šok, že zrazu ho vytiahnu z tepla, tmy ako keď si prejde samo prírodnými cestami a pod. Ak si niekto prečíta, toto ma zaujíma celkom, či boli potom vaše deti " v pohode", kojenie, plače v noci aj v neskoršom období a pod. Ďakujem 🙂

@mata3312 prosim ta , take bludy o vytuahnuti z tmy na svetlo a pod.to ani necitaj... spala mi trojmesacna celu noc. Staci?
To sa ti rovnako moze stat,ze je dieta placlive a ale spi skor po tazkom porode , navyse tam hrozi hypoxia a rozne problemy od vysokeho svaloveho napatia az po ine diagnozy... z tazkeho porodu . Cisarak je bezpecnejsi ak dieta nevies vytlacit.

katrin21
30. júl 2025
@vandica

@mata3312 mala som aj akútnu aj plánovanú. Po akútnej som sa dávala dokopy snáď polroka. A tie prvé týždne v noci k malému vstaval prvý muž dokedy som sa ja vykydala z postele. A o tých prvých dňoch v pôrodnici ani nehovorím, to bol des.
Po plánovanej som si v pôrodnici po 4 dnoch čupla aj som na moje počudovanie celkom v pohode vstávala z postele. Jasné tie prvé hlavne dva dni boli ťažké, ale potom to bolo stále oveľa lepsie. A keď som prišla domov som fungovala takmer ako keby som ani rezaná nebola. Keď som už bola doma, som za pár dní išla do obchodu kúpiť celý pakel dojčenskej vody, a predavačka (vedela že som po sekcii) pozerala na mňa ako puk, že či som sama, či mi to nemá odniesť do auta 😄
Za mňa fakt veľký rozdiel a sama som bola prekvapená ako som sa dala rýchlo dokopy po tej druhej sekcii.

@vandica aj ja som.bola fit po 2.sekcii rychlejsie ale obe boli akutne. Tak nie je rozdiel, skor sme boli pri prvej pokakanejsie, teraz sme uz vedelo do coho ideme.

mata3312
autor
30. júl 2025
@ahhola

@mata3312 mala som pocit, ze si si zbytocne "zavarila" a ukratila sa o 2 roky MD, ale tak ked to je ako pises, tak vela stastia🍀

@ahhola život sa nedá do bodky naplánovať a ten, kto si tym prešiel určite aj takuto neplánovanú "náhodu" neberie tak, že si zavaril. Ja dobre viem, že materskú budem mať kratšiu, ale je mi to úprimne jedno, ja takto nekalkulujem a beriem to tak, ako je. A úplne ma vytáčaju diskusie , kde sa niekto ocitne v podobnej situácii, že takto skoro otehotnie a pýta sa ostatných mamičiek či to zvládne, alebo si to ma radšej nechať zobrať. Keď som toto minule čítala, tak sa mi zastavil rozum ako niekto berie tehotenstvo ako samozrejmosť a dá si to "odstrániť" lebo momentálne mi to nevyhovuje. Takže tak, áno, celé tehotenstvo bolo náročné, hlavne posledné mesiace skrz starostlivosť o dcérku, ale nie som nejaká padavka a pre nieco sa to tak deje. Vždy sa človeku "naloží " toľko, koľko zvládne.

mata3312
autor
30. júl 2025
@katrin21

@mata3312 prosim ta , take bludy o vytuahnuti z tmy na svetlo a pod.to ani necitaj... spala mi trojmesacna celu noc. Staci?
To sa ti rovnako moze stat,ze je dieta placlive a ale spi skor po tazkom porode , navyse tam hrozi hypoxia a rozne problemy od vysokeho svaloveho napatia az po ine diagnozy... z tazkeho porodu . Cisarak je bezpecnejsi ak dieta nevies vytlacit.

