icon

Súkromie v zdravotníctve. Kde sú hranice zverejňovania údajov?

20. apr 2025

Ahojte. Máme batoľa, mali sme problém s minerálmi, mal hraničné hodnoty, tak sme brali taký roztok na doplnenie a pediatricka nám mala skontrolovať krv, či už sú hodnoty v poriadku a môžeme vysadiť liečbu. Keď sme u nej boli, zrovna tam bola iná sestrička, zastupovala tú, ktorá tam býva. Priestory sú maličké, ide o dr na sídlisku, boli otvorené dvere medzi sestričkou, dr a neviem prečo aj do čakárne. Prišli sme teda na krv, a doktorka začala rozprávať tej zastupujucej sestričke o zdravotnom stave môjho dieťaťa - neviem z akého dôvodu keďže sme prišli len na krv.. u sestricky stali 2 pacienti a dvere do čakárne naozaj plnej ľudí otvorené. Začala sa tam s ňou rozprávať, že musíme zobrať krv, lebo mu nefungujú nadobličky a že v ktorom tyzdni sa už narodil a preto je taký drobný.... Vadilo mi to vyslovene, neviem, či som vzťahovačná, ale nemá byť zdravotný stav súkromnou vecou? A neviem naco akoze mali byt tieto info sestricke ked slo len o odber krvi a aj tu brala doktorka a nie sestrička..... Normálne premýšľam, že ak sa to ešte raz zopakuje budem si hľadať inú dr... Áno, je to pravda, ale prečo by to mala celá čakáreň vedieť a cudzi ludia vedieť? Som vzťahovačná alebo tiezby vám to vadilo? Neviem či si príliš osobne beriem tieto veci a som ja zvláštna alebo oni.....

Strana
z2
denisa_deniska
20. apr 2025

Nemám problém, vyrobím si ho.
Kvôli tomuto hľadať inú dr? Stačilo sa slušne ozvať.. urobila si to? Nepíseš o tom. Si vzťahovačná, príjemné by mi to nebolo, ale úprimne? Každý iný ma zdrav.stav tvojho dieťaťa v paži 🙂

januska12323
20. apr 2025

Sestrička v pohode, cudzí ľudia nie. Ale mala si sa ozvať tam.

really8
20. apr 2025

Si vztahovacna. Riesis blbost. Vadilo by mi keby preberala nejake intimne veci. A sestricka bude zrejme krv posielat do labaku takze tak musi vediet co a na co.

nikoleta999
20. apr 2025

Ja ako sestrička, by som sa tiež zaujímala o to, z akého dôvodu sa tak malému dieťaťu berie krv. Čiže, ak by mi to nezačala hovoriť dr. pýtala by som sa jej na to sama a je jedno, či som zastupujúca, ordinujem priamo tam, mam byť na zdravotný stav pripravená a ak brala krv, vypisuje sa k tomu sprievodny papier predsa. Za ďalšie to, že tam boli ľudia v čakárni, halóoo je to čakáreň veď niekedy to počuť aj cez zavreté dvere a povedz mi úprimne, či si si u nejakého dr. či už chtiac alebo nechtiac nevypočula diagnózu o inom človeku a ak áno, ako si s touto info narábala ? Utekala si von pred dr. a ukazovala si na ľudí a hovorila si okoloidúcim, akú majú diagnózu ? Mojmu synovi v 5 mesiacoch operovali hlavičku, tak isto sa sledovala oblička a neskôr to bolo aj ABKM, čiže zažila som si toho veľa s ním, čo sa týka doktorov a úprimne Ti poviem, že to, či ľudia v čakárni vedia diagnozu môjho dieťaťa by ma trápilo z tohto najmenej ...

barka1
20. apr 2025

Osobne by mi nic z toho vobec nevadilo.
Ano, chápem, ze ti vadili otvorene dvere do cakarne, mala si ich zatovorit. To, ze bol o stave tvojho dieťata informovaný další zdravotnický personal, je úplne v poriadku.
Evidentne mas prve dieta - nuz, ludom je nejake mimino úplne ukradnute.

pribinak
20. apr 2025

Vadilo by mi to a ozvala by som sa. Zo že zo povedala sestričke to je ok, ale mala by dodržiavať nejaké súkromie a nie že to počuje pil čakárne
Ale Ty si sa mala ozvať a nie čušať

cimage
20. apr 2025

Ak ti to vadilo, tak si to mala riesit hned tam. Ale po pravde nikoho nezaujima tvoj syn. Ja som velakrat pocula rozne diagnozy ludi, ked som cakala na chodbe a sanitar doniesol pacienta. Pri dverach ho odovzdaval sestricke a oznamil jej kto je to a preco je tam. Sestricka musi byt oboznamena preco sa krv berie. Musi vypisovat papiere do labaku, lebo tam musia vediet co maju z krvi zistovat.

