Vraj sme paranoidné

romana160
30. apr 2019

Ahojte.Chcem sa podeliť o svoj a nielen o svoj ale aj o kamarátkin problém.Už dva roky na seba počúvam,že som paranoidná a to isté aj kamarátka od svojho priatela.Ked niekomu tvrdím,čo cítim alebo cítim niečo čo by sa mohlo stať reálne alebo mám predtuchy,alebo o niekom vycítim že je provokatér alebo zlý človek ,tak som paranoidná.Paranoidná bola aj kamoška kvôli tomu,že mala pocit,že ju sleduje suseda,ktorá je na materskej .Sama vraj mala pocit,že ju sleduje cez kukátko ked ide von.No jej priatel si myslel,že je paranoidná.No po čase sa ukázalo,že naozaj tá suseda ju sleduje ale nielen ju ale aj jej priatel.Sám sa o tom presvedčil ked šiel raz von a tiež mal podozrenie,že ho sleduje suseda.Aby som to upresnila...Moja kamarátka nemá deti a suseda do nej rýpala vždy ked s ňou bola prečo nemá s priatelom deti.No ona ich nemá kvôli zdravotným problémom . No potom mala pocit,že niekto ju sleduje cez balkon.Býva totiž na prízemí.No aj to sa ukázalo po čase ,že naozaj ktosi chodí okolo balkonov a sa pokúša dostať do bytu,pretože raz zo susedov musel volať v noci políciu kvôli tomu a aj tam niekoho našli.Tak sa pýtam na váš názor.Sme naozaj paranoidné? čo sa týka mňa tak už sa vela vecí stalo,čo som vycítila napr.nejaký zlý zámer zlého človeka .Niekedy mám pocit,že nás majú možno za paranoidné pre to,lebo nemáme deti obe.Má niekto tiež takéto skúsenosti vo svojom okolí ?Prosím ,blbých komentárov sa zdržte. Chcem len povedať že vôbec si nerobím srandu a vôbec nie s takýmito vecami. Zaujímajú ma práveže takéto témy .

svettii
30. apr 2019

Podľa mňa je to ženská intuícia ale neviem teda či sa teraz pýtaš iba na to, že či je to podľa teba ok alebo chceš nejakú pomoc s tou jej susedou alebo si to tu fakt všetko písala len preto aby si sa spýtala či ste paranoidné? Keď sa ešte aj ukázalo, že teda mala pravdu

miadi
1. máj 2019

@romana160 Či ste alebo nie ste paranoidnè nema žiadnu suvislost stym že nemàte deti. Ak si niekto mysli že ste paranoidne tak v suvislosti stym že nemáte vsetko v poriadku v hlave nie či mate deti či ich zo zdravotnych dovodou nemate... (uff sorry pišem v množnom čisle o vás ked aj ty ) ale tà suseda na materskej čo všetkych sleduje cez kukátko je možno tiež paranoidná.

moonlight1210
1. máj 2019

@romana160 nie paranoidna, skor neschopna si obhajit nazor. Alebo teda na druhu stranu, neschopna napriek intuicii odhadnut, kedy, kde, pred kym a ako o tom hovorit (vratane priatela).

Takte zbytocne seba privadzas do stavu rozculenia, ze ti neveria.

A tiez zalezi, ake mas “skóre” v tom, o kolkych si nieco tvrdila a o kolkych sa to aj naozaj ukazalo, ze taki naozaj su. Podla toho by ti uz ludia mohli verit a dat na tvoj usudok, alebo nemuseli.

Ta suseda na md sa skor len nudi zavreta doma, tak si vypestovala uchylku sledovat ludi v blizkom okoli a premyslat a z nudy fantazirovat, kto asi zije aky zivot. Je mozne, ze s nastupom do prace (a teda navratom medzi ludi) ju to prestane bavit.

