Som nonstop v depresii a v záplave čiernych myšlienok
Ahojte, ani neviem kde začať...Mám hroznú krízu. Som nonstop v depresií a v záplave čiernych myšlienok...K všetkému sa musím premáhať, cítim sa totálne neschopne ako najneschopnejší človek na svete. Všetko čo chytím sa pokazí aj keď sa snažím myslieť pozitívne zakaždým niečo pokašlem. Všetky moje problémy: nízke sebavedomie, pocity menejcennosti, úbohosti pravdepodobne pramenia z detstva. Môj otec ma od malička porovnával so sestrou, dával mi ju za príklad a mne nikdy nezabudol pripomenúť aká som neschopná a nemehlo, z ktorého nikdy nič nebude a vždy mi nezabudol pripomenúť, aby som sa pozrela na moju sestru, ktorá je vo všetko dobrá. Ťahá sa to takto celý môj život na základnej škole aj na strednej som bola šikanovaná za to, že som nudná neviem byť zábavná, nevedela som komunikovať, nevedela som ako sa stými ľuďmi baviť, nech som chcela akokoľvek a tento problém mám do dnes. Keď sa mi napríklad nejaký muž zapáči tak chvíľku sa aj rozprávame,ale potom jednoducho len tak sedíme a nerozprávame, zo mňa nič nelezie a ja tak hrozne chcem ale nikdy ma nič nanapadá. Neznášam cesty autom vtedy zo mňa možno za celú hodinu vylezú tak dve slová. Ja toto nebudem nikdy schopná dokázať, nikdy aj keď sa snažím nadstavím si to v hlave, že áno a nemôžem sa s nikým porovnávať ale aj tak nedarí sa mi to. Myslím, že preto si nemôžem nájsť ani muža, ktorý by ma mal rád.
Keď ideme von s väčšou partiou tak žasnem a závidím ako sa tí ľudia vedia tak bezproblémovo rozprávať, ja mám vtedy pocit aká som úbohá a neinteligentná, keď takáto prirodzená vec je pre mňa utrpením. Tak veľmi by som sa chcela s ľuďmi rozprávať a zabávať, niekedy to ide ale to je naozaj veľmi málinko kedy. Väčšinou je to hrôza, ale ja takto už nechcem fungovať, čítam knihu momentálne o komunikácii ale nijak mi nepomáha, nijak sa v tom nezlepšujem. A to nie je všetko často sa s ľuďmi porovnávam, mám pocit že som ten najmenej zaujímavy, nudný, nekomunikatívny človek. Cítim v sebe hroznu úzkosť, ktorú neviem ovládnuť aj keď sa snažím myslieť pozitívne, čítať knihy a články o pozitívnom myslení, nejde mi to. Tú strašnú úzkosť neviem ovládať, nemám chuť žiť,cítim sa tu taká nepotrebná , ráno sa mi nechce vstať do práce, neznášam ju mám pocit že som úplne hlúpa a neviem nič robiť správne, robím len chyby, jednu za druhou v celom mojom živote. Akoby sa naĺňali slová môjho otca... Ale ja takto už nechcem žiť, nechcem trpieť v týchto úbohých pocitoch, ale neviem ako sa im postaviť neviem robím preto už všetko možné aj nemožné a stále sú tu. Trápim sa s nimi už celé roky a vždy nado mnou zvíťazia. Pred asi piatimi rokmi som navštevovala aj psychológov, ale boli príliš drahí a nepomáhalo mi to, tak som s tým sekla.
Navyše som slobodná matka, s otcom dieťaťa som sa rozišla, pretože veľmi pil. Chcem byť pre svoje dieťa dobrou matkou a nie večne v depresií, podráždená. Toto nechcem už viac, ale neviem si rady neviem ako to docieliť keď cítim takú obrovskú úzkosť, taký strašný tlak na hrudi, že ma bolí každý nádych a každý úsmev. Nechcem prežiť život v neustálom trápení, to teda nie už toho bolo príliš, život je krátky na to aby som sa len trápila, ale bohužiaľ neviem si sama pomôcť, všetko ma to požiera z vnútra. Psychológa si z finančných dôvodov nemôžem dovoliť a neviem naozaj čo robiť, som v koncoch, som sama zo seba zúfalá...
