Strata pamäte - skúsenosti
Ahojte stalo sa vám už že vám mozog vytesnil nejaké obdobie vášho života a vy si vôbec nič nepamätáte? Sem tam si matne na niečo spomeniem s niekým ale netuším ako sme sa spoznali ako sme sa rozišli čo sme spolu mali. Skrátka úplné okno. Nikdy som nepila nebrala drogy ani neutrpela nijaký úraz :/ každý hovorí že je normálne zabúdať ale ja si na pár momentov nič nespomínam. Keď sa niekto opýta na pubertu nejako sa mi nič extra nevybaví.
Mas to tak odjakziva alebo len nedavno sa ti to stalo? Ja som brala na bolesti chrbtice a migreny lieky a mam pocit,ze po nich som vyhumovana. Brala som cca pol roka a uz to budu 4 roky odvtedy a stale mam problem s pamatou a celkovo mi to pomaly pali.
Ano je to normalne. Aj si pamatat veci uplne inak. Moj byvaly sef neurolog a Psychiater vzdy hovoril, ze pamat je neskutocne skreslena.
Ja osobne mam tiez okno na cele obdobia z vysokej
Ano, ja si vela veci nepamatam. Napr. si nepamatam vobec obdobie strednej skoly alebo ako som sa zoznamila s niektorymi kamaratkami. Ale bolo to uz davno.
Ja si dobre pamätám na strednú ktorá pre mna bola náročná ale nespomínam si tak dobre na vysokú kde som prežíval krásne obdobie. Pamätám si niektoré detaily z útleho detstva ale nespomínam si na niektoré obdobia na základnej škole. Niekedy je dobre skúsiť sa rozspomenut. Nedávno som bol napríklad na bicykli na trase ktorú som naposledy prešiel niekedy v 90 tých rokoch. Absolútne som si tu cestu nepamätal pritom som tam jazdil niekedy každý týždeň. Konkrétne sa jedna o trasu zo Šuňavy do Lučivnej. Pritom si pamätám skoro všetky iné trasy. Ďalšia vec je zmena spomienok. Prídem na nejaké miesto kde som desaťročia nebol ale pamätám si ho nejako. No ono je v reálne úplne iné inak koncipovane dokonca stranovo otočené. Existuje dôkaz že spomienky sa dajú aj umelo vytvoriť. Pokusne ukázali niekomu fotky z detstva že bol s rodičmi na balóne. Bola to fotomontáž ale jemu tvrdili že tam bol. Dali mu fotky domov a mal sa na tu udalosť rozpamätať. Asi o desať dni prišiel a spomenul si na všetko ešte aj detaily výletu s rodičmi. Úplne fantázie. Potom mu povedali že to bola fikcia ale ten človek tomu už nechcel veriť. Preto ani sudy neuznávajú svedectva svedkov ak je podozrenie že bola zmanipulovaná ich myseľ. Napríklad deti majú bujnú fantáziu a preto aj veria rozprávkam. To je ale dobré. Myseľ je plastická. A mozog nevie rozoznať realitu od fikcie ak si napriklad predstavujeme niečo do detailov tak mozog to prežíva ako realitu. Napríklad erotické predstavy pri masturbácii je najčastejšie využitie hlavne u nás mužov 🙂 tak neviem či som poradil ale je to normálne zabudnúť dlhé časové obdobia. Ide vsak aj o to aká si stará. Ak si zabudla na celu strednú školu ktorú si skončila pred rokom tak je to nie dobré.
Ešte raz čítam tvoj príspevok a pozerám že si nespomínam ani na rozchody? Môže byt aj že mozog zabúda na traumy. Je to ochranný mechanizmus. Napríklad mna operovali pri vedomí a nič si nepamätám. Pritom som vraj debatoval s celým operačným tímom. To moze byt spôsobené anestetikami. Ale podobne to vraj funguje aj pri traumách.
No ja si nepamätám žiadne osoby do cca 15 rokov, žiadne spomienky nič. Vidím len seba a hnuteľné veci. Žiaden úraz som nemala,som zdravá, žiadna trauma nič. Proste ako keby som do 15 rokov žila na svete sama. Divný pocit. Netuším prečo je tomu tak. Nik netuší. Zavriem oči a vidím seba keď som bola malá ako som v meste prechádzam sa ale sama, v byte sama,na dedine u babky sama proste živá duša nikde nie je. Nerozumiem tomu. Dokonca ani súrodencov, rodičov nevidím. A nie nie som adoptovana.