0silvia0
1. máj 2019

@romana160 každým z nás má nejaké tušenia, pocity z iných ludi, každý človek niečo vyžaruje, čo na nás pôsobí alebo nepôsobí. Je to úplne normálne. Vaši priatelia sú asi viac pragmaticky založení, tak nemajú potrebu riesit iných ludi a nechápu, prečo to riešite vy. Nabudúce o takychto veciach pokecaj s kamoškou a chlapov z toho vynechajte.

whatever1
1. máj 2019

@romana160 nie si paranoidna a nemas ani naprirodzene schopnosti. Su to normalne pocity a dojmy. Susedia bezne spehuju susedov, ani by som sa nepozastavovala nad takymi vecami. Ze si kamarátka vsimla ze ju niekto sledoval a cumel jej do balkónu neznamená ze je paranoidna ani ze by mala superschopnosti vidiet do budúcna🤷‍♀️

ladyblcha
1. máj 2019

@romana160 ja len nechapem co tu riesis. Ak ti x cudzich ludi na konovi napise, ze ste paranoidne, tak budete a ked ti ti cudzi napisu, ze nie ste, tak nebudete? 🤔A to vas ukludni, ci co?

dskjhfdlkdjhl
1. máj 2019

@romana160 najdite si nejakeho konicka, nebudete musiet riesit hluposti. Hlavne chlapom o takychto koninach netreba rozpravat, lebo ich to fakt nezaujima😉

romana160
autor
1. máj 2019

Viete ja som len chcela vedieť váš na to názor.Nič viac.S tým že nemáme obe deti ,som to myslela tak,že dlho som mala a to aj moja kamarátka mala tiež ten pocit,že možno nás druhí ludia berú za zvláštne kedže nemáme deti.Nemajte mi to za zlé ale vela ludí má bezdetných ludí za divných.Preto sme si to vysvetlili že asi to bude tým,že sme bezdetné ,divné a tak sme pre iných paranoidné.Tú jej susedu som videla len z videnia ked bola vonku,mi ju len ukázala,že to je ona.Nepoznám ju povahovo ale sama kamarátka sa mi sťažovala často krát ,že má pocit že ju sleduje ,dokonca naozaj jej začala hovoriť o tom,prečo nemá s priatelom dieťa.A toto isté som mala aj ja.Ešte horšie než ona.Tak sme len skonštantovali ,že asi to bude tým.áno máte pravdu.Paranoidné nie sme.Boli to naše pocity,dojmy,alebo aj ženská intuícia.

miadi
1. máj 2019

@romana160 kolko mate rokov? Poznam kopec normalnych bezdetnych aj kopec zvlàštnych čo deti maju 😆a naopak

dskjhfdlkdjhl
1. máj 2019

@romana160 neviem, ale asi sa s kamoskou velmi nudite, ked mate cas si vsimat, ako a ci vas susedy spehuju. Toto nesuvisi s tym, ci mate/nemate deti, ale s tym, ze nemate asi ziadne rozumne zaujmy, ktore by vam zaamestnali mysel.

romana160
autor
1. máj 2019

Ja mám 37 a kamarátka má 42. To nie je o tom,že sa nudíme. Ja nemám nejako v povahe špehovať niekoho a ona už duplom nie.Ja nemám ani v povahe sa starať o to či má niekto deti alebo nie.A to isté aj moja kamarátka.Nám je úplne jedno kto čo má alebo nemá.A to je tak na SK že každý sa stará do každého a závidia jeden druhému . Ja si skôr osobne myslím,že iný ludia asi nemajú čo robiť ked špehujú ludí a ešte sa to aj potvrdí.A ešte niekoho tam v noci nájde polícia sa obšmietať okolo balkonov.

whatever1
1. máj 2019

@romana160 Ked sa nabuduce bude niekto do teba starat preco nemas deti, alebo kedy ich budes mat tak ho posli do riti. Normalny clovek taketo intimne otazky nedava, je to vrchol neslusnosti. Ved to ako keby sa ta pytali kedy budete mat s partnerom sex bez ochrany alebo ake mas gynekologicke problemy. Takato otazka moze aj velmi ublizit zene co dieta chce a nemoze ho mat alebo zene co on prisla a moze byt velmi otravna aj pre zeny co deti proste nechcu. Vobec by som sa netrapila nad tym co si takyto ludia o mne myslia, nech sa v prvom rade zamyslia nad sebou.

