icon

Tetánia

emiliam
4. mar 2017

Ahojte. Mate niekto, prosim vas skusenosti s tetaniou? Mam ju diagnostikovanu polroka a velmi mi obmedzuje a nici zivot...mam denne neprijemne priznaky ako tocenie hlavy, zavrate, strata rovnovahy, porucha koncentracie, bolesti hlavy, pocit na odpadnutie, nevolnosti, zvyseny tlak, velmi stazene a plytke dychanie, pichanie do ruk, poruchy spanku, navaly tepla, sucho v ustach, strach, panika, nervozita, hnacky....uz nevladzem dalej takto.priznaky sa mi striedaju denne, bojim sa ist dakde, lebo mi je zle...brala som aj mg do zily aj mesiac magnosolv...teraz uzivam denne sumive mg s obsahom 365 mg a aj s vit.b6 a este vecer mg patstovky ... pomaha len kratkodobo..ked je velmi zle tak diazepam.za kazdu jednu skusenost a radu dakujem, ako sa s tym da zit, co robit...

emiliam
autor
3. nov 2017

@kjanka86 u psychologicky mi v testoch nevysla ani depresia ani panicka porucha, vraj sa mi panika rozbieha, ale ja ju nenecham velmi prerast. Ale vysla mi uzkost a somaticke prejavy zo stresu a tremy a ja to neviem ovladat. 14.12. Idem k psychiatrovi .potom napisem ake lieky mi da, ci ich aj nepoznate☺

kjanka86
4. nov 2017

@emiliam mne povedala moja psychiatricka ze tetania a panicka porucha teda uzkostna je v podstate to iste.. a pri oboch sa to lieci AD..

kjanka86
4. nov 2017

@emiliam no mozes to mat presne z toho.. inak odporaca sa zdravy zivotny styl.. ja som sa teraz zacala zdravsie stravovat a veru je mi lepsie.. takisto cvicenie vraj pomaha no len pri detoch to neni take jednoduche :D

emiliam
autor
4. nov 2017

@kjanka86 ja som tiez tak zacala zdravo jest schudla som 15 kg vylucila som uplne pecivo, sama zelenina ovocie, razny chlieb a biele jogurty orechy atd vsetko zdrave 3 mesiace cvicila som 3x do tyzdna.z toho kazdy den mam pohyb mne to zial vobec nepomohlo ani trochu. 😒

emiliam
autor
4. nov 2017

@kjanka86 teraz pijem magneziove mineralky, stale sa.snazim zdravo lebo stale mam nadvahu vitaminy beriem ale proste zmenu k lepsiemu necitim 😒 ano to moze byt ja som to toez pocula ze tetania a panicka porucha idu ruka v ruke
....zial.

flakulka
4. nov 2017

Prosim vas ma niekto take priznaky ako ja? Zacne mi brniet v nohe potom tlaky do krcnej chrbtice a taky zvlastny pocit v hlave az stratim bocne videnie a vidim take cmuhy alebo velke kruhy☹

kjanka86
4. nov 2017

@flakulka to nie teda.. myslim ze to bude mat povod niekde inde..

kjanka86
4. nov 2017

@emiliam skus vylucit uplne cukor a bielu muku.. ja som prestala jest cukor, do kavy si davam med aj ked si robim kasu ovsenu tak iba med a schudla som ani neviem ako 8kil za necele 2mesiace.. ziadne cvicenie nic.. iba strava.. samozrejme ziadne vyprazane jedla nic..

flakulka
4. nov 2017

@kjanka86 test na tetaniu mi vysiel vysoko pozitivny

emiliam
autor
4. nov 2017

@flakulka take nie. Treba ist k neurologovi

emiliam
autor
4. nov 2017

@flakulka aha tak to aj mne vysiel vysoko pozitivny. Mozno to mas.z.tetanie, len kazdy ma inaksie priznaky.

emiliam
autor
4. nov 2017

@kjanka86 ano to je dobra rada. Ja som uz vylucila takto ze do vlociek s jogurtom si davam len med alebo do bezkofeinovej kavy mam take sladidlo s najmensim obsahom cukru ale teda prepadavaju ma chute na sladke. Ale moj zdr. Stav to nijako neovplyvnilo zial 😒

kjanka86
4. nov 2017

@flakulka tak neviem

emiliam
autor
4. nov 2017

@kjanka86 a tebe pomohlo na panicku poruchu vynechanie cukru?

kjanka86
5. nov 2017

@emiliam tak citim sa teraz lepsie.. neviem s istotou povedat ci to je tym cukrom..

