"Štátne zuby" v 30tke
Ahojte. Mám taký problém, že mám 30 rokov a moje zuby sú v katastrofálnom stave. Skúšala som už aj dentálnu hygienu, no bohužiaľ keď je niečo dedičné, nedá sa to zastaviť a mám kaz takmer na každom jednom, o tri zuby som už prišla a bohužiaľ ja už nemám financie na to, aby som každý mesiac chodila k zubárovi a stále si dávala nejaký zub opravovať. Vždy si zubár vypýta 30 eur a to je pre mňa neskutočná suma. Ďasná mám už úplne ustúpené. Síce ma nebolia ani ďasná ani zuby ale ide mi to už všetko na nervy. Rozmýšľam nad tým zobrať si pôžičku a dať si všetky zuby vytrhať a dať urobiť nové. Máte s tým niektorá skúsenosť, ako by to asi prebiehalo, koľko by to trvalo a hlavne aká by bola asi cena? Prosím poradťe mi ďakujem
Dievčatá, ešte stále som nebola. Mám strach...Ani neviem či z bolesti alebo z toho ako fungovať bez zubov...Jedlo pomaly už len hlcem alebo omielam...Nakopnite ma už nejak, viem že estetika aj praktičnosť u mna skončili....Ako sa nakopnuť ???
Nechcem byť štrbaváááá Ja som už nejaké kroky podnikla, ale nedotiahla. Si zlatá, dakujem za reakciu
Neviem o čom hovoríš
@eliska13 moja teta mala to iste, len ona prisla o zuby v 29tich, cize odvtedy proteza. Teraz ma skoro 50 a vobec sa nestazuje, vraj jej to uplne v pohode a nikto by nepovedal, ze protezu ma, hovori bez suslania a na pohlad je velmi prirodzena 🙂. Spominam to tu, pretoze vacsinou clovek pocuje samu horor story, co veci nepomaha - tak, ze existuju aj pozitivne pribehy 🙂
@dorottka a čo je na tom pozitívne, že má od 29 r protézu?🙂bez suslania človek hovorí po 2 mesiacoch
Zapálené krcky zubov má strašne veľa ľudí ani o tom nevedia, keď nechodia na dentálnu hygienu.moja mama ma umelé zuby asi 10 r dodnes ich cíti povie, že keby ich nemala napevno hneď ich zahodí🙂)nikdy nežula žuvačky teraz stále povie, že má sucho v ústach.Niekto to proste neprijme a vadia mu umelé zuby netlačia ju, vyzerajú prirodzene, ale je to cudzie
@eliska13 nie je na tom nic pozitivne samozrejme, ale chcela som svojim prispevkom povzbudit tie baby, ktorym zial neostava ina moznost, len ta proteza, pretoze je to psychicky narocne obdobie tak ci tak a stres z hororovych historiek nikomu nepomoze. Existuju aj pripady, ze si ludia z toho vypatia zo straty zubov a celym tym tlakom, ze su akymsi odpadom, ktori uz budu navzdy neatraktivni a nikdy sa poriadne nenajedia, siahli na zivot.
Ja som bola včera, platila som 330€ za dve koreňové výplne, z toho jedna bola reendodoncia, to by mi štátny zubár určite nespravil, pretože tú reendo.mi musel robiť lebo pôvodne som to mala spravené zle. A vtedy mi to môj zubár aj povedal. Že nemá na to techniku. Tak sa to nepodarilo. A ešte mi včera odstránil, vytrhol pol zuba aj s jedným koreňom,ktorý som mala zlý plus mi to šil. To tiež neviem, či sa bežne robí, vytrhnúť pol zuba.... A dá mi korunky na oba tie zuby. Cena do 1000-ky.
@zdenin ako si spokojna so svojimi zubkami takto s odstupom dvoch rokov? ja mam 37, v ustach poslednych 20 zubov, aj to v katastrofalnom stave, takze prudko zvazujem nasledovat Tvoj priklad. ja si ich chcem dat vytrhnut v celkovej anesteze a hore aj dole vyberatelnu protezu. estetika je v haji uz teraz (jednotku mam dorabanu z 3/4, niekde aj dve medzery vedla seba), funkcnost tak isto, zuby sa mi lamu, chybaju na oboch stranach, hore aj dolu, takze nemam ani ako poriadne pozut potravu. bola som vcera na konzultacii na jednej klinike, v mojom pripade to vychadza na cca. 3 000 vratane narkozy. implantaty nie su nic pre mna, uz len kvoli panickemu strachu zo zubarov a mostik tak isto, v podstate by ho nemali kam uchytit, poriadny pevny zub nemam snad uz ani jeden...
@zdenin ahoj. Ako si si zvykla?
@mimimami3 ahoj. Pozerám ze si z pezinku, bola si na klinike BA?