romana160
autor
1. máj 2019

@whatever1 Dakujem za pochopenie.Konečne ma niekto pochopil o čo mi tu ide.Bohužial je to tak ako ste to napísala.A pre to kedže nemáme obe deti tak sme pre tých čo majú deti divné .áno chceli sme deti ,no osud to zariadil inak. A pre to ked aj niekomu niečo povieme o naších predtuchách a tak tak sme divné a neviem čo a prečo nejdeme pracovať kedže obe sme teda ZTP.Kamarátku mám rada a som jej oporou v týchto veciach.Aj ona mňa chápe . Ono viete divné sme aj pre to kedže ona má úzkostnú poruchu a ja panickú poruchu a ked sa aj zdôveríme niekomu že máme pocity ako že sa kamarátke niečo stane a ja mávam pocit že zomriem.Tí čo majú panickú poruchu vedia velmi dobre o čo ide.Sme divné,nevedia nás pochopiť.My vieme pochopiť každého ,len oni nás nie.

nada89
1. máj 2019

Ja si skôr myslím že ich suseda nešpehuje, ale pokiaľ sa jej zdá tvoja kamarátka ,,divná" tak sa s nou a jej muzom jednoducho nechce rozprávať a radšej sleduje cez kukátko pokiaľ prejdu aby sa vyhla stretnutiu..a to s niekim pod balkónom môže byť hocičo a samozrejme pokial je to na prízemí X,Y ľudí cez deň okolo prejde a pozerá sa do okna v odraze.. ja by som v tom súvis nevidela.. podľa mna si velmi paranoidná a namyslas si aj to co sa nedeje..

miadi
1. máj 2019

@romana160 ste obe doma mate svoje poruchy tak sa nečuduj že si o vas niekto mysli že ste paranoidne. To ze sa suseda kukne cez kukatko na dverach je normalne ale ked je na materskej urcite tam netrci cele dni aby vas sledovala. Mozno sa chce vyhnut urcitym ludom .. Moja mama ma narušeneho suseda co hulaka po polnoci ked ide domov rata štekà ako pes a robi detske hlasky a ocikava vytah tak ked počujem ze je tam tak sa uistim cez kukátko či už odišiel nemam v plane ho s malou stretnut cvoka.

romana160
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
romana160
autor
1. máj 2019

@miadi Takže ked mám panickú poruchu a ona úzkostnú poruchu tak sme cvoci hej?To nemá chyby...Viac nemám k tomu čo dodať...

romana160
autor
1. máj 2019

@miadi K tomuto tiež nemám čo dodať ale tak to je každého názor a vec čo napíše. Vôbec ma to ani neurazilo ,ibaže som sa uistila o tom ako ludia chápu takíchto ludí .Hlavne so ZTP na SK.Máme sa čo od zvierat ešte učiť.

miadi
2. máj 2019

@romana160 ja som nikde nepisala ze vy ste cvoci možem za to že sa v tom identifikuješ? Som ti opisala narušenè chovanie suseda ktory je ozaj cvok neviem aku ma diagnozu. Pre tu susedu možete byt čudni vy.. a čo? Ja mozem byt čudna pre moju susedu. Hlavne to že ste paranoidnè vam tvrdia vaši partneri čo vàs asi poznaju...my tu možeme len typovat či ste 😊z toho čo pišeš.

miadi
2. máj 2019

@romana160
Mas panicku poruchu kludne mozes mat aj paranoju. Tak z toho nemusis robit rodeo a normalne sa porad so svojou psychologickou ci ti treba terapiu alebo lieky. Podla mna mas niekolko priznakov ,ale potrebujes na to odbornika aby to zhodnotil. A mozno ti nic nie je mozno sa len nudis a riesis blbosti , mozno ma nejaku poruchu suseda tak skus ju chapat a uc sa od zvierat ..

moonlight1210
2. máj 2019

@romana160 to s tymi zvieratami ma pobavilo, kedze si to myslela presne naopak, ako to vypalilo.
U zvierat, ak sa nepresadis, tak si na okraji (svorky, stada,...). Posledna, co sa dostane k lepsej potrave a prva na rane, ktora pojde. Slabi jedinci sa nechrania.
Takze toto prirovnanie je pravdive - aj ludska svorka ta vytlaca (podla teba) na okraj. Takze sme sa to od zvierat uz naucili, uz netreba.