@katrin21 preto som chcela vedieť reálne skúsenosti mamičiek a ako vždy, nájdu sa aj také , aj také prípady pri oboch typoch pôrodu.

mata3312
autor
30. júl 2025
@majlo1234

@mata3312 urcite,pokial budes mat standsrdny priebeh operacie, das sa dokopy. Mas tam este aj externu motivaciu vo forme starsieho dietata, ani sa nenazdas a budes kmitat🤣 ja som po necelych dvoch tyzdnoch uz na vajku vozila starsieho, ale musim povedat ze som si zavolala po druhom porode domov aj mamu aj svokru na par tyzdnov na striedacku, aby mi ulahcili starostlivost o domacnost a viac som sa venovala detom a sebe ako po prvom

@majlo1234 no to áno, to je motivácia, lebo ako sa poznám mne to nedá a budem sa jej chcieť normálne pekne venovať naplno. Tak dúfam, že keď sa tak nastavím, tak rekonvalescencia bude rýchla 🙂. Áno to si dobre spravila, že si si zavolala potom maminu, svokru. Mňa ubíja hlavne varenie, upratujem rada a keď mi niekto teraz vezme malú von tak neviem čo skôr, ale som šťastná že si to tuzoem dať konečne dokopy 😁

oblecenie99
30. júl 2025

Ja ti ešte napíšem, že naozaj sa nezlakni toho, ak sa prípadne budeš potom cítiť totálne rozbito. Áno, niekto bude tvrdiť, že pobehovala ako srnka už po pár hodinách, a aj takéto sa stáva, ale toto ber s rezervou, lebo je to skôr výnimka.

Mne dieťa ani tak skoro nedali na izbu na celú noc, a bolo to aj dobre, lebo jednak som sa potrebovala rýchlo dať dokopy, aby som mohla s malou fungovať, ale najmä kvôli koktejlu, ktorý som dostala (spinal plus uspatie) som sa zapotacala na chodbe ešte aj tretí deň PO, čiže žiadna sranda, ak sa to stane tak, že máš na rukách dieta. Takže keď nebudeš mať malé hneď pri sebe, ber to tak, že aj toto ma zmysel. Môžeš žiadať skôr, ak sa na to budeš cítiť. Resp. ak cítiš, že nie si vôbec že OK, kľudne popros sestričky, aby ti dieťa na pár hodín zobrali.

Čiže ak budeš mať pocit, že ťa prešiel vlak a že "ješkove oči, to čo je, ja nevstanem, neexist", tak aj toto je absolútne prirodzene a nie že začneš mat nejaké výčitky, či pochybnosti, že veď iné tu skackaju ako veverica. My sme boli teraz na sekcii až 4 ženy, tri tesne po sebe, jedna akútna po nás pár hodín a teda sme boli na Tom dosť rovnako: začiatky ťažké, ale potom to už pôjde, ani sa nenazdas, a kráčaš ako predtým 🙂 Dokonca keď pri mne zaparkovali mamičku, po sekcii, tak ona bola ešte v takom šoku, že sa aj rozplakala. Aj to je normálne. Druhá odmietala vstať, že ona to nedá, neexistuje, a či aj ostatné majú také bolesti, tak som jej odkázala cez rehabilitačnú sestru, že áno, máme, je to prirodzené, ale nech zatne zuby a postupne pomaly vstane, lebo prvé vstávanie je peklo (teda zvyčajne), ale všetky ďalšie už pôjdu lepšie. Čím skôr sa rozhýbe a, tým lespsie. Fakt, na ten cca tretí deň to už bude viditeľná zmena, uvidíš. Len buď trpezlivá. Ničoho sa neboj, bude to dobre. Ak budeš po nej na figu, kľudne sem napíš, poradíme, povzbudíme 😉

lucia147852
30. júl 2025

Veľmi dobre. Odkedy ma postavili som sa starala o dieťa. Mala som ho už aj predtým celý čas pri sebe, ale ja som bola na boroch. Po týždni som ani nevedela že dačo bolo. Po prirodzenom mám následky do dnes a prvé tri roky hrôza. Ale neviem či za taký krátky čas sa ti tu sekciu podarí vybaviť. Zlý prvý pôrod bohužiaľ u nás indikácia nie je

mata3312
autor
30. júl 2025
@oblecenie99

Ja ti ešte napíšem, že naozaj sa nezlakni toho, ak sa prípadne budeš potom cítiť totálne rozbito. Áno, niekto bude tvrdiť, že pobehovala ako srnka už po pár hodinách, a aj takéto sa stáva, ale toto ber s rezervou, lebo je to skôr výnimka.