Treba ist zubarovi a poradit sa co dalej a ako to riesit, to ci mas 30alebo 60 rokov je druha vec, lebo je to urcite skoda v takom mladom veku dojst o zuby. Ale urcite neostan bez nich. Radsej zobrat pozicku a postupne splacat ako byt strbava. Ja mam vsetky svoje (okrem 8micky)ale tiez mam problem s nimi, pravidelne chodim k zubarovi a o cenach sa ani nebavim.. Drzim palce nech to vyriesis a si spokojna a usmiata 💐💐💐
@2mimakiki2 ano, v BA. zuby mi vytrhali a prvu (imediatnu - docasnu) protezu mi robili v BA (ale tu mi nespravili dobre - pisala som o tom uz v predchadzajucich prispevkoch) a potom trvalu protezu mi spravili v PK uz moji zubari. a s tou sa fakt vyhrali, som s nou velmi spokojna (mam ju uz cca. rok a nevymenila by som ju ani za zlate implantaty).
@2mimakiki2 dobre sem tam je to otrava ked nedrží lepidlo ale inak 100 a jedno ako bez zubou
@mimimami3 pisala som ss
@zdenin pisem spravu
8Ja som pp
@nikki531 ahoj.....môžem sa opýtať?ako dlho ti vydržali zúbky?máš ich ešte?...mňa čoskoro čaká 😔😪🥺vypadávanie zubov
..mám 30 r.a o zuby som sa príkladne starala...sice nie od detstva ale od tých 16 tich som začala dbať na časté čistenie zubov...plus ústna sprcha
..čistenie zub.kameňa a aj tak...bum ....paradontoza v poslednom"štádiu 😪a po pôrode sa to zhoršilo mega....ja budem môcť mať iba protézu...žiadne mostiky ani implantáty...nemam dostatočnú kosť....😔je to možno blbé ale chcem počuť že niesom sama... Ze sú ľudia kt.maju v tak mladom veku...protézu....aj keď 😪🥺...neviem čo od toho čakám...asi snáď povzbudenie....že sa to dá...aj keď...je jasné že musí sa to nejako dať "život ide ďalej...vopred ďakujem za odpoveď 👏
@sonka333 ahoj, tak ja som taký pripad ako Ty a od 34 mám protézu, klasicke klapačky. Poviem Ti, hroza to nie je. Mat hnusné zhnite a bolave zuby, to je 100x horsie. Tiez by som rada mostik, či trvalý mostik, ale mám ustupene dasna, nie je ho o co zachytit, cize jediné vyklapacky Idu do úvahy, a to chodím na najlepsiu kliniku v meste. Normálne sa s nimi najem, na noc si ich dávám dole, i ked to 2x razy som s nimi i spala, nevypadávaju mi, netlačia, alebo len málo, že sa to dá, takže ziadny stres, nie si v tom sama, len mna štve, že som sa o zuby fakt starala, v 14 mohli být moje zuby v reklame na zubnu pastu krásne ako perly, mojho prvého som zbalila na moje zuby, aj v škole som si ich čistila, ale časté branie antibiotik spravilo svoje, naraz mi pošli.
@sfet ahoj 😔ďakujem za info 💙momentálne už mám zdlahované horné zuby ale mám pocit že mi dlho nevydržia a to je final "viac sa už premna urobiť nedá....pomaly sa už začínam psychicky pripravovať že onedlho budem mať tiež vyklapačky😔môžem sa opýtať máš aj horné aj dolné?tie dolné že vraj padajú 😭....och....ale ako vravíš....keď už nieje iná možnosť tak vždy lepšie než chodiť z holými ďasnami ako kojenec 😔
@sonka333 ahoj, popravde mám horné a asi polovice dolných, ale tie dolné neviem nosit. Tlačia mňa, kovové spony mňa na dolných vždy tlačili, na tie som si vobec nevedela zvyknút, nastastie dolu ešte dost zubov mám, tak to neriešim, ale horné sú bez problémov, tie dolné sú dost veľký problém, no. ale v marci budem mať nárok zas na nové zuby od štátu, tak se opýtam na možnosti, poprípade nejaké lepšie iné klapačky, že by som si aj dačo zaplatila, ja bezzubá chodit nechcem. A momentálne riešim zas len zuby, pred skoro tromi týždňami som bola na trhní spodnej šestky, zase tie spodné zuby a už mňa to tri týždne bolí, ale keby len zuby, ale celá sánka, zubári hovoria, že sa to dobre hojí, no je to radost teda.

@tslobik nie každý štátny zubár je zlý. Ja mám štátnu...jedna výplň cca 10€, trhanie 7€....korunka do 100€. Tiež som mala predtým neštátnych zubárov a tak e ceny boli horor a kvalita rovnaká. Nakoniec som riešila a prešla ku štátnej zubarke kde patrím podľa obvodu. Manželovi trhala zub chirurgický a neplatil viac ako za normálne trhanie.