Tetánia
Ahojte. Mate niekto, prosim vas skusenosti s tetaniou? Mam ju diagnostikovanu polroka a velmi mi obmedzuje a nici zivot...mam denne neprijemne priznaky ako tocenie hlavy, zavrate, strata rovnovahy, porucha koncentracie, bolesti hlavy, pocit na odpadnutie, nevolnosti, zvyseny tlak, velmi stazene a plytke dychanie, pichanie do ruk, poruchy spanku, navaly tepla, sucho v ustach, strach, panika, nervozita, hnacky....uz nevladzem dalej takto.priznaky sa mi striedaju denne, bojim sa ist dakde, lebo mi je zle...brala som aj mg do zily aj mesiac magnosolv...teraz uzivam denne sumive mg s obsahom 365 mg a aj s vit.b6 a este vecer mg patstovky ... pomaha len kratkodobo..ked je velmi zle tak diazepam.za kazdu jednu skusenost a radu dakujem, ako sa s tym da zit, co robit...
@emiliam ...no v praci fungujem...musim...uz je tomu vyse roka...natastie sa mi stav zlepsil...musim si ale davat pozor na stresove situacie a vycerpanie....aj napr.cvicenie ak je pre teba moc namahave ti stav zhorsi...ja to riesim magneziom.....teraz mavam este pernamentne stuhnute cele svalstvo tvare...akoby som na sanke a licnych svaloch mala svalovicu hodne silnu ...migrenu mam niekedy....aby sa mi nevracala tak ked par dni "flakam"uzivanie Mg tal ho zasa nasadim lebo bez neho sa hned dostavi priserna migrena...to som aj pred kolabsom dost dlho mavala hrozne migreny, neustalu bolest hlavy velmi silnu hlava mi aj trpla a palila ma od krku cez siju sz na vrch hlavy...akoby ma palil mozog...bola som stale nenormalne unavena a zaspala by som aj postojacky...muz sa na mna aj hneval ze vecer lahnem spat pomaly skor ako deti...no aj napriek spaniu som rano vstavala velmi unavena v noci som sa strasne potila akoby ma obliali kyblom vody co sa mi predtym nikdy nestavalo.....stale ma priserne boleli prsia...nielen ze pred menzesom ako to byva sle mna stale niekolko mesiacov ale priserne ze som sa ich sni dostknut nemohla vecer bez podprsenky ked som isla spat to bol horor bolo mi az do placu tak som si ju nakoniec nechavala aj ns noc a okrem toho som msla prsia brutalne naliate ako v tehu...aj o 2cisla vacsie...stale ma "sekalo"v krku a krizoch, aj hrudnej chrbtici az sa mi nedalo dychat, ako keby mi niekto sedel na hrudi,o traseni celeho tela ruk (ruky sa mi tak triasli ze mi veci z nich padali a vykrucalo mi prsty do vsetkych stran..v jedalni som ani pribor nevedela vhytit do ruky tak mi tuhli a krutili sa ruky...musela som tam sediet, kludne dychat a cakat kym to polavi).....postupne sa mi to zacalo xlepsovat s tym magneziom (zozaciatku mi davali sj inirkcie mg a bola som doma ns PN..dokonca mi dr.poradola nech xmrnim prostrefie nech niekam ideme na"dovolenku"mimo bydliska)...ono je to totiz hlavne o psychike:-/....chce to cas...trvalo to niekolko mesiacov kym sa mi to podarilo ako tak zmiernit...teraz sa da existovat ked citim zhorsenie slebo priznaky ktore dom msla aj predtym..ci bolestive prsia bolest hlavy tuhnutie svalstva dezorientacia, vypadky psmati tras a pod...hned beriem Mg 2xdenne podstivo nech to neprepukne v plnej sile...a hlavne sa snazim aspon trosku vypnut aj ked pri 3detoch to moc nejde ale aspon si najdem pre seba aj ked vecer ked idu deti spat..si zacvicim....
lejmira
Dobrý večer všetkým.Ja som od detstva preživala samé stresy.Bola som aj stále som stale precitlivelá.Dorazila ma pred dvomi rokmi hrozna situacia.Moja mama smrtelne ochorela a musela som sa divat na človeka,ktorého som velmi lubila aj stale lubim ako mi zomiera pred očami.To sa ani nedá opisat čo človek preživa v takej situacii.Moje hrozne stavy sa ozvali,ale v ovela horšej podobe.Hrča v krku,napinanie,trpnutie ruk,rychle dychanie až som sa bála že zomieram,že sa dusim.Hrozný stav.Už sa to nedá vydržat,tak som zas zašla k lekárovi.Mam nízky horčik,tak beriem magnezium a objednala som sa na psychiatriu.Hanbim sa tam ist,ale musim.Bohužial po smrti mami sa nemožem dat dokopy,všetkeho sa chorobne bojim,aj jazda autom je pre mna problem,bojim sa ze naburame.Tak dúfam že mi niekto pomože,velmi mi to niči život.