Mne dieťa ani tak skoro nedali na izbu na celú noc, a bolo to aj dobre, lebo jednak som sa potrebovala rýchlo dať dokopy, aby som mohla s malou fungovať, ale najmä kvôli koktejlu, ktorý som dostala (spinal plus uspatie) som sa zapotacala na chodbe ešte aj tretí deň PO, čiže žiadna sranda, ak sa to stane tak, že máš na rukách dieta. Takže keď nebudeš mať malé hneď pri sebe, ber to tak, že aj toto ma zmysel. Môžeš žiadať skôr, ak sa na to budeš cítiť. Resp. ak cítiš, že nie si vôbec že OK, kľudne popros sestričky, aby ti dieťa na pár hodín zobrali.

Čiže ak budeš mať pocit, že ťa prešiel vlak a že "ješkove oči, to čo je, ja nevstanem, neexist", tak aj toto je absolútne prirodzene a nie že začneš mat nejaké výčitky, či pochybnosti, že veď iné tu skackaju ako veverica. My sme boli teraz na sekcii až 4 ženy, tri tesne po sebe, jedna akútna po nás pár hodín a teda sme boli na Tom dosť rovnako: začiatky ťažké, ale potom to už pôjde, ani sa nenazdas, a kráčaš ako predtým 🙂 Dokonca keď pri mne zaparkovali mamičku, po sekcii, tak ona bola ešte v takom šoku, že sa aj rozplakala. Aj to je normálne. Druhá odmietala vstať, že ona to nedá, neexistuje, a či aj ostatné majú také bolesti, tak som jej odkázala cez rehabilitačnú sestru, že áno, máme, je to prirodzené, ale nech zatne zuby a postupne pomaly vstane, lebo prvé vstávanie je peklo (teda zvyčajne), ale všetky ďalšie už pôjdu lepšie. Čím skôr sa rozhýbe a, tým lespsie. Fakt, na ten cca tretí deň to už bude viditeľná zmena, uvidíš. Len buď trpezlivá. Ničoho sa neboj, bude to dobre. Ak budeš po nej na figu, kľudne sem napíš, poradíme, povzbudíme 😉

@oblecenie99 jasne, ak by som sa cítila ozaj zle, tak určite by som neriskovala že sa malej niečo stane ak by som ju prenášala, alebo podobne. Ďakujem moc za rady, určite sa chcem hlavne nastaviť pozitívne, že to bude dobre,aj zotavovanie , ale uvidíme aká bude situácia. Ja si myslím že v tomto smere som silná, mám to možnosť porovnať však iba s vyberaním žlčníka , kde som sa pomerne rýchlo dala dokopy. Snáď budem ťa šťastná a bude to v pohode 🙂.

katrin21
31. júl 2025
@reela

@rivini "sikovny porodnik ju vykonava tak, ze tie vrstvy tela uz ani nemusi prerezat"
Uz len ked si toto napisala, tak viem, ze si uplne mimo

@reela ale naozaj je ten Mischgav Laddach setrnejsi... ja mam podozrenie,ze pred 9r v TT mi tak robili druhy cisarak,lebo oproti prvemu bolo divne,ze ma boleli na pohmat svaly priame brusne, na urobni pupka az...cize asi to roztahovali..ale fit som bola ovela skor a naozaj sa pri tom reze ovela menej...

anonym_efaf6d
31. júl 2025

@mata3312 ahoj, záleží ako vnímaš zotavenie....ja som 4 mesiace po sekcii, ale športovať ešte nemôžem. Zároveň bežné má uz vôbec nič nebolí.

