icon

Skúsenosti s užívaním Escitalopramu po troch mesiacoch

15. jan 2025

Ahojte, najde sa nejaka dobra dusa, co uziva tento liek a vie sa porozpravat, resp poradit?

Uzivam 12 tyzden Esc na Panicku poruchu a uzkosti. 10mg. Stav sa zlepsil, povedala by som tak o 70%. Avsak stale to nie je “tip top”. Trapi ma uplne vymiznutie pocitov, akoby ma nic nebavilo. Tu a tam este strach, bezdovodny. Taka anhedonia. Rovnako sexualna oblast, problem. Strasne zive sny. Neviem, ci je toto okej, alebo volat lekarke o zdvihnutie davky. Ak mam obetovat len to dlhsie dosiahnutie orgazmu, ktory je slabucky, tak to je to najmenej. Skor ma trapi, ci su to spravne lieky. Ci niekde niesu nejake, co by mi zabrali na 100%. Ci niekomu skutocne AD zabrali tak, ze doslova nevedel, ze ich berie a bol z neho hippy happy stastny clovek. Je mi jasne, ze robota z cloveka neurobia a aj zdravi ludia maju tazsie dni. Na druhej strane viem, ze SSRI su z tych “slabsich”. Ze ine uz okrem serotoninu ovplyvnuju aj dopamin a podobne.
Alebo nevymyslat, byt vdacna a nechat liekom toho pol roka?
Dakujem.

michaella24
15. jan 2025

A psychiater čo hovorí? Ja som eliceu užívala, ale v "spolupráci" s iným liekom. Už si nespomínam ako dlho to trvalo, ale bolo to fajn. Chodila som zároveň aj na terapie, neskôr sme eliceu dali von. Sexuálna oblasť môže byť problém, ak myslíš, že sa ti znížilo libido, to je normálne pri užívaní antidepresív. Žiaľ, je to vedľajší účinok. Živé sny som mávala, aj mávam. Pred tehotenstvom som bola viac "stabilizovaná" psychicky ako teraz. Treba sa poradiť s lekárom, ak sa ti niečo nezdá a povedať o svojich pocitoch.

guudy
15. jan 2025

Urcite sa ozvi psychiatrovi a ries to s nim. Je bezne, ze uplne vyhovujuce nastavenie liecby chvilu trva. Bud ti dvihne davkovanie, alebo prida iny liek. A bude ti lepsie😊
Mam podobnu skusenost s Escitalopramom, mne nasadila po 2 mes dr Trittico a odvtedy je dobre.

ada_alica
15. jan 2025

Ja užívam Citalopram je to veľmi podobné (vraj) myslím,že 10mg je veľmi slabá dávka, sex katastrofálny bol istú dobu potom to prešlo. Na tvojom mieste kontaktujem lekára.... možno ti treba zmeniť liek nielen zvýšiť dávku

autor
15. jan 2025

@ada_alica Osobne si myslim, ze liek je relativne dobry, vyssia davka by to mozno spravila. Kontaktujem lekarku, zaujimali ma aj skusenosti inych. Nerada by som sa stala otrokom skusania novych a novych liekov a stale zacinala odznova. Dost zle som reagovala aj na Neurol.

autor
15. jan 2025

@michaella24 Dakujem 🙂 Na terapiu chodim od zaciatku, psychologicka je skvela.

michaella24
15. jan 2025

Tak elicea/escitalopram je na trhu už nejaký čas, ale proste každý liek môže fungovať ako pokus- omyl. Každej z nás sadne niečo iné. Nežiaduce príznaky sú prítomné tie dva až štyri týždne po začiatku liečby, ak sa nič nemení, treba hovoriť s lekárom. Ja som už teda "ostrieľaný pacient". Veľakrát som odmietla lieky s tým, že jednoducho mi zhoršujú stav a odmietam v tom ďalej pokračovať.

Každý liek potrebuje svoj čas. Držím palce v terapii, je to dôležitá súčasť liečby ❤️

zobaka
15. jan 2025

Ahoj, beriem Escitalopram, vyskusala som asi vsetky druhy ad na sr a jedine ten mi ako tak zabral, momentalne cakam na ucinok, mam relaps po roku (bez ad) mala som aj tie dopaminove, ale priserne mi zvysovali uzkost, to sa nedalo vydrzat, takze opat SSRI. Zive sny robi Escitalopram, cim vyssia davka, tym horsie, co sa tyka sexu, ked si organizmus zvykne na liek aj v tej oblasti sa to zlepsi

autor
16. jan 2025

@zobaka Ahoj, dakujem. Ja som ine neskusala, toto su moje prve, pevne verim, ze ine nebude treba, oni vlastne sadli dobre, no len, mam pocit, ze 15 mg by bolo ovela lepsie. Par neziaducich sa da prezit, dokonca aj tie divoke sny 😁 Ale tak zase, lekarka mi povedala ze je dolezity trend, teda, ci je cloveku naozaj lepsie, alebo horsie. A mne je lepsie.

houskan
19. mar 2025

Ahoj, přibrali jste po escitalopramu? Nebo to nrma na hmotnost vliv? Dekuji