petamich
20. apr 2025

Ja som asi cudna ale mne by to nevadilo 🤷‍♀️ kazdopadne, ak to hovorila sestricke, tak to je uplne v poriadku, zrejme na to ma dovod, pripadne sa zaucala, no kto vie. Okej dvere do ordinacie mohli byt zatvorene. Mohla si ich pripadne zavriet aj ty.

autor
20. apr 2025

Ďakujem za reakcie

cina1
20. apr 2025

ja teda neviem, mne by to prekazalo z principu...informacia o zdravotnom stave je v zmysle GDPR citlivy idaj, aj ked ide o dieta.a prave zdravotnicky pracovnici to maju dodrziavat - a to bez debaty...a nie nejake otvorene dvere... minule det p. doktorky v ambulancii, dnes zas popis rocapenych dveri do cakarne....

mamina7070
20. apr 2025

sak sestricka pripravuje papiere co idu s krvou tak musi vediet co tam dat sak to je normalne ma predsa pristup aj do zdravotnej karty atd
za mna je zvlastne ze ti to vadi

zuzubb007
20. apr 2025

Sestrička potrebuje vedieť informacie preco berú atď, moc to prežívaš skôr sa sustred na dieťa ako na takéto kraviny, aj ja kadečo počujem v ambulancii a absolútne to neriešim, dôležitý je pre mňa stav môjho dieťaťa nie druhých, radšej sa nad sebou zamysli

elzu
20. apr 2025

Az příště půjdeš k paní doktorce, tak ji bez emocí vysvětli, co ti vadilo, a co je pro tebe důležité.
Na konstruktivní kritiku by mela lékařka zareagovat profesionálně- tzn. objektivně zhodnotit situaci, vysvětlit, proč k tomu došlo, pripadne se omluvit za porušení ochrany osobních dat pacienta, pokud k tomu skutečně doslo.

Nejde o to, ze vysvetlila sestricce, proc se delaji nabery, pracuji spolu v jedne praxi, profesni komunikace o diagnozach a postupech je dulezita - nejen v predchazeni chyb, ale jde o to, ze tento rozhovor se ma konat za zavřenými dvermi.

Na druhou stranu muze lekarka argumentovat tim, ze zadna konkretni data, ktera by vedla k identifikaci pacienta nezminila- ve vysledku takto mohla mluvit o diteti, ktere teprve prijde a vubec v cekarne neni-nebo o diteti, ktere uz tam bylo- ty jsi samozrejme pochopila, o ktere dite jde, ale ostatni v cekarne tve dite neznaji- musela by rict treba Honzik Omacka ma cukrovku, a tak mu zmerime cukr, tak pojdte pani Vomackova s Honzíkem dovnitr, pichneme do prstiku. Nebo zminit jeho datum narozeni.
Vetsine lidi by to asi ani nevadilo, ale spravny postup to neni.

Pokud me jiste postupy znepokojuji nebo mi dokonce vadi, resim to na miste, pripadne s odstupem casu toto tema znovu otevru. Clovek nemusi hned delat z komára velblouda , ale ve vztahu mezi lekarem a pacientem jsou podobna nedorozuměni a konflikty zasadni pro nasledujici vzajemnou duveru- takze ja bych otevrene zminila, co mi vadilo, a její reakce by byla směrodatná v otázce, zda- li v peci lekare zustat chci a nebo nechci.

Jsem sama lékař, osobni data pacientu jsou pro me svatá- ale všichni jsme jen lidi, stavaji se chyby, ne vzdy to bezi optimalne a profesionalne, ale proto je dulezite neprestavat vzajemne komunikovat. A hledat spolecnou cestu, jak to priste udelat jinak nebo lepe.

autor
20. apr 2025

Mne nevadí, že to vravela sestričke, ale že pred inými ľuďmi, pacientmi....

autor
20. apr 2025

Ale hej nechápala som načo to vravela aj sestricke, myslela som, že stačí na ziadanku napísať, ze ziadaju o vyšetrenie minerálov a nie info o nadoblickach a predcasnom pôrode....ale u tejto dr mi vadi viac veci a zrejme zato ma toto taj naštvalo

rozkvet1
20. apr 2025

Klasika u nás. Aj mňa sa setra pýta na osobné veci a pritom tam má pacientku. Extrémne nepríjemné, ešteže chodím do mesta vzdialeného 20km čiže ma tam len tak ľahko nepoznajú.
Mrzí ma to a určite jej daj pocítiť že ti to bolo nepríjemné

doriiis
20. apr 2025

Cudzích ľudí tvoje dieťa vôbec nezaujima

nafka0483
20. apr 2025

Ked vojdem k sestricke, tak za sebou dvere zatvorim. Ak by nechala otvorene a zacne lekarka rozoberat veci, ktore nechcem aby ostatni poculi, tak sa otocim a dvere zatvorim. Alebo sa slusne ozvem.

