icon

Skúsenosti s užívaním antidepresív. Oplatí sa ich začať brať?

1. mar 2025

ahojte, viem ze je tu tych tém na ad asi viac, len chcem vediet vas nazor a skusenosti s ad, preto by som poprosila aby pisali tie ktore ich realne užívali alebo užívajú. mam 25 rokov, ked som mala 20 mala som prvy panicky atak… následne úzkosti, vtedy som nevyhladala psychológa ani psychiatra, brala som len voľnopredajne lieky … vtedy som sa z toho sama a celkom rychlo zotavila, mozno do dvoch mesiacov od toho ataku som bola zas v normalnom zivote … uplne som to nechala za sebou a zila normalny zivot .. no pred rokom som z nicoho nic dostala o5 silný panicky atak kde som skoncila az v nemocnici… bolo to velmi silne, potom sa mi ataky opakovali pravidelne, odisla som z prace, mala som hrozne úzkosti a bolo mi strasne. Nebola som schopna normálneho zivota .. bojovala som s tym sama a dufala som ze to prejde tak ako to preslo vsetko vtedy pred par rokmi .. no nepreslo a preslo to do panickej poruchy .. mala som aj par sedení s psychiatrickou, no mala som pocit ze mi to nepomaha .. pred par mesiacmi som nastúpila opäť do prace pretoze som si nemohla dovolit byt doma… ad som brat nechcela, chcela som da z toho vyhrabať sama a snazila som sa robit vsetko pre to, cvicit, vela som si o tom študovala, snazila som sa nebyť zavreta len doma … ale v tej praci som potrebovala lexaurin, bez neho by som to nezvladla … nebrala som ho pravidelne, len ked mi bolo uz extrémne zle… mozno pred mesiacom, mesiacom a pol som navsivila psychiatricku lebo som mala pocit ze uz fakt nežijem len prežívam zo dna na den … predpísala mi antidepresíva paretin+xanax … povedala som si ze Okej, pojdem do toho ved uz nemam co stratit … nezacala som to brat, pretoze sa mi prave vtedy ked mi ich dala zacalo ako keby “prilepsovat” … vobec niesom na 100% fit, ale pred tym som si musela dat ten lexaurin aj par krat do tyzdna, teraz som si ho uz mesiac vobec nedala … nejak som sa naucila zit bez toho… a viem fungovat aj v praci … ale proste vadi mi ze niesom 100percentna … stale s tymi úzkosťami bojujem, len mam pocit ze sa to trosicku samo zlepšilo .. preto teraz uvažujem, mam zacat brat tie ad, alebo mam este pockat a bojovat s tym sama, ci sa to náhodou neda dokopy aj bez nich? Uz je to rok co niesom taka aka som bola, ten panicky atak mi obrátil cely zivot … ist do tych ad alebo to skusit bez nich? Ake s nimi mate skusenosti ? Zabrali vam? Dakujem

henii
1. mar 2025

A lekár povedal čo? Tu ti nedá nikto relevantnú odpoveď, pretože nikto nepozná tvoj zdravotný stav, ako tvoj lekár. To že tu napíšeš nejaký príbeh je fajn, ale my nevieme či je celý alebo pravdivý. A myslím, že nikto z nás tu ani nie je kompetentný odpovedať.
Preto, sa neraď ohľadom svojho zdravotného stavu na modrom koňovi ale s lekárom.
10 ľudí ti tu povie že užívaj a 10 že neužívaj, potom spravíš čo?

andrejka1974
1. mar 2025

Ja by som na tvojom mieste snažila neísť do liekov skús sa na niečo zamerať nájsť si nejakú zábavu koníček

mia_von_prag
1. mar 2025

Bojuješ s tym roky a teraz čakáš nejaky zázrak, že sa to zlepší. Ono to je vždy raz hore, raz dole.
Keď ta to dokáže vyradiť z pracovného života, tak to vyzerá celkom vážne.
Prečo sa brániš liekom? Kvalita života by sa vyrazne zlepšila. Hľadáš pomoc u psychiatra a keď ti dá riešenie - lieky, tak si robíš po svojom.
Na modrom koňovi žiadnu inu zázračnú radu nedostaneš, ktorá tvoje úzkosti vyrieši.
Tiež som mala úzkosti a dostala som lieky. Ľutujem, že som ich nezačala brať skôr.

bielasovicka
1. mar 2025

Keď ti lekár dal lieky tak ich ber a nevymyslaj. Takto sa ti len zhorší stav.

guudy
2. mar 2025

Zjavne ti nestacila skusenost posledneho roka, ked takto vymyslas.
Pri zapale pluc budes tiez riesit, ci predsalen nepockat s atb, co ak ten zapal prejde aj sam???
Podobne ako @mia_von_prag som len lutovala, ze som AD nezacala brat skor…

ronie338
2. mar 2025

Zlepšuje sa to lebo je krajšie počasie a ide leto, je viac slnka, dlhší deň. Na zimu sa to opäť zhorai. Užívam paretin 7 rokov, nemam žiadne vedľajšie účinky beriem jednu rano, ak by som nepotratila v novembri brala by som len pol tabletky, tak ako posledne 2 roky, teraz do marca celú, potom polku opäť. A nepotratila som pre lieky, jedného 2rocneho mam už doma a cele tehu som brala paretin a on je úplne v poriadku. Keď sa to tak dlho ťahá nepomozes si sama

autor
2. mar 2025

@ronie338 dakujem, a ake mas skusenosti s tym paretinom? Zabral ti hned ? Nemala si ani na zaciatku nejake nežiadúce účinky ? Si s nim spokojna ?

ronie338
2. mar 2025

No ja som ho brala keď mi začali a aj so xanaxom čiže som 2 týždne skoro cele prespala, po asi mesiaci už som cítila väčšie zmeny a zlepšenie. Inak žiadne vedľajšie účinky som nemala, po 3 mesiacoch som bola spať v práci na plný úväzok a zvládala som tu super. Občas ešte sa objaví atak ale teraz už som tak nastavená ze mi stačí magnézium a dýchať. Na začiatku som si pomáhala so xanaxim polkou z 0,25g