Pozri, z toho, co pises, viac-menej vyplyva, ze mas tendeciu (zrejme nevedomu) sa stavat do pozicie “koristi”. Nemozes sa potom divit, ze sa vzdy a vsade najde ktosi, kto po tebe ide (lebo ma potrebu sa starat do druhych).
Mozno mate s kamoskou nevedomky uzavrety kruh - veci prezivate citlivejsie, podla toho aj na vonok posobite, cim vzbudzujete u ludi podvedome pozornost, ze ste akesi trosku ine a pritiahnete tak nezelane spravanie voci sebe, ktore potom citlivo prezivate...

A zlych ludi viem vcelku odhadnut aj ja. Len to treba vyuzit vo svoj prospech, nie k pocitu, ze ma nikto nechape. Musis proste zaroven vediet intuitivne odhadnut, komu to ma zmysel povedat (varovat ho) a u koho je to zbytocne, lebo ti aj tak neuveri. A neostane ti ine ako nechat ho poucit sa na vlastnej trpkej skusenosti.

sadkoni
2. máj 2019

takéto pocity myslím, že máme z času na čas všetci. Len málokto o tom rozpráva. Ale musím povedať, že toto čo si písala sa mi zdá trošku už dosť. Už by som sa v takomto prípade s psychologičkou porozprávala, lebo toto je podľa mňa dosť na psychiku

whatever1
2. máj 2019

@romana160 Predpokladam ze si u psychiatra uz bola, kedze mas urcenu diagnozu a mas ZTP. Poruchu co mas ma vela ludi. Nie si kvoli tomu blazon ani divna. Uzkost zazil hádam kazdy. Pochybujem ze vykrikujes susedom pod oknami, robis scenky a svojim správaním obtazujes okolie. Nerozpravaj druhym o svojich zdravotnych problemoch, pocitoch a ani "predtuchach" mna by to tiez otravovalo stale pocuvat. Dalsia vec je ze kazdy sam seba vníma inak ako ho vnima okolie. Mozno sa sama tak vnimas a na zaklade toho si myslís ze ta tak vnimaju aj ostatni, pricom ostatni ak to sproste poviem mozno ani nevedia ze existujes. Preto prestan rozmyslat nad tym co si kto o tebe mysli, v tomto si mozno trochu paranoidna, zbytocne si skodis a aj tak nikomu do hlavy nevidis. Mozno ta maju susedia za slusnu zenu ani o tom nevies.

romana160
autor
2. máj 2019

@whatever1 No tak ja som sa na panickú poruchu liečila u psychiatra.Adečkami 12 rokov ktoré mi už organizmus po 12 rokoch začal odmietať.Takže len anxiolytikami.Proste ja nie som ten blázon,že obťažujem ludí,vykrikujem ...atd.Ani o svojích zdravot.problémoch a pocitoch,predtuchách nejako moc nehovorím,že by to niekoho obťažovalo.To zasa nie,Iba občas poviem ,zdôverím sa a to je všetko.Stým súhlasím trochu,že naozaj niekedy riešim ,čo si o mne kto myslí. Toto ako dávam trochu za pravdu.Ale zas na jednej strane ja už čo to mám za sebou i ked mám len 37 rokov.Ja mám dôvod na to ,mám za sebou zlé skúsenosti s ludmi a preto to je tak ako to je. Viete ono niekedy naozaj si poviem že mi je to úplne jedno čo si o mne kto myslí.No moja kamarátka zas má tendenciu sa sťažovať ludom.To ja zas nie.Ako trochu je tam u nej ten problém to je ako pravda.Ale zas na jednej strane ona býva sama,priatel pracuje a ona sa moc aj uzavrela.Nemá žiadne kamarátky iba mňa a pár ludí. Ona je aj diabetička a nevie sa nejak zmieriť s tým.S priatelom mala nejaké nezhody istú dobu,no neviem ako teraz.Má pocit že ju nikto nechápe a tak. Ja sa so susedmi nejako nebavím.Iba len sa pozdravíme a tak.Ale myslela som to tak ,že žiadne kávičkovanie a dôverné debaty.Takže tolko na upresnenie.