@lejmira to ma velmi mrzi s vasou maminou 😥muselo to byt strasne. Noo, tetania je hroza aj mna stale obmedzuje...aj dnes som isla s detmi mam rocnu a 4 rocneho na prechadzku na postu...no tak mi bolo na odoadnutie, ze u som myslela ze domiv nedojdem...a pritom sa dopujem mg ...vitamin b, c, d, calcium ....uz ma takto nebavi byt...co je toto za pliagu, aby som sa 29 rocna bala ist na precharzku s kocikom, ze mi zasa bude zle? Ved to je hroza...a stazene dychanie mam uz skoro denne...
A mate niekto skusenost, ze pri dlhej chodzi vam pride na odpadnutie? Ako to riesite? Dakujem.
@emiliam
Pri dlhšej chodzi mi nieje nič,každý to má asi rozne.Od kedy mi mama ochorela citila som hroznu hrču v krku a bojim sa normálne nieco pit aby som sa nezadusila.Mám strach,je to hrozné.Niekedy radsej nic nepijem.Normalne už si namyšlam ze som vazne ochorela,mamina mala rakovinu.Bojim sa zo smrti.Bojim sa ze sa nieco zle stane.Takto sa neda žit,nebavi ma to.
Noo ja mam zasa celkom ine priznaky alo vy, ale tiez ma to uz takto nebavi 😥😥 ja mam strach iba ked mi je spatne a som sama s detmi, alebo ked som niekde dalejnl peso s detmi vacsinou mi pride na odpadnutie a mam strach ci dojdem s detmi domov 😥
@lejmira ano, ja som bola konkretne na to vysetrenie na tetaniu a hned mi zistili a potvrdili vysoko pozitivnu neurogennu tetaniu 😒no mne to zacalo len asi pred polrokom po 2 porode. Predtym mi nebolo nic. Ak idete len k obvodnej pytajte sa na vysetrenie na tetaniu ak vas neposle sama. Drzim palce.
@lejmira velmi Ti pomoze psychiater.Prezila si obrvsky stres dostanes lieky na uzkost na hrcu v krku a mozno aj AD netreba sa toho bat.preco sa hanbis ist k psychiatrovi?vies kolko sedi v cakarni managerov a ludi, ktori nezvladaju stres pracovne tempo maju problemy v rodine?
kazdy ma svoje problemy city emocie potlacene, ak chces zit zivot ako predtym je to nutne.pri velkom strese sa znizi serotonin a ludia reaguju ako ty strach zo smrti strach zo vsetkeho nespzvost chudnutie a este, ked si od detstva citlvijesi clovek o to skor vsetko viac prezivas poznam to🙂
Ja by som ti odporucila cinsku medicinu.Velakrat uz pomohla tam,kde je nasa klas.medicina bezradna😉.VELA SIL PRAJEM.
No s AD treba opatrne pretoze vela z nichma vedlajsi ucinok samovrazedne sklony co bolo vela ludom nakoniec osudnym...tak na to fakt velky pozor!!!...to nechcem nikoho strasit to je bohuzial tvrda realita...a ma to aj hodne liekov na alergie☹....prajem vela zdravia vsetlyma s pribudajucimi slnecnymi lucmi stale viac a viac energie a optimizmu🙂

Ano na neurologii v zlatych moravciach len som proste mala dychat tak ako keby som bezala...a do 1 minuty im to ukazalo. Ale asi to nerobia na kazdej neurologii si myslim
@eliska13 Musim niečo robit so sebou,mam rodinu a nici mi to život.Chcem mat štastny život po tom všetkom čo som mala.Chýba mi mama,nechala ma tu,bola moje všetko,vždy som jej všetko hovorila,ako najlepšej kamaratke.A teraz jej niet.Je to už dva roky a stale to mam pred ocami,ako trpí,ako chce zomriet,ake mala bolesti.A ja som jej nedokazala pomoct.Zosypala som sa.Všetko vidim zle v zivote,nic mi nerobi radost.Mam krasne dve deti aj milujuceho priatela chcem zmenit zivot koli nim.Musim to dokazat.Dakujem Vám všetkým,ste zlate
@lejmira no to vam musia diagnostikovat na neurologii. Psychiatricka vam stopercentne pripise uzkostnu poruchu (bud generalizovanu alebo zmiesanu, teda s depresiou). Moze vam to pomoct (komu nepomoze, ked je otupeny tabletkami, ze ano? Myslim, ze pod nimi je lepsie aj cloveku, bez akejkolvek diagnozy), ale ak je to tetania, tak to riesi neurolog.
@lailaveve to skor AD, ked sa beru pred 18tym rokom zivota, je to aj v pribalovom letaku. Ze to sposobuje samovrazedne sklony aj po tom, to sa tam isto nepise a osobne ani si neviem predstavit, ako by to aj bolo mozne, ved clovek ma vtedy vsetky starosti u prdele a v takom stave malokto vykona samovrazdu - predsa len z nudy prekonat silny pud sebazachovy, no neviem.