lenkaaa25
31. júl 2025

@mata3312 neviem, kde chceš rodiť... Ale... Ja.som mala aj papier na sekciu a odmietli mi ju urobiť. Tak ťažko povedať, či budú v pohode s tým, že Ti ju spravia... Ale.drzim moc palce 🍀

snowflakenel
31. júl 2025

Nasledujuce rano na jiske, ked ta budu stavat na nohy je najbolestivejsi. Ale uklidnim ta,( ja osobne, ktorej vystreli tlak uz len pri odbere krvi , a som veeeelmi citliva na bolest)- tak som si pri vstavani ponadavala, jasne bolelo to ako rezna rana spojena velkou svalovicou....
AlE...com viac som chodila a vstavala cez bok z postele, tym to bolo lepsie.
Na druhy den po sekcii vecer som sla normal do sprchy. Dvihala som dieta, prechadzala sa po chodbe.
S klasickym porodom sa ta bolest neda porovnat....
Domov som prisla v pondelok, vo stvrtok som varila obed a o par dni na to som soferovala. Brucho bolelo, no nic strasne, asi ako pri ms a to tiez nie stale, len ked som prudko vstala akebo zrychlila tempo alebo ked som sa smiala. Ked vstavas alebo sa smejes, treba si rukou pritlacit na brucho a bolest prejde. Poradila mi to sestricka.
Mesiac po sekcii ma nebolelo nic....
Treba sa cim viac hybat.
Mala som celkovu anestezu.
Sili ma nejakym novym sposobom a rok po sekcii jazvu skoro nevidno....

anonym_27ed77
31. júl 2025

Ty môžeš rozmýšľať o plánovanej sekcii koľko chceš, ale konečné slovo majú v pôrodnici a myslím, že "zlá skúsenosť s prvým pôrodom" nebude dôvodom na plánovanú sekciu. No ale k otázke... Ja mám za sebou 3 sekcie. Prvá akútna, druhá taká ani nie plánovaná ani akútna (ako potermínovú ma hospitalizovali, dali vyvolávačku, ale prirodzený pôrod sa nespustil, tak mi spravili sekciu, ale nebolo to akútne) a tretia bola plánovaná. Zotavenie stále dobré, rýchle. Najhoršia bola druhá sekcia kvôli zrastom. Aj teraz som mala zrasty, ale boli na mňa na sále na to pripravení a bolo to poznať 🙂 Prvé postavenie náročné (ale už aspoň vieš čo ťa čaká).

mimir22
31. júl 2025

@mata3312 ja som mala akútnu sekciu. Bolesti rany obrovské. Bolest aj pri dojčení.
Postavili ma až na druhy deň po sekcii a to som rovno šla odpadnut kvôli tlaku. Chodila som potom zhrbena, nedalo sa mi dobre postaviť z postele a veľmi to bolelo prvé dni ale akonáhle ma postavili,malý šiel ku mne na izbu a starala som sa a aj dojcenie sa hneď rozbehlo. Jazva je viditeľná aj po vyše 2rokoch ale ináč nebol problém 🙂som rada,že pôrod dobre dopadol lebo som sa neotvarala. Nepostupujuci pôrod a našťastie syn aj ja sme zdraví,to je hlavne.

mimi3008
31. júl 2025

@mata3312 1. porod podobnw-klieatami, syncek nedychal, neplakal, sice ho neozivovali, ale museli predychavat a zahrievat. Ja som bola v broznom stave a zotavenie po klieatoch bola katastrofa, trvalo to velmi dlho. 2 porod - planovana sekcia, kwd mal 1.syn 2 roky. To zotaveniw bola uplna malina oproti 1.porodu. Prvych asi 10 dni mi trvalo, kym som sa dostala z lahu do sedu, resp do stoja, ale potom uz dobre. Po prvom porode by som urcite neriskovala dalsi prirodzeny porod

