Slabá zubná sklovina

zuzu16890
6. nov 2022

Dobrý deň. Mám 18rokov a mam strašne slabú zubnu sklovinu a používam aj Elmex gél ale nepomáha. Taktiež mám veľmi veľa plombovaných zubov pretože moj zubar mi plomboval aj tam kde som mala úplne maličky kaz a už tento rok v januári som bola na endodoncii a opäť ma boli zub hneď vedľa toho mŕtveho. Zuby pravidelne umývam rano aj večer aj 20 minút a stále sa objavujú nove kazy a používam aj dentálnu niť. Nevedeli by ste mi poradiť niečo proti kazivosti zubov+na spevnenie zubnej skloviny? Dakujem

viestta
6. nov 2022

20 minút umyvas? Však tu sklovinu si si kefkou zodrala.
Nájdi si iného zubára, aj oslabená sklovina sa dá riešiť.

janka1011
6. nov 2022

@zuzu16890 že ti plomboval aj maličký kaz, je len dobre. Z malého kazu je po čase vždy veľký. Možno je problém v tvojej technike čistenia. Môžeš si čistiť aj pol hodinu, ak to robíš zle, nepomôže to. Takže objednaj sa niekde na dentálnu hygienu, tam treba pravidelne chodiť a tiež ťa naučia ako čistiť. @viestta čistením si sklovinu nezoderieš, to je mýtus.

hilda08
6. nov 2022

@zuzu16890 mne sa tiez velmi zuby kazili, pomohla sonicka kefka a ústna sprcha, na zaciatku je ti dost pokupit ale stalo to za to

janne318
6. nov 2022

@zuzu16890 ahoj, Tvoj problém pravdepodobne nebude v zubnej hygiene, ale v pH slín. Ak máš príliš kyslé a husté sliny, môžeš si zuby čistiť aj stokrát denne - nepomôže to. Trochu (ale fakt len trochu) pomôže riedenie, čiže viac piť, častejšie si vyplachovať ústa aspoň čistou vodou. Riešením by možno mohlo byť pečatenie zubov. Nie som ale zubár, takže túto alternatívu treba skonzultovať s odborníkom. Taktiež by nebolo na škodu užívať vápnik s vitamínom D. Vitamín D napomáha vstrebávaniu vápnika. Len sólo vápnik bez D-čka nemá zmysel užívať, organizmus ho bez úžitku vylúči.

janne318
6. nov 2022

@zuzu16890 ešte doplním - pH a hustotu slín máš vrodenú. Nemáš to ako zmeniť. Nie je to vecou životosprávy, ani vecou zubnej hygieny. Proste si sa tak narodila.