Ako prekonať hypochondriu: Skúsenosti a rady
Ahojte. Som strašný hypochonder, všímam si na svojom tele všetko, vždy všetko googlim, naskočí mi že mám nádor, rakovinu a podobné veci, potom som z toho smutný a vystresovaný. Chcem túto situáciu zmeniť a prestať všetko riešiť.
Čo vám pomohlo prejsť cez takéto pocity?
Ano odpoveď psychológ poznám. Hľadám vaše príbehy / poznatky.
Ďakujem
@taynee ďakujem
U mňa sa presne takto prejavila brutálna uzkost, panicke stavy a z toho až depresia. Psychológ mi moc nepomohol, pomohli mi antidepresiva, na začiatku v kombinácii s anxiolitikami.
Ja som mal silne úzkosti a panické ataky. Hypochonder nie som ale počas toho obdobia som prechádzal rôznymi fázami a jedna bola aj strach o zdravie a každá maličkosť sa mi zdala že je fatálna. Trvalo to asi týždeň alebo dva ale bola to ukážka ako hypochonder mysli a cíti. Preto Chápem ťa. Tebe nepomôže sa zaoberať zdravím ale sústrediť sa na svoje myšlienky. Kontrolovať svoje myslenie. Na čo myslíš? Aká je to myšlienka? Práca? Kamarát ako sa hádate? Vojna? Politika? Choroby? Smutok? Skús si zapisovať svoje myšlienky na papier a zatried ich medzi dobré a zlé. Lebo môžeš myslieť aj na do okienku pri mori, na lásku na romantiku sex na prírodu na zvieratká na stretnutie s dobrým človekom a na rozhovor s ním. Je tooooľko veľa pekných myslienok. Spočítaj si koľko máš myslienok v dobrom aj v zlom vrecku. A to ti dá aj odpoved na to ako na tom si. Ak zmeníš myslenie zbavis sa aj hypochondrie.
Ja som na tom kedysi bola tiez tak. Mne pomohla ozaj ta psychoterapia. Psychologicka velmi rychlo.odhalila, co je pricinou tych strachov a oni velmi rychlo.presli, uz ich nebolo treba. Ta pricina sa ale potom riesila dlho. Dnes som taka, ze stale nemam rada choroby, hlavne teraz pri skolkarovi mi uz z nich hrabe. Ale ten strach a pozorovanie svojho tela, to sa prehuplo hadam aj do opacneho extremu. Ked sa nieco objavi, tak sa navela vyberiem k dr. tak po 3 mesiacoch. Minuly rok som si davala vyberat znamienka a uplne som zabudla zavolat a spytat sa na vysledok histologie 🙈 Vlastne som sa ho dozvedela az o pol roka, ked mi vyberali dalsie. Raz som spadla zo schodov a nasledne po tom som dvakrat odpadla tak, ze som si nic nepamatala. Teraz s odstupom casu ani moc nechapem, preco som si nesla dat skotrolovat hlavu, ci tam nie je nejake vnutorne zranenie. Ale proste ani ma to nenapadlo. Nie je asi idealne ani toto, len chcem tym demonstrovat, ze fakt sa to da uplne zmenit.
Spoiler alert : rakovinu mas urcite, tak ako vsetci. Rakovinove bujnenie je uplne prirodzena vec a kazdy si tym prejde niekolko desatkart za zivot a ano o tom nevies. Tvoje telo je velmi efektivne vo vyhladavani a vyrieseni tohoto stavu. Iba sem tam to nezvladne.