ninakajka
31. júl 2025

@mata3312 ahoj, tak ja som mala dva prirodzene porody a treti cisarskym.
Moja skusenost, z cisarskeho som sa tazko spamatavala, mala som ho nakolko dcera bola KP, na druhy den po cisarskom som sa skoro zblaznila od bolesti, nevedela som sa postavit, boleli ma rebra, nebola som schopna sa starat o dceru, na kontrolnom sone zistili, ze sa mi v bruchu spravili dva hematomy a ze ak sa do druheho dna zvacsia, idem okamzite na dalsiu operaciu. Nastastie sa nezvacsili. Ale domov ma pustali s tym, ze pridem o tyzden na kontrolu a vdaka tomu som chodila stale do nemocnice na kontroly ci sa hematomy zvacsuju, alebo su rovnake alebo sa same vstrebavaju. Stehy, ktore mali same vypadnut mi same nevypadli a ako bonus som o necely mesiac skoncila opatovne v nemocnici s hlbkovym zapalom jazvy po sekcii.
Ten prvy mesiac som da sa povedat ani pri dcere nefungovala, a zial tym ze som nebola schopna ani v nemocnici po porode sa o nu starat som nekojila, mala problem sa prisat a ked som so zapalom skoncila v nemocncnici som sa uz kojit ani nepokusala.

jankaa26
31. júl 2025
@anonym_e7f49e

Nie moja osobna skusenost, ale kamaratka bola na planovanom cisarskom pred mesiacom, a teda prve dni nebola schopna sa postavit, chodit a ani starat sa o dieta. A to je mlada zdrava zena, dieta bolo malez nijake vyrazne komplikacie neboli. Povedala, ze keby nemaju rodinnu izbu s manzelom, nedokaze sa postarat. A vraj nechape vsetky tie reci aky je cisarak uzasny.
Ale vies jak, tak ako pri prirodzenom. Sto ludi, sto skusenosti, sto roznych vnimani.

Drzim Ti palce.

@anonym_e7f49e ja som tiez nechapala ako vsetci rozpravaju ze na druhý den po sc behali jak srnky. Neverila som tomu. Lebo ja som po prvej umierala,neskutocne bolesti,rekonvalescencia mesiace. No a teraz v maji som mala druhu sc a to bola jedna bomba. Tisíc a jedno. Cítila som bolest ale minimálne, rozchodena rychlo, doma som uz fungovala bez problémov. Takze uverila som uz aj ja tym, o ktorych som tvrdila ze si vymyslaju. :😀

anonym_53eb01
31. júl 2025

Plánovaná sekcia, dvojičky. Každá máme iný prah bolesti, niektoré asi by hneď na druhý deň piekli koláče a umývali okná ale pre mňa to bola doposiaľ najhoršie bolesť. Vďaka Bohu že manžel bol so mnou na izbe aj po pôrode až kým sme nešli domov. Sekcia bola o 8 ráno a na nohy som sa postavila o 5 ráno nasledujúci deň. Keď som sa prvé postavila tak musela som si sadnúť, hrozné tocenie hlavy. Prešla som po svojich do izby. Nasleduje hodiny boli najhoršie, o deň dva už to bolo lepšie a lepšie. Prvé dni mi manžel pomáhal aj na wc, obliecť sa atď. Bábätká sme mali pri nás na izbe, tam som musela fungovať, ale aj manžel išiel na 100%. Sekcia bola v piatok a v nedeľu už som zvládla prejsť po celom oddelení šestonedelia. Snažila som sa veľa veľa chodit. Sj keď prvé dni boli strašne chvalabohu rýchlo som sa zotavila si myslím.

mirka30111987
31. júl 2025
@mata3312

@elz1920 ako som písala, ja by som si tým rada prešla ak by mal byť hladký priebeh, ale to nikto dopredu nevie 🙂 a bábätko nechcem zase ohroziť a zažívať niečo podobné. Ak sa môžem spýtať, deti sú v pohode, zdravé aj vývojovom a tak? Čítala som viacero príspevkov, kde mamičky hejtovali cisárske/ plánované sekcie , že je to pre bábätko veľká trauma, bývajú plačlivé, častokrát majú problém pridať sa a podobne. Že je to pre ne ako keby šok, že zrazu ho vytiahnu z tepla, tmy ako keď si prejde samo prírodnými cestami a pod. Ak si niekto prečíta, toto ma zaujíma celkom, či boli potom vaše deti " v pohode", kojenie, plače v noci aj v neskoršom období a pod. Ďakujem 🙂

