icon

Skúsenosti so svetielkujúcimi zábleskmi pred očami

nikol1288
10. mar 2025

Ahojte
od 2017 kde sa mi to stalo prvy krat sa to opakovalo este 2022 a odvtedy nic. Tento rok asi mesiac dozadu sa mi to stalo znova . Idem skusit opisat co sa mi deje a ci nahodou s tym nemate skuesnost. V 2017 som pracovala ako casnicka a z nicoho nic mi zacalo blikat pred ocami pulzujuce steieborne svetielko. Blikalo blikalo az sa zvacsilo tak ze som nevidela vobec nic iba blikat svetlo nic ine vsade boli cmuhy a len zablesky. Po asi 20 minutach to preslo a mala som pokoj. V 2022 sa mi toto zopakovalo opat uz v inej praci. Viac menej dalsia praca kde som vstavala skoro rano a pripisovala to unave. Zase prislo ,posedela som ,odislo. Po porode a dietati sa mi to opat stalo nedavno teda minuly mesiac (dieta 4r) ked sme s partnerom vecer pozerali film a unavena som vobec nebola. Opat rovnaky priebeh a zas 20 minut preslo a nic. Dufala som ze zas budem mat na nejake roky pokoj , ale dnes rano chystam malu do skolky a opat. Ostala som sediet v aute do toho mi prislo zle prepadol ma strach preco to opat mam v takej kratkej dobe. Nic som zas nevidela sedela a predychavala az sa mi zacalo vsetko tocit a spanikarila som. Po 10 minutach to opat preslo a neskutocne ma zacala boliet hlava. Predtym ma nikdy hlava nebola ked sa mi to stalo. Doteraz sedim a rozmyslam co sa somnou deje. Idem dnes k dr ale mam strach. Ak su tu ludia co si to docitali az sem prosim Vas nemate niekto takuto skusenost? co to mozem mat? dakujem🙏🏼

volterra
10. mar 2025

@nikol1288 očná migréna alebo zraková aura. Pozri si o tom na nete, je toho veľa popísané. Nie je to nič nezvyčajné, ani nebezpečné.

biba_18
10. mar 2025

je to aura - takže šup na neurológiu ... ale nemáš nič so zrakom ani nič, toho sa neboj. neurologička pozrie čo môže byť dôvodom migrén ...

biba_18
10. mar 2025

btw, ja kvôli tejto aure ani nešoférujem, keď mi príde nevidím nič ...

nikol1288
autor
10. mar 2025

@biba_18 ja tiez absolutne len cmuhy a blikanie

marylynn
10. mar 2025

pripnem sa, ja to mavam 2-3 x do roka.

volterra
10. mar 2025

@nikol1288 je to nepríjemné, ale nema to žiadne následky, okrem bolesti hlavy, ktorá sa potom môže ale aj nemusí dostaviť.

biba_18
10. mar 2025

@nikol1288 ja už viem keď mi to začne blikať, že proste mám pár minút na to bezpečne niekde "odparkovať", sadnúť ak môžem, alebo idem "poslepiačky" po známych miestach ... preto nešoférujem, lebo sa mi to stáva fakt hocikde ...
mimochodom, a to je celkom zaujímavé, keď mám migrénu s aurou tak ju mám kratšie ako keď mám tú bez aury ...

nikol1288
autor
10. mar 2025

@biba_18 ja napriklad migrenu vobec nemavam akoze taku tu klasicku bolest hlavy dnes asi prvy krat ale uplne v pohode som to zvladla z panadolom..

volterra
10. mar 2025

@nikol1288 mne poradila očná lekárka hneď pri prvých prejavoch užiť veľmi vysokú dávku magnézia a zapiť min. pol litrom vody, aj viac a ľahnúť si na chrbát s vysoko opretymi nohami, napr. o stenu. Rýchlejšie to prejde, mám to odskúšané.

oslo1
10. mar 2025

Je to migrena. Ja mam taketo z javoroveho syrupu a ciernohorskej sunky. Tak to nesmiem jest. Tiez mi vypadne zorne pole.