eliska13
5. nov 2017

@emiliam lebo majú inú povahu, prežívanie, priority🙂
Dosť neskoro Ti dali termín k psychiatrovi.Na tieto stavy dosť pomáha šport, prechádzky niečo pri čom budeš sama a vypustis emócie vyventilujes sa, lebo chápem pri deťoch je človek stále v napätí nechce jesť, robia si zle, nechce spať,muž príde namrzeny z roboty stále niečo a žena ide ako robot raňajky prechádzka obed vždy pripravená na svoje pocity a túžby zabúda a stále sa to ukladá až to vybuchne

emiliam
autor
5. nov 2017

@eliska13 no to je pravda s tymi detmi veru. No skor nemal termin ma velmi vela, mozem byt vobec rada, ze ma vezme. Ano aj moja neurologick mi stale kaze na tetaniu cvicit denne tak ze sa spotim. Aj to som robila ale lepsie mi nebolo este praveze som citala ze.prilisna fyzicka aktivita moze vyvolat tetanicky zachvat.co ja ozaj nepotrebujem. Tak tak maju ine prezivanie hlavne nemaju tetaniu...aj mne nebolo absolutne nic este cele tehotenstvo pohoda az po porode mi zacalo byvat.na odpadnutie. Az po druhom teda po dcere...kym som nemala tetaniu tak som v pohode vsetkp robila chodila kde chcem neostalo mi zle ani raz. Teraz na vsetky priznaky mi hovoria ze tetania....moja psychologicka sa nevyjadrila ze by som mala nieco vazne. Dokonca mi povedala.2x ze ja nemam panicku poruchu, nerobim veci co na nu sedia....ale trochu ta uzkost tam je, obavy. Tak mi vravela ze mozno mi ani psychiater neda hned lieky. Uvidime..ja nelezim uz vkuse ze by som bola psychicky zrutena fungujem stale len s neprijemnym tocenim hlavy atd.

emiliam
autor
25. nov 2017

@dorottka dobrý deň môžem sa spýtať a pomohli vám tie ad na úzkosť? A aké ste mali príznaky uzkosti? Dakujeem

sosovica
25. nov 2017

Ahoj mam tazku formu tetanie s panickou poruchou veľmi rad sa dozviem dalsie inforamcie.Zalozila som skupinu.Ak chces pridaj sa k nam možno sa viac dozvieš

emiliam
autor
25. nov 2017

@sosovica ahoj a panicku ti kto diagnostikoval?? A aka je to skupina? Lebo ja mam tiez tazku tetaniu a asi aj u5zkostnu ci panicku poruchu. Som objednana k psychiatrovi.

sosovica
25. nov 2017

@emiliam panicku poruchu mi diagnostikovala psychologička(bojim sa ze zomriem ked ma nieco zaboli ked pocujem v spravach v okoli ze zomrel.niekto nahle mlady ako ja bojim sa zeprišiel moj cas alebo pride).Nasli mi nezhubny nador na slezine bola som na ct no stavy mam strasne ako sa bojim....pridala som ta.....ja rverim co prezivas mna zachranka od zaciatki roka vzala 6krat co mi nevedeli prist nato co mi je...beiem AD no trocha sa to zlepsiloale pridu dni kedy je to strašne.Mam tiež 2detičky

nikaeli
25. nov 2017

@kjanka86
@emiliam
moj partner ma tetaniu, ja som isty cas bojovala s uzkostou, no prejavy sme mali rozne. U partnera sa to zvykne zhorsit po viacerych stresovych situaciach naraz (napr.ako naposledy umrtie blizkeho clena rodiny, zmena zamestnania, stahovanie, prisli sme o babo). Najcastejsie ide o rozne zasklby, trpnutie koncatin, unava a vnutorny nepokoj. Obycajne mu staci zvysit davku Mg a zrelaxovat konickom, doslova vypnut - prist na ine myslienky. Mne napr.stacil "iba" potrat a dostavala som sa do uzkostnych stavov. Mala som pocit, ze nemozem dychat, vadili mi male priestory, tlmene svetla (vytah, plny autobus, wc v nejakom podniku, kde je pritmie a reve tam radio). Ani jeden z nas nebral lieky a nechodili sme ani k psychiatrovi. Nam velmi pomohlo, ked sme sa o tom navzajom bavili, zdoverili sa jeden druhemu, vykecali sa z trapenia, vyplakali. Myslim, ze staci, ked mas v niekom oporu a dolezity je fakt, ze sa ti ta osoba nevysmeje a nemysli si o tebe, ze si cvok.

Ja osobne by som bola s antidepresivami opatrna. Liek ta utlmi, oblbne priznaky, ale problem sa nevyriesi. Podstatne je odstranit pricinu, zistit, co vam tieto stavy vyvolava. A berte do uvahy aj to, ze casom lieky vysadite a mozete sa dostat do povodneho stavu ☹ niekedy pomoze len cas. Skor by som sla do psychologom riadenej relaxacie alebo inej terapie. Lieky naozaj az ako posledne riesenie.

