Som paranoidný schizofrenik
Ahojte, som paranoidny schizofrenik, depresie, uzkosti...xy hospitalizacii, elektrosokov, liekov...snazim sa byt v nadhlade a neriešit. Idem sa vydavat a trapi ma uzkost, ze po case bude vadit priatelovi, ze som schiza. Sme spolu 3 roky a vraj mu to vobec nevadi, ze ma lubi. Uz som prisla o par priateliek, kt.sa dozvedeli, ze sa liecim na psychiatrii. Je to tak tazke az ponizujuce.
@jaq Buď rada, že si si našla takého milého človeka a teš sa zo svojich úspechov. Svadba a samostatnosť je určite tvoj veľký úspech. Ja mám tiež schizofréniu a nenašiel som vhodnú ženu, čo by ma chcela. To by malo byť o tebe a nie o mne. Samozrejme obavy sú na mieste, ale som presvedčený, že zvládneš všetko a budeš sa starať o svojho budúceho... Tie priateľky nerieš, ja som mal tiež veľa známych a prišiel som o nich tiež. Aj keď u mňa bol problém v tom, že plátalo sa to len ťažko. Ja potrebujem chodiť spávať skoro do 20.-21. hodiny a oni práve vtedy začínali len žiť.... Tak mi zostali traja najlepší kamaráti a zvyšok neriešim...
@jaq je to tazke, ale ponizujuce urcite nie 🙂 psychicke choroby su bohuzial nie len na svk este stale tabu. Ale je to rovnaka choroba ako akakolvek ina celozivotna choroba. Ak si je priatel vedomi toho, co vsetko to zahrna, ked napr. Pride relaps, tak sa toho neboj a ver mu. Ja sama viem co to je zit s nevyliecitelnou chorobou. Manzel ma nezazil v tom najhorsom obdobi a tiez si nie som celkom ista, ako by to zmakol, ale to clovek nezisti, kym to nepride. Treba o tom hovorit, pytat sa, ubadzat priklady. Myslim si, ze najdolezitejsia je komunikacia. Z nej potom vyplyva dovera. 🙂 vela stastia
Dakujem pekne vsetkym. Moj strach je aj z toho, ze ma exmanzel opustil pre zdravotny stav co bolo krute. A teraz je to s priatelom ine, ale aj tak mam strach.
A v akom stave si bola počas prvého manželstva? Brala si lieky pravidelne? Snažila si sa tak ako teraz?
V prípade, že by to nevyšlo, vieš čo máš robiť. Zvládla si to vtedy, zvládla by si to znova. Už vieš ako si pomôcť. Inak by si tu nebola. A niečo na tebe asi bude dobre, zaujímavé... Veľa žien má problém si nájsť chlapa, ktory by sa chcel starať, byt pri žene... Tvojho snúbenca nepoznáme, skus sa poradiť s kamarátkou, s niekym kto vie o vašom vzťahu viac, ako sa k tebe správa, ako sa s tebou rozpráva. Niekto kto vás vidí objektívne. Mame tu malo informácií a ide o vážnu vec
Alebo ešte by som skúsila partnerskú poradňu. Spolu by ste sa porozprávali pred nestrannou osobou o tvojej chorobe, čoho sa obávas... Psychologička by zhodnotila ako ste na tom ako pár, budúci manželia. Možno by ta povzbudila
@jaq čo na to vraví Tvoj psychiater? Ako to vidí on? Tam dostaneš najobjektívnejši pohľad, nie od ľudí, ktorí o tom nic nevedia. Kto z tých čo tu písal reálne s niekým takým žil? Sama vieš aké je to náročné a môžeš to vziať jedine tak, že budete spolu dokiaľ sa bude dať.
@1andrea111 psychiatricka suhlasi so svadbou, rozpravali sme sa o tom a ze nemam vahat
Psychiatricka hovorí len s tebou nie? S nim asi čas netravi. Ak sa chceš presvedčiť, že je to správne, tak by trebalo niekoho kto je v priamom kontakte aj s nim, nie len s tebou

@maialeo ty kokso... Co ta je do toho kolko chce deti? To teraz ked ja si budem pytat radu ze mam crohna a astmu aj mne napises taku odveci odpoved ze a kolko chces mat potencionalnych astmatikov a crohnov? 😕😵 urcite mas aj ty nejaku chorobu. Ako by bolo tebe kebyze sa zdoveris s niecim a niekto ti napise nieco take, k tomu, co sa tu vobec neriesi? A je uplne nepodstatne kde si pracovala. Praveze by si mala byt prave kvoli tomu ovela empatickejsia alebo aspon chapat, ze clovek so psychickymi chorobami nemusi taketo blbe otazky znasat doat dobre. Ani zdravemu cloveku hentake intimne otazky nerobia dobre. Suhlasim s babami ktore ti napisali. Nazdar.