zmrzlinka8
10. mar 2025

@nikol1288 migréna s aurou.
to blikanie je ta tzv. aura.
keď odznie, môže prísť bolesť hlavy, ale niekedy ani nemusí.
neboj sa. mám to už 20 rokov. niekedy častejšie, niekedy menej.

zmrzlinka8
10. mar 2025

@volterra to som nevedela. super rada

simsalabim
10. mar 2025

Migrena s aurou. Treba sa pytat k neurologovi.

zmrzlinka8
Autor odpoveď zmazal
simsalabim
10. mar 2025

@volterra toto kazdemu nezaberie, u mnohych moze vyvolat vracanie (aj u mna a u dcery). Vacsinou sa odporuca okamzite uzit liek od bolesti, su od neurologa rozpustne pod jazyk, alebo obycajne analgetika zapit duskom vody. Ale urcite to je prudko individualne, tak, ako spustace.

tinus139
11. mar 2025

Noooooo bude to pravdepodobne migréna s aurou, ja som to mala zatiaľ iba raz nevidela som vlastne manželovi polku tvare a celkovo predmety tak na polovicu ako keby sa to stratilo na polovicu a 10 minút ti prešlo a nastala silná migréna ale strašne silná . Ľahla som si a spala som, potom som si niečo o tom prečítala a pripísala som to tomu, ale strašne som panikárila samozrejme je že to moja posledná hodina 😀
Určite teda treba zájsť k lekárovi 🙂

kati1303
11. mar 2025

@nikol1288 mne sa stáva presne toto isté, uz od strednej školy...kazdy rok jeden krát mam tento stav- čmuhy, nic nevidim, musim si lahnut na pol hodku a prejde to. potom ma tiež bolí hlava a býva mi aj zle od žalúdka. ako dieťa som s tým bola na testoch- aj očná aj neuro ale nic sa nezistilo. nejak som sa s tým naučila žiť.

mima172
11. mar 2025

Tiež to mávam posledné 3-4 roky, keď stihnem včas zasiahnuť, tak to neprepukne do veľkej bolesti. Nebudem tu písať o co presne ide (každý časom nájde co mu sedí a pomáha), keďže MK je háklivé na niektoré značky z oblasti prírodnej medicíny, no som "happy jak dva grepy", že to zvládam bez liekov. Všimla som si, že tie záblesky sú ešte predtym ako príde väčšia bolesť a u tiež som si u seba všimla súvis s tým, či dostatočne pijem vodu a taktiež s fázou cyklu. Keď som cca ten týždeň pred MS tak je to častejšie.

zmrzlinka8
11. mar 2025

@mima172 zrejme to má súvis s hormonmi, keďže som to mala cca 20 rokov.... a po prechode už iba velmi zriedka

nikol1288
autor
12. mar 2025

ahojte tak som objednana na ocne a dnes cely den mi šklbe v očiach teda pod očami .. a oblieva ma teplo je to divne.. objednam sa aj na neurologiu sama som zvedava a dnes si zmeriam tlak. Ja mam momentalne 2 mesiace aj kaloricky deficit a uz som dala dole 10kil ale jem vyvazene a zdravo .. myslite ze to moze byt aj spojene s tymto?

nikol1288
autor
12. mar 2025

@nikol1288 a este spomeniem ze mam akurat menstruaciu

zuwa78
27. máj 2025
@volterra

@nikol1288 je to nepríjemné, ale nema to žiadne následky, okrem bolesti hlavy, ktorá sa potom môže ale aj nemusí dostaviť.

@volterra mne sa také niečo nedávno stalo....robili ti mrt hlavy?

volterra
27. máj 2025
@zuwa78

@volterra mne sa také niečo nedávno stalo....robili ti mrt hlavy?

@zuwa78 nie, nerobili, nebolo treba.

lucinkaboz
9. dec 2025

Ja som bola na mri mozgu kvoli niecomu inemu a mam.napisane drobne lezie na mozgu z migren, tam sa tio uklada , nic zavazne mozog pamata, najma tie blbe zablesky u mna to ma suvid s krcnou