@mata3312 ja som mala 2x prirodzený úplne v pohode a tretí musel byť cisársky plánovaný a teda myslím že je to oveľa lepšie a pohodlnejšie 😊 a menej bolestivé.

nataliik
31. júl 2025

@mata3312 mala som dva planovane cisarske a bolo to v poriadku. Prvá sekcia lepšia, tam ma naozaj nič nebolelo, vstala som na druhý deň a fungovala normalne, len pri niektorých pohyboch trochu ťahalo tu kožu a to bolelo. Druhá tam som mala dosť bolestivé stahovanie asi 10 hod po sekcii, ale už keď som vstala na ďalší deň bolo to o dosť lepsie. Ano bolelo to, ale dalo sa zvladnut a doma som už fungovala normálne.
Hlavne sa ozaj hýbať.
S korením som nemala problém ani pri jednej, mlieko nabehlo na 3 deň a kojila som 2r. Koliky ani uplakanejsie neboli.

anonym_20d401
31. júl 2025

@mata3312 tiež som mala plánovaný,veľmi dobre sa mi všetko zahojilo,domov ma pustili na piaty deň a fungovala som hneď v domácnosti.S tým rozdielom,že ja som nemala doma ďaľšieho drobca o ktorého sa treba tiež starať🙄

tbd
31. júl 2025

@mata3312 prvé akútna sekcia, bola som fit pomerne skoro, jasne, že rana bolela, je to operácia, a za čerstva sa musíš starať o dieťa. Že má nič nebolí, akoze fakt, že žiadny druhotny náznak bolesti, som si uvedomila hned po šestonedelí. Druhé dieťa plánovaný cisársky, rok a 7 mesiacov po prvom, tam ta prvotná fáza hojenia a bolesti bola dlhšia, ale akoze za mňa nič hrozostrašné, čo by sa nedalo zvládnuť. Keď som sa stavala na nohy, bolo to dlho také pálenie, ja som sa stále bála aj v nemocnici, že sa mi ta rána otvorí a roztrhne, ale sestricky ma uistili, že to je len pocit, že naozaj sa nemusím bať, že by sa to stalo.
Muž nebol ani doma, že by mal nejakú dovolenku, voľno, normálne chodil do práce, žiadnu pomoc som nepotrebovala ani s prvým ani s druhým, ani s oboma naraz. Nemal mi vlastne ani kto pomáhať. Svokrovci už nebohí a rodičia moji ďaleko. Ta bolesť je dosť individuálna. Mňa skôr trápila bolesť hlavy. Pri prvom neskutočná, lebo ma skoro stavali na nohy, nevedel som čo a ako,a aj som nadvihla hlavu, keď som mala ešte lezat- to sa nesmie. Pri druhom som si vydupala, že stavať na nohy sa budem až večer,12h po cisárskom.

antolik7
31. júl 2025

Ja som mala prvu akutnu v celkovej anestéze a v nemocnici sme boli až 5 dní kvoli malej a keď som prišla domov bolo to prvý deň hrozné. Vkuse som revala každý pohyb bolel ale na další den to už bolo v pohode 🙂 Druhá sekcia bola plánovaná a mala som spinal a to bol masaker. Bolesti veľké a ešte väčšie postpunkčné bolesti takze som bola odrovnaná na skoro mesia a aj jazva sa mi veľmi zle hojila a hnisala mi. Tretiu sekciu by som už nechcela ani za nič. Ale ja mám zas dosť nízky prah bolesti 🙂

silvicka247
31. júl 2025

@mata3312 postavia ta po 12 hodinach aspon na Ba Antolskej je to tak. Pomoc od sestriciek a personalu necakaj daju ti dieta hned ako vies chodit a staraj sa. Doma som fungovala cca normalne za dva tyzdne tak ze som vedela napr. uz aj povysavat. Na zaciatku mi vela pomahal manzel. PS: doma ma vtedy cakalo 1,5 rocne dieta 🙂 Nechcem strazit ale po zlej skusenosti s prirodzenym by som asi isla do cisarskeho. Prezit to prezijes a rekonvalescencia verim ze bude dobra. Drzim palce, ale teda bolest je to riadna hlavne prve postavenie. Ja som vacsiu bolest zatial v zivote necitila.