Treba riesit hned tam, nie byt ticho.

doriiis
20. apr 2025

@nafka0483 ...asi tak.To je taký problém povedať: prepáčte,zatvoríme dvere,nemusí náš rozhovor počuť každý.Amen.Hotovo

autor
20. apr 2025

Ja som mebola lri dverách, ja som bola u doktorky v tej miestnosti a doktorka otvorila dvere k sestričke a ta tam mala dvoch ludo a otvorene dvere do čakárne... Neutekala som z jednej miestnosti do druhej.... Ok, zaujimalo ma, ci by to aj inym vadilo alebo som ja vzťahovačná... Zasa zvláštnou ma nazyvat nemusíte, nemyslím si, že sa až na také blbosti pýtam 🤷

maciatkolulu
20. apr 2025

@cina1 áno len trošku nerozumiem,čo viedlo autorku o tomu aby tie dvere slušne zatvorila. A naozaj to GDPR,....áno,ale akože ja neviem celancakvren,tipujem okná mamičiek s chorými deťmi Bazi po Tom,aby vedela a zneužila,čo nejaká doktorka povedala o nejakom dietati,trochu súdnosti.

viestta
20. apr 2025

Sestra je zdravotncky presonal. Ako zdravotnicky personam ma mat pristup k informaciam o pacienotovi a ako zdravotnicky personal vie aj to co znamena lekarske tajomstvo. Nabudcu poziadaj nech zavru dvere do cakarne, zbytocne to tu teraz riesis. A myslim si, ze ani jedneho v cakarni nezaujimalo tvoje dieta ale zdravotny stav ich deti kvoli ktorym tam dosli. Ci ty sedis v cakarni s natrcenymi usami a pocuvas co sa v ambulancii deje? Ak ano, tak potom sa necudujem, ze toto riesis, ak nie, tak nechapem co riesis

oblecenie99
20. apr 2025

Trošku si, ale na druhej strane, naozaj sa to nemá riešiť pred cudzími ľuďmi pri otvorených dverách. Myslím si, že si skôr vystresovaná kvôli zdravotnému stavu dieťaťa a preto je aj pochopiteľné, že si teraz dupľom citlivá na niečo podobné. Nabudúce sa kľudne ozvi, alebo na rovinu zatvor dvere.

panonia
20. apr 2025

Že sa o tom bavil personál je v poriadku, ale mali mať dvere zatvorené.

nafka0483
20. apr 2025

Autorka - uz ked vchadzam od sestricky k lekarke, tak za sebou dvere zatvorim. Tak by musela sestricka prist ak jej chce lekarka nieco vysvetlit. A vzdy si mohla slusne povedat nech nerozoberaju zdravotny stav pred inymi pacientami.

ronie338
20. apr 2025

Keď začala mala si ju upozorniť ze nemajú zavreté dvere. Ja som sa pohádala s našou novou sestričkou u doktorky keď prebrali ambulanciu. Teraz je to lepšie, ale musela som sa ozvať. Keď sa neozveš darmo sa potom rozčuľuješ.

kristinka92
20. apr 2025

Mne osobne to nepríde take strašne, ale áno až pravdu, každý pacient a aj maloletý ma právo na vyšetrenie v súkromní. Len bohužiaľ u nás je to taký folklór že keďže sú to deti, a tie sa neozvú tak sa nerieši

autor
20. apr 2025

@oblecenie99 máš pravdu, ďakujem

maciatkolulu
20. apr 2025

@kristinka92 deti chodia samé k doktorom? Či ako? Deťom je to poväčšine,najmä bábätkám,úplne jedno. Keď to prekáža matkám,snáď majú jazyk a vedia sa ozvať. Nerozumiem teda,lebo to vyznieva,akoby doktori zneužívali osobne údaje deti.

maciatkolulu
20. apr 2025

A to čo prekážke mne,nemusí inému,keď mi niečo vadí tak sa ozvem. A je to

Strana
z2