Skúsenosti so psychológom
Ahojte, aké máte skúsenosti so sedením u psychológa? Mám problémy, z ktorých sama neviem von. Zatiaľ som skúšala len online psychologickú pomoc, ale nepáčilo sa mi to. V podstate mi len "pritakávali" s vetami "chápem vašu situáciu", "je prirodzené, že cítite to a to" "rozumiem, že by ste chceli to a to"... Jednoducho len také ujistenia a prišlo mi, že sú to ako keby naučené vety. Vyskúšala som tak troch psychológov, ale rovnaký scenár. Chcela by som ísť osobne k psychologičke (to je aj tak asi naj), ale mám strach, že to bude rovnaké. Je to bežná prax a funguje to proste len tak, že sa človek vykecá a dostane nejaké slová pochopenia?
Je to o tom, ci si s danym clovekom sadnes. A aj o tom, ze jedno sedenie vacsinou nestaci. Jednak sa vykecias, jednak ta usmerni a mozno ti poskytne iny pohlad na vec, lebo clovek je velakrat zacykleny v tom svojom, a preto nevidi cestu von.
Nie každý psychológ je dobrý psychológ... Pozri si recenzie, odporúčania, ale ani tak nemusí byť odborník..
v prvom rade hladaj psychoterapeuta. ich zoznam najdes tu: https://psychoterapeuti.org/sps/stranka/psychot...
precotaj si clanok na mojom profile- je tam blizsie popisane co a ako. no a zalezi aj od smeru terapie akym pracuje konkretny terapeut… niektore su take cca ako pises o podpore a “pritakavani”, ine su viac o praci na sebe, konstruktivnom hladani rieseni
Ahoj, detto u mna, asi 20 sedení u psychológa a nič 🤷🏼♀️
Teraz chodím ku terapeutke, tá pochopí, poradí, dá názor, zamna topka 🎉👌👏
Som chodila pomaly 3 roky,az som dostala nejaku tu radu a vysvetlenie samej seba. :D
Ďakujem všetkým ❤ Tá, ku ktorej by som sa chcela objednať je "klinický psychológ a psychoterapeut", má dobré recenzie. Ja chápem, že to chce určite viac sa spoznať. Som pre toho psychológa cudzí človek a neočakávam, že po pár vetách (zvlášť ak moje problémy sú dlhodobé a zamotané) mi bude vedieť pomôcť. Ale zároveň by som očakávala od odborníka viac ako len opakovanie viet, že ma chápe. Nemyslím to v zlom, ale... 🤷♀️ Ja sa +- v tom istom točím veľmi dlho, roky. Najskôr som sa to snažila riešiť sama, čítala si psychologické články, knihy, potom som vyhľadala aj to online poradenstvo a osobné sedenia u psychológa beriem ako takú "poslednú možnosť". Tak asi preto mám taký strach, že zas to bude len o mojom vyrozprávaní a nič z toho....
klinicky psycholog a zaroven psychoterapeut je spravna volba. drzim paste 🙂
dobry psycholog neradi, nehodnoti, nemoze s vami zacat nadavat na vas "posrany" zivot pripadne krittizovat zlych ludi vo vasom okoli...umoznuje Vam abreakciu, vyrozpravanie sa a ak chcete nieco zmenit, zacat musite sama, nikto zo ta vas neurobi. suhlasim s dori2, vyhladajte psychoterapeuta - a nezabudnite ze jeho hlavna uloha je vas pocuvat a davat vam otazkami zrkadlo aby ste si sama zodpovedali na vase otazky, moze vas len jemne viest tak aby ste nepreslapovali na mieste...potom je dobre aby ste si vybrali cloveka, kt s vami bude rezonovat (napr ak mate problem so starsimi zenami tak mozno zistite ze vam taka zena v terapii nesadne/mozno prave preto sadne a pod). a psychoterapie su rozne, od takych uplne indirektivnych (humanisticke/gestalt terapie, az po direktivne vedenie tybu KBT, orientovane viac na minulost psychoanalyticke alebo skor na aktualne riesenie problemov typu systemicka terapia. preto ked to na 1.x nevyjde tak nevesajte hlavu
...a este keby ste sama robili ako online psycholog, ako by ste asi vyjadrili tu podporu cloveku? boli by ste originalnejsia?...prave to osobne stretnutie ma silu, s neverbalnou komunikaciou, online je to dost narocne realizovat, aby to malo efekt.
