Skúsenosti s vlhkou formou degenerácie makuly
Ahojte,
mojej babke bola diagnostikovaná vlhká forma degenerácie makuly a zároveň tzv. sekundárny sivý zákal. Pôjde ešte na nejaké dovyšetrenia.
Amslerovu mriežku zatiaľ vidí normálne, akurát, že ma problém čítať bez svetla a celkovo jej videnie je take "tmavsie".
Je jediný človek, ktorého mám a hodne sa bojím toho, čo bude keď oslepne úplne. Aké máte skúsenosti prosim?
Ďakujem
Predpokladam, ze babka navstevu metabolicko-cievnu ambulanciu na nejakom ocnom odd ci klinike
Bude chodit na pravidelne kontroly a aplikaciu liekov priamo do oka, liecba sa snazi spomalit cely proces ochorenia
Laicky odpovedam
- Sekundarny sedy zakal- nejedna sa o sivy zakal ako taky, ten uz babka nema kedze absolvovala operaciu sedeho zakalu a jej sosovku vymenili na umelu, niekedy sa stane, ze ta sosovka sa skali znova, co nasledne vie vyriesit niekolko minutovy nebolestivy zakrok laserom najcastejsie v mieste kde absolvovala aj prvotnu operaciu sedeho zakalu
@taktotedanie ďakujem moc a myslite, ze jej to pomôže?
Injekcie spomalia proces choroby, vyliecit nevylieci ale predlzi moznost videnia
Sekundarny sedy zakal sa poriesi laserom a v pohode
Injekcie spomalia proces choroby, vyliecit nevylieci ale predlzi moznost videnia
Sekundarny sedy zakal sa poriesi laserom a v pohode
@taktotedanie ďakujem🙂)))

Predpokladam, ze babka navstevu metabolicko-cievnu ambulanciu na nejakom ocnom odd ci klinike
Bude chodit na pravidelne kontroly a aplikaciu liekov priamo do oka, liecba sa snazi spomalit cely proces ochorenia
Laicky odpovedam
- Sekundarny sedy zakal- nejedna sa o sivy zakal ako taky, ten uz babka nema kedze absolvovala operaciu sedeho zakalu a jej sosovku vymenili na umelu, niekedy sa stane, ze ta sosovka sa skali znova, co nasledne vie vyriesit niekolko minutovy nebolestivy zakrok laserom najcastejsie v mieste kde absolvovala aj prvotnu operaciu sedeho zakalu