Drzim vam vsetkym prsty ❤

emiliam
autor
25. nov 2017

@sosovica a myslis ze ten nezhubny nador s tym suvisi??? Lebo este s jednou babou si pisem co ma take stavy a tiez ma nezhubny nador...a ake ad beries? Mala si z nich aj neiaduce ucinky? Ja mam skor take fyzicke priznaky ze zacne sa mi zle dychat, silne zavraty alebo dlhodobejsie tocenie hlavy, zviera mi v hrudniku, strach, zvyseny tlak alebo tep

sosovica
25. nov 2017

@emiliam vies co mam pocit ze odpadnem toci sa mi hlava straaasna unava stale bolesti niekedy su dni ked mi je dobre a su dni kedy mi je super....neviem vraj nie no uvidime ak to bude takto dalrj psychicky to nezvladnem...AD boli prvr 2mesiace hrozne aj samovrazedne sklony som mala ale potom v pohode

sosovica
25. nov 2017

@emiliam ja som mala zo zaciatku strasne tlaky na hrudniku hrozne nevedela som dychat fakt.....som myslela ze to je moj koniec...doktorka mi vtedy predpisa lexaurin,xanax,neurol a nikdy nic som s toho nezobrala len tie AD no v tomto to pomohlo ale su dni kedy mi je hrozne...mam tera anemiu nizke zelelzo mala som tabletky na mesiac ale pocit na odpadnutie sa stupnovali tak som ich vysadila takz tak...Ano

bluka2
25. nov 2017

@sosovica ahoj, ja som raz mala taký stav, čo popisujes s tým dýchaním a bolesť v hrudníku, bolo to zle a tiež som myslela, že to je koniec. Hodila som to potom, ako to odznievalo do Googlu a prečítalo som si, že to môže byť okrem nejakej porážky, zlyhania pľúc a všetko čo mi napadlo aj psychika. To ma ukludnilo, že to aspoň teraz zrejme nevystriem kopytá. Keď to prišlo druhý krát, už som vedela o čo ide a že to prejde a bude zas dobre. Potom to už nikdy neprišlo. Neviem, či ti to niečo pomôže, ale mne ten fakt, že je to "len" psychika pomohlo, boli aj horšie možnosti. Drž sa

sosovica
25. nov 2017

@bluka2 Ďakujem pekne....u mna to nepomahalo....na kardio mi pisalo srdce jak besne doktory zo zachranky ze infarkt

eliska13
25. nov 2017

@sosovica prečo si nebrala tie benzaky a vysadila železo?ak si anemicka môžeš mať závraty slabosť a potom si v začarovanom kruhu.

kjanka86
26. nov 2017

@nikaeli pises ze si lieky nebrala tak ani nemozes vediet ci tie lieky tlmia.. Mna AD vobec nijako neovplyvnuju, netlmia, neuspavaju nic.. fungujem normalne ako keby som ich ani nebrala.. A ano je to pravda ze ked ich vysadime mozu sa stavy vratit ale to sa mozu takisto aj tebe a ovela horsie, to ze teraz nemas tieto stavy neznamena ze v buducnosti nemozu prist znova a ovela horsie. Ja osobne som na tom bola veeelmi zle.. Zacalo to postupne ze sa mi tazko dychalo, no kedze som fajcila tak som to pripisovala tomu ze je to z cigariet. No potom mi postupne zacalo byt aj zle, tocenie hlavy a prisiel taky zvlastny strach ze umieram asi.. postupne som prestala chodit do obchodov a na miesta kde je vela ludi a nakoniec som aj prestala chodit von.. vychudla som na kost pretoze ani jest som nevedela, moje uzkosti trvali 24h denne, nie ze prisiel atak na cca pol hodinu ale nonstop.. takto to cele trvalo cca pol roka az som skoncila iba v posteli a vyslovene cakala akoby na smrt.. Mne AD vratili zivot preto je moj nazor taky aky je.. Navstevovala som roznych terapeutov nie jedneho, dokonca som skusila aj hypnozu ale nic nepomohlo.. Proste ja som sa zmierila s tym ze som chora a musim brat lieky.. Je vela ludi ktory berie cely zivot lieky na nieco a ovela horsie a tazsie lieky ako na epilesiu napriklad.. Ja som dokonca aj dieta vynosila na AD a je zdrava a som stastna ze ju mam.. takisto som predtym 2x potratila takze keby niesom na Ad tak neviem co by bolo..

sosovica
26. nov 2017

@eliska13 banzaky som nebrala vzdy s to zvladla bez nich....a zelezo?ked som si dala liek omnoho horsie mi bolo kym som si ho nedala nic mi nebolo no po tabletke som myslela ze asi odpadnem..