Treba dlhodobo chodit a urcite pomoze.Musite sa spoznat ona pochopi tvoje vzorce spravania ako myslis…a nastavi zrkadlo.iba osobne online to nema vyznam.k niecomu sa dostanete mozno na 10 sedeni urcite to nevzdavaj
@dirke nadávať na "posraný" život mi nepomôže, to viem... aj to, že zmenu musím spraviť ja.. vnímam to tak, že za tú hodinku tam si čo-to povieme, ale tá "práca" začína hlavne až odchodom z ambulancie v reálnom živote - moja práca sama na sebe... ale nehodnotí? neradí? .. neviem, veď väčšina ľudí navštívi odbornú pomoc lebo chce poradiť, nie? a/alebo zhodnotiť svoju situáciu/správanie/reakcie.. taký objektívny odborný pohľad.... a naozaj to nemyslím vôbec v zlom voči psychológom/psychiatrom. ani tým "online"...skôr sa len zaujímam o to ako to vlastne funguje a či moje očakávania z toho celého nie sú nejaké divné, či nereálne.
no nesmie hodnotit...pretoze kazdy nazerame na nas zivot subjektivne a psycholog nemoze z vasho rozpravania poznat objektivne co sa okolo vas deje, nie je jeho ulohou spochybnovat co hovorite, to nie, ale nie je jeho ulohou hovorit co mate robit, ako sa mate citit, koho zo zivota vyskrtnut...v principe ak by to urobil tak ho pocuvnete a stane sa nieco z coho ho budete neskor obvinovat, resp zistite ze to fakt nebola cesta pre vas...cestu si musite hladat a najst sama, on vam pomoze vytiahnut napr vase pozitivne schopnosti z minulosti, aby ste sa posilnili, moze vam pomoct uvidiet co robite dobre, s cim ste spokojna a podporit vas robit to co vas bavi...male krociky vedu von z tmy, male ale pevne, a vase, nie jeho
Sme ma take podcasty Ludskost na psychologicke temy - vypocuj si tuto cast https://podcasty.sme.sk/c/22913402/terapeutka-j... je velmi dobra, o tom, ze ako asi prebieha praca s psychologom. Od prveho stretnutia po dalsia, aj tam presne hovoria o tom, ze v tych pociatocnych stretnutiach sa snazi psycholog ziskat tvoju doveru, preskumava "anamnezu", preskumava "zdroje pomoci"... A mozno si pohladaj, ci nejaka tema z tych podcastov nie je taka, co by ti pomohla - ja som velmi prekvapena, ako vyborne rozhovory to su, rada ich pocuvam a vzdy sa tesim na novu cast. Mna velmi bavia rozne psychologicke temy, tak ja mam preluskanych vela knih a podcastov a toto je na sk scene nieco za poslednu dobu podla mna naj.
@luccija toto nie je pravda, co pisete.su aj kratkodobejsie poradenstva, kde sa clovek moze posunut aj za kratsi cas.a urcite ma vyznam aj online...osobne je samozrejme idealne, ale online tiez vie dobre fungovat a mat efekt, mnoho psychologov a terapeutov fungovalo pocas pandemie len online...potom su aj distancne formy poradenstva, napr. mailove, telefonicke ako je IP poradna, Poradna ALEXIS ,Nezábudka atd, a rovnako maju efekt, takze asi tak.ja robim psychologicke poradenstvo, nie som terapeut, ale mam velmi dobre spatne vazby a citam recenzie na svoju pracu aj na nete, to by som mohla potom rovno zabalit, ak by nemalo efekt poradenstvo,len terapia🙂 pisem to len preto, aby som povzbudila aj Vas hladat dobreho psychologa.
@dirke k psychologickemu poradenstvu patri aj edukacia, vysvetlovat mechanizmy, ako psychika funguje, poskytovat klientovi informacie ako si moze pomoct aj svojpomocne, nacvik relaxacie, ucit ho metody zvladania zataze a pod.
@zuzinabila myslela som konkretne na to, ze autorka pytala navod na zivot, aby jej ho niekto nalinkoval..."nie je jeho ulohou hovorit co mate robit" v zmysle hovorit jej do zivota, tie techniky samozrejme su, ale to su len barlicky, ktore jej mozu a nemusia ist, pokial bude cakat aktivitu na strane psychologa tak skor tipujem ze nie

Podľa mňa najskôr sa im musíš zdôveriť, oni si spravia prehľad o tebe a až časom ti budú vedieť povedať viac k danému problému.