@mufka1 už bývam v TN kraji
@libawet viem príliš veci analyzujem a zamýšľam sa nad nimi a to mi spôsobuje tieto stavy otcovi som už odpustila, pretože viem že nemal tiež zrovna najideálnejšie detstvo, takže tomu rozumiem, ale tie pocity zostali túžim byť normálna len ja sa cítim ako väzňom vlastných myšlienok a chcem veľmi túžim toto zastaviť lebo sa raz takýmto spôsobom zbláznim, niekedy sa cítim tak zvláštne akoby som ani nežila tak neskutočne
@tatisna 26
@ro_manka určite sa ozvem ja momentálne čítam kniu o svojpomocnom vyliečení deprsie Cítiť sa dobre tak uvidím či to pomôže len bojím sa, že dočasne ako každá kniha
@lussy211 určite sa ozvem buď večer, alebo zajtra
Ahoj, kniha Ti nepomôže, treba prax, možno kurz, ale hlavne rozprávať, rozprávať.....Ja som síce nebola utiahnutá, ale problém bol hovoriť pred veľkým množstvom ľudí a tým vlastne presadiť svoj názor. Vec, ktorá mi pomohla bola VŠ - na jednej strane čítaním získaš vedomosti, rozhľad, slovnú zásobu, presvedčiť profesora o vedomostiach je často umenie a prezentovať ich pre množstvom ľudí, bol stres, postupne sa to zlepšovalo.
Každý človek je iný a tak sa ľudia navzájom dopĺňajú. Keď sa ti nechce rozprávať, tak nerozprávaj.
@sarahhh1 pytala som sa preto, lebo toez som si prezila podobne depresivne stavy a chcem Ti povedat, ze je dost pravdepodobne, ze po 30ke sa to strati...teda to je moj nazor. Dalej: nemyslim ze by tie stavy matky mali az taky vplyv na dieta, pokial sa to voci dietatu neprehana, moja mama to mala sakramentsky tazke v zivote, keby to platilo tak som to "chuda dieta", ale ja nie som...som dost v pohode. Baby tu radia kadeco, tak aj ja prispejem: je dobre si najst konicek alebo nieco co Ta velmi bavi, pri com sa dobre citis a robis to vasnivo a z duse, s dietatkom je to tazke ale treba skusit. Dalej mne napr.pomaha pohyb, taky ze sa spotim. Napr.behanie nic nestoji, alebo ked Ti nema kto varovat doeta tak sa daju doma robit brusaky a pod. Ked sa vyplavi aspon trochu endorfinov hned je svet krajsi. A na zaver mozno klise, ale treba si uvedomit ako sa tu mame super,hoc aj na Slovensku co ma vela chyb,ale mame kde byvat,co jest, v zime kuria, mame saty, topanky. Miliardy ludi to nemaju...na toto zabudame,stacilo by zamenu manzeliek s nejakou chudobn ou Indkou alebo Africankou a bolo by po depke...

@lala123 Ďakujem za povzbudivé slová
@juliet86 Ďakujem, knižiek som už prečítala dosť. Ja tu teóriu ovládam viem čo by som mala robiť, ale v praxi mi to vôbec nefunguje :(
@nicemary presne ako hovoríš teoreticky to ovládam ale v praxi nula bodov, o liekoch a antidepresívach som čo to poštudovala, aj som ich raz užívala a odvtedy nechcem mať nič s nimi spoločné, robili mi hrozne zle bola som úplne mimo (nie že by som teraz bola OK :D ale chápete ako to myslím) ja neviem cítim sa ako v začarovanom kruhu aj keď sa mi chvíľu darí teším sa z každej maličkosti a dokonca mávam stavy, že som hrozne šťastná a som urozprávaná a zábavná ale týchto chvíľ je ozaj málo, potom akoby nastal zlom a ráno sa zobudím s hroznou úzkosťou na hrudi a vtedy viem, že prichádza to čierne obdobie. Neviem to ovládať silou vôle.
@dominika6 och presne toto by som chcela dosiahnuť nechcem byť žiadna ovca a nechcem byť tam kde ma druhí položia ale ja naozaj netuším ako ja aj keď si poviem, že pozri moja teraz sa ukĺudni a zaujímaj sa o druhých skús sa ich niečo opýtať ale to nepomáha roztrasiem sa v hrdle mám guču v hlave prázdno, neviem či je komunikácia ten skutočný problém alebo len nejaký blok čo treba odblokovať a hlavne to sebavedomie pozdvihnúť tam vidím najväčší kameň úrazu.
@dai Ďakujem krásne : Áno mám zopár priateľov a tí sú skoro všetci úplne ukecaní a zábavní nechápem ako to robia ale asi sa s tým človek musí naozaj zmieriť, keď som sn imi je mi ľahšie aj rozprávať ale ako náhle by som sa mala rozprávať s jednou osobou chytá ma panika(to môže byť tiež vplyvom detstva, dostala som sa do skupiny dvoch veľi obľúbených dievčat ale tie ma z nej vyraďovali podľa potrieb, ale to teraz nie je dôležité)