Strach zo spánku: Pomôže melatonín po kortikoidoch?
Dobrý deň, neviem ako to vysvetliť, ale od decembra nespávam. Po vysadení kortikoidov som nevedela spávať. Následne z vyčerpanosti keď sa mi podarí zaspať, tak mám akoby halucinácie, či divné sny, neviem to vysvetliť. To som nikdy nemala. Takisto mám od toho decembra veľmi sucho v ústach, niekedy až tŕpnutie jazyka až celého vnútra nosa. Z toho všetkého sa u mňa vyvinul strach zo spánku. Či sa zobudím, keďže mám tak sucho v ústach, nos, či nebudem mať hnusne sny a podobne. Rozmýšľam, že si už dnes dám melatonín 1 mg. Ale samozrejme mám z toho strach. Má niekto niečo podobné? Prípadne skúsenosti s melatonínom, ako to funguje.
@hundroska tie problemy mozu byt sposobrne kortikodimi. Pozrite si neziadice ucinky. Organizmus sa musi vycistit a to moze trvat aj pol roka. Skustr ten melatonin napr zzquil a ak z neho nebudete mat neziaduce ucinky ako bokest hlavy a zavrate bude pre vas ok. Tiez by som mozno skusila valerianu napriklad. Kortikoidy su svinstvo a mozu sposobit aj psychozy. Zalezi aky ste brala ja som mala podobne tazkosti ako vy. Este super zabera aj ashwaghanda ale len ta od planety ayurveda ak nrmate nic so stitnou zlazou. Posobi ako neurol bez neziaducich ucinkov a riesi via c problemov.
Melatonin a kvalitné magnézium, sú druhy určene aj priamo na lepší spánok
Ja som pri kortikoidoch spávala 2 hodiny, aj to horko ťažko, ale už pri vysadzovaní sa mi začal spánok pomaly predlžovať, no vysadzovala som ich veľmi dlhodobo, niekoľko týždňov, keďže som mala vysoké dávky, inak by ma to zabilo.
@belasy_motylik ja som dostala na pohotovosti 2x po 100 mg a potom prednison 3x po 40 mg. Vysadili sa hneď, nie postupným znižovaním. Tak teraz neviem z čoho tu nespavosť a hlavne strach zo spánku mám.
@hundroska tak to si mala poriadnu dávku. Ako dlho si to užívala? A aká bola indikácia? Môžeš pokojne aj do správy.
@belasy_motylik jednu dávku 100 mg som dostala v sobotu, ďalšiu 100 mg pondelok, a potom od stredy do piatka po 40 mg. Takže dokopy 5 dní. Mala som to kvôli alergii
@hundroska chápem, mne dávali kedysi tiež vysoké gadávky pár dní v infúziách pre alergiu, ale naposledy som ich, tiež z dôvodu alergickej reakcie, musela brať 2 mesiace + 1mesiac "odvykačky" s postupným znižovaním, začínala som vtedy na 60mg+silné antibiotiká, ale hlavné nežiadúce boli počas užívania, no držala som počas užívanianvelmi prísne diétu a všetko k tomu, čo je potrebné. Ty si to užívala krátko, nenapadá mi čím to môže byť, ten psychický stav kortikoidy ovplyvňujú, ale netuším či za tak krátky čas užívania a či tak dlhodobo po vysadení. Moč si si vyšetrila? Cukor máš v poriadku?
@hundroska nemalo by sa to vysadit hneď to nieje dobre treba to postupne vysádzať a znižovať dávky to trvá aj mesiac pri takej davke akú si brala. Môže to spôsobiť vážne problémy. Tiež som to vysádzala postupne dr mi dala presný postup ako to vysádzať aké dávky. A 1mg melatoninu je nič to je slabá dávka.

@hundroska k tým nepríjemnostiam sa neviem vyjadriť, ale ak máš naozaj problémy so spánkom tak 1mg je malo...to nebude mat žiadny efekt.
Ja trpím nespavosťou a trosku mi pomáha 3mg. Ale nie je to tak ze ma vypne, tiež to trvá..