@lejmira velmi ma to mrzi s vasou mamkou😥😥strasne uz len citat nie este zazit. Zivot je niekedy.strasne kruty 😳 viem sa vcitit, ja mam tiez mamu, ktora je moje vsetko a neviem si bez nej predstavit...strasne...a este ste sa museli bezbranne pozerat. Velmi ma to mrzi..ale mate 2 deti. Musite zit pre ne. Oni musia citit, ze maju mamu, ze ste stastna a ste.tu pre ne aj ked je to velmi.tazke, ale.skuste to kvoli nim a urcite.vyhladajte psychologa, vsak to neznamena, ze musite hned brat AD, ale vyrozpravat sa, oni vedia lepsie pomoct ako sa vyrovnat s traumou..., spravte to pre svoje deti a radovat sa mozete kazdu minutu, ze mate zdrave a zive deti naozaj. Nech su oni pre vas liekom. Aj ked bez vasej mamicky, ale vy ste tiez predsa mama, nesmiete sa opustat. Drzim vam palce a hlavu hore. Bude lepsie uvidite
@dorottka otupeny tabletkami?vies vobec ako ucinkuju AD?vies ake peklo zazivaju ludia, ktori maju uzkost ci hoc len miernu depresiu?Ak si to nikdy nezazila nepis prosim Ta somariny
ona nema schizofreniu ci tazke manicke stavy, aby bola otupena liekmi
@lejmira u psyvhiatra budes na prvy x 45-60 min.Bude sa pytat co sa stalo, ci spis, ci places, ci mas hnacky, ci si robis plany do buducnosti ci mas pocit viny....podla tvojich tazkosti Ti naordinuje liek mozno AD mozno len nieco na ukludnenie..ak mavas busenie srdca a skor Ti idu stavy do paniky ako panicka porucha, bude sa pytat ake mas sny a tak.....
ulavi sa Ti ty to musis spravit koli sebe a nie koli detom a rodine nemozes tento balvan so sebou nosit.Velmi Ti drzim palce a urcite navstevuj aj psychologicku, kde budete rozoberat tvoje pocity zlost
mas narok od poistovne na 12-14 sedeni u psych.len musis mat odporucenie od obvodnej, ked nechces platit cca 30eur je za jedno
@eliska13 ano viem, moja, predstav si, z osobnej skusenosti, plus mam par znamych, na ktorych ucinkovali podobne. Mna otupovali, myslelo sa mi pomalsie, vkuse som vyzivovala a chcelo sa mi spat, nic ma extra 'nebralo', aj po dobrom polroku brania, inak nemam nic proti. Hovorim svoje skusenosti, cize si vyprosim, aby mi dakto dristal, ze rozpravam somariny. Ak ich mas ine, ok, ale opatrne so slovami.
@dorottka a to mas odkial, ze ma clovek vsetky starosti u prdele?ved clovek v depresii ma prave velke starosti, vycitky, smutok a AD mozu vyvolat pri zaciatku uzivania este vacsie uzkosti a depresie a moze sa cloveku zdat ten jeho problem este horsi docasne preto sa dava kontrola po tyzdni a k tomu liek na ukludnenie a pri nez.ucinkoch.pri detoch do 18 r sa to casto pise ako mozny nez.uvinok farma firmy sa tym chrania ako je to aj pri inych liekoch napr.v tehotenstve a pod...
@eliska13 ano, prve tyzdne byva stav horsi (mne sa to sice nestalo, na to som dostala xanax a neskor v druhom pasme zasa frontin, aby sa ten potencialny stav zhorsenia minimalizoval), ale potom sa lepsi - mne osobne bolo naozaj vsetko u prdele, normalne som dost emotivna osoba, ale pod tabletkami som sice ok, citila emocie, ale nic ma extra nerozosmutnilo, ani naopak nepotesilo, iba som si pomyslela, ze napriklad hm, smutne, ale inak nic viac. Nie som absolutne odporca AD, prave naopak, mne nevadila ta otupelost, aj ked je pravda, ze mi myslelo pomalsie, ale vyrovnalo sa to tym, ze som necitila uz takmer ziaden stres. Ale zasa nevidim dovod hovorit, ze AD nemaju ziadne ucinky, ktore by niekomu mohli vadit, lebo maju. A odkial to mam? Z VLASTNEJ SKUSENOSTI.
PS: ja som depresie nemala, ja som mala uzkost. Netreba mi hovorit, ako to prebieha, viem to velmi dobre.
@emiliam Ahoj. Mne pred rokom zistili vysoko pozitivnu tetaniu. Uzivam Magnerot (aj to nie pravidelne), neurologicka mi predpisala aj lieky na uzkost ( ale bolo mi po nich este horsie). Mne sa tetania prejavuje trpnutim prstov na rukach v noci. A ob obcas vidim zahmlene a hlava sa mi toci. Ono mi je lepsie, ked sa nenahanam, nestresujem, vezmem dovolenku a ideme niekam prec s rodinou.

@emiliam vieš, ja som to v práci riešila tak, že som jednoducho pracovala ďalej. Dala som si Mg, a skratka vždy si poviem, že to prejde. Nie je to nič vážne, je to len v mojej hlave, poviem si že sa musím ukľudniť....A nejako to vždy prejde😂