whatever1
3. máj 2019

@romana160 A netaha ta ta kamaratka tak trochu dole? Ma vela problemov, je nestastna...ty mas ocividne svoje vlastne problemy a ak sa ona stale na nieco stazuje a ty jej chces pomoct lebo s nou sucitis a si empaticka, tak si mozno tak trochu skodis. Ty mas zit a tesit sa z veci okolo seba, najdi si neakeho konicka, naber sebavedomie a obklop sa radsej pozitivnymi ludmi. Kazdy ma neake trapenie ale v prvom rade mysli hlavne na seba.

nada89
3. máj 2019

@romana160 mne to tiež pripadá tak, mala by sa zaujímať viac o seba a nájsť si niečo co ta bude baviť, ide leto tak možností budeš mať neurekom.. možno práve pre tu tvoju kamarátku ta okolie posudzuje že nie si normálna.. poznám pár žien ktoré sú liečené, no nehovoria o tom a netrávia čas s ľuďmi zo psychiatrie a fakt by som nikdy neverila že majú nejaké poruchy.. bez urážky ale keď je ona za hlúpu a stretavas sa len s ňou tak je možné že ťa už ovplyvnila a pokiaľ ta ľudia nevidia aj s niekým normálnym tak si každý povie že ste rovnaké.. drž sa

romana160
autor
3. máj 2019

@whateve Môže na tom niečo byť pravdy .Po pravde povedané aj som sa zamýšlala nad tým či ona sama si nevymýšla. Boli situácie ked si ona sama myslela že ja chcem jej priatela.No nebola to pravda,pretože jej priatel nebol môj typ.Raz mi z ničoho nič len medzi debatou povedala ,aby som mala aj ja cukrovku.Bola som prekvapená ,že čo mi to hovorí.Hoci som jej v živote zlé slová nepovedala .Mala aj kamarátku jednu len tá akosi neviem tiež od nej asi bočí.Neviem.Vraj ju využíva.Viete to zaťažko povedať kedže ja tam nebývam .No ja som jej robila takú oporu a chodila ju navštíviť pokial som mohla aby nebola sama .Viete takto ešte.Nebola taká ked sme sa spoznali ako kolegyne.Až teraz nejako časom sa zmenila.Možno sama sa nevie zmieriť s tým všetkým ako je cukrovka,že nemá dieťa a že má možno aj problémy nejaké ešte iné o ktorých ja netuším.Ktovie.Aj ked teda jej priatel mal pred rokmi haváriu bola som s ňou a robila jej oporu.Možno ešte vtedy som rozmýšlala ,či o tej cukrovke mi nepovedala v šoku.Bolo to práve vtedy nejako.Ono človek inak vtedy reaguje ked príde k vám polícia a oznámi vám že váš priatel mal haváriu a leží na jiske.Aj to som brala do úvahy.Ale to je stále oproti tomuto nič ,čím som si ja prešla to by hádam bolo vela aj na koňa.A v tom byte kde býva s priatelom sa necítila dobre.Býva na dedine a tam je to také že kde nič tu nič.Je radšej v meste ako na dedine.Tam je rušnejšie .Možno sama sa neviem zmieriť s tým životom akým žije.Ja ju aj chápem ale zas nechcem nejako aby ma ťahala dolu.Takže len tolko.

dzupi898
7. máj 2019

@romana160 takéto veci dokážu na človeka doľahnúť, že sa zmení. predsa len je to tiež istým spôsobom tlak na psychiku. treba aby si asi dopriala čas, možno jej niektoré veci dôjdu a zmení svoj pohľad, svoje správanie, ale ty sa hlavne nenechaj stiahnuť!

0martina0
7. máj 2019

joj ja mať take starosti😲