tbd
31. júl 2025

@mata3312 a inak, podľa mňa najhoršia bolesť z toho celého, bolo aj tak sťahovanie maternice. Že sa nevieš nejak uložiť, upokojiť trocha, schulit sa do klbka 😃 proste ležíš na chrbte a ono to boli, a si rada, že zaspíš a nejako to prekonas. Prvy pôrod bol fest náročný, rodila som 22h, total vycerpana, skončilo to sekciou, hned ako malú vybrali o 4 ráno a ako ma previezli na izbu, tak som v tej sekunde zaspala a zobudila som sa o pol 10 a vôbec ma ta maternica nebolela, asi som to nejako prespala 😃ale druhá sekcia plánovaná, bola o 8 ráno, a tak som bola čulá po sekcii, a to bola teda za mňa najhoršia bolesť, to zavinovanie maternice.
A ta bolesť po sekcii je naozaj tak, že každý deň je to výrazne lepšie a lepšie.
My ti tu môžeme dať len svoje názory a príbehy, je to naozaj individualne. Ak si mala zlý prvý prirodzený pôrod a bojíš sa ho, nemáš sa čoho báť pri sekcii.
Napr ja, by som do prirodzeneho porodu nikdy už nešla po svojej skúsenosti z pokusu o prirodzený.
Komplikácie a zle zotavovanie môže byť ako pri prirodzenom, kde ťa nástrihnu až po riť a máš problémy sama so sebou roky, rovnako aj pri cisárskom, kde hrozí infekcia, zle hojenie jazvy atď...
Rozhodni sa ako tebe najlepšie vyhovuje, držím ti palce ❤️

00kvetinka00
31. júl 2025

Ak ta zlozi aj migréna budeš to zvládať asi horšie.

Ja zvládam v celku bolest ok. Aj sa hojim.
Po 12h ma vstávali (plánovaný spinal) po 72h som sla domov.
Jazva boli to klamať nebudem treba ju vetrať a leginy som nosila také na tehu bruško a gumu co najvyššie co sa dalo.
Inak som fungovala pohode (nekojila som-moje rozhodnutie) ked trebalo par krát som si dala lieky od bolesti nech mam kľudne noc ( dieta jedlo o 21 a spalado 3rana .... tam sa najedla a posledným potiahnutim fľaše spala až do 8 rána.... takze mala som vnoci xas oddýchnuť aj sa zotavit)
Po mesiaci som sla na sono a maternica bola ako by som nerodila nebyť vonkajšia jazva nik nevie ze som rodila.
Uz v pôrodnici 3den som mala jazvu ukazkovu ešte sa na mna mladý medici chodili kukať ze taku jazvu málokedy vidia.

Každý je ale iný niekto umiera pri migréne niekto to nerieši a je. Hlavne je sa hýbať no nepreháňaj to ja som sla s pôrodnice rovno na nákup lebo som bola hladná ako vlk🤣 a bolo 23.12 a ja v chladničke nemala šalát tak som ukecala chlapa na nákup.

barbs24
31. júl 2025

Mam za sebou 4 sekcie, po 24 h ked ma postavili na nohy som stale od prvej chvile fungovala ale s velkymi bolestami. Nie je to prechadzka ruzovou zahradou, a kto tvrdi ze sekcia je nic, musi klamat. s liekmi ktore davaju po operacii v infuziach je to celkom fajn, ale ked uz nie su, je to celkom narocne. Po dvoch prvych som bola po cca 10 dnoch koro bez bolesti, pri tretej a stvrtej to uz bolo horsie, ale vsetko sa da vydrzat. Drzim palce, nech sa rozhodnes akokolvek 🙂